firmware hibák

Re: firmware hibák

HozzászólásSzerző: Kyle » 2014.03.11. 16:39

Diver71 írta:Minden tökéletesen működik a Dune-ben, viszont amikor bekapcsolom, akkor a digitálsi TV adás több csatornán eltűnik, azaz fekete kép lesz...

Soha nem láttunk ilyet, nálunk Panasonic TV van, de semmi gond a DVB-T adásokkal. Bár nem igazán értem, hogy ha be van kapcsolva a Dune, akkor miért fontos, hogy egy DVB-T adás látszik, vagy sem? Más HDMI forrás nem okoz ilyet, csak a Dune? Ha a CEC ki van kapcsolva, akkor a tévét nem érdekelheti semmi, adjon bármilyen jelet is a Dune (de nem ad mást, mint a képet), nincs oka annak, hogy ilyen történjen. Ráadásul csak bizonyos csatornákkal történik ez???

(Ezt a topikot az értelmetlen címe miatt lezárom, kérek mindenkit, a problémára utaló címmel nyisson újat, ha még sehol nincs szó az adott gondról, témáról!)
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Diver71 » 2014.02.19. 13:22

Üdv Mindenkinek!
Végig olvastam a teljes topicot, de sajnos a nálam felmerülő jelenségre nem kaptam választ. A rendszer Sony LED TV-ből és Base 3D-ből áll. Minden tökéletesen működik a Dune-ben, viszont amikor bekapcsolom, akkor a digitálsi TV adás több csatornán eltűnik, azaz fekete kép lesz. Analóg-ra átkapcsolva egyik adásba sem zavar bele. Azt a javaslatot kaptam, hogy kapcsoljam ki a CEC funkciót. Megtörtént de a jelenség továbbra is fennáll. Kint volt a TV szolgáltató cég, bemértek mindent (van egy erősítőjük, mert messziről jön a jel) és azt mondták, hogy náluk minden rendben van. A TV szervize azt mondta, hogy szívesen elviszik és beviszgálják, de 100%, hogy nem a TV okozza ezt. Teljes reset is megtőrtént a TV-n.
Az egész egy kényelmetlen probléma, ami régen nem volt és nem tudom, hogy mi okozhatja. Nagyon nagy segítség lenne, ha valaki tudna rá egy gyógymódot,,,:-)
Köszönöm előre is!
Diver71
Diver71

HozzászólásSzerző: Mtomi » 2014.02.13. 14:51

Amikor "Restart" felirat jelenik meg a Dune kijelzőn akkor a tv teljesen elsötétül és semmi kép nem jelenik meg utána sem.Csak az áramtalanítás segít. Viszont nekem nem szaggat egyáltalán, annyit veszek észre hogyha DTS HD MASTER a hang akkor kb egy fél percnél van 1 nagyobb torpanás (kb 2 Mp kép merevedéssel ) és utána folyamatos a kép és hang is.
Mtomi

HozzászólásSzerző: Kyle » 2014.02.13. 12:03

Mtomi írta:...A kép nem automata hanem 1080p 60Hz....

És nem zavar az akadozás a 23,976 Hz-es anyagoknál (gyakorlatilag majd' minden BD ilyen)? Nem tud a TV 24 Hz-et? A legutóbbi hivatalos firmware-rel is előfordul, hogy RESTART látszik a kijelzőn?
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Mtomi » 2014.02.12. 20:51

Üdv. Látva az előttem levő hozzászólásokat én is leírnám a tapasztalatomat.
1. Dune Base 3d---Onkyo Tx NR 626--- Philips Pfl 7008 led lcd. A CEC támogatás a dune és az erősítő között nekem sem megy míg az erősítő és a tv között tökéletes. Másik topikban ugyan már írtam hogy nekem még az új szoftvert sem lehetett feltelepíteni mert az erősítő a hdmi-n figyeli hogy mi kapcsol be és ki és annak megfelelően szeretne be ill. átkapcsolni adott forrásra, ad egy ellen jelet ami okozza nálam is hogy készenlét után újra és újra csak ERROR és Restart, és emiatt nem ment fel a szoftver sem, amit ahdmi cec kikapcsolás megoldott a telepítés erejéig.
2. Készenlétben engem is zavar hogy megy a venti és pörög a merevlemez. Én ugyan használom hálózati lejátszásra is és belső merevlemezről is egyaránt. Így marad a teljes kikapcsolás, és megvárom míg újra butol.
3. Azt vettem észre mivel nem megy a CEC, ha elsőnek bekapcsolom a Dune-t ( mivel annak kell a legtöbb idő) és bútolás közben kapcsolom vagy az erősítőt vagy a tv-t (mindegy) akkor jön a lefagyás. De ha megvárom míg szépen elindul a Dune akkor utána indítom a többit láss csodát nincs fagyás.
4. Nekem a töredezett Bd fájloknál nincs az a kis pillanatnyi megakadás, legalábbis eddig nem találkoztam vele pedig van bőven anyag. A kép nem automata hanem 1080p 60Hz.
5. Nekem előtte egy Novatron Iamm NTR 82-es tette a dolgát és még teszi mai is hibátlanul. Nem mondom hogy csúcs készülék mert a Dune látványosan szebb képet ad és van benne DTS HD MASTER hangkódolás, azért a kis nova sosem fagyott bár hdmi-n nem kapcsolta be az erősítőt és a vetítőt de ha más jelforrás ment az Onkyo-n és bekapcsoltam a Novát akkor átváltott az erősítő a Nova bemenetére.
6. Pozitívumként annyi a szoftverrel kapcsolatban hogy azokat a régi Dvd formátumokat is viszi most már amit eddig nem vitt (van néhány klasszikus amire még szükségem van).
7. Amit még hiányolok! Mp3 vagy Flac formátumnál ha nem csinálok lejátszási listát csak hagyom hogy menjen szépen sorban, akkor csak az adott zeneszám címét dobálja a képernyőn (gondolom a "beégés" miatt) , nekem jobban tetszene ha kiírná a listát teljesen, az adott zeneszám címével ami megy kiemelve más színnel, a fájl típusát (pl. Mp3) a hosszát és aza kis állapot csíkot hogy hol tart a zeneszám lejátszása. Ez igen jól jön egy 1.5 órás mix-nél. Ez az Iammon megy és még az Onkyo-n is!
Szóval nekem ennyi lenne eedig amit tapasztaltam. Üdv T.
Mtomi

HozzászólásSzerző: Kyle » 2014.02.05. 15:23

1. A készenléti állapot (a Dune-nél de pl. a Popcornnál is) csak annyit jelent, hogy a videókimenet le van kapcsolva. Minden más funkció él, így pl. elérhető hálózaton keresztül a lejátszóban lévő és a hozzá kapcsolt lemez. Ezeket egy adott inaktivitás után leállíthatná, nem tudom, hogy megteszi-e és mennyi idő után a Base 3D. Ez firmware kérdése, próbáld ki, hogy mondjuk 10 perc után se áll le? Illetve ne használj külső HDD-t, ha megoldhatod a belső lemezzel, de az ideális a hálózaton keresztül lejátszás, hiszen akkor a belső ventilátor is leáll, teljesen néma tud lenne a Base 3D.
2. A CEC régóta benne van a bétákban, az lehet, hogy ez az első hivatalos, amiben elérhető. Segíteni nem tudok, nagy a fejetlenség a CEC kapcsán a különböző készülékek között, persze két DENON működik egymással, és szerencséd van, hogy a tévéd is a DENON-nal. A Dune-DENON közötti működést majd valamelyik gyártó frissítése megoldja, nem tudom, hogy a Dune-ön, vagy a DENON-on múlik, általában ilyenkor egymásra mutogatnak a gyártók, és példákat hoznak fel arra, hogy bezzeg más termékkel kommunikál az övék. Amíg nem működik, addig kénytelen leszel minden filmezés előtt plusz 3 gombot megnyomni... Nálunk Base 3D, DENON AVR-3312 és Panasonic plazma. A Base 3D be/kikapcsolása kapcsolgatja be/ki a tévét, de az erősítő nem kapcsol be ilyenkor, csak átengedi a jelet magán, azaz látom a tévén a Dune-t és a tévé az erősítőtől érkező HDMI-bementre kapcsol. Ha bekapcsolom kézzel az erősítőt, akkor az átvált a Base 3D bemenetére (ha más bemenetén nincs aktív jel), ahogy illik. Szerintem ennek kb. így kell működnie és működik is.
3. Bekapcsoláskor nem lehet fagyás, csak ha rossz a készülék – ahogy írtam (bár készenlétből visszakapcsolva most láttam olyat, hogy RESTART és megfagy, de teljes kikapcsolásból még nem). A videóbeállításoknál a videókimenet NE automatikus legyen, hanem pl. 1080p/50 Hz. Lehet, hogy csak automatikus van kiválasztva, és nincs kép a bootlás után, Te meg azt hiszed, hogy lefagyott. Bár a VFD kijelzőn ilyenkor a távirányítót használva látszik, hogy tudsz lépegetni a menüben. Másolni nem szoktam, mert NAS-ról játszok le, de ha valaki még találkzott ilyen lefagyással, talán tud segíteni.
4. Fálj választás módban. Amikor indítod a BD ISO-t, megkérdezi, hogy Lite vagy megnyitás. Az utóbbinál fájlt választasz. De ez nem segít persze jelen esetben, sőt még az m2ts-ek sorrendje sem lesz jó. Google szerintem segít, ha programot keresel összefűzni az ilyen BD-ket, de gondolom egy DVDfab is tud eleve így rippeleni egy szétdarabolt BD-t.

Az A-400-on is sok hiba van még (a lejátszó már hónapok óta stabil), illetve minden lejátszón van és lesz mindig valami, ami vagy hiba, vagy valakinek annak számít. A Dune mostanában kicsit lassan fejleszt, de lám végre csak kijött legalább egy béta...
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: kirchneri » 2014.02.05. 13:53

Talán kicsit elvettettem a sulykot, mert összességében meg vagyunk elégedve a készülékkel. A képminőség elsőrangú (a hangról nem tudok nyilatkozni, mert a hangstream tovább van küldve az AV erősítőnek), és még sosem volt gond a lejátszással, ilyenkor tökéletesen stabil a készülék. És ugye ez az elsőrangú szempont. Viszont, ha hibákba ütközik az ember, akkor hajlamos azt talán a kelleténél jobban is kihangsúlyozni, főleg az ezek orvoslására szánt fórumon.

Nézzük tételesen:

1. A bekapcsolási hibát csak azért vettem észre, mert valami megoldást akartam találni arra a problémára, hogy készenléti állapotban pörög a belső HDD. Ha nem pörögne, akkor tökéletesen elégedett lennék a készenléti állapottal, és sosem jutna eszembe teljesen kikapcsolni (márcsak azért sem, mert onnan sokkal tovább tart neki "észhez térni"). Nem tűnik logikusnak, hogy pörög a HDD, szerintem fölösleges, hiszen érdemben a HDD bekapcsolása és felpörgetése nem lassítaná a készenléti állapotból való felébresztést. (Vagy rosszul gongolom?) Ezt nem a firmware okozza? Van valami megoldás, valami beállítási lehetőség, hogy készenléti állapotban ne pörögjön? Vagy csak a teljes kikapcsolás a megoldás?

2. A HDMI-CEC funkció csak most a legutóbbi firmware-be került bele, előtte hiányzott (de legalábbis a májusiban nem volt benne), ahogy ez le is van írva itt a fórumban a firmware újdonságai között. Sajnos esetünkben úgy tűnik nem működik, de még reménykedem. Leírom az összeállításunkat, hátha ez alapján kaphatok némi konkrét segítséget. Van egy DENON AVR-2313 AV erősítőnk, és ehhez kapcsolódik minden más HDMI-n keresztül: a DUNE HD BASE 3D, egy DENON DBT-1713UD blu-ray lejátszó, és egy Sony BRAVIA KDL-46HX920 tv. A tv és a két DENON tökéletesen kommunikál egymással. Pl. ha bekapcsolom a blu-ray lejátszót, az bekapcsolja az erősítőt és ráállítja a bemenetet, az erősítő ennek hatására bekapcsolja a tv-t és azt is a megfelelő bemenetre állítja. Aztán ha kikapcsolom a blu-rayt, az mindent kikapcsol, föltéve, hogy közben nem navigáltam el az ő bemenetéről (pl. nem kezdtem el tv adást nézni stb.). Ezek a beállítások nem CEC néven, hanem control vagy sync néven találhatók meg a készülékekben és sok esetben nem is egy beállítás, hanem pl. külön lehet nyilatkozni a kikapcsolás vezérlésről stb. Szóval a lényeg az, hogy hiába próbálkozom, nem sikerül rávennem az AV erősítőt és a DUNE-t a legelemibb kommunikációra sem. Ebben kérnék konkrét segítséget.

3. A fájl másolási fagyások (eddig összesen háromszor fordult elő) mindig NTFS fájlrendszernél álltak elő, de különbözők voltak a forrás és cél eszközök. Nem volt olyan eszköz, ami mindhátom esetben szerepelt volna (pendrive-ok, külső, belső vincsik). Mindig a "RESTART" szöveg jelent meg a VFD-n és a tv képernyőn nem mozdult többé a progress csík. Semmire nem reagált, sem a távirányítón, sem a készüléken, még a power gombokra sem. Kb. 5 percet vártam, végül áramtalanítottam, egyedül ez segített. Mindhárom esetben újra kezdtem ugyanazt a másolást és másodszorra már minden esetben sikerült hiba nélkül. Gondolom ezzel a problémával nemigen lehet mit kezdeni, szóval amíg nem lesz rendszeres és következetes, addig nem érdemes vele foglalkozni.
A be- és kikapcsoláskori fagyások is pontosan így jelentkeztek (csak arra nem emlékszem mi volt látható a tv-n). (2 db bekapcsoláskori, és 1 db kikapcsoláskori fagyásról van szó.) Pontosan milyen videokimeneti beállításról van szó, amit le kellene ellenőriznem? Hol van ez a Setup-ban? Van egy ismerősöm, aki kb. 1 héttel korábban vett ugyailyen DUNE-t és ő is panaszkodott már nekem bekapcsoláskori fagyásra. Én, úgy rémlik, közben az AV erősítőn és/vagy a tv-n is kapcsolgattam. Azóta figyelek, hogy amíg be nem kapcsolódik a DUNE teljesen, addig ne nyúljak semmi máshoz. Így nem is történt fagyás.

4. Igen, BD-Lite módban indítom, nem is tudom hogy lehetne másképp. Igen, valóban 1-2 tizedmásodperc az akadás, de ha ez 2-3 percenként van és pl. pont a puskadurranást szakítja ketté, mint a legutóbbi Die Hard esetében, akkor a gyártók jó munkát végeztek, mert tényleg (szinte) nézhetetlenné válik a film. :-( :-) De a válaszod világos és kielégítő, köszönöm. Már csak annyi kérdésem volna, hogy tudsz-e (szabad-e) fájlösszefűző programot javasolni?

5. Egy fájlt vagy könyvtárat át lehet nevezni a távirányító segítségével (nem az USB-s billentyűzetről van szó). De csak az angol abc betűi érhetők el a távirányítón. Ezt a problémát időközben megoldottam (kikerültem), mert a telefonomra föltelepítettem a Dune HD RC távirányító alkalmazást és azzal kényelmesen lehet bármilyen szöveget begépelni.

Egyébként a Popcorn A-400 merült föl alternatívaként, de arról olyan hireket hallotunk, hogy még a lejátszása sem stabil, szóval nem tudok jobbat mondani a DUNE-nél. Ettől persze még nagyon fáj, hogy a HDMI kommunikáció (valószínűleg) nem működik.
kirchneri

HozzászólásSzerző: Kyle » 2014.02.04. 18:41

Igyekszem segíteni amin lehet:
1. Ezt a hibát leírtuk a Facebook oldalon is, a tavaly november óta legyártott összes Base 3D-t érinti az új alkatrészek miatt. A Dune dolgozik a szoftveres megoldáson, többet nem tudunk. Kikapcsolás után áramtalanítsd teljesen, nem kényelmes persze, de ettől még szerencsére lehet használni a lejátszót.
2. Nem hiányzik. Ott van a videóbeállításoknál. De elég ritka, hogy mindenféle eszköz jól kommunikáljon ezen keresztül, de pl. a tévé bekapcsolása, az adott HDMI-bemenetre átváltása működik a legtöbb esetben.
3. Ez nem lehetséges, ha nem hibás a lejátszó. De ilyen hibát sem láttunk még. A fájl másoláshoz nem tudok hozzászólni, az sok mindentől (főleg a lemezektől, partícióktól) függhet, de olyan nem lehet, hogy bootlás közben. Miben nyilvánul meg, hogy lefagyott? Mi látszik a képernyőn és mi a VFD-kijelzőn? Se a távvezérlő, se a készüléken lévő gombokra nem reagál? Ugye a videókimenet nem automatikusra van állítva?
4. Mi az a fájlváltás? Azokra a filmekre gondolsz, amelyek sok apró m2ts fájlból állnak? Ezek természetesen zökkenőmentesek azokon a régebbi modelleken, amelyekben van Blu-ray licensz, mert akkor a Blu-ray motor egész más, és az ott használt tudja ezt. A kiadók egyébként pont azért alkalmazzák ezt a módszert, hogy megnehezítsék a lejátszást a nem asztali BD-lejátszókon. A Dune Lite módban (így indítod a BD-filmeket?) a jelenleg legjobb Sigma-s lejátszó, ami a szétdarabolt filmből való lejátszást illeti. Én nem veszem észre a váltásokat, bár lehetséges olyan film, amin ez kb. 1 tizedmásodperci akadást jelenthet. Ezzel kb. annyit lehet kezdeni, hogy egy programmal a számítógépen összefűzöd egy m2ts-be a sok apró fájlt, vagy veszel egy Blu-ray licenszes lejátszót. De az meg a CINAVIA védelem miatt nem fog tetszeni...
5. Az USB-s billentyűzet kódkiosztását nem lehet változtatni úgy, mint egy számítógépen. Hol okoz ez gondot egyébként?

Fagyást okozó hibák a korábbi firmware-ekben sem voltak, így járj utána ezeknek, ne a frissítéstől várd a megoldást! Semmi okod elkeseredni, főleg nem 25 éves videómagnóhoz hasonlítani a lejátszót, maradjunk tárgyilagosak! Ne mondd, hogy „Mióta HDMI létezik még soha nem találkoztunk ilyen buta készülékkel”, hiszen eddig nem is tudtál semmit a CEC-ről, ismerőseidtől hallottál róla nemrég! Kérlek kérdezd meg az ismerősödet, milyen erősítőt és milyen készüléke kapcsol be HDMI-n keresztül! Kérlek írd meg, milyen médialejátszón működik jól a CEC és milyen eszközökkel! Csak hogy legyen mihez képest viszonyítani a Dune „bénaságát”! Kérlek írd meg, milyen készüléket vettél volna a Base 3D helyett, ami szerinted problémamentes lenne számodra!
Kyle
Adminisztrátor

firmware hibák

HozzászólásSzerző: kirchneri » 2014.02.03. 20:54

Dune HD Base 3D (regisztrált) tulajdonosa vagyok Karácsony óta. Néhány napos használat után azonban súlyos hibákat fedeztünk föl a firmware-ben, így azóta vártuk nap, mint nap a javítás megjelenését.
Ezek a hibák a következők:

1. A távirányító Power gombját be lehet állítani, hogy az kikapcsolja a készüléket és ne csak készenléti állapotba helyezze. Azonban ha ezt megteszem, akkor soha többé nem lehet bekapcsolni a készüléket a távirányítóval csak teljes áramtalanítást követően. (A Power gomb nyomását érzékeli, mert a csatlakoztatott külső vincsiken felvillan a led, de aztán nem történik semmi.)
Erre a funkcióra azért lett volna szükségünk, mert készenléti üzemmódban a firmware (megdöbbentő módon) nem kapcsolja ki a belső HDD-t, hanem (akár napokon, heteken át) folyamatosan pörgeti. Kikapcsolt állapotban persze nem pörgeti, de ezt viszont az előbbi hiba miatt nem lehet használni. Természetesen az is megoldás lenne a problémára, ha a készenléti állapot kikapcsolná a HDD-t. (Lehet, hogy ez is hiba a firmware-ben.)

2. Hiányzik a beállítások közül a HDMI CEC funkció. Ennek bekapcsolását javasolták ugyanis ismerőseim azért, hogy a készülék intelligens információkat tudjon küldeni és fogadni a HDMI-n keresztül.

3. KB. 5-10 % eséllyel lefagyott a készülék bekapcsoláskor, kikapcsoláskor és fájl másolások közben (NTFS fájlrendszerek esetén).

4. Egyes Blu-ray filmek másolatánál minden fájlváltáskor megtorpan a lejátszás (a hang és a kép is), ezzel élvezhetetlenné és gyakorlatilag lehetetlenné téve a film megnézését. (A pufferelési időket a maximumra állítottam, de az sem segített.) Olyan filmmásolatokról van szó, melyek ismerőseimnél a régebbi Dune lejátszókon tökéletesen lejátszhatók, vagyis nem a másolatban, hanem a lejátszóban van a hiba. Ráadásul olyan ismerősöm is van, akinek ugyanez a típusú Dune készüléke van és ő is ugyanerre panaszkodik, vagyis nem csak a mi készülékünkkel van gond.

5. A távirányító segítségével nem lehet ékezetes betűket bevinni (pl. fájl nevébe), miközben a már meglévő ékezetes betűket tökéletesen kezeli a szoftver. (Ez finoman szólva is illogikus, ellentmondásos viselkedés.)

Néhány napja, mikor megjelent végre az új firmware nagy várakozásokkal teli telepítettem föl. Nyomban ki is próbáltam a föntebb említett hibákat és mérhetetlen megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy az 5-ből minimum 4 bizonyosan nem javult meg. (A fagyások tekintetében még nem volt elég időm meggyőződni a hiba kijavulásáról.)
Mivel ezek a hibák alig 1-2 órányi próbálgatás után előkerültek, így felteszem számtalan user jelezte már őket, ezért nehezen érthető, hogy ezek miért nem kerültek kijavításra. A HDMI CEC funkció ugyan bekerült a beállítások közé, de sajnos bekapcsolva semmi nem változott, sőt épp ellenkezőleg, mindössze annyi történt, hogy hatására elromlott a képarány. Továbbra sem kapcsolja be az AV erősítőt, nem állítja át a bemenetet a média lejátszóra, nem vezérli az AV erősítő hangerejét, nem kapcsolja azt ki, stb-stb. Mióta HDMI létezik még soha nem találkoztunk ilyen buta készülékkel, ami a hang és kép információkon kívül semmiféle intelligens információ kezelésére ne lenne képes. A különböző típusú blu-ray lejátszónk, AV erősítőnk és TV készülékünk tökéletesen kommunikálnak egymással HDMI-n keresztül, szinte a gondolatainkat is mintha tudnák. A Dune viszont sajnos annyit sem tud, mint egy 20-25 évvel ezelőtti közönséges videómagnó. Rendkívül el vagyunk keseredve. Ha erről tudomást szereztünk volna a vásárlás előtt, akkor föl sem merült volna a készülék megvásárlása. Azonban egy ilyen drága készüléknél egy pillanatra sem tételeztük fel, hogy nincs benne intelligens HDMI kontroll. Még csak eszünkbe sem jutott rákérdezni a vásárlás előtt, mert annyira elképzelhetetlen volt, hogy ezt ne tudná.

Szeretnénk választ kapni az említett problémákra, hibákra tételesen, hogy mikorra várható a javításuk, illetve addig mi módon tudjuk azokat áthidalni, kikerülni, megoldani.
kirchneri

Vissza: HD Base 3D specifikus kérdések