Sabertooth159 írta:...tudom, mert moziban dolgoztam mozigépészként...
Te most a két vetítővel vetített passzív 3D-ről beszélsz szerintem. A 3D Blu-ray szabványban fullHD képkockák vannak tárolva egy a bal szemnek, egy a jobb szemnek. Ezek következnek egymás után, ez a packed frame formátum.
A Dune-nek természetesen fogalma sincs arról, hogy hány méteres képátlójú a vetítőd. Annyi érdekli, hogy 3D-képes, vagy sem. A 3D képesség is kizárólag a packed frame feldolgozást jelenti. A 3D-képesnek mondja magát a megjelenítő a HDMI-kézfogási művelet során, akkor a Dune hajlandó ennek az eszköznek HDMI-n a packed frame jelet továbbküldeni. Semmit ebbe nem tud és nincs is értelme, hogy belenyúljon. A bal szemednek az a képet kell látnia, amit a Blu-ray-re feltettek a bal szemed számára, ennek felbontása 1920x1080 pixel. Nincs mit és nem is lehet hogy eltologatni. Ha aktív 3D-s a tévéd, akkor felváltva rakosgatja ki a bal és jobb szem számára érkező képkockákat, pixelpontosan, tehát minden pixelt oda, ahol eredetileg is van a Blu-ray-en lévő képkockán. Ha passzív 3D-s a tévéd, akkor 1080 helyett csak 540 pixel jut egy képnek, a top-bottom 3D minősége pont elég ide. Ekkor minden második sor eleve hiányzik a képkockából, de így legalább elfér a két szemnek szánt kép egyetlen fullHD képkockán, nem kell 3D-s lejátszó az ilyen videó kiküldéséhez, a TV/vetítő dolga a képkockák kettévágása.
Bizonyosan meg lehetne csinálni digitálisan (ha erre képes a processzor), hogy módosítasz a képkockán, és eltolod pár pixellel valamelyik irányba a nagyobb 3D-s mélység érdekében, van lejátszó, amely tud is ilyet. De ennek nem látom értelmét, mert egyrészt nem ilyen mélységet akart a rendező, másrészt a széleken fekete pixelek lesznek, csökken a képméret.
A passzív 3D-s vetítésnél (ezzel kapcsolatos weboldalunk
ITT található) a két vetítőt mozgatod, szintén nem digitálisan manipulálod a képet.