Dune DVB-T stick - PC-s használat

Fórum szabályok
Zárt topik, csak termékregisztráció után írhatsz ide!

Re: Dune DVB-T stick - PC-s használat

HozzászólásSzerző: tiger » 2013.03.23. 13:49

Sziasztok!

PC használathoz, tud valaki egy jó driver letöltési linket adni.

Köszönöm előre is.!
tiger

HozzászólásSzerző: Black » 2010.08.09. 22:11

A gép szétszerelés helyett 790 Ft-ért beruháztam egy 20 méteres F csatlakozós 75 ohmos koaxiális kábelbe, amivel a fali elosztóról leágaztam az antennámról a szomszéd szobába. Hasonló árú volt a szobaantenna. ;)
Ezek után a normál jelszint mellett már összejött a kapcsolat, de előtte még visszaállítottam a partíciómentést a keveredések miatt.
A DiBcom TV stick 315 x64 (STK7770P_v1-4) drivert telepítettem, majd a Windows 7 Media Centerével kezdtem egyelőre.
Most megtalálta mind a 23 csatornát, közte a rádiókat és a kódoltakat is. Letöltötte az EPG-t, és a műsorok is nézhetőek, az m1 film egész jó volt a monitoron.
Szóval elmondható, hogy működik a dolog. :D

Utána VirtualBox alatti rendszeren próbálkoztam a Gigabyte U8000 driverével. Az ottani Eszközkezelő szerint települt is rendben, de a ProgDVB nem tudta ezzel kezelni.
Ezzel a Gigabyte driverel mégsem lesz jó a Dune stick PC-n. Korábbi rátelepítésemkor is valószínűleg csak az Eszközkezelőben írta át a megnevezést, és hasonló hibákat produkált.

Érteni vélem én a Dune üzletpolitikáját, hogy nem ad semmi külön támogatást a DVB-T tunerhez.
Aki ilyet vesz, az nyilván nem PC-hez veszi, vagy semmiképpen nem elsősorban. Arra ott vannak akár olcsóbban, driverrel, szoftverrel, távirányítóval ellátott modellek, amelyek még analóg TV-t, FM rádiót is vesznek, és még esetleg analóg videodigitalizáló bemenetük is van. Így egyben már valószínűleg inkább drágábbak.
Szerintem windowsos driver kiadásával a Dune cég több sticket eladna, mert valószínűleg többen döntenének a vétel mellett, ha esetenként egy notebookon vagy PC-n is garantáltan tudnák használni.
Azt persze nem tudom, hogy egy ilyen driver hivatalos kiadásának mennyi és milyen többletköltségei vannak, ha vannak, pl. esetleg licenszdíj.
Mindenesetre nálam nem hivatalosan PC-n is működik. 8-)
Black

HozzászólásSzerző: Black » 2010.08.06. 12:05

Köszönöm a többiek nevében is. Felrakhatná a cég pl. a hivatalos letöltő oldalára. A windowsos driver azért illene.
Legfeljebb nem ad semmi egyéb supportot, kezelőprogramot hozzá a Dune.

:roll: Sejtésem egyébként beigazolódott, a 610 MHz-en lévő 38-as csatornán "vettem" ilyen kitűnően a DVB-H adásokat. :oops:
Beleestem nagyon amatőr módon a triviális csapdába az események hevében.
Ha ez a DVB-H ennyire remekül sikerült a letöltött driverrel és a ProgDVB-vel, akkor normális antennával jönnie kell a DVB-T adásoknak is.
Egyelőre erre se időm, se energiám nem volt szét- és összekábelezni a rendszert a tévé antenna közelében. Notebook egyelőre nincs kéznél.
Legfeljebb az a kérdés, hogy a többi kezelőprogram miért nem működött normálisan, főképp a TSReaderre és még később a DVBViewerre gondolok.
Kicsit összekutyultam a dolgokat amúgy is a rendszeren, a jövő héten valamikor nekifutok a visszarakott partícióval újra.
Az eredményről természetesen beszámolok.
Black

HozzászólásSzerző: Kyle » 2010.08.06. 10:19

Megkérdezem a HDI-t, nem akar-e egy PC-s driver-t is kiadni a tunerhez, ez segítené az eladásokat is, ráadásul előbb-utóbb valaki úgyis csinál hozzá, illetve rájön, melyikkel kompatibilis.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

Dune DVB-T stick - PC-s használat

HozzászólásSzerző: Black » 2010.08.05. 10:08

Kalandvágyból és kíváncsiságból vásároltam egy Dune DVB-T tuner sticket, még mielőtt az ezt megfelelően kezelő firmware kijött volna.
Előzetes információk alapján volt arra némi remény, hogy PC-n is megoldható vele a vétel, hiszen csak megfelelő driver és kezelőprogram kérdése.
Eddig ugyan egyetlen konkrét pozitív PC-s eredményről nem volt tudomásom.
Ha már megvan a stick, nehogy pl. a notebookhoz egy másikat kelljen venni.
Az adatok szerint a Dune egy referencia kiépítésű DiBcom stick lehet a vendor azonosító alapján, és az egyik kerneltől kezdve a Linux is kezeli a chipet. Akkor a Windows miért ne?
A chip alapján valószínű volt, hogy a hasonló chipet tartalmazó Gigabyte RT-U8000 drivere is jó lehet a Dune stickhez, legfeljebb az .inf fájlban módosítani kell az azonosítót, és kedvünkre átnevezhetjük Dune DVB-T tunerre.

Az előzmények után a TV megfelelő jelet biztosító antennáját felhasználva kipróbáltam a Dune-n.
Ötpercnyi csatornakeresés után megtalált 13 csatornát, közte a 4 rádiót.
Működni természetesen nem működött, az ismert újraindulásokat produkálta. Ez eddig rendben, vagy jelenleg így volt várható.

Ezek után a Dune sticket rádugtam a PC-re 64 bites Windows 7 alatt. Drivert magától nem tudott letölteni hozzá, de az Eszközkezelőben megjelenő infók elegendőek voltak.
STK7770P_v1-4 eszköznek jelezte a már ismert vendor azonosítóval.
Ekkor rákerestem a STK7770P_v1-4 driverre, és nem túl nehezen egy cseh nyelvű oldalon rá is akadtam.
A drivert letöltve kiderült, hogy tartalmazza Windows XP-től Windows 7-ig a DiBcom drivereket 32 és 64 bites verzióban is, ránézésre ugyanazt, mint a Gigabyte U8000 drivere.
A drivert telepítve az Eszközkezelőben eltűnt a felkiáltójel és bekerült a hangeszközök közé a DVB-T tuner. Wow. 8-)
Most már csak kezelőprogram kellene hozzá. Meg antenna. Elsőként telepítettem az ingyenes verziójú ProgDVB-t, és a szoba közepén rádugtam a stickez mellékelt pici antennát.
A BDA DVB-T eszközt választva talált is egy sor adót, 74 % jelszinttel és 100 % jelminőséggel, m1, m2, Autonómia, stb.. De se kép, se hang, sötét volt a képernyő.
Ezután próbálkoztam a Windows 7 Media Centerével. Szépen végigment a beállítás a TV részen, talált DVB-T tunert, de nem talált egyetlen csatornát sem.
Először legyintettem, hogy ááá Microsoft, de az is lehet, hogy neki volt igaza.
A TSReader kezdő beállításánál jobb híján DiBcomot állítottam be, ettől kezdve csak piros hibaüzeneteket kaptam. Így utólag talán emelt rendszergazda joggal kellett volna indítani, vagy más gond lehet vele.
A Splash Lite lefagyott, ha a TV részét babráltam.
Az AVerMedia Volar supporttól letöltött program ékes magyarul szépen működött, de azt írta eszközt nem talált. Mellesleg a saját driverét nem telepítettem egyelőre.
A Gigabyte-nál található Presto PVR pedig sorozatszámot kért.
A letöltött DVBViewert okkal vagy anélkül vírusosnak jelezte a vírusirtó.
Szóval egyelőre valami van, de nem az igazi.
Végül a módosított U8000 Gigabyte drivert is rátelepítettem. Semmi nem változott, csak az eszköz neve lett az általam megadott Dune DVB-T USB tuner. ;)

Azután reggel eszembe jutott, hogy nagy valószínűséggel beleestem abba a csapdába, hogy nem néztem meg a ProgDVB által talált csatornák milyen frekvencián is vannak.
Ugyanis szinte bizonyos, hogy csak a gyakorlatilag feleslegesen erőltetett és tévutas nagy térererővel sugárzott DVB-H mobiltelefonos csatornákat találtam meg, ami pici antennával is remekül fogható.
DVB-H-nál tényleg ilyen se kép se hang fekete képernyőt kellett látnom. Egyúttal a Media Center okkal nem talált DVB-T csatornát.
A ProgDVB-ben az ország és város beállítás után 3 frekvenciasáv maradt, amiből egyik a DVB-H lehetett.
Erre a gyors klikkelések közben nem figyeltem, és még örültem is hogy milyen remekül "működik" a dolog a pici antennával a szoba közepén.

Azóta nem tudtam megnézni, hogy tényleg így van-e, és egy normális antennával foghatók-e a csatornák ProgDVB-vel, de erősen sejtem és remélem, hogy így lesz.

Mivel nem nagyon pörögnek itt a topicok, ezért is írtam ezeket így menetközbeni tapasztalatnak. Talán másnak is hasznos a buktatók elkerülésére.
Black

Vissza: Egyéb funkciók