FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Dune Control app iOS-re és Androidra
2019. június 21.

Sokáig volt, majd sokáig nem volt mobilokon, tableteken használható hivatalos távvezérlő app a Dune HD lejátszókhoz. 4 évvel ezelőtt, 2015 nyarán a Dune HD RC alkalmazás volt a gyári megoldás, amely az infra távvezérlő gombjait, az akkori linuxos rendszer webböngészőjében használható egeret és billentyűzetet emulálta, illetve helyi tárhelyeken lévő fájlok böngészését és lejátszását tette lehetővé – mindehhez egy plugint kellett telepíteni a lejátszónkra. Ezen alkalmazást támogatását, fejlesztését a Dune HD egy idő után megszüntette, így pl. az iOS 10 megérkezésével az Apple mobil eszközein már nem is volt elérhető.

Egészen 2019 áprilisáig kellett tehát nélkülöznünk egy profi mobil appot, de úgy látszik, megérte várni rá. Az új Dune Control alkalmazás első verziója is sokkal de sokkal többet tud már, mint a Dune HD RC app valaha is tudott. Nézzük, mi minden várható el egy mobilalkalmazástól, amely egy Dune HD kezelését hivatott kényelmesebbé, illetve infra távvezérlőtől függetlenné tenni:

  1. Az infra távvezérlő valamennyi funkciójának helyettesítése: navigálás a kezelőfelületen, lejátszás közbeni vezérlés.
  2. Zenelejátszás vezérlése a TV bekapcsolása nélkül, beleértve a zenefájlok böngészését, kiválasztását is, legyenek akár helyi, akár hálózati tárhelyen.
  3. Szintén elsősorban a TV nélküli zenelejátszás miatt hasznos lehet, ha a Beállítások menü is teljes egészében kezelhető a mobilról, hiszen olyan modelleken, mint a Max 4K vagy az Ultra 4K, számos beállítás kívánhat módosítást zenelejátszáskor, nem ugyanazok használatosak, mint mozizáskor. 
  4. Mivel androidról van szó, így rendszerszinten használható egér- és billentyűzetfunkciók is hasznosak lehetnek.
  5. Habár a filmnézéshez mindenképpen szükség van a TV-re, vetítőre, esetenként kényelmesebb lehet, ha a jukeboxot a telefonon, tableten böngésszük, így a jukebox teljes értékű megjelenítése, tükrözése a mobilra sokaknak hasznos lehet.
  6. Az alkalmazás automatikusan keresse meg hálózatunkon a kompatibilis Dune HD lejátszókat, ne kelljen manuálisan, IP-címet megadva kiválasztani a készüléket!
  7. Ha már többféle online médiatartalmat kínáló szolgáltatás is elérhető a készüléken (internetrádiók, YouTube, IPTV, zenekatalógus, stb.), célszerű lenne ezeket is kezelnie egy mobilos alkalmazásnak.

A fentieken túl bizonyosan lehet még pár fontos szempont, bár nekünk az eddigi tapasztalataink alapján ezek jutottak most az eszünkbe. Az 1-es pont már a régi Dune HD RC appban is rendben volt, így a 2019-es programnak sem okoz gondot. A képernyő alján mindig megtalálható 3 ikon: Remote (távvezérlő), Navigator (böngésző) és Now Playing (lejátszás alatt). A Remote képernyőn 49, a gyári infra távvezérlőkről már ismerős gombot láthatunk. A gyári prémium (háttérvilágításos) infra távvezérlő 50 gombot tartalmaz (a más infra eszközök – pl. TV – vezérlésével kapcsolatos 6 billentyűt és a háttérvilágítás bekapcsolóját nem számítva), ezek közül csak  REC (felvétel) hiányzik a Dune Control virtuális billentyűzetéről. Ennek nagy hiányát nem érezzük jelenleg, mivel TV-tuner, így felvételi lehetőség nincs (még?) az aktuális Realtek processzoros Dune HD modelleknél.

A Remote képernyő álló és fekvő iPad mini-n 

A 2-es pont talán a legfontosabb minden zenelejátszásra is használt médialejátszó esetében. Semmi szükség nincs arra, hogy feleslegesen működjön, fogyasszon a tévénk, miközben a lejátszón csak zenét hallgatnánk, ami egy erősítőn szólalna meg. Semmi szükség, már ha megoldható a zenetárunk böngészése és a lejátszás vezérlése TV nélkül is... A korábbi linuxos Dune HD lejátszók közül a kijelzővel is rendelkező modelleken tudtuk a zenetárunkat böngészni a VFD pár karakteres képernyőjén, nem kényelmesen, de működött a dolog TV nélkül is. Később a Dune HD RC appal már a helyi tárhelyek fájljait is láthattuk a telefonon, tableten. A Dune Control alkalmazás végre pont úgy felkínálja a helyi és immár hálózati tárhelyeket is, ahogy a lejátszó felületén a Források menü lehetővé teszi. SMB vagy NFS csatlakozás esetén gyakorlatilag a teljes fájlstruktúra böngészhető. Zenefájlra kattintva a zenelejátszó felületét mutatja az app: a lemezborító alatt a lejátszás ideje, pozíciója követhető (igen, ugrani is tudunk az idővonalon bárhová), előző, következő, play/pause és stop gombokat, valamint egy hangerőszabályzót kapunk. Ha most átlépünk az app Remote vagy Navigator felületére, a Now Playing ikon alatt azokról is látható apró számmal a lejátszás pozíciója. Lejátszási listákat ezen a felületen nem állíthatunk össze, nem jeleníthetünk meg, az csak a TV-n működik.

Hálózatunkon talált lejátszók, zenefájlokat tartalmazó mappa, zenelejátszás és filmeket, feliratokat tartalmazó mappa kéerpnyői 

A 3-as pontunkban megfogalmazott követelmény is teljesül az új appban. A beállítások menüt pontosan úgy – grafikusan, a megszokott ikonokkal – kezelhetjük, mint a készülék grafikus felületén. Sőt, a főmenü, és minden egyéb ikonokat tartalmazó almenü is elérhető, látványos, színes felületen, pont úgy, ahogy a TV-n megszoktuk:

Források, főmenü, beállítások és a telepített Dune HD alkalmazások almenüje mobiltelefonon

A 4-es „követelményünk” jelenleg nem teljesült még a Dune Control alkalmazásban. A Remote oldalon átkapcsolhatunk ugyan egér módba, pont úgy, ahogy az infra távvezérlővel is, de az egér mozgatása a négy nyíl billentyűzettel nem valami izgalmas. A korábbi Dune HD RC app külön képernyővel rendelkezett, amely egy virtuális touchpad volt, ami ideális megoldás egy érintőképernyős mobilon. Reméljük ez a funkció hamarosan bekerül az új alkalmazásba is, hiszen ezzel akár egy androidos játékprogram (pl. Angry Birds) vagy a webböngészés is kiválóan kezelhető lenne.

Részletes filmadatok, filmlejátszás, Frist Music HD IPTV és a képbeállítások menü mobiltelefonon

Az 5-ös pontunkban óhajtott jukebox-megjelentést szintén kipipálhatjuk, ráadásul nem csak a My Collection jukebox, de a filmkatalógus (ahol nem csak a saját filmjeinket láthatjuk, hanem internetes filmkatalógusok teljes tartalmát, tehát szinte a világ összes filmjéről megkapunk minden fontos információt, látványos, grafikus felületen tálalva, számtalan szűrési lehetőséggel) is elérhető. A telefon, tablet felbontásától, képernyőméretétől, orientációjától függően legalább 5–8 különböző nézet (1–8 film egy sorban, illetve listanézet) közül választhatunk. A filmborítóra kattintva azért nem olyan látványos oldalra lépünk, mint a tévén, itt ugyanis nem jelenik meg a háttérték (fan art), csak a borító kicsiben. De minden egyéb jukebox funkció a mobilon is használható: filmleírás, előzetesek (YouTube-on keresve és onnan lejátszva), szereplők (és persze azok biográfiája, egyéb filmjei), készítők, hasonló filmek listája és kedvencekhez adás.

4 különböző jukebox-nézet telefonon

 

A legnagyobb jukebox-nézet álló és fekvő iPad mini-n (1 illetve 2 film per oszlop) 

 

A legkisebb (legsűrűbb) jukebox-nézet álló és fekvő iPad mini-n (6 illetve 8 film per oszlop) 

Mivel a Dune HD saját My Collection jukebox szolgáltatása kiválóan kezeli a TV-sorozatokat is (ahol egy cím alatt évadok, azokon belül epizódok, esetleg speciális részek találhatóak), így természetesen a mobil appban is böngészhetjük kedvenc sorozatainkat, a lejátszón megszokott kényelemmel.

Sorozatok megjelenítése a Dune Control appban mobiltelefonon

Filmgyűjteményünket azonban nem mindig böngészni szeretnénk, néha kezelni is kell azt. Új filmek „érkezésekor” letöltetni a hozzá tartozó infókat, képeket, esetleg korrigálni kell a hibás automatikus találatokat. A Dune HD kezelőfelületén mindezen lehetőségek a Jukebox/Gyűjtemény kezelése menüpontban érhetőek el. A Dune Control app ezen a térén is minden funkciót biztosít, amit a TV-t használva megkapnánk, így még új mappákat is felvehetünk rajta keresztül a jukeboxba.

Gyűjtemény kezelése funkciók és filmleírás mobiltelefonon

Ahogy a TV-n, úgy a Dune Control appban is adott a lehetőség, hogy ne a teljes filmgyűjteményünket jelenítsük meg, csak mondjuk az éppen elérhetőket (amelyek olyan háttértáron vannak, amelyeket az adott pillanatban elér a lejátszónk), illetve csak egy adott mappa (pl. 3D filmek) tartalmát böngészhessük. Természetesen kereshetünk is filmcímre, ami főleg egy tablet esetén sokkal kényelmesebb a virtuális billentyűzetet használva, mint az infra távvezérlővel. 

Részletes filminfók oldal és keresés a jukeboxban, vagy a filmkatalógusban (iPad mini)

A fenti „kívánságlistánk” 6-os pontja is rendben, a második képen látható, hogy két elérhető lejátszót is talált az alkalmazás a hálózatunkon, amelyek közül az elsőt (Pro 4K) vezérli éppen. Érdekesség, hogy ha egyszerre több mobilon is futtatjuk a Dune Control-t, és ugyanahhoz a lejátszóhoz többel is csatlakozunk, akkor minden eszközön egyformán változik a képernyőn, azaz követi azt az alkalmazást, ami legutoljára kapott utasítást a kezelőtől. Ez érthető is, hiszen egyazon készüléket vezérlik, így nem lehetséges, hogy egy telefonon éppen a beállításokat módosítom, miközben egy tableten a jukeboxot böngészem.

A 7-es pontunkban olvasható kívánalmaknak is megfelel a Dune Control, hiszen mind a Dune HD alkalmazások, mind az Android alkalmazások menübe be tudunk vele lépni, és a Dune saját alkalmazásait nem csak elindítani, de vezérleni is tudja. Így kereshetünk és hallgathatunk internetrádiókat, YouTube videókat, vagy épp a IPTV-t is nézhetünk. Androidos alkalmazást indíthatunk ugyan, de ekkor átkapcsol az mobilapp a Remote képernyőre, hiszen egy ismeretlen Androidos programot max. a készülék infra távvezérlőjével (vagy egérrel) irányíthatunk.

A RadioTime helyi webrádiók listája, a telepített androidos alkalmazások és a Zene menü képernyői 

Előadó, számai és biográfiája a Zene menüben, valamint az Remote képernyő mobiltelefonon

Kb. a fentiekre számíthatunk, ha letöltjük és elkezdjük használni a 2019 áprilisában megjelent ingyenes Dune Control alkalmazást mobilunkra. Azok számára egy kötelező darab, akik kényelmesen vezérelhető zenelejátszóként is használják rendszeresen kedvenc Dune HD készüléküket (amire pl. egy Ultra 4K több, mint kiváló a high-end DAC-ja miatt), de talán minden felhasználásnál praktikusabb, mint a gyári infra távvezérlő, főleg ha annak nincsenek még világító gombjai, hiszen a mobiltelefon vagy a tablet sötétben is tökéletesen látható. Ezzel az appal a Dune HD igen komoly értéket és használhatóságot adott aktuális termékeihez, de érdemes megjegyezni, hogy a Dune Control Remote képernyője – tehát az infra távvezérlő gombjainak emulálása – működik a korábbi linuxos, Sigma-chipes modellekkel is!

 

Dune Control iOS-re: link...
Dune Control Androidra: link...
Dune Control topik a fórumban: link...

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .