FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Komoly fejlesztések várhatóak a következő firmware-ben?
2011. március 22.

Az orosz Kartina.TV-hez készített Dune modellekre (lásd pld. a jobb oldali képen) egyedi firmware jelent meg pár nappal ezelőtt. Az új verzió legszembetűnőbb különlegessége a teljesen átdolgozott grafikus kezelőfelület, amely szakít a korábbi kék színvilággal. Ha azonban belenézünk a beállítások közé, láthatjuk, hogy jóval több minden változott, mint a látvány. Mélyebbre ásva – belenézve a firmware-ben található nyelvi fájlokba – újabb érdekességekre bukkanhatunk, melyek egy része még nem működik ugyan, de egyértelműen jelzi, hogy mi minden formálódik már a fejlesztők keze (illetve billentyűzete) alatt. Pld. YouTube videók lejátszása...

Nézzük először a kezelőfelület megújuló grafikai megoldásait. Az alábbi képek közül az elsőn az új főoldalt láthatjuk. Alaphelyzetben a kijelölés animáltan mozog, a világoskék keret átcsúszik a következő ikonra, és annak grafikáját kicsit megnagyítja. Aki a látvány helyett előnyben részesíti a gyorsabb navigálást, az kikapcsolhatja ezt az effektet (lásd a 2. kép első menüpontját), illetve használhatók a Page Up/Down gombok is a képen látható menüpontok, listák első és utolsó elemére ugráshoz – csakúgy, mint korábban.

A 3. képen már az első új képességre is fény derül, a DTS zenei CD-k lejátszásával kapcsolatos ez az új menüpont a lista alján. Vélhetően az 5.1 csatornás zenei lemezek lejátszásakor kapcsolható be a sztereóba történő lekeverés itt – még nem volt időnk kipróbálni.

A 4. kép arról tanúskodik, hogy beállítható ezentúl, hogy DVD-k lejátszásakor a filmfeliratok alaphelyzetben megjelenjenek-e, vagy sem, elmenthető az alapértelmezett hang és felirat (vélhetően bármilyen filmfájl esetén érvényes), valamint a DVD-menü nyelvezete is kiválasztható:

1–4. kép (Kattints bármelyikre a nagyításhoz!)

Régi (a kezdetektől fogva létező) hiányossága a Dune lejátszóknak a hibátlan DVD-motor, azaz a DVD-filmek lejátszásához szükséges szoftver fejlesztése. Ha olyan DVD-vel rendelkeztünk, amely bizonyos jelenetei többféle kameraállást is tartalmaztak, ezideág nem volt képes a Dune ezeket folyamatosan játszani, a kép ugrált, mintha folyamatosan váltana a két, vagy több nézet között. Szintén probléma volt, hogy bizonyos esetekben az egyes klippek utolsó pár másodperce alatt már nem volt hang. Láthatóan végre sorra került a DVD-engine újraírása is, ahogy ezt nemrégiben már ígérte nekünk a HDI. Az 5. képen látható menüpontnál kétféle DVD-motor közül választhatunk, az egyik vélhetően a korábbi, a másik pedig az ezek szerint még nem végleges, de bizonyos téren már jobban használható új lehet. A nyelvi fájlban megjelent a kameranézetek közötti váltást jelző kiírás is, tehát valószínűleg már működik ez a funkció is – holnap kipróbáljuk.

A 6. képen látható montázs mutatja az infó ablakot videólejátszás közben, és a progress bar-t, amikor a távvezérlő nyíl gombjaival ugrunk lejátszás közben. Ahogy látható, ezen elemek is megújultak, grafikailag illeszkednek az új, átlátszó, üvegszerrű felületbe.

A 7. képen a népszerű Zappiti (részletes leírását lásd a Terméktámogatás oldalunkon) program által generált jukeboxos felülethez hasonló látható – bár ez éppen a DuneX nevű Mac-es programmal készült. Természetesen az új kezelőfelület mellett is használható a dune_folder.txt fájlok által létrehozható egyedi megjelenés (ezeket a fájlokat készíti el az előbb említett két számítógépes program), az itt látható mappa tartalma az új firmware-rel is pont úgy jelenik meg, mint korábban, azaz a lemezborítók között böngészhetünk, rájuk kattintva pedig a filmek, sorozatok részletes adatait is megnézhetjük (8. képen pld. a Forrest Gump), illetve indítható a lejátszás:

5–8. kép (Kattints bármelyikre a nagyításhoz!)

A Dune lejátszókon eddig is hallgatható volt tetszőleges internetes rádióadó, sőt akár fel is vehettük a műsort. A kezelhetőség azonban kicsit körülményes volt, számítógépen előkészített szövegfájlok formájában kellett átvinnünk a rádiók URL-jeit, és külön képfájlokat hozzá, ha a csatorna logóját is szerettük volna megjeleníteni. Ez a funkció most sem változott, de kibővült két online rádiós adatbázis böngészhetőségével, és természetesen az onnan történő lejátszással. A 9. képen a RadioTime felülete látható, pontosabban a magyar nyelvű, zenei adók listája, jobb oldalt az éppen kiválasztott kaposvári rádió logója, amit az internetről tölt le hozzá a készülék. A 10. képen a SHOUTcast listájában böngészünk éppen, amely talán még a RadioTime-nál is nagyobb és népszerűbb rádiós adatbázis a neten. Itt nem jelennek meg azonban az emblémák:

9–10. kép (Kattints bármelyikre a nagyításhoz!)

Bár minket sajnos kevésbé érint, de érdemes említést tenni a két orosz nyelvű szolgáltatásról, amely a jelenleg ismertetett firmware kiemelt funkciója. A Kartina.TV a hivatalos, mindenki által elérhető firmware-ekben is megtalálható. Ez – az egyesek szerint nem jogtisztán működő – online tévészolgáltatás számos tematikus csatornát tartalmaz, és több európai, amerikai és közel-keleti szerveren keresztül is elérhető. Előfizetéses, de kipróbálható az alábbi demó név/jelszó párosok valamelyikével bejelentkezve a Dune menüjén keresztül: 140/041, 141/141, 142/241, 143/341, 144/441, 145/541, 146/641, 147/741, 148/841, vagy 149/941. Ne lepődjünk meg, ha nem sikerül azonnal belépni valamelyik kóddal, vélhetően állandóan nagyon sokan próbálgatják őket, és egyszerre csak egy készülék használhat egy kódot.

Ha a Dune Beállítások menüjében engedélyezzük a két orosz online szolgáltatás megjelenését a főoldalon, akkor (lásd a 11. képen a Kartina.TV és az IVI.ru ikonokat) bármikor egyszerűen, egyetlen kattintással beléphetünk bármelyikbe. A 12. képen a Kartina.TV főmenüje látható, ahol a videótéka, és a műfajok szerint rendezett élő csatornák között választhatunk. A demó kóddal 4 élő műsor nézhető (13. kép), de oroszul nem tudóknak vélhetően az orosz MTV lehet ezek közül az egyetlen kipróbálásra méltó :)

A 14. képen látható infó az élő adás fölött jeleníthető meg a POP UP MENU gombbal (bár a lejátszó által mentett képernyőfotón az élő videók helyett mindig csak fekete háttér jelenik meg). A számunkra éppen elérhető csatornák elektronikus műsorfüzetét böngészhetjük – akár előre lapozva a következő napokra is –, illetve a műsorok tartalmát is elolvashatjuk, ahogy a digitális adások EPG-jében szokásos. Vélhetően a felvétel is előre programozható innen:

11–14. kép (Kattints bármelyikre a nagyításhoz!)

A 15. képet nem mi készítettük, ehhez már a Kartina.TV videótékájához való hozzáférésre lenne szükség. Egy Zappiti-szerű oldalon elolvasható a lejátszás előtt a film tartalma, láthatjuk fontosabb adatait, és a különböző internetes mozis oldalakon (IMDB, Kinopoisk, MPAA) kapott értékelését, pontszámát is. Hozzáadhatjuk a kedvenceink közé is, hogy legközelebb már kényelmesebben megtaláljuk, megnézhessük.

Az IVI.ru látszólag nem élő adók gyűjteménye, hanem egy hatalmas videótéka. A 16. képen látható felületen választhatunk a kategóriák közül, úgy mint egész estés filmek, sorozatok, TV-showk, rajzfilmek, illetve kereshetünk a film címére is. Bármit is választunk, óriási kínálattal fogunk szembesülni, de a lejátszás sajnos már nem indul el, mivel a Dune figyelmeztet minket, hogy a mi földrajzi területünkről ez a szolgáltatás (vélhetően az IP-címünk alapján) nem érhető el. Az adott moziról a jobb oldali infósávban egy nézőképet is láthatunk (17. kép), de megjelenik a hossza, származási országa, megjelenésének éve és a rendező neve is:

15–17. kép (Kattints bármelyikre a nagyításhoz!)

A végére maradtak azon fejlesztés alatt lévő újdonságok, amelyekre csak akkor bukkanunk, ha megnézzük, milyen új OSD feliratok kerültek bele a fenti firmware-be, mivel ezek még nem használhatóak:

  • YouTube – végre a Dune-ön is
  • Amazon – vélhetően videók lejátszása
  • Netflix – ez csak az USA-ban fog menni :(
  • Hulu – szerintem ez is csak Észak-Amerikában érhető el
  • Pandora music – LastFM-szerű webrádió (Európából sajnos nem használható)
  • 3-féle grafikus skin – később vélhetően saját témák is telepíthetőek lesznek

A fentebb ismertetett Kartina.TV firmware és a hozzá való teljes magyar nyelvi fájl letölthető a Terméktámogatás oldalunkról. Vélhetően semmilyen hátránya nincs a hivatalos verziókhoz képest, de mivel bármikor visszacserélhető azokra, bátran ajánljuk kipróbálásra minden HD Max és Smart tulajdonosnak (más modellekre nem jelent meg, mivel csak ezek a készülékek kaphatóak Kartina.TV előfizetéssel Oroszországban).

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .