Csak azért írok - valószínű, hogy utoljára ebben a témában -, hogy más, aki hasonló "cipőben" jár mint én, ne kelljen tipródnia: hátha segít.
Ahogy írtam, egy csomó fórumot végigolvastam, konkrét választ, azzal kapcsolatban, hogy mit kell tennem a melegedés ellen, nem kaptam. Ebben a nyári melegben viszont a HDD odáig jutott, hogy 55 fokos hőmérsékletet mértem a felületén, ami már nem egészséges, legalább is hosszú távon biztosan nem (a WD 60 fokot ad működési határként.. ez azért már elég közel van).
Bár a Dűném még garanciális, úgy döntöttem, hogy megbízom a gyártóban és bevállalom a kockázatot, hogy kinyitom, elvesztve ezzel a garanciát - remélem nem lesz gond vele a későbbiekben sem. (Inkább ezt, mint hogy azt a rengeteg cuccot vesszem el, amit a meglévő eredeti CD-im és DVD-im hosszú ideig tartó konvertálásával raktam fel rá.) Ezt azért megelőzte egy levél a forgalmazó felé: ebben leírtam minden gondomat a hővel kapcsolatban - a fórum felé irányítottak: itt biztosan tudnak segíteni.
Kinyitottam a gépet azzal a gondolattal, hogy találok olyan helyet, ahová további ventillátort tudok beállítani, esetleg az eredeti kiváltásával (a digitális vevők üres helye erre ideális is lehetett volna, hiszen a tévémben benne van, nem kell a Dűnébe is). Mikor idáig eljutottam, bekapcsoltam (beszerelt HDD-vel) a gépet és megnéztem azt, hogy mit hűthet egyáltalán a ventillátor. Ekkor jött a felismerés: a venti kifelé szívta a levegőt, nem befelé fújta. (Még kinyitatlan állapotban éreztem kis légmozgást a kezemmel a ventillátor rácsa előtt, de azt gondoltam, hogy ez egyfajta "turbulencia", befelé több megy.)
Mit tehettem: megfordítottam a ventillátort: most befelé megy a levegő, körbejárva a HDD-t tartalmazó fémdobozkát. Láss csodát: a merevlemez azóta valóban hűvös, langyos. Egy szó, mint száz: ha valaki hasonló problémát észlel, mint én (forró az 5400 rpm-es HDD, még járó ventillátor esetén is), vizsgálja meg a ventillátort, merre viszi a levegőt!
Még valami: lehet, hogy nem kellett volna belenyúlnom a gépbe. Tudom, de bevállaltam. Kérek mindenkit arra, hogy esetleges hozzászólásában ne "hülyézzen le" stb. A "műveletet" befejeztem, tejesen elégedett vagyok az eredménnyel, nekem ennyi elég. Ha segíteni tudtam, örülök. Meg annak is, hogy a Ti ventillátorotok jó irányban, jól működött eddig is.