Dune HD Pro vision 4K

A Dolby Vision tartalmak lejátszása kapcsán felmerülő problémák helye

Re: Dune HD Pro vision 4K

HozzászólásSzerző: Swenk » 2024.12.17. 17:18

Most már csak ezt nem értem:
https://imgur.com/a/vxWnLWX

Miért 12bit?
Swenk

HozzászólásSzerző: Kyle » 2024.12.13. 12:03

Swenk írta:...Azt persze nem tudom, hogy ezzel a frissítéssel mit nyerne a user, de a Dune-HD Homatics már A12-n fut.

Nem keverném az Android TV verziókat és a sima Android verziókat. Az Android TV-nél szerintem a stream-szolgáltatások hibátlan működése miatt fontos egy-egy újabb frissítés. A korábbi Androidos Dune HD lejátszók még 9-es Androiddal működnek, a mai napig gond nélkül. Mivel a stabilitás a legfontosabb a Dune HD számára, inkább régebbi, de általuk tökéletesen ismert és kipróbált verziót fognak ezentúl is használni. Mint médialejátszónak, semmi jelentősége, hogy Android 11 vagy 14 van rajta, inkább az a fontos, hogy ne fagyjon le, és pl. el lehessen rejteni az Androidot az egyedik kezelőfelület érdekében. Nem hiszen, hogy érdemes lenne arra fordítani a programozók erőforrását, hogy egy újabb Android verzió fusson a készüléken a helyett, hogy mint médialejátszó többet vagy jobban tudjon.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Swenk » 2024.12.12. 14:08

nem lehet linuxra váltani

OK. A Profil 7 FEL témában és a linux-ban is meggyőztél.

Még valamit kérdeznék, ha szabad itt:
Az Android most 14-nél tart. Van-e arról infó, hogy a Dune fejlesztői erre az eszkőzre is frissítenek a közel jövőben android 12, vagy 14-re, vagy marad az android 11, mint az Nvidia shield-nél.Azt persze nem tudom, hogy ezzel a frissítéssel mit nyerne a user, de a Dune-HD Homatics már A12-n fut.
Swenk

HozzászólásSzerző: Kyle » 2024.12.12. 10:19

Swenk írta:Vissza? Nem tudok róla,
Bocs, hülyeséget írtam, persze, hogy szó sem volt a LibrElecről, Linuxra gondoltam.

Nekem úgy tűnik az interneten szétnézve, hogy Linux az Amlogic processzorokhoz csak közösségi barkácsolás keretében létezik. Az újabb, 8K-s processzorokra még az sincs, 8K-s lejátszás nem megy. Egy készülékgyártó bizonyosan nem hagyatkozhat arra, hogy közösségi fejlesztéssel milyen oprendszer érhető el, és az éppen mit tud. Így amíg a processzor gyártója nem kínál egy komplett linux SDK-t a termékeihez, nem lehet linuxra váltani – szerintem. Ráadásul nehéz lenne már az elmúlt években megszokott milliónyi androidos alkalmazásról is lemondania a Dune felhasználóknak.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Swenk » 2024.12.11. 16:51

Vissza? Nem tudok róla,
Bocs, hülyeséget írtam, persze, hogy szó sem volt a LibrElecről, Linuxra gondoltam.
Swenk

HozzászólásSzerző: Kyle » 2024.12.11. 14:51

Swenk írta:...ha a Dune visszatérne a LibreElechez?

Vissza? Nem tudok róla, hogy korábban közük lett volna ahhoz. A jukeboxhoz, egyedi grafikus felülethez, az online feliratletöltéshez, YouTube-hoz ahhoz, hogy pl. ILYEN programokat lehessen fejleszteni hozzá, nem hiszem, hogy elhagyható egy normális oprendszer a háttérben. Nagyon sok hátrányról azért most sem beszélhetünk, nekem max. a 3D hiányzik, de azt meg akár egy Amlogic SDK-frissítés is megoldhatja bármikor. Egy fejlett operációs rendszer nélkül nagyon fapados lenne egy lejátszó már 2024-ben. Annak idején egyébként azért kellett Androidra váltani, mert a Realtek processzorhoz nem volt linux, a Sigma meg befejezte a médiaprocesszorok gyártását.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Swenk » 2024.12.10. 20:58

[ de mégis Android alatt maradva.[/quote]

Mi lenne, ha a Dune visszatérne a LibreElechez? Lenne egy tutti mindent visz lejátszó, megelőzné az összes többit, talán.Az is igaz, hogy akkor kétfelé kéne fejleszteni. Nem kell kodit, meg plexet töltögetni, stb. Az biztos, hogy nekem nem hiányozna :lol: Akinek meg kell a stream, meg az android, az vegye meg a Homaticsot, androiddal.
Swenk

HozzászólásSzerző: Kyle » 2024.12.10. 16:43

Swenk írta:Nagyon szépen köszönöm ezt a részletes, jól érthető, meggyőző magyarázatot.

Szívesen, nekünk is újdonság volt mindez. Megnézzük közelebbről egyébként ezt a CoreELEC-es megoldást, mert látszólag a packed frame 3D is működhet benne, amit szintén tudnak az Amlogic processzorok hardveresen, de az Android SDK-ban még sincs támogatva. Ha menne így a Blu-ray 3D, az nagy poén lenne több felhasználónak (nekem is). A Dune azt mondja – ezt ígérték már az Amlogic-ra áttérésnél is –, hogy ők is vizsgálják, hogy meg lehet-e kerülni az Amlogic Android SDK ezen korlátait valahogyan, de mégis Android alatt maradva.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Swenk » 2024.12.10. 13:16

Kyle írta:Kb. ennyi a hivatalos álláspont

Nagyon szépen köszönöm ezt a részletes, jól érthető, meggyőző magyarázatot.
Swenk

HozzászólásSzerző: Kyle » 2024.12.10. 12:00

Swenk írta:Köszönöm, feltöltöttem.

A többi fórumozó kedvéért, aki nem érti miről van szó: küldtél tesztfájlokat, amelyekben bizonyos képek állítólag csak akkor láthatóak, ha a lejátszó eszköz helyesen kezeli a Dolby Vision FEL Profile 7 videókat. A Pro Vision 4K-n (de bármely más Dune HD lejátszón is) lejátszva nem látható a videókon az, ami a tesztfájlok készítői szerint bizonyítja a hibátlan Dolby Vision feldolgozást. Ezt a fájlt elküldtem a Dune HD-nak, hogy mit mondanak vele kapcsolatban. Itt a válasz, remélem jól fordítottam:

A Dune HD Dolby Vision-t kezelő lejátszói mind támogatják a Dolby Vision Profile 7 FEL formátum lejátszását, és 100%-osan felhasználják a legfontosabb információt is a FEL rétegből: a Dolby Vision dinamikus metaadatokat (RPU) – így kompromisszumok nélkül élvezheted az ilyen Dolby Vision tartalmak extra színinformációit. A tesztfájlokkal kapcsolatos internetes eszmecserék alapja az a sokak által ismert tény, hogy a modern médiaprocesszorok (RTD1619, S905X4, S928X) androidos SDK-ja nem támogatja az úgynevezett „residual signal”-t a FEL rétegből. Léteznek ennek a detektálására készített mesterséges tesztfájlok, de ezeknek kb. semmi jelentősége nincs az otthoni házimozizáskor az alábbiak miatt:
– A Dolby Visison Profie 7 videók két réteget tartalmaznak: BL (Base Layer) ls EL (Enhancement Layer). A MEL-típusú Blu-ray kiadványokon az EL tartalmazza a Dolby Vision dinamikus metaadatokat (RPU). A FEL-típusú Blu-ray lemezeken az EL kétféle adatot tartalmaz, az RPU mellett a „FEL residual” jelet is. Ahogy a Dune HD lejátszók gyártói termékleírásában is szerepel, a készülékek kiolvassák és használják az RPU adatokat a második rétegről. Ez a legfontosabb Dolby Vision információ, amely tartalmazza minden egyes képkocka számára egyedileg a színtartományokat, hogy a legsötétebb és legvilágosabb részeknél és lássál részleteket. Ez a folyamat teljes egészében működik, nincs szükség egy második HEVC dekóderre emiatt.
– Az úgynevezett FEL residual szignál funkciója, hogy a 10-bites színinformációból 12-bitest lehessen létrehozni (amit a Dolby Vision maximum tud kezelni), gyakorlatilag a kettő közötti különbséget tartalmazza. Tehát a FEL-típusú Blu-ray tartalmak esetében a médialejátszókon 10-bites lesz a Dolby Vision kimeneti jel. Ezt viszont jelenleg nem érdemes korlátnak tekintetni, mivel még az OLED tévék paneljei is csak 10-bitet képesek megjeleníteni. Léteznek valódi 12-bitesként árult Samsung TV-k, de ezek nem támogatják a Dolby Vision-t. A házimozi-vetítőknél is ez a helyzet, csak egyes professzionális, mozikban használt típusok képesek a 12-bites Dolby Vision megjelenítésére.
– Lehet csinálni mesterségesen olyan tesztfájlokat, amelyeken kimutatható, hogy a FEL residual signal feldolgozásra kerül vagy sem, de ilyen jelenetekkel gyakorlatilag nem találkozhatunk valódi filmekben. Ezen tesztfájlok jellemzően egy adott videó BL rétegét és egy másik videó EL rétegével rakják össze, vagy más nem szabályos módszert használnak, hogy észrevehető legyen bármi is a képernyőn.

(Nekem az is sokat mondó – a tesztfájlok jelentősége kapcsán –, hogy ezen tesztfájlok bármilyen TV-n „láthatóvá” teszik a 12-bites feldolgozást, tehát egy 10-bites tévén is láttam, hogy most „valódi” 12-bites a kép...)

A legtöbb Dune HD felhasználó arról számolt be (eredeti) Dolby Vision filmek kapcsán, hogy semmilyen különbséget nem látnak még pl. egy olyan, referenciának tekintett OPPO Blu-ray lejátszóval összehasonlítva sem, amely teljes FEL dekódolást végez.

Kb. ennyi a hivatalos álláspont (közte az én közbevetésem zárójelben és nem dőlt betűkkel). Tehát, semmilyen jelenleg létező médiaprocesszor nem dekódol hardveresen 12-bites Dolby Vision infót, de ez kb. lényegtelen is, mert nincs tévé vagy vetítő a felhasználóknak, ami képes lenne ezt megjeleníteni. Ráadásul számos Blu-ray kiadó MEL-típusú lemezeket ad ki, amelyeken nincs is rajta a reziduális jel. További részletekért még EZT az oldalt javaslom – bár még 2020/21-ben készült.

Küldtél egy linket ERRŐL a videóról, amely szerint egy Pro Vision 4K-n a CoreELEC rendszerbe bootolva működik a 12-bites Dolby Vsision. Ez azért lehetséges, mert maga a processzor (Amlogic S905X4) támogatja ezt, csak az Android rendszerhez készült SDK (fejlesztői programkörnyezet) nem. Tehát ha nincs Android a háttérben (ezért kell pl. SD-kártyáról bootolni), akkor nincs ez a korlát. De senkit nem biztatunk arra, hogy a Dune HD lejátszók kezelőfelületéről, hálózati képességeiről, stb. lemondjon azért, hogy 10-bites helyett 12-bites Dolby Visison-t küldjön ki a max. 10-bites megjelenítőjére. De ennek sincs már akadálya.
Kyle
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Dolby Vision lejátszása