FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Új Dune HD lejátszók 2019-ben
2018. december 30.

A nyáron megjelent Pro 4K modell után 2019-ben érkeznek a szintén Android operációs rendszerre és alapvetően a Realtek RTD1295 processzora épülő újabb Dune HD lejátszók. A gyártói weboldalon már hetek óta fent van a Pro 4K Plus, a Max 4K, a Ultra 4K és a mini projektorral egybeépített Traveler terméklapja, de mivel eddig sem végleges európai árról, sem bizonyosnak tűnő szállítási határidőről nem volt információnk, mi még nem mutattuk be a 2019-es újdonságokat. Eddig...

 

Pro 4K Plus

Ahogy az elnevezés is mutatja, a már ismert Pro 4K módosított változatáról van szó. Bár merevlemezt a Pro 4K-hoz is tudunk csatlakoztatni, folyamatosan azzal használva nem valami elegáns megoldás a készülék mellé helyezett, az asztalon rázkódó, szalagkábellel kapcsolódó csupasz HDD. Ezért a Pro 4K Plus már egy nagyobb készülékházba (220×55×143 mm) csomagolva kínálja a Pro 4K elektronikáját, amely házban elfért egy kényelmesen nyitható 3,5"-es lemezfiók is, miközben megmaradt a lejátszó passzív hűtése, nincs ventilátor. A nagyobb ház azonban több csatlakozónak is biztosít helyet a hátlapon, és az előlapi kijelző is nagyobb lehet immár. Ennek megfelelően a Pro 4K esetében a jack-csatlakozós A/V-kimenet a Plus verzión már 4 darab normál RCA-aljzat (analóg sztereó hang, koax digitális hang, kompozit videójel) formájában jelenik meg. USB3.0-ás portot itt is kapunk egyet, miközben már három USB2.0-val is gazdálkodhatunk (2 hátul, 1 a bal oldalon, a kártyaolvasó mellett). Az SD-kártyaolvasó normál méretű, míg a Pro 4K-ba csak microSD kártya fért bele. A Pro 4K Plus-on nincs már természetesen SATA csatlakozó, hiszen ez belül, a lemezfióknál van használatban. Megjelenik azonban a Dune HD lejátszókon eddig nem használt USB Type-C csatlakozó, ezen keresztül a legújabb háttértárakat (akár telefont is) tudjuk csatlakoztatni a lejátszóhoz. Mindössze egy USB slave portot hiányolhatunk, amelyen keresztül külső USB-s lemezként lehetne számítógéphez csatlakoztatnunk a lejátszót és belső lemezét.

A nagyobb VF-kijelző immár másodperceket is mutat, de az aktuálisan használt kimenetekről és felbontásokról is kapunk információt rajta keresztül – legalább is az eddig elérhető termékfotók ezt mutatják. Az utolsó különbség a Pro 4K-hoz képest az, hogy két távvezérlőt is kapunk a készülék mellé. Az egyik egy nagy méretű „pérmium” minőségűnek nevezett tanítható infra távvezérlő (nem egyértelmű jelenleg, hogy ez a korábbi modelleknél már megismert, külön is kapható háttérvilágítású-e), a másik egy Bluetooth-os AirMouse, amivel az egér is vezérelhető lesz.

Max 4K

Ez a modell már hagyományos „hifi” méretű, azaz 43 cm széles (430×80×275 mm), így illik a komolyabb házimozi-erősítők, hangprocesszorok, végfokok közé is, sőt kifejezetten ezekhez készült. High-end minőségű toroid mágneses belső tápegységgel készül, teljesen fém készülékháza passzív hűtést biztosít, annak ellenére, hogy akár két 3,5"-es merevlemezt is használhatunk a Max 4K-ban. Egyet a lehajtható előlap alatt található hot-swap-es nyitható lemezfiókba helyezhetünk, egyet pedig belülre fixen telepíthetünk. A kijelző látszólag azonos a Pro 4K Plus VFD-kijelzőjével, és itt is az előlap közepére került. Az otthoni házimozi és zenelejátszó rendszer high-end komponenseihez dedikált csatlakozókat találunk a Max 4K hátlapján, hogy a digitális hangsávokat a lehető legjobb minőségben küldhessük át a dekódolást végző berendezésünkre. A szokásos koax és optikai digitális hangkimenet valamint a HDMI2.0 csatlakozó mellett találunk egy csak hangot továbbító HDMI1.3-at és egy I2S-E RJ45-ös kimenetet is! Az eredetivel minden bitben megegyező, újraidőzített (reclocked), alacsony jitterrel bíró hangtovábbításért egy XMOS-alapú hangprocesszor felel.

 

Az otthonautomatizációs rendszerekhez, központi távvezérléshez az RS232-es port mellett két bemenet áll rendelkezésre külső infra vevő számára, amelyből az egyiken keresztül más készülékek távvezérlőjének infra kódjait is képes megtanulni a Max 4K, és akár 3 darab IR-kimenetén keresztül más eszközöket is vezérelhet ezután. Ehhez a modellhez is két kapunk egy Bluetooth-os AirMouse-t a nagyméretű, tanítható infra távvezérlő mellé. Érdekesség még a Kensington lock nyílás, amely segítségével egy laptophoz hasonló módon „leláncolható” a készülék.

 

 

Ultra 4K

Az új csúcsmodell (430×72×310 mm) alapvetően a beépített high-end DAC (digitál-analóg átalakító) terén nyújt többet a Max 4K-nál. Tehát azok számára készült, akik csúcsminőségű sztereó zenelejátszóként is szeretnék használni a készüléket, nem csak házimozizáshoz. A filmek sokcsatornás hangsávjának dekódolásában nem vesz részt az Ultra 4K ESS Sabre ES9038PRO 32-bites DAC-ja, azt továbbra is egy külső házimozi-processzorra vagy -erősítőre kell bízni. Ha azonban sztereó zenét (akár DSD512 fájlokat is natívan feldolgozva) szeretnénk hallgatni, a 140 dB-es dinamikatartománnyal büszkélkedő ESS DAC-nál nem sok jobb megoldás létezik jelenleg. Az Ultra 4K által feldolgozott és analóggá konvertált zenét erősítőnkre RCA és XLR kimeneten keresztül is továbbíthatjuk, illetve a készülékhez közvetlenül csatlakoztatható fejhallgatónkat is meghajthatjuk vele. Ha már egy high-end DAC van a lejátszónkban – akár a korábbi Duo 4K modell esetében is –, lehetőség van ezen keresztül külső hangforrásokat is megszólaltatni. Optikai, koax és AES digitális bemeneteket találunk az Ultra 4K hátlapján, ahová akár CD-lemezjátszó, akár egy TV-készülék vagy más digitális kimenettel rendelkező zeneforrás is csatlakozhat. A high-end eszközöket használók jól tudják azonban, hogy egy profi DAC önmagában még nem garancia a hangminőségre. Ezért az Ultra 4K belsejében egy dupla R-Type kialakítású tápegységet találunk, ahol külön áramkörök táplálják a lejátszó digitális és analóg komponenseit, illetve az egyéb alkatrészek és csatlakozók olyan neves gyártóktól származnak, mint a NEUTRIK, a Vishay Roederstein, a WIMA vagy épp a Nichicon. Az egyenáramot nagy sebességű Schottky-diódák állítják elő, az ESS Sabre DAC-ot, az XMOS-alapú hangprocesszort és az analóg áramköröket alacsony zajszintű feszültségstabilizátorok segítik. A DAC kimeneti útján dupla Bipolar/JFET műveleti erősítő került Butler front-end-del, amely a bipoláris tranzisztorok pontosságát és alacsony zajszintjét párosítja a JFET tranzisztorok minőségével és sebességével. Korábban még nem készült olyan Dune HD lejátszó, amely hasonló szinten high-end felhasználásra lett tervezve!

 

A régebbi (még nem HDMI2.0-ás) házimozi-erősítőkkel való használhatóság érdekében természetesen az Utlra 4K-ról sem hiányzik a második, csak hangot továbbító HDMI-kimenet, így a 2.0-ás csatlakozón közvetlenül akár HDR10-képes TV-hez, vetítőhöz is csatlakozhatunk, miközben nem szükséges lecserélnünk meglévő erősítőnket, hiszen az a második (1.3-as) HDMI-n keresztül minden sokcsatornás, akár HD-s hangsávot is képes dekódolni.

 

A távvezérelhetőség tekintetében nincs különbség a Max 4K-hoz képest, itt is kapunk egy RS232-es csatlakozást, illetve külső infra vevők és adók is használhatóak. Plusz viszont a 12V-os trigger ki- és bemenet, amely hasonlóan vezérelhető eszközöknek ad kapcsolójelet, illetve érzékeli azt.

 

A nagyobb tápegység és a saját DAC miatt az Ultra 4K belsejében már nincs hely a hot-swapes lemezfiók (amely itt is a lenyitható előlap alatt található) mellett egy második merevlemez számára, mint a Max 4K-nál, de annak SATA csatlakozóját megtaláljuk a hátlapra kivezetve – ahogy a Pro 4K-nál ezt már megismerhettük –, így ezen keresztül lehetőségünk van egy második SSD/HDD használatára is.

 

Az Ultra 4K-hoz is két távvezérlőt kapunk (normál és AirMouse), mint a Max 4K és Pro 4K Plus modellekhez.

A fentebb bemutatott 3 új androidos Dune HD lejátszó egyformán kezeli az USB-s optikai meghajtókat DVD és Blu-ray filmek (védelem nélküli, tehát alapvetően másolt), illetve adatlemezről médiafájlok lejátszáshoz. Az azonos processzor (négymagos Realtek RTD1295), RAM-méret (2 GB) és flash ROM (16 GB) miatt természetesen nincs különbség a médiafájlok lejátszásában vagy az androidos alkalmazások futtatása terén. A gigabites hálózati csatlakozó és az USB-port garantálja, hogy hálózaton keresztül és külső tárhelyről (FAT16, FAT32, exFAT, NTFS, EXT2, EXT3, EXT4, HFS/HFS+) is a merevlemezzel egyenértékű módon, azaz akadás mentesen lehessen lejátszani szinte bármilyen bitsebességű videót, a szabvány 4K Blu-ray max. 128 Mbites adatsebességénél akár többször nagyobbat is. A két külső antennás, kétsávos (2,4 és 5 GHz-es) 802.11b/g/n/ac sebességeket támogató wifi-kártya és a Bluetooth 4 hálózati kapcsolat is alapfelszereltség mindegyik modellnél. Bizonyos funkciók nem biztos, hogy a készüléke megjelenésekor már működni fognak, lehet, hogy csak későbbi firmware-frissítések után lesznek használhatóak, illetve bizonyos alkalmazások telepítésére is szüksége lehet hozzájuk. 

 

Traveler

A fenti 3 új lejátszó mellett 2019 elején érkezik a Dune HD Traveler névre keresztelt mini projektor beépített androidos lejátszóval. Erről a készülékről egy külön cikkben számolunk majd be, amint sikerült tesztelnünk. Addig is főbb paraméterei:

 • 864×480 pixeles felbontás, RGB LED vetítéstechnológia
 • Vetített kép átlója: 25–300 cm
 • Vetítési távolság: 20–380 cm
 • Képarány: 16:9
 • Fényerő: 150 ANSI lumen
 • Kontraszt: 3500:1
 • Processzor: Amlogic S905X
 • RAM: 1 GB
 • Flash ROM: 8 GB
 • Akku: 7500 mAh (kb. 1,5 órás lejátszás és vetítés)
 • Súly: 330g
 • Méretek: 112×28×112 mm

Árak, elérhetőség

Ahogy a bevezetőben említettük, cikkünk apropója az, hogy ismertté váltak az ajánlott európai árak és várható megjelenési dátumok az új modellkehez. Ezek szerint az alábbi EUR illetve HUF árakra számíthatunk (a mostani árfolyam mellett), a lentebb jelzett időpontoktól kezdve:

 • Pro 4K Plus: 349 EUR (21% ÁFÁ-val), 118 890 Ft (27% ÁFÁ-val) – februártól.
 • Max 4K: 699 EUR (21% ÁFÁ-val), 237 890 Ft (27% ÁFÁ-val) – februártól.
 • Ultra 4K: 1499 EUR (21% ÁFÁ-val), 510 890 Ft (27% ÁFÁ-val) – április elején.
 • Traveler: 499 EUR (21% ÁFÁ-val), 169 890 Ft (27% ÁFÁ-val) – január közepétől.

Angol nyelvű adatlapok:

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .