Lejátszás Synology NAS-ról

Fórum szabályok
Zárt topik, csak termékregisztráció után írhatsz ide!

Re: Lejátszás Synology NAS-ról

HozzászólásSzerző: Kyle » 2013.11.19. 13:47

Az SMB nem lehet gyorsabb, mint az NFS, utóbbi ráadásul kisebb CPU-időt igényel mindkét oldalról. Ha jó a hálózatod, semmi gond egyébként egyikkel sem, még BD esetében sem.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Leffe » 2013.11.19. 13:26

Kyle írta:Ugye a NAS-on a jumbo frame nincs bekapcsolva a hálózati beállításoknál? Ha nincs, akkor valami más hálózati hiba van. Leellenőrizném a kábeleket (cserélgetve őket, megnézve, hogy tényleg gigabites módon vannak-e bekötve, ott ugyanis nem mindegy a szálak sorrendje a csavart érpár miatt), másik portot használnák a routeren, esetleg kölcsön kérnék egy gigabites switch-et, és abba dugnám a NAS-t és a Dune-t egy próba erejéig.

Igen, a jumbo frame ki van kapcsolva. Ha belemegyek a router-be, ott szépen látszik is, hogy a NAS irányából gigabites a háló, viszont a Dune irányába már csak 10/100M, de ugye a Dune nem is képes gigabitre. Ennek ellenére, megpróbálom egy másik kábellel is összekötni a Dune-t és a router-t, illetve beszerzek egy gigabites switch-et is, hátha.
SMB-re mennyire érdemes átváltani NFS-ről? Csak azért kérdezem, mert az UDP-ről TCP-re váltás elég javulást hozott. Elképzelhető, hogy a SMB megoldja a problémát?
Ha hazaértem, és kipróbáltam a tippeket, akkor jelentkezem újra.

Köszi
Leffe

HozzászólásSzerző: Kyle » 2013.11.19. 13:10

Ugye a NAS-on a jumbo frame nincs bekapcsolva a hálózati beállításoknál? Ha nincs, akkor valami más hálózati hiba van. Leellenőrizném a kábeleket (cserélgetve őket, megnézve, hogy tényleg gigabites módon vannak-e bekötve, ott ugyanis nem mindegy a szálak sorrendje a csavart érpár miatt), másik portot használnák a routeren, esetleg kölcsön kérnék egy gigabites switch-et, és abba dugnám a NAS-t és a Dune-t egy próba erejéig.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Leffe » 2013.11.19. 12:33

Sziasztok!

Van egy Dune HD Smart D1-em, egy Synology DS212+ NAS-om, és volt egy Linksys WRT54GL routerem (tomato firmware). A Dune-ben NFS - UDP protokollon keresztül lett kiépítve a kapcsolat a NAS-sal, ami működött is szépen. Viszont pár napja gigabit netre váltottunk, amihez beruháztam egy gigabites routerre is, nevezetesen egy Asus RT-N66U-ra. Látszólag a hálózat többi része működik továbbra is, de a média lejátszása NAS-ról szaggat. Ha visszakötöm a régi router-t, megy minden szaggatás mentesen, ha viszont jön az új router, akkor megint szaggat. (Az új router is kapott egy tomato-t, de az sem segített.)
Próbáltam azt, amit korábban javasoltatok, méghozzá, hogy a Dune-ben a protokollt megváltoztattam UDP-ről TCP-re. A helyzet tényleg nagyon sokat javult (a folyamatos szaggatás megszűnt), ugyanakkor még mindig nem a régi, mert kb percenként továbbra is be-beszaggat.

Van esetleg vmi ötletetek, vagy javaslatotok, hogy miként lehetne ezt megoldani?

Köszi és üdv,
Marci
Leffe

HozzászólásSzerző: hzoli » 2013.02.11. 20:20

Kösz a tippeket!
Gigabites kábellel van összekötve, de kb 15 méter!!!
Az olvasási sebesség: 950 KB/s. Azaz: 7600 Kbit/s. Kábé efölött szaggat.

Viszont ezután kipróbáltam Kyle tippjét, és láss csodát: TCP-re áttéve az olvasási teszt eredménye 9.5 MB/s lett, azaz: 76.000 Kbit/s.
Meg is van az eredmény: 15 és 31 Mbit/s közötti bitrátájú filmet viszi, mint a kisangyal. Még belepörgetni si lehet.

Tanulság: nálam elbírja a 15 métert is. :-)

Kösz, Kyle!
hzoli

HozzászólásSzerző: kalimera » 2013.02.11. 15:30

@Hzoli

A Dune készüléken ne kapcsold be a gigabites módot.
Gigabites hálóm van, a 10-11 MB/s olvasási sebesség állandó. Ez kb. 80 Mbit/s.
Ellenőrizd le egy fájl néven állva az Infó gomb segítségével, hogy milyen gyorsan olvas.

A hálókábel milyen hosszú?

Amikor átálltam gigabites hálóra a sebesség 5 méteres kábelen kisebb lett, mint előtte.
Ezen egy olyan switch segített, ami a kábelhosszakat is figyelembe veszi (pl. D-Link DGS-108).

08 Mb/s - Nem gigabites háló + 5 méteres kábel
06 Mb/s - Gigabites háló + 5 méteres kábel
10 Mb/s - Gigabites háló + 5 méteres kábel + Switch + 2 méteres kábel
kalimera

HozzászólásSzerző: Kyle » 2013.02.11. 12:24

hzoli írta:A fenti leírás szerint beállítottam az NFS kapcsolatot...

Válts át az UDP és a TCP módok között, hátha az megoldást hoz! Illetve mit mond egy olvasási teszt, milyen gyorsan olvas a lejátszó a NAS-ról? A kábeleid rendben vannak?
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Timmy » 2013.02.11. 12:00

hzoli írta:Megabites a routerem (TP-Link TL-WR1043ND) és megabites kábellel van összekötve a DUNE-nel.

Mi lehet a baj?

A lejátszó nem wifi-n keresztül csatlakozik, ugye?
Timmy

HozzászólásSzerző: hzoli » 2013.02.11. 11:17

Kyle írta:A lejátszódon úgy kell beállítani mindent, ahogy a kézikönyv 36. oldalán látod. Ott pont egy Synology-s példát mutatunk, ahogy a „video” megosztás útvonalát kell megadni. A Synology-n meg azt kell beállítani, amit a Synology.hu support oldalán olvashatsz ITT. Ennél szájbarágósabban szerintem nem lehet leírni, két 80+ éves nagymamával teszteltük, sikeresen beállították az NFS-t mindketten ezen útmutatók alapján :)

Sziasztok!
Vettem egy Synology DS212j-t.
A fenti leírás szerint beállítottam az NFS kapcsolatot. Látja is a DUNE (HD MAX) a megfelelő mappát, de kb 10 Mbit/s feletti bitrátájú filmek lejátszása akadozik.
Megabites a routerem (TP-Link TL-WR1043ND) és megabites kábellel van összekötve a DUNE-nel.

Mi lehet a baj?
hzoli

HozzászólásSzerző: Kyle » 2012.12.29. 21:15

A lejátszódon úgy kell beállítani mindent, ahogy a kézikönyv 36. oldalán látod. Ott pont egy Synology-s példát mutatunk, ahogy a „video” megosztás útvonalát kell megadni. A Synology-n meg azt kell beállítani, amit a Synology.hu support oldalán olvashatsz ITT. Ennél szájbarágósabban szerintem nem lehet leírni, két 80+ éves nagymamával teszteltük, sikeresen beállították az NFS-t mindketten ezen útmutatók alapján :)
Kyle
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Lejátszás NAS-ról