Hatalmas kattanás coaxial (és optical) digital hangkimeneten

Olyan kérdések helye, amelyek vélhetően a Pro Vision 4K Solo egyedi hardverével (pl. processzor, Dolby Vision) függhetnek össze, tehát nem pl. a lejátszás közben történő dolgokkal, melyek a Realtek-es Dune HD modelleket egyformán érinthetik.

Re: Hatalmas kattanás coaxial (és optical) digital hangkimen

HozzászólásSzerző: Kyle » 2022.12.02. 15:54

Limpi írta:HDMI-n keresztül nincs ez a probléma! És valószínűleg sztereó kimeneten sem...

A csattanást ugyanazon az erősítőn hallottad, vagy több, különböző erősítő is ezt produkálta a fenti lejátszókkal? Ha jól értem, más erősítővel nem tesztelted.
Nem, nem adhatunk ki elérhetőséget a fejlesztőkhöz. A support@dune-hd.com cím viszont publikus. De azért vagyunk mi itt, hogy a hazai vevők bármely, számunkra nem megoldható problémáját továbbítsuk feléjük (ahogy erre számos példát találhatsz a fórumot böngészve).
Ne legyen semmilyen szinten sem fogódzkodó vagy támpont, hogy mit írnak egy közösségi fórumon bármiről is. A Realtek-es Dune HD lejátszók idehaza a legdrágább házimozikban működnek évek óta sok tízmilliós berendezéseket kiszolgálva, mindenki megelégedésére. A Dune-ökben használt Realtek SDK gyakran teljesen más, mint a más gyártóknál használt, ezért is lehetnek különbségek. De persze hasonló hibák is.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Limpi » 2022.12.02. 11:24

Kyle írta:
Limpi írta:...Szóval a coax és optical S/PDIF kimenetek gyakorlatilag használhatatlanok.

Nem látok ilyen problémáról más posztot, lehet, hogy erősítővel függhet össze. Nekem egy Prime 3.0 csinálta ugyanezt egy bizonyos erősítővel. HDMI-n nem tudod kipróbálni az adott erősítőt, az nincs rajta? A firmware-ek kapcsán: mindig a legutolsó bétát használd MINDEN Dune-ön! HAsonló problémáknál először egy gyári állapot visszaállításával kezdjél, főleg, ha a hiba egy frissítés óta létezik!

HDMI-n keresztül nincs ez a probléma! És valószínűleg sztereó kimeneten sem.
Hanem csak az optikai S/PDIF-en (és amelyik modellen van, ott a coax-on is)!
Ezeken a lejátszókon próbáltam eddig (különböző firmware-ekkel és kábelekkel), mindig ugyanúgy fellép a hiba:
- Dune HD Pro Vision 4K Solo
- Zidoo Z9X
- Dune HD Real Vision 4K

Ja és nem minden fájllal lép fel ez a hiba!
A kisebbekkel (sorozat epizódok) nem, a nagyobbakkal (jellemzően filmek) meg igen. Legalább is eddig 3 filmből 3-nál fellép.

Nem csak a Dune saját lejátszója, de az Android beépített lejátszója is. Viszont a KODI nem csinálja!

Az a gond, hogy Pause esetén valójában nem felfüggeszti, hanem teljesen leállítja az audio stream lejátszását (látszik is az erősítőn, hogy nincs 5.1 jel addig). Resume esetén újrainicializálja a hangkimenetet, akkor tud nagyot kattanni.
Ehelyett csak szüneteltetnie kéne, a KODI ezt megoldja. (Meg a régi Dune, meg az Infuse és az MrMC (KODI-n alapul) Apple TV-n…)

Vmi Realtek (szoftveres) bug lehet, szerintem az összes Realtek RTD1619DR + Android 9 alapú lejátszónál ilyen (az én erősítőmmel).

Az erősítőm egyébként egy jó régi Onkyo TX-NR708.
De a régi HDI Dune HD Base 3.0 lejátszómmal nem lép fel ez a hiba (sem optical, sem coax kimeneten).
Valamint, mint írtam fent, a KODI-val sem, az úgy függeszti fel a lejátszást, hogy a DD 5.1 / DTS hangot nem állítja le.

Esetleg el tudod küldeni nekem a Dune szoftverfejlesztőinek elérhetőségét privátban?
Tudnék segíteni nekik a javításban (informatikus vagyok, bár egész más szoftveres területen).
(A support@dune-hd.com-ot ismerem, de ha oda írok, tuti nem egy firmware fejlesztő fog válaszolni és garantáltan hülyének leszek nézve.
Meg valószínűleg az lesz a válasz, hogy soha senki nem jelzett még ilyesmit... :|
Egyébként külföldi fórumokon írták, hogy nem fogok tudni találni jó Android alapú médialejátszót (kifejezetten a Realtek RTD1619DR alapúakra is értve) és hogy a régi Sigma chipset-es Dune-oknak a közelébe sem érnek az újak, csak ezt nem akartam elhinni... :cry:
Sajnos lehetséges, hogy a bug-ok alacsonyabb szinten vannak és nem is a Dune fejlesztőinek, hanem a Realtek (vagy egyéb third party) fejlesztőknek kéne javítani. (A KODI saját driver-eket használ, gondolom azért jó.) De ha egyszer megtennék, akkor hirtelen az összes Androidos lejátszó igazán jó lehetne!)
Limpi

HozzászólásSzerző: Kyle » 2022.12.02. 10:02

Limpi írta:...Szóval a coax és optical S/PDIF kimenetek gyakorlatilag használhatatlanok.

Nem látok ilyen problémáról más posztot, lehet, hogy erősítővel függhet össze. Nekem egy Prime 3.0 csinálta ugyanezt egy bizonyos erősítővel. HDMI-n nem tudod kipróbálni az adott erősítőt, az nincs rajta? A firmware-ek kapcsán: mindig a legutolsó bétát használd MINDEN Dune-ön! HAsonló problémáknál először egy gyári állapot visszaállításával kezdjél, főleg, ha a hiba egy frissítés óta létezik!
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Limpi » 2022.11.30. 10:39

Ez a hiba akkor is van, ha közvetlenül optikai kábellel kötöm össze a lejátszót az erősítővel.

Úgy néz ki, Pause során nem csak felfüggeszti az 5.1 hangot, hanem teljesen leállítja (ekkor hallható a halk búgás).
Resume során meg újból elindítja, ami jó sokáig tart neki, ráadásul hatalmas kattanás hallható a folyamat kezdetén.

Extrém igénytelen ez így, pedig gondolom szoftveresen javítható lenne…

Szóval a coax és optical S/PDIF kimenetek gyakorlatilag használhatatlanok.
Limpi

Hatalmas kattanás coaxial (és optical) digital hangkimeneten

HozzászólásSzerző: Limpi » 2022.11.26. 11:15

Sziasztok!

Próbálom lecserélni a 12 éves (és egyébként még mindig tökéletesen működő!) HDI Dune HD Base 3.0 lejátszómat (újabb formátumok támogatása és gyorsabb ethernet érdekében). Szóval most lesz pár kérdésem/észrevételem. :)
Az első:

Koaxiális S/PDIF digitális hangkimenet használatakor a lejátszás felfüggesztése (pause), majd újraindítása (play) során hatalmas kattanás hallható az erősítőn! :(
(És egyébként pause során is hallani valamiféle fura halk analóg zajt, ami kevésbé zavaró, de önmagában az is nagyon necces lenne, hiszen a digitális hangkimeneten keresztül semmiféle zajt nem szabadna hallani ilyenkor. A jelenlegi Dune lejátszómnál sincs és semmilyen más lejátszónál sem hallottam még soha.)
Próbáltam egyszerű RCA digitális kábellel és egy drágával is, mindkettővel teljesen ugyanolyan.
Ezen kívül próbáltam még az optikai S/PDIF digitális kimenetet is (egy átalakítóval koaxiális kimenetre alakítva) és úgy is teljesen ugyanolyan!
Szóval a lejátszó zajt ad ki a digitális kimenetén ilyenkor, ami miatt tulajdonképpen a koaxiális és optikai kimenet is használhatatlan (kivéve, ha valakit ez nem zavar.)
Két firmware verzióval is próbáltam: 220625_0359_r17 (latest stable) és 221018_1640_r20 (latest beta), teljesen ugyanolyan mindkettővel.

Kérdésem, hogy ez egy ismert probléma-e?
Ha igen, tudni-e, hogy mi okozza (HW probléma, igénytelen MediaTek driver az Andoridon, FW probléma vagy mi) és várhatóan tudják-e majd javítani?
(Ha esetleg nem lenne ismert probléma, akkor tudok róla videó felvételeket belinkelni.)
Limpi

Vissza: Pro Vision 4K Solo specifikus kérdések