Most vettem és nem értem

A Pro 4K Android operációs rendszeréből, processzorából és egyedi csatlakozóiból következő kérdések és problémák topikja.

Re: Most vettem és nem értem

HozzászólásSzerző: Kyle » 2019.04.15. 14:56

maxhim írta:...Van vagy lesz erre valami megoldás?

Nincs, de ha sokan szeretnének ilyet, akkor bizonyosan lesz. Illetve van: a Dune saját Air Mouse-a (Pro 4K Plus-tól gyári tartozék) használható természetesen a saját felületen is.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Kyle » 2019.04.15. 14:54

vpittyu írta:...vagy hagyom, hogy a Dune menjen órákat feleslegesen. Nem értelmetlen és energiapazarló dolog ez?...

Én kikapcsolnám a CEC-et a Dune-ön, ha gyakran így használnám. Vagy készenlétbe kapcsolnám (akkor a HDMI-kimenet van csak kikapcsolva), akkor szerintem 5 watt körül fogyaszt max.
A HiMedia-t is mi importáljuk, így nekünk is van. Ott is módosítani kell a legújabb KODI-n belül a beállításokat, hogy működjön a távvezérlő 4 iránya és OK gombja, mert más ott sem működik. Nem használok HBO Go-t, így nem tudom, ott mi a helyzet, de nem tudok róla, hogy az Androidoban rendszer szinten lehetne bármit is kezdeni egy infra távvezérlővel. A KODI-hoz ITT egy segédlet, illetve az oldal alján további linkek.
Nem akarok senkire semmit hárítani, de ha egyszer egy alkalmazás nem kezel egeret, vagy billentyűzetet vagy valamilyen más beviteli eszközt, akkor KÉPTELENSÉG, hogy ezt a Dune programozói megoldják az alkalmazás fejlesztői helyett. Létezik számos program Androidra, amely pl. a képernyőérintéseket igyekszik emulálni a csak ezeket fogadó appok számára, több-kevesebb sikerrel működnek is állítólag. Ahogy mondtam, egy légegér a legtöbb alkalmazáshoz remekül használható, még Angry Birds-özhetsz is vele. De egy Android operációs rendszert futtató számítógépről beszélünk, ahol vannak korlátok, amelyeket egy fejlesztő nem tud áthágni. Ha az iOS-t ismered, akkor nem kell magyaráznom, ott még ennyi lehetőség sincs.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: maxhim » 2019.04.15. 13:52

Ezzel kapcsolatban nekem is van egy bosszantó tapasztalatom. Egy neve nincs, vezeték nélküli USB-s egérrel irányítom az androidos programokat. Ahogy azonban visszatérek a DUNE felületére az egér már nem működik. Ilyenkor elő a távirányítót és itt bizony úgy érzem, hogy vpittyu kollégának igaza van amikor ezt írja : "az egyik kezemben egy távvezérlő a másikban meg egy egérrel manőverezek" Nem értem, hogy a DUNE felületén miért nem működik az egér? Ez nem hiszem, hogy túl bonyolult programozási művelet lenne azoknak, aki ezeket a dolgokat fejlesztik. Nem mintha számítana, de amikor erre rájöttem egy másik (vezetékes USB-s) egérrel is kipróbáltam. Természetesen az sem működött a DUNE héjon. Van vagy lesz erre valami megoldás?
Zidoo Z9X
Dune HD Pro 4K
X96Max Plus2 with CE
Amazon Fire TV Stick 4K MAX
maxhim

HozzászólásSzerző: vpittyu » 2019.04.15. 13:24

Kyle írta:
vpittyu írta:...Nem tudod hol lehet kapni ezt a Dune HD Airmuse-t?...

Még külön sehol, de majd a kereskedőinknél. De számos más gyártó vezeték nélküli egere vagy AirMouse-a kapható. A KODI-ban konfigurálható számos távvezérlő, érdemes utánaolvasni, hogyan kell beállítani. A főbb gombok bizonyosan használhatóak, más gyártók infra távvezérlőjét is láttam már működni a KODI-ban.
Az Apple TV – az alapján, ahogy leírod – időzített kikapcsolásnál nem kapcsolja ki a tévét. Ez persze, hogy szoftveresen megoldható, de azt gondolom, az ember azért állít be időzített kikapcsolást, mert fél attól, hogy mondjuk elalszik tévézés közben, és megy minden tovább. Arra szerintem nem sok gyártó gondolt, amit Te csinálsz (ha jól értem), hogy átkapcsolsz egy másik forrásra a tévén, de nincs kedved kikapcsolni a korábbit (a Dune-t), és azt várod, hogy majd kikapcsol, de csak magát, a tévet mégsem... Ha sokan fognak hasonlót kérni a Dune-től, bizonyosan megoldják, ha az Android OS ezt lehetővé teszi egyébként.
Ne várj el olyanokat a Dune-től, hogy az ő távvezérlőjüket kezeljék a világ szoftverfejlesztői a saját alkalmazásukban! Ennek semmi köze a készülék árához. Egy Android 7.1 fut a Pro 4K-n jelenleg, erre a Play Store-ból bármilyen androidos app telepíthető. Hogy ezek az appok mire lettek felkészítve, az csak a készítőjükön múlik. Bizonyosan olyan is sok ezer van, ami csak érintőképernyővel vezérelhető, meg olyan is, ami bizonyos márkájú VR headset-eket is kezel. A Dune nem mondhatja meg a sok ezer fejlesztőnek, hogy mire és hogy fejlesszenek. A saját programjaiban természetesen megy a saját távvezérlőjük, és a saját programjaikban természetesen megy bármilyen USB egér is, amit szerintünk illene mára minden androidos programnak ismernie. Az HBO GO szerintem kezeli, de próbáld ki, digjál rá egy tetszőleges USB egeret a Dune-re!

Az, hogy átkapcsolok egy film után a tvére és mondjuk még 2-3 órát nézem, nem tartozik a kirívóan egyedi viselkedéshez. Nem gondolom tul logikusnak, hogy miután befejeztem a Dune használatát kikapcsolom az egész rendszert tévéstöl, erősítőstöl, majd 2 másodperc múlva visszakapcsolom csak a tv-t. Vagy így teszek vagy hagyom, hogy a Dune menjen órákat feleslegesen. Nem értelmetlen és energiapazarló dolog ez?
A távvezérlőre visszatérve. Ismerősömnek Himedia q5 és egy 15e ft-s kínai média lejátszója is van és semmilyen probléma nincs az említett appok kezeléséve. Kérdésem arra irányult, hogy esetleg nincs-e az android rendszer beállításaiban valami ami szabályozza a táviránytó helyes működését?
Bocsánat, nem akartam ciikusnak tűnni a leírtak alapján, de 2019-ben egy 80e ft-s média lejátszóval nem úgy képzelem a kikapcsolódást, hogy az eggyik kezemben egy távvezérlő a másikban meg egy egérrel manőverezek. A mai elvárások pont azt az egyszerűséget igénylik mint amilyen egyszerű a gyári alkalmazások kezelése ezen a lejátszón. Nem hiszem, hogy ezt az android appok fejlesztőire kellene csak hárítani. Nem vitatkozni akarok, de én csak egy felhasználó vagyok aki vett valamit és szeretné használni nem pedig napokig a fórumokat bújni.
Sajnos az általam említett almás lejátszó is fura egy szerzet, mivel iszonyat kifinomult, közben meg alapvető műszaki elvárásoknak nem tud megfelelni(lásd hd hangok kezelése). Mondjuk az ő távvezérlőjük lehetne etalon minden gyártónak. Tipikus példája a kevés is lehet sok esetének. De ez persze ízlés dolga.
Az a bajom, hogy miközben márkától függően súlyos 10 és esetenként 100 ezrekről beszélünk, meg lehet nézni, hogy a fórumok hemzsegnek a kissebb nagyobb problémáktól.
Azért ha tudsz valami rendszerszintű beállítási segédletet adni, azt megköszönöm. Sajnos google ebben a kérdésben nem volt a barátom.
vpittyu

HozzászólásSzerző: Kyle » 2019.04.15. 12:29

vpittyu írta:...Nem tudod hol lehet kapni ezt a Dune HD Airmuse-t?...

Még külön sehol, de majd a kereskedőinknél. De számos más gyártó vezeték nélküli egere vagy AirMouse-a kapható. A KODI-ban konfigurálható számos távvezérlő, érdemes utánaolvasni, hogyan kell beállítani. A főbb gombok bizonyosan használhatóak, más gyártók infra távvezérlőjét is láttam már működni a KODI-ban.
Az Apple TV – az alapján, ahogy leírod – időzített kikapcsolásnál nem kapcsolja ki a tévét. Ez persze, hogy szoftveresen megoldható, de azt gondolom, az ember azért állít be időzített kikapcsolást, mert fél attól, hogy mondjuk elalszik tévézés közben, és megy minden tovább. Arra szerintem nem sok gyártó gondolt, amit Te csinálsz (ha jól értem), hogy átkapcsolsz egy másik forrásra a tévén, de nincs kedved kikapcsolni a korábbit (a Dune-t), és azt várod, hogy majd kikapcsol, de csak magát, a tévet mégsem... Ha sokan fognak hasonlót kérni a Dune-től, bizonyosan megoldják, ha az Android OS ezt lehetővé teszi egyébként.
Ne várj el olyanokat a Dune-től, hogy az ő távvezérlőjüket kezeljék a világ szoftverfejlesztői a saját alkalmazásukban! Ennek semmi köze a készülék árához. Egy Android 7.1 fut a Pro 4K-n jelenleg, erre a Play Store-ból bármilyen androidos app telepíthető. Hogy ezek az appok mire lettek felkészítve, az csak a készítőjükön múlik. Bizonyosan olyan is sok ezer van, ami csak érintőképernyővel vezérelhető, meg olyan is, ami bizonyos márkájú VR headset-eket is kezel. A Dune nem mondhatja meg a sok ezer fejlesztőnek, hogy mire és hogy fejlesszenek. A saját programjaiban természetesen megy a saját távvezérlőjük, és a saját programjaikban természetesen megy bármilyen USB egér is, amit szerintünk illene mára minden androidos programnak ismernie. Az HBO GO szerintem kezeli, de próbáld ki, digjál rá egy tetszőleges USB egeret a Dune-re!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: vpittyu » 2019.04.15. 11:38

Köszönöm a segítségedet. Nem tudod hol lehet kapni ezt a Dune HD Airmuse-t? Az a bajom, hogy a kodi sem működik a gyári távirányítóval
A HDMI CEC-vel azért van problémám, mert pl. ha néztem egy filmet és azután átkapcsolok tv-re, akkor feleslegesen megy a dune. Ha beállítom, hogy kapcsoljon ki időre, akkor meg lekapcsolja az egész rendszert ha letelik az idő, miközben én még a tv-t nézem.
Az a helyzet, hogy van egy apple tv4k készülékem. Azért vettem a Dune-t , mert az apple tv ugyan egy nagyon jól és igényesen kidolgozott, szinte tökéletesen működő felhasználói felülettel és funkcionalitással működő ezköz, csak egy dolgot nem tud, ez pedig a hd hangok tovább küldése az erősítőre.
Ezt ugye a Dune kiválóan teljesíti.A saját gyári szoftverei(video lejátszó, jukebox, testreszabhatóság) kiválóak. Viszont android vonalon szinte használhatatlan. Egyenlőre a filmlejátszáson kívül semmire nem tudom használni, mert a távvezérlővel nem tudok görgetni az androidos appokban(kodi, HBO Go, Apple music stb.). Úgy gondolom, hogy ez nagyon fájó hiányosság egy ilyen árú készüléktől.
Egyébként az apple tv kikapcsol magától ha inaktív(tehát a rendszer egy másik forrást használ) és nem kacsolja ki az egész rendszert. Csak abban az esetben kapcsol ki mindent, ha direktben a távirányítójval kapcsolom ki. Szerintem ez egy kicsi de annál idegesítőbb probléma ami megoldható lenne szoftveresen. Nem tudom van-e olyan fórum ahol a szoftver fejlesztőknek jelezni lehet az ilyen dolgokat?
Mindenekelőtt a legfontosabb nem ez lenne, hanem, hogy megfelelő távirányítóval tudjam használni. Ennek beszerzésében kérek segítséget.
Köszönöm!
vpittyu

HozzászólásSzerző: Kyle » 2019.04.15. 10:47

vpittyu írta:... Távirányító használhatatlan androidos appokban...

Természetesen, ha egy app nincs felkészítve infra távvezérlőre (amely téren szerintem nincs is szabvány az Androidban), vagy akár csak egy USB-s egérre, akkor nem fog menni. Ezt nem a Dune fogja megoldani. Használj USB-s egeret (pl. vezeték nélkülit, mint a Dune HD AirMouse), azt a legtöbb Androidos app már támogatja!
Feliratokat onnan tudsz letölteni, ahonnan akarsz, pl. webböngészővel, vagy a KODI alá telepített plugineken keresztül. A Dune saját lejátszója nem keres feliratokat jelenleg.
Ahogy írod Te is, természetesen kikapcsol magától a Pro 4K, ha ezt beállítod. Ha nem állítod be a sleep timer-t, akkor persze, hogy nem kapcsol ki, ahogy semmi más készülék sem. Szintén természetesen, kikapcsol a TV is, ha a HDMI CEC-et bekapcsolod a Dune-ön, ez a feladata a HDMI-s távvezérlésnek, más eszköz is pont ezt csinálja a TV-vel, ha tudja a CEC-et. Nem gondolom, hogy van arra bármely más készüléknél is megoldás, hogy a CEC csak akkor működjön, amikor Te arra gondolsz :) Egy univerzális távvezérlő, okosotthon, ilyesmi lehet a kényelmes megoldás.
Kyle
Adminisztrátor

Most vettem és nem értem

HozzászólásSzerző: vpittyu » 2019.04.14. 11:49

Üdv.

2 napja vettem egy ilyen masinát. Több kérdésem is lenne.
Távirányító használhatatlan androidos appokban. Pl. HBO Go-ban nem lehet lapozni csak a rettenetes beépített egérrel. Így gyakorlatilag nem használható androidos aplikáció normálisan. Vagy van valami amit nem vettem észre?
Feliratok letölthetők valahonnan?
Az normális hogy a távvezérlő csak tök szemből működik?
Nem kapcsol ki magától. Ha beállítom hogy kapcsoljon ki 30 perc múlva(sleep timer) akkor meg kikapcsolja az egész rendszert miközben tv-t nézek a HDMI CEC miatt. Ha meg kikapcsolom a HDMI CEC-t akkor valahányszor használni akarom a lejátszót, akkor egy marék távvezérlőt kell kézbe vennem.

Segítséget előre is köszönöm.
vpittyu

Vissza: Pro 4K (Plus) specifikus kérdések