Dune HD Pro vision 4K

A Dolby Vision tartalmak lejátszása kapcsán felmerülő problémák helye

Re: Dune HD Pro vision 4K

HozzászólásSzerző: Csabi1984 » 2025.05.14. 18:32

donceleger írta:
Kyle írta:
donceleger írta:Olyan kérdésem van, hogy melyik a jobb beállítás a jelfeldolgozás tekintetében?

Erre nincs egyértelmű válaszom. Én mindig a Dune-ön (LLDV) kérem a dekódolást, mert ebben jobban bízok, és a kimenet úgyis a TV-hez igazítható. Azt gondolom, ha nem tudsz nagyobb színmélységet és másik színteret beállítani, akkor ez a TV miatt van, HDMI-n lekommunikálják, mire képes, mire nem. De megnézem a kedvedért egy szintén Philips TV-n, mit csinál.

Köszi ha megnézed. Amúgy pont ezaz, hogy a tévé tudja a 12 bitet, hiszen LLDV esetén ez is írja ki, hogy ilyen jelet kap. Távirányítón a + gomb lenyomásával jön elő az eszközinformáció és ott vannak az adatok.
STD DV esetén viszont azt írja hogy 8 bit. Pedig ez lenne a jobb, főleg sötét részeknél észrevehető, mert LLDV esetén túl sötét a kép, elvesznek részletek amik viszont STD DV esetén látszódnak. Csak ez meg gyengébb színtérrel és kevesebb tartománnyal jeleníti meg.
Érdekes, hogy így nem tudja a 12 bitet átadni a lejátszó, csak LLDV esetén. Már próbáltam mindent is állítani.

Úgy nézd ahogy tetszik neked de a dolby Vision esetén a 8bites beállítás a helyes :)
Csabi1984

HozzászólásSzerző: donceleger » 2025.05.14. 17:10

Kyle írta:
donceleger írta:Olyan kérdésem van, hogy melyik a jobb beállítás a jelfeldolgozás tekintetében?

Erre nincs egyértelmű válaszom. Én mindig a Dune-ön (LLDV) kérem a dekódolást, mert ebben jobban bízok, és a kimenet úgyis a TV-hez igazítható. Azt gondolom, ha nem tudsz nagyobb színmélységet és másik színteret beállítani, akkor ez a TV miatt van, HDMI-n lekommunikálják, mire képes, mire nem. De megnézem a kedvedért egy szintén Philips TV-n, mit csinál.

Köszi ha megnézed. Amúgy pont ezaz, hogy a tévé tudja a 12 bitet, hiszen LLDV esetén ez is írja ki, hogy ilyen jelet kap. Távirányítón a + gomb lenyomásával jön elő az eszközinformáció és ott vannak az adatok.
STD DV esetén viszont azt írja hogy 8 bit. Pedig ez lenne a jobb, főleg sötét részeknél észrevehető, mert LLDV esetén túl sötét a kép, elvesznek részletek amik viszont STD DV esetén látszódnak. Csak ez meg gyengébb színtérrel és kevesebb tartománnyal jeleníti meg.
Érdekes, hogy így nem tudja a 12 bitet átadni a lejátszó, csak LLDV esetén. Már próbáltam mindent is állítani.
donceleger

HozzászólásSzerző: Kyle » 2025.05.14. 14:01

Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: donceleger » 2025.05.13. 17:18

Sziasztok!

Olyan kérdésem van, hogy melyik a jobb beállítás a jelfeldolgozás tekintetében? Az LLDV vagy az STD DV?
Olvastam már több helyen is, hogy az STD DV az ajánlott, mert a megjelenítő tudja pontosan hogy mire is képes.
Azonban ha ezt választom, akkor a jel 8 bites lesz BT.709 színtérrel RGB-vel. Ha az LLDV-t választom, akkor viszont 12 bites lesz BT.2020 színtérrel és YCbCr-el, ami viszont a jobb megoldás.
Hogyan tudom rábírni a lejátszót, hogy STD DV esetén is tudja a 12 bitet BT.2020-al? Egyáltalán ha ez a jobb, akkor hogyhogy emellett a beállítás mellett csak 8 bites jelet ad gyengébb színtérrel?
Igazából sok különbség nincs a kettő között, LLDV esetén sötétebb kicsit a kép.
A tévém egy Philips OLED856/12.
Köszönöm ha kiokosít valaki ebben.
donceleger

HozzászólásSzerző: Swenk » 2025.01.07. 15:33

A félrevezetést nem értem, hiszen nincs 12-bites paneled, ráadásul beállítottad a max. 10-bitet a kimenetnél, és el nem tudom képzelni, mi lenne, mi változna, ha nem lenne ez a „félrevezetés”

Egy egyszerű példa:
Új gépkocsi hivatalos paraméterei szerint végsebesség 220 km/óra, de a használat során kiderül, hogy max 140-et tud. A reklamáló tulajnak a gyártó válasza: ...mi a gond, hiszen még az autópályákon is csak 130-cal lehet menni. Szerintem ez finoman szólva, félrevezetés, vagy marketing.
Swenk

HozzászólásSzerző: Swenk » 2025.01.07. 15:24

Rendben, megpróbálom elintézni Neked, hogy ne legyen bit adat kiírva a Dolby Vision szöveg mellett.

Akkor meg az infotábla felesleges, hiszen a tv is kiírja induláskor, hogy "Dolby Vision".
Továbbra sem logikus az, hogy beállítom 10bitre a kimenetet, a player meg a kimenetén 12bitet mutat, és azt ajánlod, hogy ha fontos nekem,ellenőrizzem, hogy mit mond a tv-m. Kotyvaszos ez a DoVi FEL Profil 7 és társai kezelése.
Van a leírásában egy nagyon vonzó tétel, a DoVi teljeskörű lejátszása, ezért vettem meg ezt a márkát, hogy leszakadhassak a CoreElecről. Most ott tartunk, hogy mindegy mit ír ki a player, ha van valamilyen kép a tv-n DoVi-s videóval, az már ok.
Köszönöm szépen, nem kérem a változtatást a player info tábláján, ettől nem lesz jobb.
Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal. :)
Swenk

HozzászólásSzerző: Kyle » 2025.01.07. 14:31

Swenk írta:...Ha csak azt mutatná az info, hogy DV, akkor-bár sok értelme nem lenne- ok, de ehelyett félrevezeti a user-t, hogy DV 12bit-es filmet lát.

Rendben, megpróbálom elintézni Neked, hogy ne legyen bit adat kiírva a Dolby Vision szöveg mellett. A félrevezetést nem értem, hiszen nincs 12-bites paneled, ráadásul beállítottad a max. 10-bitet a kimenetnél, és el nem tudom képzelni, mit lenne, mi változna, ha nem lenne ez a „félrevezetés”.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Swenk » 2025.01.06. 23:00

Szerintem ha Dolby Vision, akkor mindig ezt írja ki

Akkor ez egy kis lódítás, de mindenképpen átverés, ha nem a valós értékeket mutatja, akkor minek ez az info? Ez teljesen ellentétes az előző, logikusnak tűnő magyarázattal, amit továbbítottál a Dune-tól. Hol az igazság Dune? Őszintén: mire képes ez a lejátszó, ha a FEL 7 rétegből nem képez 12 bitet, ok, ami az indoklás szerint nem is fontos, mert a tv képernyők mind 10 bitesek, akkor mi ez a 12 bit?
Ha csak azt mutatná az info, hogy DV, akkor-bár sok értelme nem lenne- ok, de ehelyett félrevezeti a user-t, hogy DV 12bit-es filmet lát.
Swenk

HozzászólásSzerző: Kyle » 2025.01.06. 18:53

Swenk írta:...Ezt megértettem, de akkor a lejátszó az infójában miért mutat 12 bitet?

Szerintem ha Dolby Vision, akkor mindig ezt írja ki, mivel elméletileg az 12-bites. A TV-den nézd meg (ha ki tudja írni), hogy milyen jelet kap, ha fontos!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Swenk » 2025.01.05. 16:16

....."Tehát a FEL-típusú Blu-ray tartalmak esetében a médialejátszókon 10-bites lesz a Dolby Vision kimeneti jel."

Ezt megértettem, de akkor a lejátszó az infójában miért mutat 12 bitet? Képek erről az előző hsz-ben.
Köszönettel várom a választ
Swenk

Következő

Vissza: Dolby Vision lejátszása