100916_2027 béta

Fórum szabályok
Zárt topik, csak termékregisztráció után írhatsz ide!

Re: 100916_2027 béta

HozzászólásSzerző: Black » 2010.11.22. 11:12

Kyle írta:A Dune-ön egyetlen port kiemelet, az ethernet-csatlakozó alatti, mivel ez az alaplapon van, az összes többi egy belső HUB-ra csatlakozik.

Igen, erre akartam én is utalni, csak ennyire pontosan nem emlékeztem.

Tapasztaltam már én is, hogy a PC-re USB hubon keresztül rádugott külső 2,5"-os merevlemez el sem indul, míg közvetlenül természetesen nincs semmi probléma.
Nem tudom az említett WD-hez adtak-e külső tápot, vagy egyáltalán van-e ilyen lehetőség a típusnál, de ha lett volna, nyilván azzal is ki lett volna próbálva.

Azért az nem annyira egyszerű, hogy használjunk a 2,5"-os külső merevlemezhez külső tápot is. Ha például nincs rajta az egyetlen mini USB csatlakozón kívül semmi egyéb csatlakozási lehetőség, akkor csak egy olyan külső USB hub jöhetne szóba, amire valamilyen külső tápot is lehet csatlakoztatni.
Ekkor viszont esetleg előfordulhat, hogy más problémák lesznek, ha a külső táp +5 V-ja és a készülék +5 V-ja között jelentősebb feszültségkülönbség van.
Black

HozzászólásSzerző: Kyle » 2010.11.21. 22:29

fehege írta:...USB2 szabvány 5V 0.4W terhelhetőséget engedélyez...

Helyesbítenem kell. Nem Wattról van szó, hanem Aperről. 0,5 Amper a hivatalos áramerősség, amit egy USB-portnak biztosítania kell (tehát 5V x 0,5A = 2,5 watt az elméleti terhelhetőség ilyenkor). De 0,5 helyett akár 1 A is lehet, számos eszközön van ilyen port. A Dune-ön egyetlen port kiemelet, az ethernet-csatlakozó alatti, mivel ez az alaplapon van, az összes többi egy belső HUB-ra csatlakozik. Érdemes lenne ezen az alaplapi porton kipróbálni, de egy átlagos, norális 2,5"-es külső lemezt szerintem a többi port is elbír, legalábbis ami a kezemben volt már, azokkal nem volt probléma. A WD külső lemezeket semmiképpen nem sorolom a „normálisak” közé, inkább az „olcsóbbak” a jellemzőbb kategória rájuk – függetlenül attól, hogy jelen esetben vajon mi a gond.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: fehege » 2010.11.21. 21:02

pityputty írta:Találkoztatok már olyan problémával, hogy a Prime 3.0 nem ismeri fel az USB portra illesztett 2,5"-os külső vinyókat?
Szombaton vettem a Prime-ot, a kérdéses 2,5"-os HDD-ről telepítettem fel az legújabb FW-t, de csak most dugtam rá újra.
Sajnos nem ismeri fel. A WD-n kigyullad a feszültségjelző led, és valami furcsa kattogó hangot is ad néha.
A 3,5"-os külső HDD-kkel semmi probléma nincs.
A WD TV Live-om minden további nélkül felismeri a kérdéses HDD-t.
Tudnátok valamit mondani, hogy mivel próbálkozzak?

Vajon nem ad ki magából elég feszültséget a Prime a HDD működéséhez?

Pityputty!
Ebben az esetben biztosan nem megfelelő az USB portról a tápellátás.

USB2 szabvány 5V 0.4W terhelhetőséget engedélyez (A legtöbb esetben 0.5W terheléssel gond nélkül mennek.)

A 2,5"-os merevlemezek nem standard árammal terhelik az USB portot.
Nem mindegy hogy firmware file-t másolsz vagy több mkv file-t.
Tehát teljes terhelésen akár 0,8W-ot is felvehet a 2,5"-os HDD. Nézd meg a max. áramfelvételt a merevlemezed specifikációjánál a WD weblapján!

Nem véletlen, hogy az USB3,0-ás külső 2,5"-os HDD-ékhez még mindig adnak az USB kábel mellé +USB-és tápkábelt (USB3 csatlakozó 5V 1W-al terhelhető!).
A lefelé kompatibilitás miatt kell, mert USB2-be dugva sok esetben kell a külső tápkábel.
Illetve mindig kellene használni USB2 esetén +USB tápkábelt!
(De kényelmességből csak akkor tesszük meg, ha valami gond adódik: adatvesztés, megbízhatatlan működés, fura zajok stb.)

Tehát nem kompatibilitási probléma a WD külső merevlemezekkel a tápgond, hanem az USB2 szabványból adódó alap adottság.
Használd a + tápkábelt a 2,5"-os külső merevlemezek esetén is, és nem lesz gondod a Prime 3.0-ra dugott külső WD merevlemezzel sem.

Üdv.: fehege
fehege

HozzászólásSzerző: Kyle » 2010.11.18. 09:12

Azt gondolom, amit Black is írt: rengetek kompatibilitási gond van a WD Mybook lemezekkel (nem csak a Dune-ön, de máshol is), nem javaslom senkinek sem őket. Viszont olcsóak...
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Black » 2010.11.17. 16:03

A 2,5"-os vinyókhoz kell kevesebb amper, viszont a 3,5"-osokhoz külső táp szokott kelleni pont ezért.
Gondolom megnézted a Prime összes USB portján. Van köztük némi különbség, hogy hogyan csatakoznak.
Illetve a WD-t is próbáld ki másutt.

Inkább valami WD külső vinyós nyűg lesz, előfordul, hogy háklisak, ezzel-azzal nem kompatibilisak. Igaz nálad először már ment.
Black

HozzászólásSzerző: pityputty » 2010.11.17. 09:30

Találkoztatok már olyan problémával, hogy a Prime 3.0 nem ismeri fel az USB portra illesztett 2,5"-os külső vinyókat?

Szombaton vettem a Prime-ot, a kérdéses 2,5"-os HDD-ről telepítettem fel az legújabb FW-t, de csak most dugtam rá újra.
Sajnos nem ismeri fel. A WD-n kigyullad a feszültségjelző led, és valami furcsa kattogó hangot is ad néha.

A 3,5"-os külső HDD-kkel semmi probléma nincs.

A WD TV Live-om minden további nélkül felismeri a kérdéses HDD-t.

Tudnátok valamit mondani, hogy mivel próbálkozzak?

Vajon nem ad ki magából elég feszültséget a Prime a HDD működéséhez?
pityputty

HozzászólásSzerző: Kyle » 2010.09.21. 20:06

Szerintem is Németországban működött, bár ez még a tuner megjelenése előtt volt, a tesztverzióval. Ha a HDI azt mondja, hogy jelenleg nem működik a németeknél sem, akkor elhiszem. Most az IFA-n már nem is ment a standjukon a tuner, csak dobozban volt kitéve... Az biztos, hogy ami rajtuk múlik, azt megteszik, mert nekik a legkínosabb. Persze, én is kérdezem tőlük, miért szállították le szó nélkül nekünk is a tunereket, amikor tudták, hogy nem fog menni. De nem kaptam erre érdemi (elfogadható) választ. Gyanítom, azt gondolták, hamarabb megoldják a problémát, mint ahogy a disztributorok hőbörögni kezdenek.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Black » 2010.09.21. 19:03

Rendben, így már talán érthető, vagy elfogadhatóbb a dolog.
Már akkor meg mégis azt nem értem, ha csak a franciáknál megy és Spanyolország egyes részein, akkor hogyan készülhettek ezek a képek a Cebiten?
Feltételezem nem "magnóról" ment. Elég német adóknak tűnnek, ami látszik. ;)
http://www.mpcclub.com/forum/showthread.php?t=23163

És ezért is lehetett nagyobb bizodalmunk az egészhez. De nem kötözködöm tovább, úgysem tudunk mást, mint várni.
Black

HozzászólásSzerző: Kyle » 2010.09.21. 12:31

Valóban úgy tudtuk, hogy csak idehaza van a tunerrel gond, de személyes találkozónkon a berlini IFA-n a HDI elmondta, hogy csak Franciaországban és Spanyolország déli részén működik rendesen jelenleg. Viszont a franciáknál MPEG4 van, tehát nem arról van szó, hogy csak MPEG2-t tudna most még. Biztos vagyok abban én is, hogy az új modellekhez tervezett belső tunerkártyák miatt gyorsan meg kell oldaniuk a problémát, viszont azt állítják, hogy a Sigma SDK-ban van valami hiba, ami miatt nem megy a DVB-T, és a Sigma-ra várnak jelenleg. Tény, hogy ezzel a Sigma chippel nincs a világon még másik eszköz, amin működne DVB-T tuner, így hihető, hogy most derült ki a probléma a gyártói szoftverben.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Black » 2010.09.21. 11:26

Kyle írta:[(csak azt nem, hogy egész Európában csak 1,5 országban működik)

Hoppá. :roll: Ez valami egészen új megvilágításba helyezi a dolgot, ha tényleg így van.
Nekem eddig az jött le a hazai Dune forgalmazók infóiból, hogy a DVB-T az egész világon működik, kivéve nálunk, és valószínűleg azért, mert az a fránya AH nem pont úgy sugároz, ahogyan kellene vagy elvárható volna.

Most akkor tényleg jó lenne tudni már, hogy mégis csak valami magyar specialitás ez, vagy más országokban se mindenütt megy. Vagy hogy esetleg az MPEG4 sugárzással nem megy, remélhetőleg egyelőre, az MPEG2-vel meg igen. Mert több országban még utóbbi van.
Közvetlenül ugyan rajtunk nem segít, de mégis más.
Remélhetőleg csak lesz valami nemsoká, mert az új kütyükben elég hangsúlyos a DVB-T képesség, és ott már nem csak az ingyenes, hanem a kódolt vétel is lehetséges lesz Conax kártyával, ahogyan előre jelezték.
Ezt a rengeteg kisebb és nagyobb tudású kütyüt meg gondolom szeretnék teríteni mielőbb, még Karácsony előtt. Ez a készülékdömping biztosan lekötötte a programozókat is, de azért talán nem kell nekünk se a Jézuskát várni egy működő Dune DVB-T stickkel.
Ha kizárólag PC-n, notebookon akarnám használni, akkor inkább vennék egy kéttuneres Alcort távirányítóval együtt ennél olcsóbban. ;)
Black

ElőzőKövetkező

Vissza: Tapasztalatok a legújabb firmware-rel