FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Hová tűnt a YouTube és a torrent az új modellekről?
2013. március 29.

Hát, ez minket is meglepett, hiszen semmilyen hivatalos értesítést nem küldött a gyártó arról, hogy a TV-102-essel kezdődően az újabb lejátszóiba már nem kerül bele a YouTube elérése és a torrentezési lehetőség. Legalább is hivatalosan ők már ezzel nem foglalkoznak, bár a TV-102-eseken „látszólag” ott voltak ezek az alkalmazások – igaz, utána kiderült, hogy mindez csak a TV-101 belső miatt...

Nem sokkal azután, hogy a Google megvásárolta a YouTube videómegoszót portált, elszaporodtak a reklámok az oldalon, a filmek előtt, a filmek fölött. Mivel a médialejátszókkal, okostévékkel csatlakozó felhasználók számára ezek (szerencsére) nem jelennek meg, így a nem webnöngészőből érekező látogatók tömegét nem lehet felmutatni a hírdető cégeknek, mint potenciális célközönséget, olvasót. Vélhetően az ebből adódó bevételkiesés kompenzálására a Google pénzt kér azon médialejátszót gyártó cégektől, akik készülékeiken lehetővé teszik a YouTube videóinak online lejátszását. Úgy tűnik, a Dune HD és a Google nem tudott egyezségre jutni ezen költségek kapcsán, így a tavaly decembertől érkező újabb modellekhez már nem kérte meg a gyártó a YouTube licenszt, aminek következtében a firmware-rel együtt nem települ a lejátszókra (TV-102, TV-303D, Base 3D) a korábbi flash-es alkalmazás – sajnos.

Marad tehát a nem hivatalos, házi fejlesztésű, plugin formájában telepíthető YouTube app, amely aktuális verziója letölthető tőlünk ITT – amíg készít és publikál ilyet egy lelkes hobbista. Ezzel csak az a gond – eltekintve attól, hogy a jelenleg elérhető változat orosz nyelvű és igen instabil –, hogy a Google folyamatosan küzd az olyan lejátszók kapcsolódása ellen, melyek gyártói nem fizettek licenszdíjat, és rendszeresen módosítja az ő oldalukon futó szerver kódját. Így időről időre elő fog fordulni, hogy hirtelen nem működik a plugin, és várnunk kell, amíg annak fejlesztője rájön a megoldásra, és újra kiad egy valameddig használható verziót :( Ha pedig belefárad az ingyenes fejlesztésbe, bármikor abbahagyhatja a Dune támogatását is. Őszintén szólva kicsit nehezen értjük, hogyan lehetséges, hogy valamennyi modern médialejátszóban, még a legolcsóbbakban is alapfelszereltség a YouTube-elérés, miközben a kifejezetten drágábbnak számító Dune HD modellek árába nem fér már bele ennek a szolgáltatásnak a díja?

Hogy a torrentkliens miért jutott a YouTube sorsára, az is rejtély számunkra, de tény, hogy a rendszer alkalmazásai között a fenti új Dune-ökön már ennek sem találjuk nyomát ennek a programnak sem. Szerencsére a linux operációs rendszer miatt viszonylag könnyen telepíthető marad pl. a Transmission (leírásunkat lásd ITT), és vele kapcsolatban nem kell attól tartanunk, hogy majd nem fejlesztik tovább, vagy hirtelen nem fog működni.

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .