FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Auro-3D és a Dune HD lejátszók
2022. július 27.

Július 20-án jelenteték be hivatalosan, hogy a belga Saffelberg Investments magántőke-társaság gyakorlatilag felvásárolta az Auro-3D technológiát, és elkötelezett a jövőbeli fejlesztések és forgalmazás tekintetében. Ezen 3D-s házimozi-hangformátum koncepcióját 2010-ben Wilfried Van Baelen alkotta meg. A frissen alapított NewAuro BV cég megtartja a korábbi fejlesztőcsapatot és támogatja a meglévő vevőket. Folytatódik az Auro-3D platform és segédeszközök fejlesztése a hangkódolás, a hangtér leképzése és a felkonvertálás terén is. Auro-Cx néven várható a következő generációs, kifejezetten audio streaminghez fejlesztett kodek érkezése.

Az Auro-3D hangzással már nem csak Blu-ray filmek mellett, de videójátékoknál is találkozhatunk, akár 11.1-es, azaz 12-csatornás formában is. Dióhéjban a lényege, illetve a különbség a Dolby Atmos és DTS:X megoldásokhoz képest az, hogy 3 különböző réteget hozunk létre hangszórókból egymás felett, nem csak körülöttünk és fölöttünk vannak hangforrások:

Mind az Auro-3D, mint a konkurensek számtalan érvet tudnak felhozni a saját megoldások mellett, nagyon sok fórum és YouTube videó összehasonlította már ezt a 3 megoldást, nekünk nincs akkora tapasztalatunk, hogy ehhez érdemben hozzá tudnánk szólni. Mindhárom népszerű 3D-s hangzást hallottuk már ijesztően jól megszólalni, de bizonyosan üzleti érdekek és anyagi lehetőségek is befolyásolják, hogy hasonló megoldások közül melyik mennyire lesz népszerű és válik talán szabvánnyá is egy idő után. A Blu-ray lemezéknél a Dolby-nak sikerült különleges pozíciót kiharcolnia, új film Dolby Atmos hangsáv nélkül nem igen jelenhet már meg.

Az Auro-3D információi normál 5.1-es PCM adatfolyamba kerülnek bele, ez a formátum pedig része a Blu-ray szabványnak. A tárolásához és továbbításához így elméletileg minden Blu-ray lemez és Blu-ray lejátszó megfelelő lehet, csak legyen egy hangprocesszorunk, amely majd képes dekódolni mindezt. Ezek alapján minden Dune HD lejátszó, amely 5.1-es PCM hangsávot képes érintetlen (RAW) formátumban HDMI-n továbbítani egy erősítőhöz vagy hangprocesszorhoz (tehát az aktuális kínálatban minden Realtek processzoros modell), használható Auro-3D hangot tartalmazó (pl. Blu-ray ISO) fájlok lejátszásához.

Ez önmagában igen remek hírnek tűnhet, de a legtöbb felhasználó számára nincs nagy jelentősége. Ahhoz, hogy valóban kijöjjenek a Auro-3D, Dolby Atmos vagy éppen DTS:X közötti különbségek, hogy mindegyik azt a hangzást hozza maximálisan, amit tud, szigorúan meghatározott hangszóró-elrendezésre van szükség. Sajnos, nincs olyan elrendezés, amely megfelelő lenne az Auro-3D-hez és pl. a legnépszerűbb Atmos-hoz erős kompromisszumok nélkül. Ha azonban eltekintünk a hangszórók ideális elrendezésétől és/vagy ideális számától, máris elveszítjük a végső hangzásból azt, ami miatt érdemes az adott hangformátumra felkészíteni a moziszobánkat. Ez a tény is jelentősen hozzájárul ahhoz, nem nagyságrendekkel kevesebb Auro-3D tartalom jelenik meg, mint pl. Dolby Atmos. Annak nem lenne értelme, hogy sokkal kevesebb Auro-3D-s film miatt az Auro-3D specifikációknak megfelelően helyezzük el a hangszóróinkat, mert bizonyosan jóval gyakrabban fogunk Atmos hangzást hallgatni, ami így nem szólna ideálisan. Aki megteheti, az persze telepítsen a szobájába az Auro-3D-nek megfelelő mennyiségű és pozíciójú hangszórót, majd helyezzen el még egy rendszert, amely már a Dolby Atmos-hoz lesz behangolva, és kösse rá őket 1–1 erősítőre! Vélhetően 40 fölött lesz a hangszórók száma a szobában, de ettől kezdve minden hangsáv a legjobb élményt fogja nyújtani. A többség azonban kénytelen „elengedni” az Auro-3D-t, és inkább az Atmos elrendezést követi, átlagosan 2 vagy max. 4 mennyezeti hangszóróval. Ettől kezdve viszont nincs sok értelme olyan filmekre, hangfelvételekre vadászni, amin Auro-3D hangsáv (is) van, nem úgy fog nálunk szólni, ahogy kellene.

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .