FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Új lejátszó Android TV-vel és Netflix-szel
2023. január 17.

Március elején kerülhet a hazai kereskedőkhöz – és így a magyar vevőkhöz – az első „fecske” egy új Dune HD termékvonalból, a nem egyszerű Homatics Box R 4K Plus elnevezéssel. További szempontok szerint is első lesz ez a modell: az első, amely az Amlogic S905X4 processzorra épül, az első Amlogic alapú Dune HD lejátszó, amely Dolby Vision-képes, az első, amelyen Android TV operációs rendszer fut (és a Dune saját rendszere külön alkalmazásként indítható), az első, amely képes az új AV1 videoformátum dekódolására, az első, amely Dolby MAT hangtovábbítást is tud, és – végül, de nem utolsó sorban – az első, amely hivatalos Netflix-minősítéssel rendelkezik.

Amióta elérhető a Netflix Magyarországon is, állandó téma a Dune HD lejátszók tulajdonosai között, hogy hogyan lehet a szolgáltatást a készüléken élvezni. Volt idő, amikor 4K/HDR felbontásban, akár a Dolby Atmos (Dolby Digital Plus-ba kódolva) hangsáv továbbküldése mellett, automatikus képfrekvencia-váltással együtt is működött a Netflix – mindannyiunk nagy örömére (az RTD1619DR processzoros lejátszókon). Több éve azonban már, hogy a Netflix úgy döntött, hogy korlátozza, milyen platformon milyen minőségben lehet elérni a tartalmait. Az android operációs rendszereken így jelenleg a Google Play Store-ból is elérhető hivatalos Netflix alkalmazás használható szabadon. Ez max. 1080p felbontást és sztereo hangot engedélyez, ami ugye nem mindenkinek elegendő, főleg nem 4K-s képernyő vagy vetítő, többcsatornás házimozi-hangrendszer és Netflix prémium előfizetés mellett...

Teljes értékű (értsd: akár 4K felbontású kép, HDR vagy akár Dolby Vision színrendszer, akár Dolby Digital Plus + Dolby Atmos hang) Netflix lejátszáshoz jelenleg android környezetben csak az Android TV operációs rendszer használható (egyéb készülékek aktuális listája az ITT található). Az Android TV esetében is vannak még egyéb követelmények, és a processzor típusa sem lehet bármi. Így hivatalos Android TV és Netflix minősítés megléte is szükséges lenne ahhoz, hogy egy Dune HD lejátszó teljes értékű, hivatalosan támogatott Netflixes lejátszó legyen. Az Android TV operációs rendszer már eddig is elérhető volt a nagyobb Dune HD modelleken (a Dune saját rendszerébe történő bootolás után indíthattuk el), de az általuk használt Realtek processzor jelenleg nem teszi lehetővé az említett két szükséges minősítés megszerzését. Ha egy Dune HD lejátszót szeretnénk tehát „valódi” Netflix-forrásként is használni, akkor annak Android TV operációs rendszert kell futtatnia és sajnos nem használhat Realtek processzort. Bár csak a Netflix-ről volt eddig szó, de elméletileg az új lejátszón egyéb más fizetős online tartalmak – pl. Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video – is teljes értékűen elérhetők lesznek.

Íme a Dune HD Homatics Box R 4K Plus, az első Netflix és Google Android TV minősítéssel rendelkező médialejátszó (vagy talán inkább set-top-box)!

A kisebb Dune HD modellekben már régóta használt Amlogic processzorcsalád S905X4-K modellje gyakorlatilag minden elvárásnak megfelel, ami egy Netflix-lejátszónál (illetve egyéb online streamek kezelésére készült eszköznél) kellhet:

 • Android TV 11.0 (Widevine L1 védelem, Chromecast built-in technológia)
 • Max. 4K-s felbontás, max. 60 Hz
 • HDR10, HDR10+, Dolby Vision licenc
 • HDMI2.1-kimenet HDCP 2.2 kezeléssel
 • AV1 videókódolás támogatása
 • Valamennyi videós képfrekvencia támogatása
 • Dolby Atmos licenc
 • Dolby MAT hangtovábbítás (akár LPCM 7.1 + Atmos metaadatok)
 • YouTube 4K HDR és VP9 profil 2 támogatás

Mindezt egy igen apró, 114×114×28 mm-es, de az eddigieknél talán elegánsabb műanyag dobozkában kapjuk meg – várhatóan március elején:

A hátlapon egy HDMI2.1-es portot, egy gigabites LAN-csatlakozót, ez optikai hangkimenetet, a szokásos AV-aljzatot (kompozitvideó-kimenet és sztereó analóg hang), 12V-os tápbemenetet és USB-C csatlakozót találunk. Az utóbbi egy speciális „bővítő” csatlakozó, amely a jövében akár DVB-T/T2/C TV-tuner kártyák fogadására is használható lehet (bár erre semmilyen publikus terv vagy ígéret még nincs). USB-s tárhelyek fogadására a készülékház jobb oldalán használhatunk egy USB2.0 és egy USB3.0 csatlakozóaljzatot. A mellékelt Bluetooth-os távvezérlő ismerős lehet szinte bármely egyéb gyártó Android TV-s készüléke kapcsán; dedikált Play Store, YouTube, Amazon Prime Video és Netflix gombokkal, beépített mikrofonnal a hang alapú Google-keresésekhez.

Bekapcsolás, majd bootolás után a teljesen szabványos Android TV felület jelenik meg – ez is követelmény a hivatalos Android TV minősítéshez. Természetesen nem kell lemondanunk azért itt sem a megszokott és zseniális Dune HD felületről, de ezt most a Dune HD Media Center alkalmazás indításával érhetjük el – éppen fordítva tehát, mint a Realtek-es modelleken, ahol a Dune saját felületéről indítható az Android TV. Szerencsére beállítható Android TV alatt is tetszőleges alkalmazás automatikus indítása, de akár a távvezérlő egyetlen programozható gombjához is hozzárendelhető a jelen írás pillanatában még fejlesztés alatt lévő Dune HD Media Center app.

Az alkalmazás teljesen a megszokott Dune HD élményt kínálja erre a rendhagyó készülékre is. A többi Dune-ön megszokott kezelőfelület és médialejátszási képességek, a My Collection jukebox, az új Netflix-szerű főképernyő mind használhatóak lesznek. Még a Blu-ray fájlok menüvel együtt történő lejátszása is működni fog (a megjelenéskor még nem, későbbi frissítések során érkezik!)), ami a többi Amlogic-processzoros modellen nem elérhető! Hasonlóan, itt működik először a Dolby Vision az Amlogic platformon, ráadásul a Realtek-es modelleken megvalósított, médialejátszókon egyedülállóan magas szintű kompatibilitással! Mindegy, hogy MKV, MP4, TS, M2TS, ISO fájlokról vagy Blu-ray mappáról van szó, minden népszerű DV-profil támogatott; profile 5, profile 7 MEL és FEL, profile 8. A legfejlettebb profile 7 FEL esetén a duplasávos és duplarétegű fájlok közvetlen lejátszása is megoldott. Minden esetben a Dolby Vision RPU metadatok feldolgozásra kerülnek és tovább lesznek küldve a TV-re, hogy az eredeti látványt kapjuk.

Mivel egy valódi Dune HD lejátszóról van szó, nem csak a különleges szoftver különbözeti meg a konkurenciától, de a hardver is értékesebb. Az ethernet-port természetesen gigabites sebességű, hogy hálózati lejátszáskor még egy 1:1-es 4K-s Blu-ray másolat se akadozzon. A Wi-Fi pedig az eddigi leggyorsabb, amit a gyártó lejátszóiban valaha is láthattunk; immár Wi-Fi 6 sebességű, így vezeték nélkül is bármi gond nélkül lejátszható filmgyűjteményünkből (már ha a routerünk is elég gyors hozzá). A 4 GB RAM mellé 32 GB flash memóriát kapunk, ez mostanra már általános valamennyi Dune HD lejátszón. Bár a Homatics Box mellé járó távvezérlő Bluetooth-os, a készülékházból nem maradt ki az infra vevő sem. Ennek köszönhetően használhatjuk a Dune HD prémium kategóriás infra távirányítóját a világító gombokkal a kompromisszum mentes médialejátszáshoz, vagy irányíthatjuk a készüléket egy tanítható távvezérlővel is.

Dolby MAT. Az új lejátszó támogatja a Dolby és DTS hangformátumok Dolby MAT rendszerben való továbbítását. Ennek lényege röviden, hogy az eredeti adatfolyamot a lejátszó dekódolja, majd LPCM formátumban (akár 7.1-ben is) küldi tovább az információt, plusz külön konténerben pl. Atmos metaadatokat (veszteség nélkül). Ezzel a megoldással olyan eszközökön találkozhattunk eddig, mint pl. az Apple TV 4K, az XBOX One S/X vagy éppen a PlayStation 4/5. A Google is ezt a megoldást támogatja (erőlteti?) az Android TV-t futtató eszközökön a különböző Dolby és DTS hangsávok érintetlen továbbküldése helyett – számos TV és hangprojektor is kezeli. Előnye alapvetően az, hogy

 • a dekódolás a lejátszó oldalán, valós időben történik, a fogadó eszköz mentesül a dekódolás feladata alól, bizonyosan nem lesz késés a kép és a hang között (amit a házimozi-erősítők egyébként tudnak kompenzálni),
 • a változó bitsebességű Dolby formátumokkal szemben az LPCM állandó bitsebességű, aminek egyéb előnyei lehetnek (állítólag) HDMI-n történő továbbítás során (szerintünk inkább az olcsóbb eszközökön).

A Dolby MAT tehát hasznos képesség, ha nem egy modern házimozi-erősítővel szólaltatjuk meg a különböző hangsávokat, hanem pl. egy (Atmos-képes) TV-vel vagy hangprojektorral. Van azonban hátránya is (legalább is Android környezetben) annak, hogy LPCM formában kerül továbbításra egy HD-s hangsáv. Az Android operációs rendszer ugyanis LPCM formátumban csak 48 kHz-es mintavételezési frekvenciát tud használni. Az olyan hangsávok (elsősorban streamekben) esetén, melyek az Atmos hangot pl. Dolby Digital Plus formátumba ágyazva tartalmazzák (a Netflix pl. csak így kínál Atmos hangzást), mindez nem jelent hátrányt, mivel a Dolby Digital Plus-ban nem is lehet ennél jobb minőségű az Atmos. Dolby TrueHD és DTS-HD kódolásnál azonban lehet 92 vagy akár 192 kHz is a mintavételezési frekvencia egy Blu-ray filmen. Ezek a hangsávok Dolby MAT használata esetén „lebutítva”, 48 kHz-en hagyják el a lejátszót. DTS:X hangsávnál – ellentétben az Dolby Atmos-szal – a magassági hangszórók hangadatai elvesznek a Dolby MAT konverziót használva.

Már csak a Dolby MAT miatt is, ha profi médialejátszót szeretnénk komolyabb házimozi-rendszer mellé, amelyen nem agyontömörített online tartalmakat néznénk, a Homatics Box R 4K Plus nem lesz az ideális választás. Bár a Dune HD programozói azt ígérik, mindent megtesznek, hogy minél több esetben minél többféle hangsávot érintetlen formátumban is ki lehessen küldeni HDMI-n – ahogy ezt a Realtek-processzoros lejátszóik is teszik (passthrough/RAW) –, jelenleg nem lehet még tudni, mi valósulhat meg mindebből. Várhatóan a lejátszóval való dekódolás (azaz a Dolby MAT hangtovábbítás) mellett választható lesz a RAW opció továbbra is. Ekkor mindössze a DTS-HD hangsávoknál történik minőségromlás, mert ekkor csak a DTS mag, azaz 16-bites, hagyományos DTS-minőség továbbítódok (gyanítjuk, hogy ebben a Dolby keze van benne, nem pedig hardveres korlát). Ezt kikerülendő, a tervek szerint beállítható lesz, melyik hangformátum hogyan (LPCM dekódolva vagy bitstream) hogyan továbbítódjon a HDMI-n. Így a DTS-HD hangsávok is – akár 7.1-es LPCM formátumban, azaz minőségromlás nélkül – eljutnak majd az erősítőnkre. A többi hangsávot meg kérhetjük RAW formátumban. Tehát, várhatóan csak a DTS:X nem küldhető majd át egy HDMI-s házimoz-erősítőre, pontosabban elvész belőle a magassági hangszórók adata, ennyi lesz a Homatics Box korlátja a Realtek-es modellekhez képest a hang terén.

Packed frame 3D azonban nem játszható le ezen a processzoron, így csak side-by-side vagy top-bottom (azaz felezett felbontású) 3D-s tartalmak jeleníthetőek meg 3D-s TV-n vagy vetítőn ezzel az új Dune HD lejátszóval, eredeti Blu-Ray 3D-t nem.

A képminőség tekintetben az a tippünk, hogy bár működik a Homatics Boxon a HDR10, a HDR10+ és a Dolby Vision is, a Realtek processzoros modellek mégis láthatóan jobb képet produkálnak továbbra is magasabb minőségű megjelenítőkön – már csak a komolyabb tápegységek miatt is, nem beszélve a Max Vision 4K és az Ultra Vision 4K különleges alkatrészeiről. Jelenleg a gyártó sem gondolja, hogy érdemes lenne váltani a Realtek-ről az Amlogic-ra váltani a nagyobb modelleknél, illetve Android TV-t erőltetni azokra is, akik nem stream-szolgáltatásokhoz vásárolnának Dune HD lejátszót, és/vagy a 3D-t is néznek. De fontolgatják azt, hogy Amlogic-alapokon és Android TV-vel is elkészítik a komolyabb Dune-ök alternatív változatait, éppen a jobb kép- és hangminőség érdekében azoknak, akiknek ez is és a Netflix, Disney+, stb. online filmek is fontosak. Elképzelhető tehát, hogy lesz a jövőben két Dune HD termékcsalád, amíg nem lehet minden izgalmas képességet egyetlen hardverben ötvözni. De valószínűleg a többségnek már bőven elég lesz a Homatics Box R 4K Plus tudása is. Meglátjuk, hogyan fogadja majd a piac az újdonságot, ami várhatóan március első napjaiban, jelen árfolyam mellett kb. 64 000 Ft-os bruttó áron lesz idehaza kapható.

 u.i.:

Telekom TV előfizetők fejében (ilyen ezen cikk írója is – sajnos) felmerülhet a kérdés vagy óhaj, hogy „ugye a remek (Androidon 2,5 csillagos) Telekom TV GO alkalmazás is feltelepíthető a Homatics Box R Plus-ra, hogy az előfizetett TV-csatornáimat is tudjam nézni”? A válasz sajnos az, hogy „jelenleg nem” (amióta létezik az alkalmazás Androidra, azóta nem), és ismerve a Magyar Telekomot, vélhetően ez nem is fog változni. Míg Androidra lehet, Android TV-re nem telepíthető a programjuk, így az Android TV-s (pl. Philips, Sony) TV-készülékekhez is kénytelenek vagyunk csatlakoztatni a Telekom saját Android TV-s dobozát (vagy egy mobilt tabletet) és használni még egy távvezérlőt, még több áramot, még több kábelt... :( Gratulálunk ezúton is nekik!

 u.i.2:

A „Dune HD Homatics Box R 4K Plus” elnevezés nem egy marketinges melléfogás a Dune HD részéről. A hardvert (beleértve a készülékdobozt is) a Homatics gyártja (ahogy pl. az idehaza szintén általunk forgalmazott Goovis házimozi-headsetekhez javasolt „TV-okosítót” is). A Dune a saját, egyedi Androidos lejátszómotorját, kezelőfelületét – beleértve a My Collection jukeboxot is – adja hozzá egy andoridos alkalmazás formájában, természetesen erre a készülékre, processzorra optimalizálva. Tehát jelen esetben csak a szoftver csinál Dune HD lejátszót a Homatics Boxból.

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .