Dune HD Real Vision 4K használata NAS-ként

Olyan kérdések helye, amelyek vélhetően a Pro Vision 4K Solo egyedi hardverével (pl. processzor, Dolby Vision) függhetnek össze, tehát nem pl. a lejátszás közben történő dolgokkal, melyek a Realtek-es Dune HD modelleket egyformán érinthetik.

Re: Dune HD Real Vision 4K használata NAS-ként

HozzászólásSzerző: Limpi » 2022.12.20. 19:18

Hát, én csak a TV szobában vagy a hálószobában tudom könnyen elhelyezni.
Router és SSD is hangmentes. Fogyasztásban sem tud kevesebb lenni (mivel egy router amúgy is kell).
Szóval nekem egy NAS drágább és még rosszabb is lenne.
Tudom, nem vagyok egyszerű eset. :)
Limpi

HozzászólásSzerző: Kyle » 2022.12.19. 21:26

Limpi írta:Köszi, de nem jó nekem a NAS, mert nem hangmentes…

Megjegyzem, a NAS-t (és bármit, amiben merevlemezek kattognak, mert egy jobb ventilátor nem hallható már 1 méterről sem) nem a hálószobában vagy a TV mellett használjuk, hanem kirakjuk a kamrába, előszobába, bárhová, ahol lehetőleg még hűvösebb is van, mint egy lakószobában.
Nehezen, de elhiszem, hogy nem kell valakinek az, amit egy NAS tud. Nehezen, mert szerintem mindenkinek van olyan digitális adata, amit biztonságosan akar tárolni (családi fotók, videók, ha más nem is), mindenki használ mobilt, számítógépet, amit érdemes folyamatosan backupolni (lehetőleg inkrementálisan), és biztos mindenkinek volt már szüksége egy olyan fájlra, mai nem volt rajta éppen a nála lévő mobilon vagy számítógépen, hanem máshol tárolta. De ha ezek sem, akkor bizonyosan mindenki tölt le az internetről, amit a NAS-nál takarékosabban és kényelmesebben nem sok más eszköz tud megcsinálni. Na, mindegy, ha biztos, hogy nem kell, akkor felejtsd el, legyen a router a NAS, használj USB-s lemezeket, sok sikert hozzá, másnál is láttam már ilyet! Ott sem értettem :)
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Limpi » 2022.12.19. 20:54

Kyle írta:
Limpi írta:...Tele vannak ezzel a külföldi fórumok. Kár próbálni elhallgatni szerintem. :)...

Hát, ha ez így lenne, akkor nem a Dune lenne az egyik legnépszerűbb lejátszó már, szerintünk meg az. De akkor mi és a sok ezer hazai felhasználó nagyon szerencsés, hogy komolyabb hibák nélkül tudja használni a márka lejátszóit :) A fórum egyébként semmi másra nincs, mint problémák megosztására, természetes, ha tele van azokkal (mi mással lenne „tele”?). A kérdés, hogy a problémáknak mi az oka. A Dune, egy másik készülék, a felhasználó, stb.
Neked NFS szerver kellene a Dune miatt, nem SMB. SMB a Windows-os géped miatt kellhet. De egy NAS mindkettőt tudja, lásd amit ITT válaszoltam (még mindig több topikban beszélsz kb. ugyanarról a témáról :( )

Köszi, de nem jó nekem a NAS, mert nem hangmentes. (A Synology DS220+ amúgy tetszene, ha kikapcsolható lenne benne a venti… De a plusz funkciói amúgy feleslegesek nekem.)

Végül egy Asus RT-AX86U lett a megoldás (amúgy is ráfért már a router-emre a csere, mert egy nagyon régi RT-N18U volt), azon is van 2 db USB 3.0 és négy magos a procija + 1 GB a RAM-ja. Az teljesen jó nekem NAS helyett. A médialejátszó meg az Infuse 7 az Apple TV 4K-n. A router még torrent-ezni is jól tud, csak Merlint és qBittorrent-et kell rá tenni…
Limpi

HozzászólásSzerző: Kyle » 2022.12.02. 16:20

Limpi írta:...Tele vannak ezzel a külföldi fórumok. Kár próbálni elhallgatni szerintem. :)...

Hát, ha ez így lenne, akkor nem a Dune lenne az egyik legnépszerűbb lejátszó már, szerintünk meg az. De akkor mi és a sok ezer hazai felhasználó nagyon szerencsés, hogy komolyabb hibák nélkül tudja használni a márka lejátszóit :) A fórum egyébként semmi másra nincs, mint problémák megosztására, természetes, ha tele van azokkal (mi mással lenne „tele”?). A kérdés, hogy a problémáknak mi az oka. A Dune, egy másik készülék, a felhasználó, stb.
Neked NFS szerver kellene a Dune miatt, nem SMB. SMB a Windows-os géped miatt kellhet. De egy NAS mindkettőt tudja, lásd amit ITT válaszoltam (még mindig több topikban beszélsz kb. ugyanarról a témáról :( )
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Limpi » 2022.12.02. 11:49

Kyle írta:
Limpi írta:Szóval bár médialejátszóként számos bug miatt...

Nem, nincs számos „bug” a Pro Vision 4K Soloban, ahogy a többiben sincs. Ha lenne, akkor kb. mindegyik más Realtek processzoros Dune modellben is ugyanaz a gond lenne.
Nem, egyik Dune sem alkalmas NAS-nak. A NAS sokkal több, mint egy SMB fájlszerver. Szóval szerintem nem jó ötlet. Egy DS220j is sokkal hasznosabb, mint egy bármilyen Dune, ha egy valódi NAS-ra van szükség, amely torrentezik, fájlszerver, mentenek ár a gépeid, mobilok, alkalmazásokat telepítenél rá, kamerákról rögzítenél. Értem, hogy azt hiszed, hogy csak fájlokat akarsz rá másolgatni manuálisan, de ez nem lesz elég előbb-utóbb, ezért is léteznek NAS-ok.

Pontosan ez van, hogy mindegyik más Realtek processzoros Dune-ban is hasonló gondok vannak!
Míg a régi Sigma chipset-esekkel nem voltak. Tele vannak ezzel a külföldi fórumok. Kár próbálni elhallgatni szerintem. :)

Az átlag felhasználók többségének persze így is jók, de akik a régi Dune-okhoz voltak szokva, azok nagyon meglepődnek (vagy legalábbis nem egy ilyen emberrel találkoztam már)...

Úgy érted, hogy noha a 1.5 dialect-es HDI Dune HD Base 3.0 teljesen jó volt (és máig jó) nekem mini NAS-ként, az új 3.1.1 dialect-es és sokkal hardverű Dune HD Real Vision 4K-n mégsem ajánlod?
(Torrent-ezésre van külön PC-m, ami nyilván szintén tud Sambát, de hangos és többet fogyaszt.(

Lehet, hogy tévesen használom a "NAS" megnevezést, nekem csak egy csendes, keveset fogyasztó ék egyszerűségű Samba szerver kell (de gigabit ethernet-el és USB 3.0 portokkal). Szóval erre én eddig jónak találtam a Dune HD Real Vision 4K-t (bár nyilván olcsóbban is össze lehetne legózni hasonlót, csak sok kütyüzéssel...).
Limpi

HozzászólásSzerző: Kyle » 2022.12.02. 10:16

Limpi írta:Szóval bár médialejátszóként számos bug miatt...

Nem, nincs számos „bug” a Pro Vision 4K Soloban, ahogy a többiben sincs. Ha lenne, akkor kb. mindegyik más Realtek processzoros Dune modellben is ugyanaz a gond lenne.
Nem, egyik Dune sem alkalmas NAS-nak. A NAS sokkal több, mint egy SMB fájlszerver. Szóval szerintem nem jó ötlet. Egy DS220j is sokkal hasznosabb, mint egy bármilyen Dune, ha egy valódi NAS-ra van szükség, amely torrentezik, fájlszerver, mentenek ár a gépeid, mobilok, alkalmazásokat telepítenél rá, kamerákról rögzítenél. Értem, hogy azt hiszed, hogy csak fájlokat akarsz rá másolgatni manuálisan, de ez nem lesz elég előbb-utóbb, ezért is léteznek NAS-ok.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Limpi » 2022.11.30. 10:44

Szinte biztosan teljes mértékben alkalmas lehet erre.

A Pro Vision 4K Solo legalábbis annak tűnik.
Limpi

Dune HD Real Vision 4K használata NAS-ként

HozzászólásSzerző: Limpi » 2022.11.26. 12:11

(Azért itt teszem fel a kérdést, mert úgy láttam a Real Vision 4K-nak nincs külön fórum kategóriája.)

Szóval bár médialejátszóként számos bug miatt (melyek egy részét az imént leírtam) a Pro Vision 4K Solo számomra alkalmatlan, tesztelése közben észrevettem, hogy NAS-ként viszont igencsak jól működik (nagyon gyors, keveset fogyaszt és eddigi tesztjeim során teljesen stabilan is működött).
Csak a Pro Vision 4K Solo túl magas (180 eFt-ért tudtam megvenni akciósan) ahhoz, hogy csak NAS-nak használjam.
(Ennyiből már simán kijön egy Synology DS220+ (6 GB) Disk Station NAS, bár igaz, hogy az abban van egy zajos ventilátor, amiről nem tudom kikapcsolható-e.)

Kérdésem, hogy szerintetek a kisebb testvére, a Real Vision 4K alkalmas lehet-e huzamosabb használatra csak NAS-nak?
Két db SSD lenne rákötve USB 3.1-en és csak távolról rámásolnék, illetve filmeket és sorozatokat játszanék le róla (mindkettőt a gigabites ethernet-en keresztül).
(Ennek az ára már sokkal barátibb, most akciósan 75 eFt-ért tudtam lefoglalni hivatalos 2 év Dune garancia + regisztrációs kártyával.)
(Ha az FW hibákat sikeresen javítanák, akkor később médialejátszónak is használnám a régi Dune HD Base 3.0-m helyett.)

Azt tudom, hogy a Real Vision 4K-ban ugyan feleannyi a RAM (4 GB helyett 2 GB). (A Synology DS220+ memóriája is pont ennyi alapból.)
De a processzora ugye ugyanolyan sebességgel fut?
Szóval az Samba szervere teljesítménye szerintetek ugyanolyan?

Azért gondolkozom ezen, mert kb. feleannyiba kerül, mint egy Synology NAS, teljesen hangtalan (ha jól láttam nincs benne ventilátor, de ha mégis van, akkor az FW-ből kikapcsolható) és nagyon keveset is fogyaszt (2 db SSD-vel együtt is 10W alatti (!) a fogyasztása a Pro Vision 4K Solo-nak stream-elés közben).

Szerintetek jó ötlet?
(Egyébként a régi Dune HD Base 3.0 lejátszóm használom jelenleg erre és teljesen jó is, attól eltekintve hogy csak nagyon lassan lehet rámásolni amiatt,
hogy nincs rajta gigabites ethernet és az USB portok is csak 2.0-ásak. NAS-ként csak a (magas bitrátájú) 4K tartalmak lejátszásakor vérzik el.)

Esetleg tudtok még olcsóbb Dune modellt is, ami szerintetek erre a célra még pont jól megfelelne?
(A gigabit ethernet mellett gondolom egy darab USB 3.0 is elég hozzá, ha az USB 3.0 elosztókat rendben támogatja, mert akkor úgy kötném rá a 2 db SSD-t. Csak gondolom az olcsóbbakban a RAM is kevesebb (1 GB) és a CPU is gyengébb (de nem tudom mennyire, szóval hogy Sambán keresztüli stream-elésre bőven elég-e)).

Vagy ha tudtok hasonló árkategóriában vagy esetleg még olcsóbban ventilátormentes (vagy kikapcsolható ventilátoros) NAS-t, az is érdekelne!
Azt nyilván könnyebb lenne távolról állítgatni.
(A Dune lejátszót csak TV-re csatlakoztatva tudom állítgatni. Bár ha egyszer már jól be lett állítva, akkor onnantól tulajdonképpen csak ki/be kell kapcsolni. Azt teszteltem, hogy rendben működik akkor is, ha csak a táp és az ethernet van rádugva.)
Limpi

Vissza: Pro Vision 4K Solo specifikus kérdések