FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Kettős premier: az első saját Android TV-s lejátszó!
2023. augusztus 12.

Érkezik az első ízig-vérig Dune HD Android TV-s lejátszó, a Premier 4K Pro! A külső gyártóktól származó Homatics Box R 4K Plus és a BOXY után elérkezettnek látta a Dune HD, hogy elkészítse az első saját Android TV-s készülékét azoknak, akiknek Netflix-re és egyéb, Android TV licencet igénylő prémium streaming-szolgáltatásokra van szükségük. A hardver alapjai teljesen megegyeznek a Homatics Box R 4K Plus esetében megismertekkel, de itt már kijelzőt, 2,5"-es lemezfiókot és fém készülékházat is kapunk.

Akik még nem tették, azoknak javasoljuk, olvassák el a Dune HD Homatics Box R 4K Plus-t beharangozó hírünket! Az ott bemutatott specifikációk és képességek egy az egyben igazak a Dune HD Premier 4K Pro-ra is, így most csak arról írnánk itt, mivel is több a napokon belül már idehaza is kapható újdonság.

A Dune HD Homatics Box R 4K Plus modellnév azért sikeredett ilyen fárasztóan hosszúra, mert a termék valódi gyártója a Homatics, aki a Dune HD kérésére fekete színben is elkészítette legnépszerűbb lejátszóját – kifejezetten a Dune HD részére. Hogy ne legyen félreértés, a Dune HD meghagyta tehát az eredeti gyártó nevét, de elétette a sajátját. Természetesen nem csak a fekete szín miatt lehetett így már Dune HD logót adni ennek a remek lejátszónak, hanem azért is, mert telepíteni lehet (sőt, „kötelező”) rá a Dune HD Media Center-nek keresztelt andoridos alkalmazást, amely gyakorlatilag a Dune HD lejátszók 15+ év alatt kifejlesztett „operációs rendszere”, egyedi kezelőfelület és lejátszó rutinok, csak és kizárólag a médialejátszáshoz hangolva. Ezzel a programmal lett egy egészen másként működő, valódi Dune HD lejátszó a Homatics hardveréből.

Az, hogy az Android TV 11 operációs rendszer a Homatics-től származott, bizonyos korlátokat is jelent természetesen a Dune HD számára. Ha ebben kellene valamit hozzáigazítani a médialejátszó funkciókhoz, ezt már a Dune programozói nem tehették meg (bár az Android TV egyébként is kevesebb lehetőséget kínál a testreszabásra, módosításokra, mint az általános Android rendszer). Ha a processzor gyártója egy új SDK-t ad ki javításokkal (ez most éppen igen aktuális, lásd lentebb), az csak a firmware-frissítéssel kerülhet a készülékre, a frissítés viszont a külső gyártótól függ. Ezek alapján igencsak várható volt, hogy előbb-utóbb megérkezik egy eredeti Dune HD lejátszó Android TV-vel, hogy a Netflix és társai – melyek csak Android TV operációs rendszeren használhatóak korlátozások nélkül – is elérhetőek legyenek a felhasználóknak. Elérkezett ezen premier ideje, itt a Premier 4K Pro (bár lehet, hogy a Premier szó a gyártó szándéka szerint csak a prémium stream-szolgáltatásokon elérhető filmpremierekre utal)!

 Ha az előlapra és a hátoldalra pillantunk, el is kezdhetjük a felsorolást, mivel is kapunk itt többet, mint amit a Homatics Box R 4K Plus kínál:

  • Két nagy külső antenna a nagyobb Wi-Fi (802.11b/g/n/ac/ax) és Bluetooth hatótáv érdekében. Az antennák azonosak a többi Dune HD lejátszónál megismertekkel (de a felső képről levágtuk őket, ne foglaljanak felesleges helyet itt).
  • Kompozit videó és sztereó analóg hangkimenet (AV OUT) a hátlapon azoknak, akik időnként még nagyon régi TV-t (is) kénytelenek használni.
  • Fém készülékház passzív hűtéssel.
  • 2,5"-es SSD-t/HDD-t fogadó, az előlapon nyitható lemezfiók, benne a meghajtó akár menet közben is cserélhető.
  • A Real Vision 4K termékcsaládnál is használt LED-es kijelző.
  • A hátlapon lévő USB Type-C csatlakozó itt is csak arra való, mint a Homatics Box R 4K Plus esetében: a hamarosan érkező TV-tunert fogadja majd.

További csatlakozókat találunk még a Premier 4K Pro jobb oldalán is, amelyek segítenek felfedni újabb extra funkciókat a Homatics lejátszójához képest:

  • Itt már mindkét USB-port 3.0-ás.
  • USB-Slave portot is kapunk, így a Premier 4K Pro használható USB 3.0-ás külső lemezként is, ha teszünk egy SATA meghajtót a lemezfiókjába!

Mivel az operációs rendszernek (a NETFLIX és egyéb kompatibilitás miatt) továbbra is Android TV-nek kell lennie, a Dune HD Media Center alkalmazás „varázsol” ebből az eszközből egy igazi mindent (is) tudó Dune HD médialejátszót. Mindezt várhatóan 102 880 Ft-os áron, még augusztusban megkaphatjuk a hivatalos forgalmazóknál.

Az Android TV alap miatt továbbra sem lehet a komolyabb Dune HD modelleknél használt Realtek médiaprocesszor köré építeni „NETFLIX-barát” lejátszót. Így a Homatics Box R 4K Plus és a Dune HD Premier 4K Pro is Amlogic CPU-t (S905X4-J) használ. És bár már ez is kezeli a Dolby Vision formátumot is, a HD-s hangok kompromisszummentes továbbküldése – ahogy korábbi hírünkben részleteztük – és a Blu-ray (packed frame) 3D kezelése hiányzik ennél a processzornál. Az előbbi problémára reményeink szerint igen hamar születhet megoldás, mert az Amlogic már beharangozta, hogy az idei augusztusra tervezett új SDK-ja már minden házimozis hangsávot képes lesz érintetlenül (bitstream) továbbküldeni HDMI-n sokcsatornás erősítők számára. Ha ez valóban megtörténik, bizonyosak vagyunk benne, hogy a Dune HD Premier 4K Pro az első Amlogic-alapú lejátszók között lesz a világon, amelyek megkapják az új SDK-t, hiszen immár a készülék firmware-jének a frissítése is a Dune HD kezében van.

Ha az Amlogic processzoros Dune HD modelleken is olyan hibátlanul működik majd a hangsávok továbbküldése, mint a Realtek-alapúakon, akkor már csak a Blu-ray 3D támogatása, és a sokak szerint jobb képminőség szól majd a drágább (Real Vision 4K Plus és feljebb) Dune HD modellek mellett, miközben a 4K-s streaming-szolgáltatások (Netflix, Disney+, stb.) miatt lesz igény az Amlogic-os, Android TV-s lejátszókra. Érdeklődve várjuk a fejleményeket, főleg az ígért Amlogic SDK-t!

A Dune HD Premier 4K Pro magyar termékoldala ITT található.

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .