FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Visszatér a TV-tuner a Dune HD kínálatába!
2023. április 25.

2011. februárjában jelent meg „DVB-T TV Stick” néven az akkor még Linux-alapú Dune HD lejátszókhoz a TV-tuner, ami a földfelszíni digitális adások vételét és rögzítését is lehetővé tette. 2016-ban azonban megszűnt, azóta legfeljebb kódolatlan IPTV-adásokat tudunk a lejátszókon nézni. A REC (felvétel) gomb azonban máig megtalálható több távvezérlőn is, és a TV menü is megmaradt a kezelőfelületen. Mindezek most ismét értelmet nyernek, mert a Dune HD Homatics Box R 4K Plus-nak – és hamarosan további modelleknek – köszönhetően érkezhet egy újabb TV-tuner, ráadásul ez már digitális kábeltévés adásokhoz is használható!

Bár 2010 környékén belső TV-tunereket is tervezett gyártani a Dune HD több lejátszójába is, végül csak az USB-s változat készült el. Ez viszont használható volt minden Sigma-csipes, linuxos modellel, de az Android alapúakkal már nem.

A digitális földfelszíni (DVB-T/T2) TV-adások – hasonlóan pl. a digitális rádiózáshoz, a DAB-hoz – is elég mostoha körülmények közé kerültek Magyarországon. Még Nyugat-Európában több tucat, esetenként regionális TV-adás fogható INGYENESEN egy-egy országban annak köszönhetően, hogy sokkal több adás „elfér” a használható frekvenciatartományban, idehaza jelenleg 12 adás érhető el, és ennek fele is „közszolgálati”. További adások már előfizetést igényelnek, ami azt jelenti, hogy kódoltak, dekóderkártyával felszerelt vevőkészülékkel lehet csak nézni őket. Ilyen kártyát sem a régi, sem a most bejelentett Dune HD tuner mellé nem lehet használni.

A kábelen továbbított (DVB-C) digitális TV-csatornák kapcsán már kicsit jobb a helyzet. Több kisebb-nagyobb kábeltévé-szolgáltató használja a mai napig a DVB-C formátumot, legtöbb esetben kódolatlan digitális műsort „sugározva”, és több éve minden új TV-készülék is tartalmaz beépített DVB-C tunert, ezekhez nincs szükség külső set-top-boxra. Az most érkező TV-tuner a Dune HD-tól már a kábeles adások vételéhez és rögzítéséhez is használható lesz.

Az egyelőre csak DVB-T Tuner Dongle névvel illetett újdonság is USB-s eszköz lesz, de már USB Type-C csatlakozóval. A Dune HD jelenlegi kínálatában a Homatics Box R 4K Plus az egyetlen készülék, amely hátlapján megtalálható a kifejezetten TV-tunerek csatlakoztatására használható Type-C csatlakozó, de várhatóan további modellek is érkeznek majd, melyek kezelik az új TV-tunert.

A DVB-T Tuner Dongle alig vaskosabb, mint a koax kábel, amin a TV-adást fogadja: 23,6×16 mm az átmérője és 180 mm hosszú, ebből 66 mm maga az elektronikát is tartalmazó rész, a többi a vezeték és a csatlakozó:

Az új tuner az 52,5–866 MHz közötti frekvenciatartományt és a 4, 16, 64, 256 QAM módokat kezeli. Automatikusan detektálja, hogy DVB-T vagy DVB-T2 adásról van-e szó – elméletileg tehát minden Európában működő DVB-T/T2/C kódolatlan TV-adást foghatunk vele. Külön tápellátást nem igényel, a működéséhez szükséges 5V/0,5A áramot az USB-C portról veszi fel a lejátszótól.

Mivel a Dune HD szoftvere immár közel több mint egy évtizede fel van készülve a digitális TV-adások lejátszásra és vételére (beleértve az elektronikus műsorfüzet megjelenítését az előre programozható felvétel lehetőségével), azt gondoljuk, hogy nem kell majd egy újabb firmware-frissítésre várni, amint a DVB-T Tuner Dongle elérhető lesz, azonnal használható is majd a Homatics Box R 4K Plus-szal, illetve a nyár folyamán várható újabb Dune HD lejátszóval – de róla majd később írunk. Nem kizárt, hogy több androidos TV-s alkalmazás is kezeli más eszközökön is az új tunert – vagy akár más operációs rendszerek alatt is használható lesz –, de erről még nincs információnk. Az ára azonban már látható; a jelenlegi Forint/Euro árfolyammal és a világelső 27%-os ÁFÁ-val kalkulálva 10 880 Ft-ra várható.

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .