FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Blu-ray menü az Android TV-s modelleken!
2023. október 10.

A januárban megjelent első Android TV-t használó készülék, a Dune HD Homatics Box R 4K Plus kapcsán találkoztunk először a Dune HD Media Center alkalmazással. Android TV alatt, ahol a rendszerbe (elsősorban a Netflix és egyéb stream-szolgáltatások futtatásával kapcsolatos Google kritériumok miatt) nem nyúlhat bele a gyártó, egy külön indítható alkalmazás kínálja a Dune HD megszokott médialejátszási képességeit és kezelőfelületét. A megjelenéskor az az ígéret hangzott el, hogy a jövőbeli frissítések során a Media Center alkalmazás utoléri a nem Android TV-s Dune HD lejátszók médialejátszási képességeit, minden funkciót megkap, amelyek egyedivé és sikeressé tették 2006-tól kezdve a gyártó készülékeit. Most ismét közelebb kerültünk az előző ígéret beváltásához...

Nézzük az ok-okozati összefüggéseket, miért is létezik egy Android TV-s alkalmazás, mikor lassan 20 éve a Dune HD médialejátszókat csak be kellett kapcsolni, és bootolás után egy teljesen egyedi kezelőfelület mögött, bármilyen telepítgetés nélkül megkaptunk minden funkciót a kompromisszummentes médialejátszáshoz!

  • Amíg a korábban használt Sigma Designs médiaprocesszorokhoz linux operációs rendszer volt használható, bármelyik gyártó teljesen szabad kezet kapott, olyan egyedi rendszert (kezelőfelületet, működést) készített saját hardverére, amilyet csak akart.
  • A Sigma Designs médiaprocesszorok eltűnése után elérhető jobbfajta médiaprocesszorokhoz már csak Android rendszert kínált a chip gyártója, így a lejátszókon ennek az operációs rendszernek kellett kerülnie.
  • Bár az Android rendszer igen tág keretek között módosítható, egyedivé tehető, nagyon sok szempontból (pl. stabilitás, frissítések, alkalmazások és bizonyos külső eszközök kezelése) igen hasonló vagy azonos lesz minden androidos készülék működése.
  • A Dune HD-nak meglepően jól sikerült az Android platformra való átállás. A linuxos modelleken kifejlesztett kezelőfelület egy-az-egyben átkerült az androidos lejátszókra, a felhasználó előtt gyakorlatilag teljesen el van rejtve az Android. Mindaddig, amíg nem akarunk Androidos programokat futtatni, a Play Store-t használni, rendszert frissíteni, gyakorlatilag nem találkozunk semmivel a használat során, ami arról árulkodna, hogy Android operációs rendszer fut a háttérben. Ehhez nagyban hozzájárul a Dune HD speciális Android+Linux párhuzamos megoldása; ennek köszönhető, hogy más gyártók androidos lejátszóihoz képest itt teljesen más a felhasználói élmény.
  • Mára már a felhasználók jelentős részénél felmerült azonban az igény, hogy a saját médiafájlok lejátszása mellett prémium online stream-szolgáltatások (Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, HBO Max, SkyShowtime, stb.) elérhetőek legyenek egy, a házimozi-rendszert egyébként kiváló minőségben kiszolgáló lejátszón. Ezen szolgáltatások java része maximális minőségben (értsd: akár 4K felbontás, többcsatornás hangzás) azonban csak szigorúan meghatározott szoftveres és hardveres környezetben használható – elsősorban a másolásvédelemre hivatkozva.
  • 2023-ban az a helyzet, hogy a Google Android TV operációs rendszerének használata szükséges követelmény az Androidot futtatni képes eszközök esetében. Ennek minden előnyével és hátrányával együtt...
  • Ha tehát egy Dune HD médialejátszón szeretnénk korlátok nélkül használni a Netflix-et és társait, azon egy szigorú specifikációk szerinti, gyakorlatilag „érintetlen” Android TV oprendszernek kell futni. Így a kezelőfelület minden készüléken az Android TV felülete lesz. A rendszerben nem lesznek előre telepített egyedi alkalmazások. A távvezérlő a Google szabványos távvezérlője lesz, nincsenek egyedi megoldások. A rendszer 24-biten max. 48 kHz-es hangot tud kiadni. Nem minden médiaprocesszort támogat az Android TV, így pl. a Dune HD által kedvelt Realtek-et sem. Stb., stb.
  • A fentiek miatt került be a Dune HD termékkínálatába januárban az Android TV-s – külső gyártónál készülő – Homatics Box R 4K Plus, majd februárban – még a csomagolásában sem Dune – BOXY with Dune HD Media Center, végül – de bizonyosan nem végsőként – augusztusban a Premier 4K Pro, amely már teljesen „házon belüli” termék a Dune HD-től.
  • A fenti 3 készüléket bekapcsolva tehát ugyanaz a szabványos Android TV rendszer áll fel, mint ami számtalan egyéb gyártó hasonló lejátszóján, set-top-boxán. Hiába telepítenénk a Google Play Store-ból bármilyen médialejátszó alkalmazást (amit minden további nélkül természetesen megtehetünk), nem kapnánk meg azt a kényelmes kezelhetőséget, azt a fájlkompatibilitást, stabilitást és gyorsaságot lejátszáskor, amit egy Dune HD-től elvárnánk. Pedig vélhetően még a fanatikus Netflix-rajongók is szeretnének időnként saját fájlokat lejátszani Dolby Vision, HDR10/HDR10+ képpel, eredeti képsebességgel, látványos jukeboxos felületten prezentálva egyedi gyűjteményüket. Már csak a minőség miatt is, hiszen a Netflix max. 25 Mbites adatfolyamához képest egy 4K Blu-ray lemez akár 128 Mbit/s is lehet – a több adat pedig sokkal jobb kép- és hangminőséget jelent. Ez már egy átlagos TV-n is látható különbséget eredményez a Blu-ray vagy Blu-ray rip fájlok javára.

A közöismert „egyen” Android TV felület

A fenti tények alapján egyetlen lehetőség marad az olyan hardvergyártók számára, akik valami pluszt akarnak hozzáadni a lejátszójukhoz az Android TV által kínált funkciókon, szolgáltatásokon túl: a saját elektronikájukhoz igazított, azt maximálisan kihasználó médialejátszó alkalmazáson keresztül teszik egyedivé és többet tudóvá termékeiket. A Dune HD esetében ez a saját Android TV-s alkalmazás a Dune HD Media Center. Ezt manuálisan, utólag kell telepítenünk még a frissen vásárolt Dune HD lejátszókra is, sajnos nem ágyazható bele az operációs rendszerbe, ami már előre telepítve van, természetesen.

A Dune HD Media Center főképernyője

A Dune HD nem kevesebbet ígért a Homatics Box R 4K Plus bejelentésekor, mint hogy a Dune HD Media Center app tudása gyorsan szinkronba kerül a nem Android TV-t használó modellek tudásávall, minden új funkció mindkét „platformon” megjelenik majd. Mostantól ugyanis két platform létezik a Dune HD lejátszók kínálatában, az egyedi Android+Linux és a szabványos Android TV közül kell választani mindaddig, amíg nem létezik olyan médiaprocesszor+operációs rendszer páros, amely tökéletes a házimozizáshoz, miközben a prémium stream-szolgáltatásokat is teljes körűen támogatja.

A Dune HD Media Center alkalmazás legutóbbi frissítésével egy nagy lépést tettünk a fenti ígéret beváltása felé; megjelent ugyanis benne a Blu-ray menük kezelése! Még csak Blu-ray mappa esetén (ISO fájloknál nem), és még csak helyi (USB, belső lemez, SD-kártya) forrásból, hálózaton keresztül nem, de elméletileg ugyanazzal kiemelkedő kompatibilitással, amivel a nem Android TV-s Dune HD lejátszók versenytársaik fölé kerekedtek az elmúlt évek során.

Ha összevetjük az Android+Linux alapú lejátszók legutóbbi firmware-ének és a Dune HD Media Center app legújabb verziójának újdonságait, láthatjuk, hogy több újdonság is egyszerre érkezett mindkét platformra, a Media Center sokkal több tekintetben fejlődött, így hamarosan valóban szinkronban lehetnek majd. Izgatottan várjuk az újabb frissítéseket mindkét termékvonalra, illetve jövő hét végén a Hifi Show látogatóit is, akik a Crowne Plaza hotel Purple termében élőben kipróbálhatják az összes Dune HD médialejátszót!

 





  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .