FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Itt a harmadik Dune HD Pro koncepció
2012. január 15.

2010 szeptembere óta beszélünk egy high-end kategóriás Dune HD modellről, a Pro-ról. A mostani CES kiállításon immár harmadik alakját öltötte fel a gyakorlatilag nem is létező készülék, ráadásul már nem is egy eszközről, de rögtön háromról szólnak a legújabb híradások...

A 2010-es berlini IFA kiállításon keltek szárnyra az első hírek egy csúcsminőségű Dune lejátszóról (és a belső tévétunerekről), amely válogatott alkatrészeinek köszönhetően a high-end házimozizók számára is megfelelő minőségű forráskészülék lehet – majd. A látogatók ugyanis csak egy belső elektronika nélküli készülékházat vehettek szemügyre, a lejátszó még nem volt kipróbálható, és a technikai (?) paraméterek is csak arról szóltak, mi mindent tervez megvalósítani a gyártó az akkor 1990 EUR árúnak jósolt lejátszóban:

 • stabilizált, nagyon egyenletes feszültséget leadó professzionális belső tápegység,
 • Wolfson DAC mind a 8 analóg kimenet előtt a tökéletes hangzásért,
 • két soros, összesen 20 karakter megjelenítésére képes kijelző, amely segítségével várhatóan a tévé/projektor bekapcsolása nélkül is böngészhető zenei gyűjteményünk,
 • három darab XLR szimmetrikus kimenet high-end erősítőhöz való csatlakozáshoz,
 • aranyozott csatlakozók,
 • belső n-es wifi opció három külső antennával,
 • rádiós távvezérlő opció,
 • külső infra vevő csatlakoztatási lehetősége,
 • 12V-os kapcsolófeszültség-bemenet,
 • RS232 csatlakozót otthonautomatizációs rendszerekhez,
 • Z-wave kompatibilis távvezérlési lehetőség bármely kompatibilis eszközhöz, így az automata otthon kezelő központja is lehet a Pro (HDI Dune Home Technology),

 

 

Amint azóta tudjuk, a 2010 novemberére ígért csúcsmodell megjelenése először átcsúszott 2011 tavaszára, majd a bejelentés utáni következő IFA kiállításon, 2011 szeptemberének elején már egy átdolgozott, és csak 2012-ben várható Pro-ról írhattunk. Továbbra sem volt kipróbálható Dune HD Pro, mivel a HDI már a 3D-s Sigma chippel szeretné piacra dobni az újdonságot, mely processorra azonban 2012 közepéig várni kell (a fenti képen látható LCD képernyő grafikája is csak illusztráció). A tavaly ősz óta ismert főbb Dune HD Pro tulajdonságok ezek lettek volna:

 • 3D videó támogatása (Blu-ray 3D, side-by-side, top-bottom, RealDSensioTDVision)
 • 3D fotók támogatás (JPEG stereo, MPO, PNG stereo)
 • HDMI1.4a CEC-kompatibilitással és 12-bites színmélységgel (deep color, xvYCC-színkezelés)
 • Linux és Android™ OS támogatása
 • Az XBMC (Xbox Media Center) fejlesztői környezetének támogatása
 • Adobe Flash Lite és Adobe Air támogatás
 • Kétmagos processzor, 80%-os sebességnövekedéssel az SMP8644-hez képest
 • 3D-képes grafikus kezelőfelület támogatása (grafikai elemek hardveres forgatása, tükrözése, torzítása, stb.)
 • Natív igabites ethernetvezérlő
 • Stúdió minőségű felskálázás/feljavítás VXP® feldolgozással

Eljött 2012., január közepe, és Las Vegas-i CES kiállítás (a HDI immár több éve részt vesz ezen a rendezvényen is, hiszen az amerikai piacról sem szeretne kimaradni). Míg korábban az újdonságok, fejlesztések már Berlinben bemutatásra kerültek, most először mégis igen érdekes dolgot láthattak a vendégek az USA-ban, a HDI standján:

Látszólag az alábbiak szerint változik (vagy lesz egy újabb?) a Pro koncepció: a minden egyben megoldás helyett 3 különböző eszközt tudunk vásárolni (majd):

 1. Blu-ray olvasó és HDD rack (a képen legfölül, hivatalosan: Dune HD BD/HDD Transport) egy dobozban, amely készülékek egy-egy eSATA kábellel kapcsolódnak a lejátszóhoz, és a kisfeszültségű 12 Voltos tápellátást is a központi készülékből kapják egy újabb külső vezetéken keresztül. Azoknak izgalmas, akik optikai lemezről, vagy helyi (szerelés nélkül cserélhető) merevlemezről szeretnének mozizni.
 2. Maga a lejátszó (a képen középen), amelynek előlapján csak 1–1 USB és SD-kártya csatlakozók találhatóak. A hátlapon további kimenetek: 2×USB2.0, 2×HDMI 1.4, 3×XLR (két analóg, egy digitális), 2×eSATA, 2×12 V aljzat, optikai és koax digitális hang, S-videó, komponens és kompozit videó, analóg 2.1 RCA és természetesen az ethernet port. Várható ára az USA-ban 1900 USD, azaz Európában 1900 EUR körül. Mármint a lejátszó egység önmagában...
 3. Egy 4-lemezes hálózati háttértár, amely a beépített Blu-ray olvasónak köszönhetően talán képes be is rippelni eredeti lemezeinket? Az előlap két oldalán nyitható ajtók mögött 2–2 merevlemezfiók található, a hátlapon 3×ethernet, 2×USB2.0, egy eSATA port és a 12 Voltos tápbemenet van. A tavalyi Pro-n látott 7"-es LCD érintőképernyő ide, a NAS egységre került, ezért feltételezhető, hogy a fölötte lévő optikai meghajtóról be is lehet rippelni a filmeket pl., különben nem lenne indokolt ez a kezelőfelület. Saját véleményünk szerint nem ideális megoldás négy merevlemezt a hifi berendezések között működtetni, igen kellemetlen tud lenni a diszkek zaja egy halkabb filmrészlet, koncert alatt – így ezt a komponenst inkább egy másik helyiségben célszerű elhelyezni.

Régi rossz szokás szerint, az immár német „leányvállalattal” is rendelkező gyártó a hivatalos disztributorok számára sem küldött semmilyen értesítést, ismertetőt az újabb Dune HD Pro elképzeléséről, ezért jelenleg mi is csak találgatni vagyunk kénytelenek a CES-ről készült külföldi tudósítások alapján. Amint kapunk hivatalos adatokat (a fenti, vagy a 4. Pro változatról :), természetesen azonnal írunk róluk itt, a Dune-HD.hu oldalon. Azt gondoljuk, a most bemutatott elképzelés még igen messze áll a majdani valóságtól, inkább csak egy kísérlet arra, hogy a reakciók alapján a gyártó hasznos információkat gyűjthessen arról, hogyan fogadna a piac egy ilyen elképzelést. A standon látható készülékek csak erre az eseményre lettek összebarkácsolva, még méreteik sem egyeznek, kidolgozásuk sem egyforma, így inkább csak „tanulmányautónak” tekintsük őket!

További fotók pl. a hátlapokról: link...

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .