Dolby Vision lejátszása

Olyan kérdések helye, amelyek vélhetően a Pro Vision 4K Solo egyedi hardverével (pl. processzor, Dolby Vision) függhetnek össze, tehát nem pl. a lejátszás közben történő dolgokkal, melyek a Realtek-es Dune HD modelleket egyformán érinthetik.

Re: Dolby Vision lejátszása

HozzászólásSzerző: norbivagyok » 2021.12.27. 23:47

Kyle írta: Szóval reméljük, egy ilyen erősítőt hoz ma este a Jézuska Neked! Vagy a mikulás, gondolom bármelyiktől elfogadnád, ezen már nem múlna...

Köszönöm a választ
Igen-igen, elfogadnám a Jézuskától is meg a mikulástól is, nem diszkriminálnám egyikőjüket sem azzal, hogy visszautasítanám. :)
norbivagyok

HozzászólásSzerző: Kyle » 2021.12.24. 14:28

norbivagyok írta:...tehát akkor ha jól összegzem...

Kb. igen. Ha csak DTS-HD (24-bites) hangsáv lenne egy fájlban, abból az 5.1-es DTS mag (ami 16-bites) kijönne az optikai vagy koax kimeneteken. A HD-s Dolby formátumoknál (DDP és TrueHD) nincs ilyen lehetőség, azokat csak sztereóban tudod optikán is élvezni, HDMI-s erősítő hiányában. Szóval reméljük, egy ilyen erősítőt hoz ma este a Jézuska Neked! Vagy a mikulás, gondolom bármelyiktől elfogadnád, ezen már nem múlna...
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: norbivagyok » 2021.12.24. 13:27

Kyle írta:Tehát szerintem semmilyen lejátszó (asztali Blu-ray lejátszókat is beleértve) nem tud a Dolby Digital Plus-ból Dolby Digital (AC3) formátumot csinálni.

Köszönöm ezt is, :)

tehát akkor ha jól összegzem: ha S/PDIF-en csatlakoztatok egy régebbi erősítőt (ami csak AC3-at és DTS-t tud, és HDMI-ről a jelet csak továbbküldeni tudja) akkor azon így sem úgy sem fog szólni a DDP avagy E-AC3 normálisan 5.1-ben? Bármely lejátszóról csatlakoztassam is ezt az erősítőt. A DTS az szól szépen rajta S/PDIF-en, csak hát már elszállt felette az idő és nem ismeri az újabb formátumokat. Szóval mindenképpen olyan erősítő szükséges a DDP-hez ami HDMI-ről feldolgozza a hangot, nem csak továbbítja. És míg a DTS az ténylegesen DTS az S/PDIF-en keresztül is, de a DDP az felejtős így.
norbivagyok

HozzászólásSzerző: Kyle » 2021.12.21. 21:02

norbivagyok írta:...És ekkor az erősítő ha nem is 5.1 DDP-ként, de 5.1 DD-ként kezelné azt?

EZEN leírás alapján minden Dolby Digital Plus hangsávot tartalmazó Blu-ray tartalmaz Dolby Digital (AC3) hangsávot is a régi erősítőkkel való kompatibilitás miatt. Ellentétben tehát a DTS/DTS-HD-vel-sel, nincs egy 16-bites 5.1-es „mag” a Dolby-nál, így nem lehet ezt lejátszani, azaz max. sztereóban fog szólni az optikai kimeneten. Ez már csak azért is így lehet, mert míg az AC3 veszteségesen tömörített formátum, addig a DTS, DST-HD, Dolby Digital Plus és TrueHD veszteségmentes kódolások. Tehát szerintem semmilyen lejátszó (asztali Blu-ray lejátszókat is beleértve) nem tud a Dolby Digital Plus-ból Dolby Digital (AC3) formátumot csinálni. Ha 1:1-es Blu-ray másolatot játszol le, akkor abban kell lennie AC3 hangsávnak is, ha DD Plus van benne. De ha egy rippet, amiben csak bizonyos hangsávot vagy hangsávokat hagytak meg, akkor nem valószínű. Sztereóban fog szólni a Real Vision 4K-n is, ha dekódolást választasz. Ha továbbküldést, de kikapcsolod a HD hangok engedélyezését, akkor szerintem vagy nem lesz hang optikán, vagy sztereó lesz.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: norbivagyok » 2021.12.21. 16:13

Kyle írta: Melyik verzió van telepítve?

Leírom, hogy esetlegesen mások is tanulhassanak beőle:
Vélhetően a firmware verzió volt a ludas, mert a menüben nem engedélyeztem a béta verziók telepítését. Ma bementem a Lejátszó.hu szegedi üzletébe, és segítőkészen megmutatták ezeket a beállításokat. Nagyon köszönöm.

Egy kérdés nem teljesen tiszta most (a sok új infó lehet, hogy összekavarodott a fejemben) :D
A Real Vision, ami a Dolby Digital Plus hangot is normálisan kezeli, (a Magic 4K-val ellentétben) képes arra, hogy egy régebbi erősítőre bitstream módban kiküldje a DDP jelet, ami azt 5.1-nek ismerné fel? És ekkor az erősítő ha nem is 5.1 DDP-ként, de 5.1 DD-ként kezelné azt?
norbivagyok

HozzászólásSzerző: Kyle » 2021.12.21. 10:30

norbivagyok írta:Néhány dolog elkerülte a figyelmed, mert az én TV-m (mivel Samsung, ezért) nem tud DV tartalmat megjeleníteni, ahogy írtam is, szóval ezért lila a kép...

Nem kerülte el, de mivel csak Dolby-s 4K TV-nk van, így azon tudom csak kipróbálni. De éppen ezért letiltottam a Dolby Vision kimenetet, így már nem Dolbys... Az nem lehetséges, hogy Neked más menüpontok vannak a legújabb firmware-rel, mint nekem. Melyik verzió van telepítve? (A Magic 4K nem régebbi, hiszen kb. 3 hete jelent meg.) Le lehet tiltani a Dolby kimenetet a Beállítások/Kép menüben.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: norbivagyok » 2021.12.20. 21:10

Kyle írta:Kipróbáltam egy Dolby Vision-t is tudó LG tévén. Én nem látok problémát...– Ha letiltom a Dune-ön a Dolby Vision kimenetet...

Köszönöm utánajárásod.

Néhány dolog elkerülte a figyelmed, mert az én TV-m (mivel Samsung, ezért) nem tud DV tartalmat megjeleníteni, ahogy írtam is, szóval ezért lila a kép. A Real Vision menüjében nem lehet letiltani a Dolby Visiont. Ezt nagyon bántam is, mert akkor nyilván működött volna a dolog. Egyszerűen nem azok a menüpontok vannak mint amiket írtál. És jó helyen próbáltam a menüben (tulajdonképpen mindent átvizsgáltam az összes menüpontban).

Azóta kipróbáltam a "rosszabb és régebbi" Magic 4K-val a dolgot, ami mivel nem is tud DV-t egyáltalán, így nem is bonyolítja túl a dolgokat, és azon normálisan működtek a kettős DV kódolások is. Tehát a hipotézisem nem volt annyira őrültség.

A Real Vision-ról az a véleményem, hogy egy összecsapott, túl hamar kiadott és alultesztelt típus. (A lefagyásokat és hasolókat nem is említettem még).
A Magic 4K nem problémázik ezeken a dolgokon, pedig régebbi. Ennél csak a DDP hangásvokkal van gond, mert csak sztereóra kódolja le az 5.1-et.
És ezek a fájl formátumok nem valami ritkaságok, hanem tömegével nyomják őket mostanság.
norbivagyok

HozzászólásSzerző: Kyle » 2021.12.17. 21:57

norbivagyok írta:...A Dune nem tudja ezt a kiválasztós technikát, és beállítástól függően vagy DV tartalmat küld ki a tv-nek ami brutál lila képet jelenít meg, vagy más beállítás esetén látom, hogy SDR a kép, és a feketék sokkal rosszabbak ha összehasonlítom egy másik kódolással, ami sima HDR...

Kipróbáltam egy Dolby Vision-t is tudó LG tévén. Én nem látok problémát.

– Ha engedélyezve van a DV kimenet a Dune-ön (dekódolást a TV végezze beállítással), akkor a TV kiírja, hogy Dolby Vision tartalmat érzékel az általad mutatott fájl lejátszásánál, a Dune INFO ablakában pedig azt látom, hogy:
Kodek: H.265 (Dolby Vision P8)
Aktuális videó mód: 4K 2160p 23.976Hz (12bit Dolby Vision STD)
Tehát a Dolby Vision infók kerülnek feldolgozásra, és a TV meg is kapja ezeket, látható is a színekben.

– Ha letiltom a Dune-ön a Dolby Vision kimenetet (ahogy Neked is tenned kell, ha nem kezeli ezt a tévéd, bár ha automatikus opciót hagysz, akkor az EDID infók alapján is jó eséllyel ki kell derülnie a lejátsó számára, hogy nem szabad Dolby Vision-t kiküldeni, de inkább manuálisan tiltsd le) az alábbi beállításokkal:
HDR feldolgozási mód: Automatikus
Dolby Vision kimeneti mód: Letiltva
Dolby Vision 4K, 50/60 Hz: Engedélyezve (ennek nincs jelentősége az előző opció miatt)
HDR10+: Engedélyezve
akkor a TV HDR-t ír ki a fájl indításakor, nem Dolby Vision-t, és ezt mutatja a Duen INFO ablaka:
Kodek: H.265 (Dolby Vision P8)
Aktuális videó mód: 4K 2160p 23.976Hz (10bit 4:4:4: BT.2020 HDR)
Nem lila a kép, de láthatóan nem olyan élénk, mint a Dolby Vision esetén. Szerintem jól működik minden, úgy, ahogy elvárható. Tény, hogy mindkét esetben a Dolby Vision kódolású videót használja a Dune, de HDR jel lesz belőle, és nincs elszíneződés. Nem tudom, hogy a tévék Dolby-t nem ismerő lejátszói mit csinálnak a gyakorlatban, de nehezen hiszem, hogy gyártótól függetlenül mindegyik márka lejátszója egyformán viselkedne. De lehet, hogy ami nem is ismer Dolby-t, az nem törődik a Dolby adatokkal.
Azt nem tudom, hogy mitől lesz Nálad lila vagy természetellenes a kép, nálunk nem az a fenti beállítások mellett.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Kyle » 2021.12.16. 11:23

norbivagyok írta:...visszaküldöm, és veszek egy régebbi készüléke...

Aha. Tehát a régebbi szoftver talán(?) jobban fel van készülve egy újabb megoldásra? Nem gondolnám. Komolyan azért vennél egy elavultabb lejátszót használtan, mert vannak olyan fájlok amik jelenleg az újabb modelleken (vélhetően) nem úgy működnek, ahogy kellene (a fájl barkácsolója szerint), de fogalmad sincs, hogyan működnek a korábbiakon? Inkább ezeket javaslom:
– Nem töltesz le ilyen fájlokat addig, amíg nem úgy működnek, ahogy szeretnéd. Bizonyosan megtalálható ugyanaz a film más kódolással is.
– Megvárod amíg a Dune mond valamit erre a fájlra, amit megmutattál. Ha nincs hardveres korlátja az ilyenek feldolgozásának, akkor vélhetően megoldják.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: norbivagyok » 2021.12.15. 20:47

Kyle írta:
norbivagyok írta:...Tudnátok ebben segíteni?...

Bár nem ismerem (még) ezt a megoldást (megnézem az általad mutatott fájllal), de ha a TV-d nem tud Dolby Visiont-t, akkor a kép menüben bizonyosan azt kell beállítanod, hogy a Dolby Vision ne legyen engedélyezve. Utána érdemes kapcsolgatni a többi beállítást, de vélhetően a „Dolby VS10 a HDR és DV videóknál” opciót érdemes választani a VS10 engine kapcsán.

Köszönöm a választ! Bár nem oldota meg a problémát a próbálgatásom. Az összes lehetséges verziót megpróbáltam, de egyszerűen vagy csak a DV jelet küldi ki, vagy SDR a kép az olyan esetekben, amikor DV-HDR kettős tartalmú a fájl. A DV-t nem is lehet kikapcsolni sehol. Már azon gondolkodtam, hogy visszaküldöm, és veszek egy régebbi készüléket, ami egyáltalán nem tud DV-t, mert az csak bezavar. Hátha egy régebbi, nem DV képes típus olyan kiolvasná normálisan a HDR jelet a vegyes DV-HDR fájlokból, és nem szenvedne vele mint az új széria.
norbivagyok

Következő

Vissza: Pro Vision 4K Solo specifikus kérdések