Forró HDD

Re: Forró HDD

HozzászólásSzerző: Hermes65 » 2011.07.26. 13:30

Csak azért írok - valószínű, hogy utoljára ebben a témában -, hogy más, aki hasonló "cipőben" jár mint én, ne kelljen tipródnia: hátha segít.
Ahogy írtam, egy csomó fórumot végigolvastam, konkrét választ, azzal kapcsolatban, hogy mit kell tennem a melegedés ellen, nem kaptam. Ebben a nyári melegben viszont a HDD odáig jutott, hogy 55 fokos hőmérsékletet mértem a felületén, ami már nem egészséges, legalább is hosszú távon biztosan nem (a WD 60 fokot ad működési határként.. ez azért már elég közel van).
Bár a Dűném még garanciális, úgy döntöttem, hogy megbízom a gyártóban és bevállalom a kockázatot, hogy kinyitom, elvesztve ezzel a garanciát - remélem nem lesz gond vele a későbbiekben sem. (Inkább ezt, mint hogy azt a rengeteg cuccot vesszem el, amit a meglévő eredeti CD-im és DVD-im hosszú ideig tartó konvertálásával raktam fel rá.) Ezt azért megelőzte egy levél a forgalmazó felé: ebben leírtam minden gondomat a hővel kapcsolatban - a fórum felé irányítottak: itt biztosan tudnak segíteni.

Kinyitottam a gépet azzal a gondolattal, hogy találok olyan helyet, ahová további ventillátort tudok beállítani, esetleg az eredeti kiváltásával (a digitális vevők üres helye erre ideális is lehetett volna, hiszen a tévémben benne van, nem kell a Dűnébe is). Mikor idáig eljutottam, bekapcsoltam (beszerelt HDD-vel) a gépet és megnéztem azt, hogy mit hűthet egyáltalán a ventillátor. Ekkor jött a felismerés: a venti kifelé szívta a levegőt, nem befelé fújta. (Még kinyitatlan állapotban éreztem kis légmozgást a kezemmel a ventillátor rácsa előtt, de azt gondoltam, hogy ez egyfajta "turbulencia", befelé több megy.)

Mit tehettem: megfordítottam a ventillátort: most befelé megy a levegő, körbejárva a HDD-t tartalmazó fémdobozkát. Láss csodát: a merevlemez azóta valóban hűvös, langyos. Egy szó, mint száz: ha valaki hasonló problémát észlel, mint én (forró az 5400 rpm-es HDD, még járó ventillátor esetén is), vizsgálja meg a ventillátort, merre viszi a levegőt!

Még valami: lehet, hogy nem kellett volna belenyúlnom a gépbe. Tudom, de bevállaltam. Kérek mindenkit arra, hogy esetleges hozzászólásában ne "hülyézzen le" stb. A "műveletet" befejeztem, tejesen elégedett vagyok az eredménnyel, nekem ennyi elég. Ha segíteni tudtam, örülök. Meg annak is, hogy a Ti ventillátorotok jó irányban, jól működött eddig is.
Hermes65

HozzászólásSzerző: Hermes65 » 2011.07.01. 16:51

Köszönöm Kyle a gyors választ, akkor próbálok nem aggódni.
Hermes65

HozzászólásSzerző: Kyle » 2011.07.01. 09:50

Erre a kérdésre valahol már válaszoltam, szinte szó szerint feltetted emlékeim szerint. Vagy emailben?
Amit írsz, az törvényszerű és normális, semmi jelentősége nincs semmilyen jumperolásnak sem. Nem tudom, miért zavar, de mondjuk egy NAS lehet a megoldás, akkor nincs lemez a lejátszóban. Minden más lejátszóban is hasonlóan meleg egy 3,5"-es winchester. Ha meg nem, akkor olyan hangos a ventillátora, hogy nem lehet mozizni vele...
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

Forró HDD

HozzászólásSzerző: Hermes65 » 2011.06.30. 17:19

Próbáltam végigolvasni jópár fórumot, illetve rákeresni a "melegedik", illetve "forró" szavakra, de nemigen találtam megoldást a problémámra. (Ha már "lerágott" csont, akkor elnézést, csak mondjátok meg a hozzászólást, ahol a választ megtalálom)

Dune HD Max-om van. Maga a lejátszó számomra tökéletes, szereti a család is, szinte mindent visz. Bár még nem jelezte sem a gép, sem a merevlemez (nem volt leállás, hibaüzenet stb) hogy gond lenne, mégis érzem a HDD-n, hogy elég forró, ha közvetlenül a lejátszás (és persze a kikapcsolás, a lemez megállása után) kiveszem. Több fórumon is jártam, többen is felvetették ugyanezt, jöttek is válaszok, azonban valahogy mindig elsikkadt a dolog: a kérdező mindegyikre azt válaszolta, hogy ez OK. de ezen az ötleten már túl van, viszont továbbra is melegszik a HD.

Az én esetem a következő:
- a lemez forró, de meg tudom fogni, kb. 50 fokos lehet,
- a merevlemezem 2,0 TB-os WD20EARS (green, éppen a lassabb forgás miatt vettem ilyet),
- nincs jumperelve, tehát a beállításában minden default,
- NTFS-re van formázva,
- a lejátszó nincs zárt helyen, jól tud körben levegőzni,
- a ventillátor szépen (és hallhatóan) működik, előtte szabad a tér, jól tudja szívni a levegőt,
- a számítógépemben lévő rackban a vinyó nem melegszik, hosszabb működés után is langyos.

Valaki itt javasolta azt, hogy érdemes átjumperelni, mert a Dune linuxa a WD egyik új "szuperszolgáltatását" nem szereti (alignment, szektorméret), viszont ezzel az egészet formáznom kellene, így a tartalmát le- majd újra kéne raknom.

A kérdés az, van-e a melegedésre valamilyen (más) megoldás, illetve a fenti jumperelés megoldja-e a problémát, megéri-e a sok másolgatást?

A segítséget előre is köszönöm!
Hermes65

Vissza: HD Max specifikus kérdések