Hibás automatikus frekvenciaváltás

Olyan problémák helye, amelyek a hardver vagy a szoftver miatt nem minden Dune HD lejátszót, csak – feltehetően – a Solo Lite-ot érintik

Re: Hibás automatikus frekvenciaváltás

HozzászólásSzerző: ZsoRacing » 2017.11.23. 12:01

Oh, értem!
Köszönöm, ez a video mode nem volt világos számomra. Javarészt 23.976-os filmeket nézek, akkor erre a pontra állítom (4k 2160p 23.976)
ZsoRacing

HozzászólásSzerző: Kyle » 2017.11.23. 11:26

A 4K-s tévé bizonyosan tud minden képfrekvenciát, így a 24/50/60 Hz-re állítanám, felesleges minden bootolásnál lekérdeznie a lejátszónak ezt az infót a tévétől. A videókimenet meg csak a menüre vonatkozik ilyen esetben, lejátszáskor úgyis a filmhez igazodik majd. Ha általában 24 Hz-es filmeket nézel, akkor a 24 azért praktikus, mert nem kell a film indításakor váltania.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ZsoRacing » 2017.11.23. 09:25

Sziasztok!

4k tv-nél mit ajánlotok videó beállításra?
Video mode: 4K 2160p 24 Hz?
Auto framerate: auto vagy 24/50/60 Hz?

A felbontásnál letiltottam az automatikus szabályzást.

Köszönöm!
ZsoRacing

HozzászólásSzerző: BoRRoNeo » 2016.09.23. 14:24

Erre is ellent kell mondanom :) A szeptember 20-i firmware-t használom (nincs újabb szerintem), ha mappán állva nyomsz egy POP UP MENU gombot, a menü második eleme a kedvencekhez adás (első az My Collection-höz adás, amely vélhetően kikerül majd, ha lejár a próbaidő, és valaki nem veszi meg a licenct a jukeboxhoz).

Aha. :? Mindegy is. Kedden még hozzá tudtam adni az USB drive-ot a Kedvencekhez, másnap már eltűnt az opció. Ha sikerül jutni valamire a DTS hang tesztelésekor, akkor megírod? Bár én már semmin sem csodálkoznék. :)
BoRRoNeo

HozzászólásSzerző: Kyle » 2016.09.23. 10:33

BoRRoNeo írta:Ez így elég teoretikus vita. Nézd meg és meglátod. Óriási a különbség ha egy 25p-s videót 25Hz-en vagy ha 50Hz-en játszol le...

Teoretikus, amíg nem mondod el, mitől lenne jobb 60 Hz-en a 30 fps, mikor nincs több fázis a képek között, és ugye nem katódsugárcsöves TV-n nézzük, ahol a villogás zavarna (de a mozgás ott sem lenne folyamatosabb). Egyébként Te hol tudod összehasonlítani a 1080p/30 fps-t 30 és 60 Hz-en? Milyen tévéd van, ami 1080p/30 Hz-et jelenít meg, illetve milyen lejátszón tudsz ilyen kimenetet beállítani? Elővettem az általad említett HiMedia Q10 Pro-t. Pont azt csinálja, amit a Solo, azzal a különbséggel, hogy ha HDMI2.0-n kötöm a TV-re, akkor a 30 fps-es Blu-ray (koncertek) természetesen 4K/60 Hz-en mennek. Ha őt is csak HDMI1.4-en át kötöm (hogy ne tudjon többet 4K-n mint a Solo 30 Hz-e), akkor ő is 4K/30 Hz-en játszik le ilyen filmeket. Szerintem nem tudsz olyan OSD kiírást fotózni egy TV-n sem, amin 1080p/30 Hz látható.

BoRRoNeo írta:Nem véletlenül szerettem volna megoldani egyszerre a 1080@60hz-et és a 2160@30hz-et. De ha nem megy, akkor nem megy, max. kapcsolgatom ha szükséges.

Nem szükséges kapcsolgatni, mert 4K/30 Hz-ben legalább 4K-ra felskálázódik, a 60 Hz-cel meg nem nyersz semmit, továbbra is azt állítom. Nem véletlen, hogy minden más lejátszó (legalább is a jobbak, amiket kipróbáltam, pl. VTEN) is így megy 4K-s tévén. Tudod mikor van előnye a 60 Hz-nek? A Dune menüjében, amikor animációt látsz. Na, az finomabb természetesen, mert több fázis lesz benne. De a 30 fps-es filmeknek teljesen mindegy.

BoRRoNeo írta:Volna egy offtopik kérdésem is: jól látom, hogy az új firmware-ben kikerült a Hozzáadás a kedvencekhez opció? Helyette van a Hozzáadás a Mymovies-hoz. Mert így nem tudom elindítani a Yadist a Dune indulásával.

Erre is ellent kell mondanom :) A szeptember 20-i firmware-t használom (nincs újabb szerintem), ha mappán állva nyomsz egy POP UP MENU gombot, a menü második eleme a kedvencekhez adás (első az My Collection-höz adás, amely vélhetően kikerül majd, ha lejár a próbaidő, és valaki nem veszi meg a licenct a jukeboxhoz).
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: BoRRoNeo » 2016.09.23. 02:46

Nem értek ezzel egyet. Nem azért játszák le a 30 fps sebességű képeket 60 Hz-en, mert attól bármi is jobb lenne. Mivel csak 30 különböző kép van, nem lesz semmivel sem folyamatosabb a mozgás. Ha egy tévé sokszorozza meg a frekvenciát (mondjuk 600 Hz-re), akkor az fiktív, kiszámolt képkockákat tesz be, ezért több különböző kép lesz, mint 30, így folyamatosabb lehet a mozgás (bár sokszor inkább zavaró amiket mesterségesen beletesznek). A médialejátszó azonban nem generál új képkockát, így semmi különbség a mozgásban.

Ez így elég teoretikus vita. Nézd meg és meglátod. Óriási a különbség ha egy 25p-s videót 25Hz-en vagy ha 50Hz-en játszol le. Nem tesz bele plusz képkockákat (nyilván a frame interpoláció ki van kapcsolva) és mégis. (Nyilván egy 50p-s videó teljesen más tészta, ott ég és föld a különbség.) Nem véletlenül szerettem volna megoldani egyszerre a 1080@60hz-et és a 2160@30hz-et. De ha nem megy, akkor nem megy, max. kapcsolgatom ha szükséges.

Volna egy offtopik kérdésem is: jól látom, hogy az új firmware-ben kikerült a Hozzáadás a kedvencekhez opció? Helyette van a Hozzáadás a Mymovies-hoz. Mert így nem tudom elindítani a Yadist a Dune indulásával.
BoRRoNeo

HozzászólásSzerző: Kyle » 2016.09.23. 00:07

BoRRoNeo írta:...Lehetne 30Hz-en is, de úgy sokkal akadózósabb, ezért frissítik a duplájára...

Nem értek ezzel egyet. Nem azért játszák le a 30 fps sebességű képeket 60 Hz-en, mert attól bármi is jobb lenne. Mivel csak 30 különböző kép van, nem lesz semmivel sem folyamatosabb a mozgás. Ha egy tévé sokszorozza meg a frekvenciát (mondjuk 600 Hz-re), akkor az fiktív, kiszámolt képkockákat tesz be, ezért több különböző kép lesz, mint 30, így folyamatosabb lehet a mozgás (bár sokszor inkább zavaró amiket mesterségesen beletesznek). A médialejátszó azonban nem generál új képkockát, így semmi különbség a mozgásban. Azért mennek 60 Hz-en a 30 fps-es fullHD filmek, mert a fullHD tévék alapvetően nem tudnak 30 Hz-et, a követelmény csak a 24/50/60 Hz volt a HD Ready minősítéshez. A 4K-sok már tudnak 25 és 30 Hz-et is.
1080p és 60 Hz-es (helyesen 60 fps-es) Blu-ray-ek nincsenek, 60i-sek viszont vannak. Azzal most nem tudok mit kezdeni, hogy „egyértelmű volt, hogy mikor 1080@60Hz-es Blu-ray koncertfilmet írtam, akkor az csak 29.97-es lehet” :) Nem értem, ez mit támaszt alá, mikor az volt a gondod, hogy szerinted 4K-n, és így max. 30 Hz-en akarja lejátszani a Solo a Blu-ray-eket, amiket 1080p felbontásnál – természetesen – 60 Hz-en játszik le. Erre mondtam, hogy nem így van, visszavált 1080p-re, és 60 Hz-en mennek.
Az említett HiMedia lejátszó is csak 4K-s tévén tudja lejátszani a 1080p-t 25 Hz-en, normál fullHD-sen az sem tudná, mivel a TV nem kezelné azt a frekvenciát. Azt állítom – nem akarva kioktatva senkit és nem kívánva versenyezni a sok száz médialejátszóval amit max. az elmúlt 9 évben telepíthettél –, hogy a Solo pontosan úgy viselkedik, mint a többi 4K-s lejátszó (HDMI 1.4-es) egy 4K-s tévén, és mindent jól is csinál. Nem „kioktatunk”, csak segíteni akarunk, ha úgy látjuk, hogy valaki valamit félreért, rosszul gondol, és emiatt a lejátszóban lát valami gondot. De persze mi is tévedhetünk, lehet, hogy van amiben nincs igazunk. Most ebben éppen igazunk van - szerintem.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: BoRRoNeo » 2016.09.22. 23:10

Szvsz teljesen egyértelmű, hogy a 29,97-es BD filmeket 60Hz-en kell lejátszani, minden médialejátszó így tesz, a Dune is. Lehetne 30Hz-en is, de úgy sokkal akadózósabb, ezért frissítik a duplájára. Ugyanez igaz a 25p-s filmekre, amelyeket 50Hz-en játszanak le, nem 25-ön. Igen, a Dune is.

Ha már korábban olyan kedvesen kioktattál, hogy 720p-n nincs 24Hz-es kimeneti szabvány, akkor most én hívom fel a figyelmedet, hogy a Blu-ray white paper viszont nem ismer 60p-s formátumot, így eleve egyértelmű volt, hogy mikor 1080@60Hz-es Blu-ray koncertfilmet írtam, akkor az csak 29.97-es lehet.
20 éve foglalkozom házimozival, az egyik állásomban speciel házimozikat tervezek és építek. Többszáz médialejátszót helyeztem már üzembe, pont ilyennel még nem találkoztam.

1080p-ben nincs 25 és 30 Hz (ahogy 720p-n sincs 24), ezért 50 vagy 60 Hz-es jel jelenik meg a kimenet (nem a Dune-ön, minden máson is), de ettől nem lesz jobb a kép, hiszen minden második képkockán van csak változás. 4K-nál már van gyakorlatilag minden ismert képfrekvencia. De a 60 Hz-nek csak akkor van értelme (akkor jobb a mozgás), ha a forrás is valóban másodpercenként 60 képkockát tartalmaz. Tehát még mindig semmi hibát nem látok a működésben.

Ez megint egy tévedés. Egyrészt a múlt héten volt nálam egy Himedia Q10 Pro, amely a 25p-s filmeket 1080@25Hz-en játszotta és látszólag nem érdekelte, hogy ő nincs benne a szabványban. Állítólag majd javítják a szoftvert, de azt már nem vártam meg. A lesz-e jobb képre pedig már reagáltam, sokkal élvezhetőbb a 25p-s film 50Hz-en, mint 25-ön.

Most, hogy lefutottuk a kötelező ismerkedő köröket, tényleg zárható a topik. :)
BoRRoNeo

HozzászólásSzerző: Kyle » 2016.09.22. 22:30

BoRRoNeo írta:Nem hasból írtam. Ha 2160p-re van állítva a kimenet, akkor a 1080@29.97-es koncerteket 2160@29.97-en játsza, nem vált vissza 1080p-re, hogy tudja a 60Hz-et.

Eddig azt mondtad, „hogy tudjak BD koncertfilmeket (1080@60Hz)”. Erre írtam, hogy nem próbáltad ki, csak hasból írtad, mert nem így van, tökéletesen megy 4K-s kimenet esetén a 60 Hz-es Blu-ray, 1080p-re vált ilyenkor, hibába fix a kimenet.

Most viszont azt mondod, hogy a 30 Hz-es filmeket miért játsza le 30 Hz-en, miért nem 60 Hz-en küldi ki. Ettől még hasból volt az, amit az előző posztodban hibaként írtál :)
Szerintem azért játszik 4K 30Hz-en 1080p 30 fps-es fájlokat:
– mert semmi előnyöd nem lenne HDMI-s tévén abból, hogy 30p-t 60p-ben küld ki. SEMMI különbség nincs, és a Dune nem is tud ugye 4K/60 Hz-et.
– Annak viszont van előnye, hogy 4K-ra skálázza fel a 1080p-t.

1080p-ben nincs 25 és 30 Hz (ahogy 720p-n sincs 24), ezért 50 vagy 60 Hz-es jel jelenik meg a kimenet (nem a Dune-ön, minden máson is), de ettől nem lesz jobb a kép, hiszen minden második képkockán van csak változás. 4K-nál már van gyakorlatilag minden ismert képfrekvencia. De a 60 Hz-nek csak akkor van értelme (akkor jobb a mozgás), ha a forrás is valóban másodpercenként 60 képkockát tartalmaz. Tehát még mindig semmi hibát nem látok a működésben.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: BoRRoNeo » 2016.09.22. 21:04

Nem hasból írtam. Ha 2160p-re van állítva a kimenet, akkor a 1080@29.97-es koncerteket 2160@29.97-en játsza, nem vált vissza 1080p-re, hogy tudja a 60Hz-et.
BoRRoNeo

Következő

Vissza: Solo Lite specifikus kérdések