Dolby Vision lejátszása

Olyan kérdések helye, amelyek vélhetően a Pro Vision 4K Solo egyedi hardverével (pl. processzor, Dolby Vision) függhetnek össze, tehát nem pl. a lejátszás közben történő dolgokkal, melyek a Realtek-es Dune HD modelleket egyformán érinthetik.

Re: Dolby Vision lejátszása

HozzászólásSzerző: Kyle » 2021.12.12. 12:47

norbivagyok írta:...Tudnátok ebben segíteni?...

Bár nem ismerem (még) ezt a megoldást (megnézem az általad mutatott fájllal), de ha a TV-d nem tud Dolby Visiont-t, akkor a kép menüben bizonyosan azt kell beállítanod, hogy a Dolby Vision ne legyen engedélyezve. Utána érdemes kapcsolgatni a többi beállítást, de vélhetően a „Dolby VS10 a HDR és DV videóknál” opciót érdemes választani a VS10 engine kapcsán.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: norbivagyok » 2021.12.11. 20:11

Sziasztok!
A következő problémában kérném a segítségetek:
Real Vision 4K készülékem van és olyan Samsung UHD TV-m ami ugyebár nem DV képes, hanem csak HDR tartalmakat ismer fel. Vannak olyan filmek, amiket úgy kódolnak egyes jótevők, hogy a lejátszó (mondjuk a tv lejátszója) kiválaszthatja belőle a DV sávot is vagy ha ezt nem tudja megjeleníteni, akkor a HDR10-et. Ezt meg is csinálja a tv-m lejátszója, és tényleg HDR lesz a tartalom. Viszont a tv lejátszója sok más szempontból egy ótvar, és ezért vettem a Real Vision-t, aminek tök jó a kezelése. És itt jön a De. A Dune nem tudja ezt a kiválasztós technikát, és beállítástól függően vagy DV tartalmat küld ki a tv-nek ami brutál lila képet jelenít meg, vagy más beállítás esetén látom, hogy SDR a kép, és a feketék sokkal rosszabbak ha összehasonlítom egy másik kódolással, ami sima HDR.
Hiáb próbálom a HDR és a DV megjelenítős beállításokat kombinálgatni a Dune menüben, az ilyen kódolás esetén nem tud HDR képet kiküldeni a tv-nek. Ha pedig a tv-re bízza ezt a sávkiválasztást vagy mit, akkor az sem működik, és nem tudja a Dune lejátszón keresztül ezt megcsinálni, hanem lila lesz. Pedig ha a tv belső lejátszójával indítom el a filmet, akkor működik.
Attól tartok, hogy rá fognak állni a releaserek erre a technikára, és félek, hogy "sima" HDR vagy HDR10+ kódolást nem nagyon fognak használni, ha a másik az 2 az 1-ben.

Tudnátok ebben segíteni?

Az említett film nfo-jában így írták le a dolgot:
Uj eljarassal keszult, Dolby Vision Profile 8.1 single track single layer, HDR10 kompatibilitassal. Ezen verzio a Dolby Vision kepes TV-kre keszult, igy adathordozorol is lejatszhato kozvetlen a TV-n. A DolbyVision-t nem tamogato TV-k a HDR10 alapsavot fogjak lejatszani.
https://drive.google.com/file/d/1epa2I9CdDH4zgchR35oPX85li4qkC07y/view?usp=sharing
norbivagyok

HozzászólásSzerző: Kyle » 2021.05.18. 11:48

sztriki írta:...lényegében jóval rosszabb (sötétebb) képet kapok, mintha simán HDR-re állítanám...

Erről a „sötétebb” kérdésről úgy lenne értelme beszélni, ha nem a TV-be épített lejátszóval, hanem a TV-re kötött másik külső lejátszóval (pl. egy asztali BD-lejátszó) hasonlítanátok össze a képet. Lehet, hogy a Dune-ön kell/lehet majd valami hangolni a programozóknak de lehet, hogy az adott TV-n így jelenik meg a normál DV tartalom, csak hát a belső lejátszóját persze hozzá lehetett igazítani a panel valódi tudásához. Mert a DV specifikációkban lévő összes követelménynek szerintem nem igen felel meg semmilyen létező TV, tehát nem tudja azt a fényerőt, amit kellene. Szóval ha egy adott TV-n egy másik lejátszó jobb képet ad Dolby Vision esetén, mint a Dune, akkor a Dune-nél kell keresni a gondot.
A Netflix nálunk 4K-ban megy, lásd amit írtam a Netflix topikban, pl. a minőség beállítását!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: sztriki » 2021.05.16. 22:28

Sziasztok! Egy kicsit én is hozzászólnék ehhez a témához, most már több napja tesztelem a Dolby Vision beállításokat, de sajnos én is azt tapasztalom, hogy ha beállítom a VS10 engine-t, akkor lényegében jóval rosszabb (sötétebb) képet kapok, mintha simán HDR-re állítanám. Alapvetően a Netflix app-ból nézem az eredményt, de UHD Blu-ray (ISO) tartalmon is ezt érzem.
Félek, hogy meg kell még várni egy-két firmware frissítést majd...

Még valami - bár ez nem pont ennek a topic-nak a része -, de miért van az, hogy a Netflix app alatt az 4K-s filmek is csak 1080-ban futnak? Max 5,5 MBps-el jön a tartalom, holott, ha a TV saját Netflix appját használom, akkor ugyanaz a film felmegy 2160-as felbontásra és simán 10 MBps fölött jön a tartalom. A TV egyébként egy SONY KD55AF9 OLED.

Köszönöm, ha tudtok rá választ!
sztriki

HozzászólásSzerző: mglita » 2021.05.16. 14:53

Kyle írta:
mglita írta:Mire állítsam a TV kimenetet?

Amit max. tud a TV! Azaz 4K/60 Hz-re. És a True Motion-t bizonyosan kikapcsolnám (a Real Cinema-t meg be, szerintem tévedésből írtál True Cinema-t), ahogy minden más tévén is a hasonló plusz képkockákat mesterségesen generáló algoritmust, többet árt, mint használ. Nézz meg egy emberi arcot azzal, és az eredeti 24 Hz-zel közelről, és látni fogod, miért mondom!

VIsszatértem ugyan ezzel e a kérdéssel, mert sajnos nem jó... Ha Dolby Vision tartalmát nézek a TV Netflix app-ban, akkor gyakorlatilag rendben van a kép, nem érzem sötétnek. Ugyan ezen TV képi beállítások mentén játszom le a DV tartalmakat a DUNE-ről és mégis sötétebbnek érzem, mintha az egész fény szint alacsonyabban lenne. Mintha egy sötétítés lenne rajta. Így szinte biztos, hogy a DUNE okozza és ott történik valami. De mi a fene?
mglita

HozzászólásSzerző: mglita » 2021.05.11. 17:08

mglita írta:
Kyle írta:

Amit max. tud a TV! Azaz 4K/60 Hz-re. És a True Motion-t bizonyosan kikapcsolnám (a Real Cinema-t meg be, szerintem tévedésből írtál True Cinema-t), ahogy minden más tévén is a hasonló plusz képkockákat mesterségesen generáló algoritmust, többet árt, mint használ. Nézz meg egy emberi arcot azzal, és az eredeti 24 Hz-zel közelről, és látni fogod, miért mondom!

Bocsi rosszul mondtam! Igen a Real Cinema van bekapcsolva, a TruMotion pedig ki. A többi beállítást most fogom nézni!

A rendszerben ha videót állítok akkor utána úgyis visszaáll magától Autóra, majd 10 bitre, amíg menüben van.
A videó beállításaim a következők:

https://drive.google.com/file/d/1YpAFLZ011X_rihZexnwtMorxoynhReJL/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1hNvubra1u8mh4POkY4frSnUJefGg0QVw/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Tdpm0R7imbTPcvOIM7n1JoHVT-FcQI7Z/view?usp=sharing

És még mindig azt látom, hogy DV Ben vágja a feketét valami.
Kipróbáltam ha a TV generálja a filet, akkor mi történik. Nem lett jobb. És volt ami el sem indult.

Letöltöttem ugyan azon filmet ( Álom doktor ) Dolby Visionben, HDRben és HDR10+ban. Egyértelműen a Dolby Vision sötétebb, mintha lenne rajta egy réteg amitől sötétebb. A hdr10+ talán a legjobb. Így még mindig tanácstalan vagyok. :(
mglita

HozzászólásSzerző: mglita » 2021.05.11. 16:16

Kyle írta:

Bocsi rosszul mondtam! Igen a Real Cinema van bekapcsolva, a TruMotion pedig ki. A többi beállítást most fogom nézni!
mglita

HozzászólásSzerző: Kyle » 2021.05.11. 15:13

Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: mglita » 2021.05.11. 12:40

Kyle írta:
mglita írta:...De a TV-n be van állítva, hogy legyen minden 24 ez az LG True Cinema beállítás)...

Na de egy 50 vagy 60 Hz-es filmet csak nem 24 Hz-ben játszol le, remélem? A színmélység (ha nem 10-bit van maximumnak állítva), akkor valóban át kell, hogy váltson a tartalomnak megfelelően.
Azt nem tudom, hogy az infó jól mutatja-e az aktuális állapotot, és ha STD-t látsz, akkor annak vajon mi az oka. Valószínűleg mindet nem hagynék AUTO módban (a videókimenetet biztosan nem), de legalább is kísérletezgetnék vele az adott tévén. TV típusát megkérdezhetem?

Persze, ez egy LG OLED 77 CX. Mire állítsam a TV kimenetet?
mglita

HozzászólásSzerző: Kyle » 2021.05.11. 11:54

mglita írta:...De a TV-n be van állítva, hogy legyen minden 24 ez az LG True Cinema beállítás)...

Na de egy 50 vagy 60 Hz-es filmet csak nem 24 Hz-ben játszol le, remélem? A színmélység (ha nem 10-bit van maximumnak állítva), akkor valóban át kell, hogy váltson a tartalomnak megfelelően.
Azt nem tudom, hogy az infó jól mutatja-e az aktuális állapotot, és ha STD-t látsz, akkor annak vajon mi az oka. Valószínűleg mindet nem hagynék AUTO módban (a videókimenetet biztosan nem), de legalább is kísérletezgetnék vele az adott tévén. TV típusát megkérdezhetem?
Kyle
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Pro Vision 4K Solo specifikus kérdések