FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

...és megint egy!
2023. február 27.

Így mondjuk könnyű pár hetente egy „új” lejátszót a piacra dobni! Mármint úgy, hogy nem mi gyártjuk, csak rátesszük a saját programunkat. A BOXY – hasonlóan az előző hírünkben bemutatott Homatics Box-hoz – egy Android TV-t futtató „dobozokat” gyártó márka. Azok számára került fel a Dune HD kínálatába, akiknek szükségük van a Netflixre és a hasonló streamszolgáltatásokra, a Dune HD saját lejátszómotorjára, de a HD-s, akár 7.1-es hangzásra már nincs. Nekik mostantól még kedvezőbb áron kínálunk médialejátszót.

Ha még nem olvastad volna, akkor itt az ideje, hogy ránézz az előző hírünkre! Könnyebb lesz megérteni egyrészt azt, amiről lentebb most írunk, másrészt a Dune HD-t, mint gyártót is.

Tehát, íme immár a második készülék, melyet azon felhasználók számára kínál a Dune HD, akik Netflixet, Amazon Prime-ot, Disney+-t, Apple TV+-t vagy éppen HBO Max-ot szeretnének nézni a lejátszójukon, de azért jól használható – tehát pl. 4K-s, HDR/HDR10/Dolby Vision kódolású különböző formátumú videókat is lejátszó – médialejátszót is szeretnének. Amióta Android alapú lejátszókat készít már a Dune HD is, adott a lehetőség, hogy a saját androidos lejátszószoftverük különböző hardvereken fusson. Ezt kihasználva a Dune HD is kínál különböző processzorral készült saját fejlesztésű termékeket. Android operációs rendszer viszont nagyon sokféle hardveren fut világszerte, így az gyakorlatilag nem működhet, hogy a Dune csak egy alkalmazást árulna (mint pl.a VLC vagy a KODI), amit azután bárki elégedetten futtathatna a neki tetsző lejátszón. Illetve max. olyan szinten lenne mindez használható, ahogy az említett lejátszószoftverek is: egyik hardveren ezt nem tudja, a másikon az a fájl akadozik, a harmadokon meg éppen fel sem települ a program adott verziója. A Dolby Vision feldolgozása, a HD-s hangok dekódolása vagy éppen továbbküldése HDMI-n, a 3D-s kép- és hanglejátszás, a kényelmes, mozizáshoz tervezett távvezérlő megléte számos olyan funkciók, melyek nem garantálhatóak egy, a szoftver számára „ismeretlen” hardveren.

A Dune HD az idén bejelentett immár két új készülékkel azt az utat választotta, hogy nem kezd el gyártani egy bizonyos terméket saját logóval, ha egy teljesen alap, mások által már használt elektronika megfelelő hozzá. Inkább megvásárol a Homatics-tól vagy most éppen a BOXY-tól éppen annyi darab Android TV-s boxot, amennyire lát igényt a vevői között, saját lejátszóprogramját pedig előre telepítve – de ami a legfontosabb – az adott hardverhez optimalizálva teszi a „dobozba” a készülék mellé. Igazán költséghatékony megoldás, ha megbízható hardverbeszállítót sikerül találni hozzá, hiszen így a megmaradó erőforrásait kevesebb saját modell fejlesztésére tudja fordítani, miközben mégis szélesebb vevőkört tud kiszolgálni.


A BOXY-t a vele kb. egyszerre megjelenő Homatics Box R 4K Plus alá helyezte a Dune HD, mind árban, mind képességekben. Az alábbiakban tud kevesebbet a BOXY:

  • Amlogic S905X4-J processzor (S905X4-K helyett)
  • 2 GB RAM (4 GB helyett)
  • 16 GB flash tárhely (32 GB helyett)
  • 100 MBites ethernet (gigabites helyett)
  • 802.11ac Wi-Fi (Wi-Fi 6 helyett)
  • nem kezel külső TV-tunert
  • nincs 7.1-es HD-s hangok továbbküldése PCM formátumban sem
  • sokcsatornás zeneszámok (pl. DTS) nem játszhatóak le

A fenti, viszonylag rövid lista alapján egyértelműen látszik, hogy milyen felhasználás esetén elegendő a kisebb „Netflixes” lejátszót választani:

  • Ha hálózaton keresztül nem, vagy csak nem túl nagy bitsebességű fájlokat fogunk lejátszani.
  • HD-s hangsávokat nem akarunk házimozi-erősítőre küldeni, megelégszünk a 16-bites hagyományos formátumokkal, optikai digitális kimenettel.

Tehát ennél a készüléknél is megkapjuk a 4K-s lejátszást akár HDR, HDR10 vagy Dolby Vision színtartalom mellett is. Itt is működik majd a Blu-Ray fájlok, lemezképek (ISO) lejátszása menürendszerrel együtt (a megjelenéskor még nem, későbbi frissítések során érkezik!), mintha az eredeti Blu-ray vagy 4K Blu-ray korongot néznénk egy hagyományos lemezjátszóban. A Netflix által használt Dolby Atmos hangzás is megszólaltatható kompatibilis hangprojektoron, erősítőn vagy TV-n (Dolby TrueHD-be kódolt Atmos Blu-ray fájlból már nem). Sőt, van microSD kártyafoglalat is. A BOXY is az Android TV (11) felületére érkezik bootolás után. Itt működnek a streamszolgáltatások saját alkalmazásai, minden szükséges védelemmel és licenccel rendelkezik ez a készülék is. A Dune HD saját „rendszere” egy androidos alkalmazás formájában indítható el, és nem csak a lejátszómotort, de a My Collection jukeboxot is tartalmazza, a nagyobb Dune HD lejátszókkal egyenértékű formában.

Ha mindez kielégítő számunkra, akkor elegendő – jelen árfolyam mellett – 41 880 Ft-ot rászánni a következő lejátszónkra, mivel ennyiért lesz kapható a „Dune-ösített” BOXY idehaza kereskedőinknél, várhatóan 2 héten belül.

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .