3D lejátszási problémák

A Pro 4K Android operációs rendszeréből, processzorából és egyedi csatlakozóiból következő kérdések és problémák topikja.

Re: 3D lejátszási problémák

HozzászólásSzerző: Kyle » 2019.05.06. 16:36

Sabertooth159 írta:...aminél az egyik függőlegesen, a másik vízszintesen van polarizálva...

Akkor hagy okoskodjak tovább még egy kicsit :) Már régóta nem használják a függőleges/vízszintes polarizálást, mivel akkor nem tudod billenteni a fejed, csak a cirkulárisan polarizált működik jó ideje. Illetve – amit mi is javaslunk a linkelt oldalon, és az iMax, a Dolby, Panavision is használ – a spektrumszűrés a profi megoldás.
Azt gondolom, a tévéden lehet állítani a mélységet, és nem alaphelyzetben van. Vagy nem lehet, de és alapból elcsúsztatja a két képet. Ebből az is következik, hogy a kép bal és jobb szélén ki nem használt pixeleket kell látnod, nem töltheti ki a kép az 1920 pixelt. Megnézem nálunk egy LG 4K-n, hogy mit mutat, ez passzív 3D-t tud.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Sabertooth159 » 2019.05.06. 15:52

Kyle írta:A passzív 3D-s vetítésnél a két vetítőt mozgatod, szintén nem digitálisan manipulálod a képet.

Igen, ezt tudom hogy a passzívhoz két projektor kell, aminél az egyik függőlegesen, a másik vízszintesen van polarizálva. (A régebbi barco projektoroknál még használtunk aktív polarizációs kereket, ami olyan volt a DLP-knél a színkerék). Az aktívnál is ugyan ez a helyzet, csak ott dupla olyan sebességgel mennek a képkockák, és a projektor polarizálja az egyik képet vízszintesen, majd függőlegesen. Úgy látom hogy kicsit eltértünk a témától, de nem gond, ha kapok választ a kérdésemre :D . Szóval ha van egy SBS vagy topbottom filmed, és először a DUNE-nel mosod össze a képet (popup menü, 3d mód, SBS) akkor a DUNE generál egy frame packed képet. Ezt hasonlítsd össze azzal, hogy most ugyan azt a filmet csak lejátszod, és a TV-d mossa össze a képet (ilyenkor a menü szétcsúszik, olvashatatlan lesz). Na, nekem ennek a két féle képnek nem egyezik a mélysége.
Sabertooth159

HozzászólásSzerző: Kyle » 2019.05.06. 14:01

hzoli írta:Amit még mindig nem értek, az az, hogy hogy kell beállítani, hogy ne a megjelenítő, hanem a DUNE rakja össze a 2 félképet...

Lejátszás közben POP UP MENU gomb (ha nem a fő menüjébe visz, akkor kétszer megnyomva), erre megjelenik a lejátszási list, hangsáv, feliratsáv, stb. menüpont, a végén a 3D mód. Ott mg tudod mondani, hogy side-by-side vagy top-bottom a film, és ennek megfelelően packed frame módban adja tovább. Előnye, hogy így a Dune OSD kijelzései is 3D-sek lesznek, míg a TV-vel kapcsolva 3D-re gyakorlatilag nem olvasható az info és egyéb felirat, amit a Dune tesz a képre.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Kyle » 2019.05.06. 12:59

Sabertooth159 írta:...tudom, mert moziban dolgoztam mozigépészként...

Te most a két vetítővel vetített passzív 3D-ről beszélsz szerintem. A 3D Blu-ray szabványban fullHD képkockák vannak tárolva egy a bal szemnek, egy a jobb szemnek. Ezek következnek egymás után, ez a packed frame formátum.
A Dune-nek természetesen fogalma sincs arról, hogy hány méteres képátlójú a vetítőd. Annyi érdekli, hogy 3D-képes, vagy sem. A 3D képesség is kizárólag a packed frame feldolgozást jelenti. A 3D-képesnek mondja magát a megjelenítő a HDMI-kézfogási művelet során, akkor a Dune hajlandó ennek az eszköznek HDMI-n a packed frame jelet továbbküldeni. Semmit ebbe nem tud és nincs is értelme, hogy belenyúljon. A bal szemednek az a képet kell látnia, amit a Blu-ray-re feltettek a bal szemed számára, ennek felbontása 1920x1080 pixel. Nincs mit és nem is lehet hogy eltologatni. Ha aktív 3D-s a tévéd, akkor felváltva rakosgatja ki a bal és jobb szem számára érkező képkockákat, pixelpontosan, tehát minden pixelt oda, ahol eredetileg is van a Blu-ray-en lévő képkockán. Ha passzív 3D-s a tévéd, akkor 1080 helyett csak 540 pixel jut egy képnek, a top-bottom 3D minősége pont elég ide. Ekkor minden második sor eleve hiányzik a képkockából, de így legalább elfér a két szemnek szánt kép egyetlen fullHD képkockán, nem kell 3D-s lejátszó az ilyen videó kiküldéséhez, a TV/vetítő dolga a képkockák kettévágása.
Bizonyosan meg lehetne csinálni digitálisan (ha erre képes a processzor), hogy módosítasz a képkockán, és eltolod pár pixellel valamelyik irányba a nagyobb 3D-s mélység érdekében, van lejátszó, amely tud is ilyet. De ennek nem látom értelmét, mert egyrészt nem ilyen mélységet akart a rendező, másrészt a széleken fekete pixelek lesznek, csökken a képméret.
A passzív 3D-s vetítésnél (ezzel kapcsolatos weboldalunk ITT található) a két vetítőt mozgatod, szintén nem digitálisan manipulálod a képet.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: hzoli » 2019.05.06. 11:03

Amit még mindig nem értek, az az, hogy hogy kell beállítani, hogy ne a megjelenítő, hanem a DUNE rakja össze a 2 félképet.
Vagy formátuma válogatja? Nekem a Popup menüvel nem is jelenik meg a "3D engedélyezés" menüpont, mint ahogy Sabertooth159 írta.
Egyáltalán, melyik rakja össze jobban: a lejátszó vagy a megjelenítő. Nekem belépő szintű Optoma 3D projektorom van.
hzoli

HozzászólásSzerző: Sabertooth159 » 2019.05.06. 10:21

Kyle írta:Valami más változtat a 3D-s mélységen Nálad (marad a kijelző), illetve nem 1:1-es pixelmapping működik a vetítődön vagy erősítődön (ami nem jó), különben az eltolt képnél hiányoznának pixelek, ahogy fentebb írtam. Tehát valamiféle nagyítás mellett lehet csak eltolni úgy, hogy ne legyenek oldalt pixelek.

Ez így megint nem teljesen igaz, mert olyan is létezik, hogy 3D floating windows (tudom, mert moziban dolgoztam mozigépészként). Ilyen 3d Blurayeim is vannak, amiket ha szemüveg nélkül nézek, akkor mozog a kép széle. Itt egyszerűen az van, hogy a DUNE minden megjelenítőt egységesnek vesz, teljesen mindegy hogy 80 centis vagy 3 méteres vásznon nézem és nincs korrigálási lehetőség...ami nem jó. El lehet tolni a képet a bluray lejátszón és a projektoron is (3d mélység állítás), ilyenkor nincsenek pixelek a kép szélén. Nagyjából akkor tudok kipréselni olyan képet a sonyból, ha a képátló méretét 107 centire rakom. A projektor minden esetben frame packed 3D-t kap, mert vagy a DUNE vagy a sony rakja össze neki a képet. Az erősítő egy ONKYO tx nr686 és azért nem hiszem hogy azzal van a gond, mert csak a bemenet között váltok. Így ha rossz lenne, akkor minkét bemenetről rossz képet adna.
Sabertooth159

HozzászólásSzerző: Kyle » 2019.05.05. 21:11

Sabertooth159 írta:...Ezt az eltérést tuti nem a projektor csinálja, mert amikor a képek készültek csak váltottam a 2 bemenet között az erősítőn.

Akkor sem lehetséges. A side-by-side filmekkel alapvetőleg semmit nem csinál a lejátszó, nem is tudja (ha nem „szólsz neki”), hogy az 3D. Sima fullHD képkockát küld ki, azt a TV vágja ketté és torzítja vissza. Nincs mit eltolni, hiszen az eredeti filmben két 1920x1080 pixeles képkocka van a két szemnek, azokat ha akarod sem lehet „tologatni”, hiszen ha eltolom mondjuk jobbra, akkor valamit tenni kell a balról hiányzó pixelek helyére. Hasonlóan a packed frame 3D-nél sem lehet semmit eltolni, a képkockák tartalma az marad, ami az eredeti fájlban van – különben mondjuk fekete csík lenne a szélén.
Valami más változtat a 3D-s mélységen Nálad (marad a kijelző), illetve nem 1:1-es pixelmapping működik a vetítődön vagy erősítődön (ami nem jó), különben az eltolt képnél hiányoznának pixelek, ahogy fentebb írtam. Tehát valamiféle nagyítás mellett lehet csak eltolni úgy, hogy ne legyenek oldalt pixelek.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Sabertooth159 » 2019.05.05. 19:13

Kyle írta:a Dune nem csúsztat szét semmit ilyenkor (de a téve sem).

Ez érdekes. Ha lejátszok egy eredeti Open season lemezt egy sony bdp-s7200-on, akkor a film és minden egyéb ennyire lesz "szétcsúszva": https://p1.picsto.re/k0mDp.jpg(a sonynál beállítottam a képernyő méretét 106 colra)
Ha ugyanezt a lemezt lerippelve elindítom a DUNE-ön, akkor észrevehető a változás:https://p1.picsto.re/gOeVk.jpg. Teljesen mindegy hogy side-by-side vagy top bottom vagy frame packed 3d bluray iso, a DUNE jobban szétcsúsztatja a képet. Ezt az eltérést tuti nem a projektor csinálja, mert amikor a képek készültek csak váltottam a 2 bemenet között az erősítőn.
Sabertooth159

HozzászólásSzerző: Kyle » 2019.05.05. 16:46

hzoli írta:...ezt a felemlített két filmet (korall és szárnyas Fejvadász) a HiMedia gondolkodás és kérdés nélkül teljes képernyőn lejátszotta.

Az a processzor erre fel van készítve, a Realtek ezek szerint nincs, vagy a Dune még nem oldotta meg (lásd előző posztomat). Ki fog deürlni...
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Kyle » 2019.05.05. 16:45

hzoli írta:...Tanulság: Törekedni ISO filmet letölteni, egyébként pedig vagy házilag kitrükközni a teljes képet, pl: nagyítással, vagy várni a következő firmware frissítést.

Én sem tudtam volna szebben megfogalmazni. A különböző lejátszó gyártók azzal szerezhetnek piacot a konkurenciától, ha annál hamarabb és/vagy jobban kezelik az elcseszettebb formátumokat, oldják meg pl. hogy csak 2D-ben indul valami, ami a készítője szerint 3D-ben kellene, hogy működjön. De nem csak a programozókon múlik mindez, hanem a processzor hardverén, vagy éppen a processzor gyártója által rendelkezésre bocsájtott SDK-n (kódok, amibe nem tud belenyúlni a lejátszó gyártó gyártója).
Kyle
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Pro 4K (Plus) specifikus kérdések