SMB szerverben nem található a hálózatban megosztott PC

A Max Vision 4K hardverével, egyedi képességeivel kapcsolatos kérdések helye. NE ITT POSZTOLJ vélhetően szoftveres problémkról, melyek a többi, ugyanilyen processzort használó lejátszót is érinthetnek!

Re: SMB szerverben nem található a hálózatban megosztott PC

HozzászólásSzerző: Kyle » 2023.07.17. 11:58

Egoïste írta:...Ebből következik, hogy a lejátszó hamarosan nem tud a windows-zal kommunikálni...

Nem következik, mert ahogy július 3-án írtam fentebb: „Természetesen az, hogy csak SMB1-et tudna az Androidos Dune-ök Samba kliense, már nem igaz, az csak a régi, linuxos modelleknél van így. Tehát a PC-n nem kell visszakapcsolni SMB1 protokollra.”
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Egoïste » 2023.07.16. 23:42

Olvastam egy cikket az SMB1-gyel kapcsolatban, amire Te is utaltál,hogy a Win 11 alapból nem támogatja, az SMB1-es protokollt használó gépekkel történő fájl- és nyomtatómegosztást.A windows szolgáltatások ki-bekapcsolásánál van rá mód aktiválni. Ugyanakkor a rendszer folyamatosan figyeli ennek használatát, és ha 15 napon át nem érzékel aktivitást rajta, automatikusan kikapcsolja azt, amit követően, ha ismét szükséges lesz, manuálisan kell majd visszakapcsolni.
Az írás megjegyzi, hogy az SMB1 elavult, ősrégi technológia, ami hamarosan teljesen eltűnik az operációs rendszerből.A végső megoldást az elavult SMB1-et használó eszközök lecserélése jelentheti, amivel az otthoni hálózat biztonsági gyengeségei közül is egy nagy adag eliminálásra kerülhet.
Ebből következik, hogy a lejátszó hamarosan nem tud a windows-zal kommunikálni.Nem értem, miért nem frissítette a gyártó SMB2-3-ra egy idén készült gép szoftverét?
Egoïste

HozzászólásSzerző: Kyle » 2023.07.06. 14:09

Egoïste írta:...Melyikre célszerű állítani

Nem kell semmit állítanod! Mármint semmi nincs a médialejátszás kapcsán, amit az Android rendszer beállításainál kellene módosítanod, ne is csinálj ilyet! A Dune kezelőfelületen a Beállítások menüben van minden, amit érdemes „piszkálni”.
Javaslom, telepítsd fel mindig a legutolsó magyar nyelvi fájlt is (INNEN), akkor minden magyarul lesz a Dune kezelőfelületen, meg könnyebb lehet nekünk beazonosítani, amire hivatkozol!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Egoïste » 2023.07.06. 11:10

Köszönöm a segítségedet.Megpróbálom a leírtak alapján beállítani.Egyelőre látja az SMB.
A rendszer>eszközbeállítások > video > HDMI range mode: limited, full range.
A képlejátszást nem befolyásolja.Melyikre célszerű állítani
Egoïste

HozzászólásSzerző: Kyle » 2023.07.06. 10:34

Egoïste írta:...nem tudom, hogy kell fix címet rendelni...

Sajnos én sem tudom, hogy kell a Te routeredben fix címet adni a PC-nek, nem ismerem a routeredet. De MAC ADDRESS RESERVATION vagy hasonló lehet a menü, ahol a PC-d hálózati kártyájának MAC ADDRESS-ét kell megadnod, meg az IP-címet, amit fixálni szeretnél. Bizonyosan látható a router felületén az éppen csatlakozott kliensek listája. Milyen MAC ADDRESS-ű eszköz, milyen IP-címmel csatlakozik éppen. A Windows-os gépen meg kellene nézni, mi az aktuális IP-címe. Ezt megkeresed a listában, és látod, mi a hozzá tartozó MAC ADDRESS. Így már meg tudod adni, hogy ahhoz mindig a mostani IP-címet rendelje. Így sosem fog változni. A Dune-ön semmit nem kell csinálni, annak nem kell fix cím.
Tegyük fel, hogy már nem változik a Windows-os gép IP-címe! Ekkor a részletes kézikönyvünk 35. oldalán (lásd ITT a „A Dune HD Base 3.0 teljes magyar nyelvű kézikönyve” utáni linken) leírtak szerint fel tudod venni a Windows-os megosztás a Dune-ön mint egy „könyvjelzőt”, mindig ott lesz a hálózati források között. Még ha most nem is fix az IP-cím a Windows-on, ki tudod próbálni, hogy működik-e így az elérése stabilan, csak add meg a Windows IP-címét és a megosztás nevét, amit a Windows fájlmegosztási beállításainál elérhetővé tettél a hálózaton!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Egoïste » 2023.07.06. 09:32

Az általad javasolt firmware van telepitva.

Egyébként tegnap a Workgroup-ban megjelent a PC meghajtó és a windows fiók jelszavát beírva ismét műkódik, de ki tudja meddig.Egyik napról a másikra eltűnik.Ilyen probléma a Zidoonál 2 éven keresztül nem volt.

“A legegyszerűbb talán a routerben (a DHCP-szerverben) a PC-d hálózati interfészének MAC Address-e alapján fix címet rendelni a gépnek” - nem tudom, hogy kell fix címet rendelni.
A Dune hálózati IP cím mezőben a 192.160.0.52 jelenik meg, amit manuálisan módosítani kellene a PC Ipv4 alatt megjelenő IP címre?
A Dune: hálózat és internet > IP- beallítások: DHCP Statikus. jelenleg a DHCP re van állítva.
Egoïste

HozzászólásSzerző: Kyle » 2023.07.05. 20:06

Csak a biztonság kedvéért: ugye EZT, a legutóbbi firmware-t használod, nem régebbit?

Egoïste írta:Nem értek ebből az egészből semmit! Én nem vagyok informatikus.

Ezt értem, de egy Windows hálózati problémát kellene megoldani. Ez nehéz lesz így :(
Egoïste írta:Ugyan miért változna az IP cím a Pc-n?! Azt a szolgáltatói router osztja ki.

Akkor mégis értesz hozzá? Ha a szolgáltatód (vagy saját) routereden nem állítottál be fix IP-címeket, akkor a router, mint DHCP-szerver osztja ki a hálózaton megjelenő eszközöknek a belső hálózati IP-címet. Ezek a címek különböztetik meg az otthoni hálózatodon az egyes eszközöket. Az egyes eszközök címe rendszeresen változnak, ha egy eszközt kikapcsolsz, egy másikat be, akkor a kikapcsolt korábbi IP-címét az új eszköz kaphatja meg, illetve sima restart után is kaphat ugyanaz az eszköz másik címet. Tehát nem lesz mindig ugyanaz a címük. Így ha mondjuk a géped ma 192.168.1.21 címen van, és ezt elmented a Dune-ön, hogy ezen „szerver” megosztásához csatlakozzon, az nagy valószínűséggel már nem fog működni pár nap múlva, vagy akár a következő újraindításkor.
Egoïste írta:Hozzá nem nyúlok évek óta. Minden más készülékem működik, beleértve a streamer is kommunikál az iPaddal, kivéve a Dune a “vak” készülék.

Azért mert, nincs fix címük az eszközök, a legtöbb dolog működik, nem kell hozzá. De lám, nem működik jól Nálad a Samba hálózat felderítése. Ezt lehetne kihagyni azzal, hogy ha nem használnád, hanem állandó címen lenne a PC, így azon mindig elérné a Dune.[
Egoïste írta:Ahogy látom, itt sokan olvassák a témát, de rajtad kívül senki nem írna hozzá vmi megoldást.

Ez nem értem. Nem attól lesz egyszerű, érthető megoldás számodra, mert nem én írom le. De legyen, mostantól nem rondítok bele, várjuk meg mások mit mondanak! Bizonyosan meg lehet javítani a hálózatodon a Samba böngészést is, ha valaki ért hozzá, hajrá, lássuk!

NAS vásárlásán még nem gondolkoztál? Sok problémát megoldani, és nem kell hozzá (ahhoz se) informatikusan lenne.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Egoïste » 2023.07.05. 15:08

Nem értek ebből az egészből semmit! Én nem vagyok informatikus.
Ugyan miért változna az IP cím a Pc-n?!Azt a szolgáltatói router osztja ki.Hozzá nem nyúlok évek óta.Minden más készülékem működik, beleértve a streamer is kommunikál az iPaddal, kivéve a Dune a “vak” készülék.
Ahogy látom, itt sokan olvassák a témát, de rajtad kívül senki nem írna hozzá vmi megoldást.
Egoïste

HozzászólásSzerző: Kyle » 2023.07.05. 09:58

Egoïste írta:Azt javaslod, hogy itt állítsam át manuálisra az IP címet?...

Nem. A PC-n, amit el akarsz érni SMB-n a Dune-nel, ott ne változzon az IP-cím, ott legyen fix! És akkor megadhatod a Dune-ön a hálózati megosztás felvitelekor IP-cím alapján a Windows-os gépeden lévő megosztást, ha megjelenik a hálózati böngészőben, ha nem, és működni fog (már ha jók a fájlmegosztási beálítások Windows alatt). A legegyszerűbb talán a routerben (a DHCP-szerverben) a PC-d hálózati interfészének MAC Address-e alapján fix címet rendelni a gépnek.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Egoïste » 2023.07.04. 21:04

Kérdésedre a válasz: mindkét laptop látja az egymással megosztott C meghajtót.
Jó hír, hogy a Dune WORKGROUP -ban ismét megjelent a laptop C meghajtó > download, amit megosztani engedélyeztem, majd az ablakban megjelenik “A hálózati hely nem elérhető” > Lehet, hogy védett > Név: név és jelszó.Beírtam a windows fiók név és jelszót, de nem történik semmi, pedig korábban így működött.
A hálózati megosztás engedélyezésnél lehet gubanc.
A Dune vezetékes kapcsolat(ethernet) IP cím….(csatlakozva) mód: automatikus(DHCP)
Azt javaslod, hogy itt állítsam át manuálisra az IP címet?
Az alábbiakhoz mit írjak be?Azt sem tudom mi a túró.
Alhálózati maszk:
Átjáró:
DNS szerver 1;
DNS szerver 2;
Egoïste

Következő

Vissza: Max Vision 4K specifikus kérdések