Real Vision 4K HDMI ARC probléma

Olyan kérdések helye, amelyek vélhetően a Pro Vision 4K Solo egyedi hardverével (pl. processzor, Dolby Vision) függhetnek össze, tehát nem pl. a lejátszás közben történő dolgokkal, melyek a Realtek-es Dune HD modelleket egyformán érinthetik.

Re: Real Vision 4K HDMI ARC probléma

HozzászólásSzerző: Csabi1984 » 2022.02.25. 17:35

Szia! Nekem is Denon X550BT van csak egy Dune HD Pro 4K II társaságában. Akár erősítőre csatlakoztatva, akár TV-re csatlakoztatva megszűnik az ARC.
Kikapcsolom a TV-t kihúzom a Tv-ből a Dune-s HDMI-t és kapásból elindul az erősítő a TV-vel! Valószínű a Dune és a Denon nincsenek jóba. Persze volt, hogy másnap jött újra elő a probléma.
Nekem egy Sony 55XH9096-van.

karaszjanos írta:Sziasztok!

Nekem is van ARC prboblémám.

Lejátszó: Dune HD Real Vision 4K, FW: 211229_0258_r20 http://files4.dune-hd.com/tmp/alpha/dun ... 58_r20.dff
TV: Samsung UE49MU6452, legmagasabb FW https://www.samsung.com/hu/support/mode ... U6452UXXH/
Erősítő: Denon, https://w[url][/url]ww.denon.com/hu-hu/shop/avreceiver/avrx550bt

Erősítő hátlap:
https://www.denon.com/-/media/Images/Pr ... r_3_eu.png

Összekötés, topológia:
A TV HDMI-ARC van csatlakoztatva összekötve az erősítő HDMI-OUT (4k)-ja.
A Dune az egyik 4K-s HDMI-in portra van kapcsolva (én a Blue-Ray-t használtam).
Korábbi media player (ACRyan Playon!HD2) a mediaplayer HDMI-csatlakozón van, ez nem 4K-s

Hogy használtam a tv-t korábban.
Amikor bekapcsoltam a TV-t, akkor automatikusan bekapcsolt hozzá az erősítő.
A TV távirányítóval szabályoztam a hangot, az ARC-on keresztül az erősítő hangerőt szabályoztam.
A TV-n a Anynet+ (HDMI-CEC) be van kapcsolva. Felismeri, mint hang forrást a TV (kiírja X550), ezt át is tudom váltani optikára vagy tv hangszóróra.
Amikor a mediaplayert (ACRyan) használom, átváltottam a TV forrás X550-re (mivel azon keresztül megy az ACRyan, erősítőn a forrás Mediaplayeren van) és ennek megfelelően a film lejátszásakor szól az erősítőn a hang.

Amikor rádugtam a Dune media lejátszót a TV-re, a képet felismerte.
Firmware upgrade-et felraktam először, amit kívánt a menüben, utána az r17-et.
Szépen működött minden, de amikor kikapcsoltam és visszakapcsoltam a tv-t, akkor azt tapasztaltam, hogy a TV nem veszi fel audio forrásnak az erősítőt, tehát amikor szabályoztam a hangot, akkor a TV saját hangszórója szólt.
A TV-n, mint forrás szerepelt a Denon erősítő, amikor átkapcsoltam, látszott is a Denon menu, tudtam filmet is indítani, de a TV saját hangja szólt.

Sajnos ez az állapot nem fix, változik. Ha kikapcsoltam mindent (áramtalanítás 230V kihúz, visszadug), volt olyan állapot, amikor ment a hang és forrás, de alapvetően azt tapasztalom, ha a Dune-t felrakom a Denon erősítőre, olyan, mintha kilőné a TV-ből Denont a HDMI kommunikációban.
Ezt erősíti meg az is, ha nem az erősítőre rakom a Dune-t (tehát elvileg nem is megy át egyáltalán a jel az erősítőn), akkor is elvesztem az erősítő hangforrást. Magyarán nem lehet az erősítőt használni a TV-vel.
A legborzasztóbb az, hogy ha kikapcsolom a TV-ben a z Anynet + CEC-t, akkor is ezt csinálja,.
Ha a Dune-ben kikapcsolom az ARC-ot akkor is ezt csinálja.
Ez független attól, hogy a Dune beállításban 1.4 vagy 2.0-n áll a HDMI-m.
Függetlenül attól, hogy a CEC HDMI beállításokban mi van beállítva.

Kábeleim: 2.0-s, igaz nem 10-15e Ft-os, de 3eFt.
Próbáltam mindenféle felállást. Minden beállítás módosítás után restartoltam. Illetve az erősítőt és a tv-t leállítottam.
A tv-t és erősítőt is alapba raktam, illetve a Dune-t is gyári állapotba raktam.

Azt tapasztalom, hogy nagyon ritkán megy. Pl. volt olyan állapot, amikor a CEC-ben be volt állítva a HDMI controll. Ebben az esetben még a tv- távirányítójával tudtam vezérelni a Dune-t. Ez volt a csúcs, mert felugrottam, úgy örültem. A tv távirányítóján van FF/REW tekerő gomb, ezért ez külön hasznos + ekkor tényleg csak egy távirányítót kellett volna használni.

Sajnos ez egy forrás váltás után elmúlt. Pl. kikapcsoltam a tv-t, vagy a Dune-t.

Kérdésem. Szerintetek ha nem az OS-ben állítok paramétereket, akkor van kihatása? Itt arra gondolok, hogy a Dune fő képernyőn (nem a rendszer, hanem lejátszó) kép és hang paramétereket váltom, van ráhatása?

Teszteléskor több kábelt használtam, mindegyikkel megegyező a jelenség, valamint csak a Dune és a TV volt az erősítőn.

Ez szó szerint nálam is igaz:
Ha a Dune össze van kötve az erősitővel azonnal blokkolja az ARC-ot,ha kihúzom a tápját azonnal működik.

Hátha van ötlet / javaslat.

Köszönöm!
Csabi1984

HozzászólásSzerző: Kyle » 2022.01.12. 15:59

karaszjanos írta:Hátha van ötlet...

Küldjed Te is a debug log fájlt, továbbítjuk! A Terméktámogatás oldalunkon leírtuk, hogyan kell generálni. A Dune-ön kikapcsolnám a CEC-et, semmi értelme, ha a tévé távvezérlője úgyis a DENON-t vezérli (jó esetben). Azt mondjuk nem értem, miért a lejátszó tehet arról, hogy ha csatlakoztatva van, akkor a TV és az erősítő között egy másik kimeneten, másik kábelen nem úg működik a CEC, mint előtte. Miért változik meg bármi is a TV-ben ezen a kimeneten attól, hogy a másikon egy Dune van csatlakozva. Ezt a TV gyártójától is megkérdezném a helyedben.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: karaszjanos » 2022.01.12. 14:13

Sziasztok!

Nekem is van ARC prboblémám.

Lejátszó: Dune HD Real Vision 4K, FW: 211229_0258_r20 http://files4.dune-hd.com/tmp/alpha/dun ... 58_r20.dff
TV: Samsung UE49MU6452, legmagasabb FW https://www.samsung.com/hu/support/mode ... U6452UXXH/
Erősítő: Denon, https://w[url][/url]ww.denon.com/hu-hu/shop/avreceiver/avrx550bt

Erősítő hátlap:
https://www.denon.com/-/media/Images/Pr ... r_3_eu.png

Összekötés, topológia:
A TV HDMI-ARC van csatlakoztatva összekötve az erősítő HDMI-OUT (4k)-ja.
A Dune az egyik 4K-s HDMI-in portra van kapcsolva (én a Blue-Ray-t használtam).
Korábbi media player (ACRyan Playon!HD2) a mediaplayer HDMI-csatlakozón van, ez nem 4K-s

Hogy használtam a tv-t korábban.
Amikor bekapcsoltam a TV-t, akkor automatikusan bekapcsolt hozzá az erősítő.
A TV távirányítóval szabályoztam a hangot, az ARC-on keresztül az erősítő hangerőt szabályoztam.
A TV-n a Anynet+ (HDMI-CEC) be van kapcsolva. Felismeri, mint hang forrást a TV (kiírja X550), ezt át is tudom váltani optikára vagy tv hangszóróra.
Amikor a mediaplayert (ACRyan) használom, átváltottam a TV forrás X550-re (mivel azon keresztül megy az ACRyan, erősítőn a forrás Mediaplayeren van) és ennek megfelelően a film lejátszásakor szól az erősítőn a hang.

Amikor rádugtam a Dune media lejátszót a TV-re, a képet felismerte.
Firmware upgrade-et felraktam először, amit kívánt a menüben, utána az r17-et.
Szépen működött minden, de amikor kikapcsoltam és visszakapcsoltam a tv-t, akkor azt tapasztaltam, hogy a TV nem veszi fel audio forrásnak az erősítőt, tehát amikor szabályoztam a hangot, akkor a TV saját hangszórója szólt.
A TV-n, mint forrás szerepelt a Denon erősítő, amikor átkapcsoltam, látszott is a Denon menu, tudtam filmet is indítani, de a TV saját hangja szólt.

Sajnos ez az állapot nem fix, változik. Ha kikapcsoltam mindent (áramtalanítás 230V kihúz, visszadug), volt olyan állapot, amikor ment a hang és forrás, de alapvetően azt tapasztalom, ha a Dune-t felrakom a Denon erősítőre, olyan, mintha kilőné a TV-ből Denont a HDMI kommunikációban.
Ezt erősíti meg az is, ha nem az erősítőre rakom a Dune-t (tehát elvileg nem is megy át egyáltalán a jel az erősítőn), akkor is elvesztem az erősítő hangforrást. Magyarán nem lehet az erősítőt használni a TV-vel.
A legborzasztóbb az, hogy ha kikapcsolom a TV-ben a z Anynet + CEC-t, akkor is ezt csinálja,.
Ha a Dune-ben kikapcsolom az ARC-ot akkor is ezt csinálja.
Ez független attól, hogy a Dune beállításban 1.4 vagy 2.0-n áll a HDMI-m.
Függetlenül attól, hogy a CEC HDMI beállításokban mi van beállítva.

Kábeleim: 2.0-s, igaz nem 10-15e Ft-os, de 3eFt.
Próbáltam mindenféle felállást. Minden beállítás módosítás után restartoltam. Illetve az erősítőt és a tv-t leállítottam.
A tv-t és erősítőt is alapba raktam, illetve a Dune-t is gyári állapotba raktam.

Azt tapasztalom, hogy nagyon ritkán megy. Pl. volt olyan állapot, amikor a CEC-ben be volt állítva a HDMI controll. Ebben az esetben még a tv- távirányítójával tudtam vezérelni a Dune-t. Ez volt a csúcs, mert felugrottam, úgy örültem. A tv távirányítóján van FF/REW tekerő gomb, ezért ez külön hasznos + ekkor tényleg csak egy távirányítót kellett volna használni.

Sajnos ez egy forrás váltás után elmúlt. Pl. kikapcsoltam a tv-t, vagy a Dune-t.

Kérdésem. Szerintetek ha nem az OS-ben állítok paramétereket, akkor van kihatása? Itt arra gondolok, hogy a Dune fő képernyőn (nem a rendszer, hanem lejátszó) kép és hang paramétereket váltom, van ráhatása?

Teszteléskor több kábelt használtam, mindegyikkel megegyező a jelenség, valamint csak a Dune és a TV volt az erősítőn.

Ez szó szerint nálam is igaz:
Ha a Dune össze van kötve az erősitővel azonnal blokkolja az ARC-ot,ha kihúzom a tápját azonnal működik.

Hátha van ötlet / javaslat.

Köszönöm!
karaszjanos

HozzászólásSzerző: Rbert » 2021.11.30. 20:28

Kyle írta:
Rbert írta:...Hol keressem a hibát vagy mit állitsak át,hogy működjön?

El nem tudom képzelni, mivel ilyenről még nem hallottam. Azt kellene kideríteni, hogy csak ezzel a tévével vagy csak ezzel az erősítővel történik meg. Küldtél debug log fájlt a lejátszóról? Most már ott is el lehet küldeni a hibajelentést. Bár azt gondolom, a Dune oldaláról nem lesz semmi infó a fájlban, ami segíthet. Más még nem jelzett ilyet, így azt valószínűsítem, hogy a fenti konfigurációban van valami. A CEC-et kikapcsolnám minden eszközön egy próba erejéig.

Kipróbáltam 3 TV-n is ,Egy LG B7-esen,LA és LM szériáju TV-ken is,ugyanúgy nincsen hang ARC-on,igaz minden TV LG.Régebben használtam HD Dune Solo-t azzal nem volt ilyen gond(3-4 éve).Az összes lejátszón ki van kapcsolva a CEC funkció. Az erősitőben is kikapcsoltam a CEC funkciót,vele eggyütt a ki-bekapcsolást,csak az ARC csatornán hagytam meg az audiot (Audio system: On).HDMI kábelt is cseréltem már a TV /erősitő és a Dune /erősitő között is,amúgy Inakustik Premium 2.0 HDMI kábel.
A Dune HDMI Video beállitásaiban van amik nem tudom mire vonatkoznak:
Ignoring HDMI EDID
HDMI/DP different source
HDMI Range Mode (Auto,Limited Range, Full Range)
MaxCLL and MaxFALL Switch

Ezt a debug fájl küldést hogyan kell küldeni?
Rbert

HozzászólásSzerző: Kyle » 2021.11.30. 10:35

Rbert írta:...Hol keressem a hibát vagy mit állitsak át,hogy működjön?

El nem tudom képzelni, mivel ilyenről még nem hallottam. Azt kellene kideríteni, hogy csak ezzel a tévével vagy csak ezzel az erősítővel történik meg. Küldtél debug log fájlt a lejátszóról? Most már ott is el lehet küldeni a hibajelentést. Bár azt gondolom, a Dune oldaláról nem lesz semmi infó a fájlban, ami segíthet. Más még nem jelzett ilyet, így azt valószínűsítem, hogy a fenti konfigurációban van valami. A CEC-et kikapcsolnám minden eszközön egy próba erejéig.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

Real Vision 4K HDMI ARC probléma

HozzászólásSzerző: Rbert » 2021.11.30. 08:16

Sziasztok!
Van egy Dune Real Vision 4K-m,olyan gondom van hogyha a Dune áram alatt van a TV-erősitő között nem működik az ARC kapcsolat(A TV hangja nem hallható az erősitőn). A TV egy LG C1 az erősitő egy NAD T758V3. Az erősitő 3 HDMI bemenetén van a Dune egy Denon Blu-Ray lejátszó és egy Apple TV 4K. Ha a Dune össze van kötve az erősitővel azonnal blokkolja az ARC-ot,ha kihúzom a tápját azonnal működik. Hol keressem a hibát vagy mit állitsak át,hogy működjön?
Rbert

Vissza: Pro Vision 4K Solo specifikus kérdések