Készülék képarány beállítási hiba

Olyan problémák helye, amelyek a hardver vagy a szoftver miatt nem minden Dune HD lejátszót, csak – feltehetően – a Solo Lite-ot érintik

Re: Készülék képarány beállítási hiba

HozzászólásSzerző: imre56 » 2018.02.20. 17:14

Kyle írta:
imre56 írta:...Ha a DUNE-t a tévére kötöm, akkor lejátszás közben hogy köthetem tévé helyett az erősítőbe?...

Fogod, kihúzod a film közben a kábelt a tévéből, és beledugod az erősítőbe.
Egy 4K-s kábelt kaptál a Solo Lite mellé, miért akarsz venni? Egyébként az ára kb. 1000 Ft-tól indul, dehogy 20 ezertől!

Az üzletben mutatták, hogy szép aranyozott érintkezőkkel van ellátva :lol: Csoda hát, ha aranyáron van?
Oké, köszi. Ki fogom próbálni-.
imre56

HozzászólásSzerző: Kyle » 2018.02.20. 17:09

imre56 írta:...Ha a DUNE-t a tévére kötöm, akkor lejátszás közben hogy köthetem tévé helyett az erősítőbe?...

Fogod, kihúzod a film közben a kábelt a tévéből, és beledugod az erősítőbe.
Egy 4K-s kábelt kaptál a Solo Lite mellé, miért akarsz venni? Egyébként az ára kb. 1000 Ft-tól indul, dehogy 20 ezertől!
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: imre56 » 2018.02.20. 16:49

Kyle írta:
imre56 írta:...És mi lenne, ha nem vennék splittert, hanem a DUNE-t a tévé egyik HDCP 2.2-kompatibilis HDMI- bemenetére csatlakoztatnám, a tévétől jövő hangot pedig a tévé HDMI ARC csatlakozójától a házimozi HDMI IN2 bemenetére?

... Ekkor lejátszás közben dugd a tévé helyett az erősítőbe. Ha lesz hang (kép nem lesz, mert nem kezeli a 4K-t az erősítőd), akkor minden rendben. De ha nem lesz, akkor a splitter nem megoldás.

Bocsi, de ezt nem értem. Ha a DUNE-t a tévére kötöm, akkor lejátszás közben hogy köthetem tévé helyett az erősítőbe?
Egy 4K-s átvitelű HDMI kábel kb. 20.000 Ft-tól indul. Először vennem kell egy ilyen kábelt a kipróbáláshoz.
imre56

HozzászólásSzerző: Kyle » 2018.02.20. 16:30

imre56 írta:...És mi lenne, ha nem vennék splittert, hanem a DUNE-t a tévé egyik HDCP 2.2-kompatibilis HDMI- bemenetére csatlakoztatnám, a tévétől jövő hangot pedig a tévé HDMI ARC csatlakozójától a házimozi HDMI IN2 bemenetére?

A HDCP-t felesleges leírnod, nem hordoz plusz infót a kérdéssel kapcsolatosan. Minden HDMI a tévéken ismeri a másolásvédelmet, médialejátszónál lényegtelen mindez.
Nem fog a TV bemenetéről a hang továbbítódni az ARC-on szerintem, de HD-s hang biztos nem.
A HDMI splitterből kb. bármelyik legalább HDMI1.4-es jó, csak borzasztó drága, amit linkeltél (ne linkelj webshopokat lécci a fórumon). 90 ezer egy 5.1-es Denon AVR, ahhoz képest a 21 800 Ft nagyon sok. De nem vagyok képben abban, mennyiért és hol lehet idehaza HDMI-splittereket kapni, ebben nem tudok segíteni. Kérdés még az – amit szintén nem tudok megválaszolni –, hogy mi történik akkor, ha az LG minden-egyben erősítőd 4K-s videójelet érzékel? Jó eséllyel ezután nem törődik a hanggal sem, mert a képet nem érti. De ezt ki tudod próbálni, mielőtt feleslegesen veszel egy splittert. Indítsd el a lejátszást úgy, hogy a TV-re közvetlenül csatlakozik a Dune, 4K-ra állított kimenettel. Ekkor lejátszás közben dugd a tévé helyett az erősítőbe. Ha lesz hang (kép nem lesz, mert nem kezeli a 4K-t az erősítőd), akkor minden rendben. De ha nem lesz, akkor a splitter nem megoldás.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: imre56 » 2018.02.20. 14:56

Kyle írta:
imre56 írta:...miért is kellene 4K-s felbontás, amikor minden filmem 1080p FULL HD-s és a tévé adások közt sincs még 4K-s felbontású műsor?

Ezen nem gondolkoztál a 4K-s tévé vásárlása előtt? :) Azt hittem, azért van 4K-s tévéd és 4K-s lejátszód, mert ilyeneket akarsz nézni. De ha nem így van, akkor persze semmi gond, használd fullHD-n az eszközöket.

Manapság már minden tévé tudja a 4K-s felbontást. A készüléket három éve vettem, akkor még csak egy egybemenetes Sony Házimozim volt.
Egyébként gondolkodom egy rádióerősítő vásárlásán, ha már ennyire körülménye a 4K-s megjelenítés házimozin kersztül.
imre56

HozzászólásSzerző: imre56 » 2018.02.20. 12:06

Kyle írta:
imre56 írta:...miért is kellene 4K-s felbontás, amikor minden filmem 1080p FULL HD-s és a tévé adások közt sincs még 4K-s felbontású műsor?

Ezen nem gondolkoztál a 4K-s tévé vásárlása előtt? :) Azt hittem, azért van 4K-s tévéd és 4K-s lejátszód, mert ilyeneket akarsz nézni. De ha nem így van, akkor persze semmi gond, használd fullHD-n az eszközöket.
imre56 írta:...Tegnap este próbáltam a tévén felbontást változtatni, de nem találtam meg hol lehetne beállítani 4K-ra. Bekapcsoláskor a tévé a jobb felső sarokban 1080p 50 Hz-t jelez. Tehát jelenleg Full HD-be van beállítva.

Egy tévén nem lehet felbontást változtatni, a felbontás adott az LCD/OLED panel felbontásából, tehát ilyen lehetőséget ne keress rajta! Amit kiír, az a bemeneti jel felbontása, amit ő természetesen kénytelen felskálázni 4K-ra. De már csak azért is érdemes lenne a Dune-t 4K módban használni, mert szinte bizonyos, hogy szebben skálázza fel a fullHD filmjeidet, mint a tévé. Szóval a Dune-ön tudod a kimenő jel felbontását állítani. Próbáld ki, ha 4K-s kimenetén játszod le a fullHD-t, szebb lesz-e a kép, mintha 1080p-s kimenetet használnál, azaz a tévére bíznád a felskálázását!

Köszi szépen. Ehhez akkor egy HDMI splittert kell vásárolnom?

Ez a típus megfelelő lenne? Vagy netán egy olcsóbb is megtenné: (link moderálva)

Egyébként az LG Ügyfélszolgálata is megerősíti a Te állításodat, íme:

Tárgy: Képfelbontás megváltoztatása

Köszönjük, hogy levelével ügyfélszolgálatunkat megkereste.

Televízióinkon nincs lehetőség a kijelző felbontásának módosítására. Ezt a televízió automatikusan elvégzi, konvertálja az adott tartalmakat, hogy minden esetben teljes képernyőn tudja nézni azokat. A lejátszás közben a készülék minden esetben az adott tartalom adatait írja ki, nem pedig azt, hogy milyen mértékre konvertálta fel azokat.
Bízom benne, hogy tudtam Önnek segíteni.

Tisztelettel:
LG Electronics Magyar Kft. - Ügyfélszolgálat

----------------------------------------------------------------------------------------------

Közben gondolkodom. És mi lenne, ha nem vennék splittert, hanem a DUNE-t a tévé egyik HDCP 2.2-kompatibilis HDMI- bemenetére csatlakoztatnám, a tévétől jövő hangot pedig a tévé HDMI ARC csatlakozójától a házimozi HDMI IN2 bemenetére?
Kérdés: ilyenkor továbbít mindenféle hangcsatornát, 5.1 DTS, DTS Master HTD, stb.
imre56

HozzászólásSzerző: Kyle » 2018.02.20. 10:36

imre56 írta:...Tegnap este próbáltam a tévén felbontást változtatni, de nem találtam meg hol lehetne beállítani 4K-ra. Bekapcsoláskor a tévé a jobb felső sarokban 1080p 50 Hz-t jelez. Tehát jelenleg Full HD-be van beállítva.

Egy tévén nem lehet felbontást változtatni, a felbontás adott az LCD/OLED panel felbontásából, tehát ilyen lehetőséget ne keress rajta! Amit kiír, az a bemeneti jel felbontása, amit ő természetesen kénytelen felskálázni 4K-ra. De már csak azért is érdemes lenne a Dune-t 4K módban használni, mert szinte bizonyos, hogy szebben skálázza fel a fullHD filmjeidet, mint a tévé. Szóval a Dune-ön tudod a kimenő jel felbontását állítani. Próbáld ki, ha 4K-s kimenetén játszod le a fullHD-t, szebb lesz-e a kép, mintha 1080p-s kimenetet használnál, azaz a tévére bíznád a felskálázását!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: imre56 » 2018.02.20. 09:06

Kyle írta:
imre56 írta:...Amikor megpróbáltam beállítani elment a kép, kikapcsolt a DUNE.

Alakul ez! Azt elhiszem, hogy nem ad képet az erősítőd 4K bementi jel esetén a kimenetén, de azt nem hiszem el, hogy kikapcsol a Dune azért, mert videókimenetet váltasz. Abból, hogy újraindítás után megint 1080p a videókimenet, egyértelműen látszik, hogy bootoláskor azt az infót kapja az erősítődtől, hogy max. 1080p-t képes az fogadni. Ez vagy ígí van valóban, vagy rossz a firmware az erősítődben, és frissíteni kell. Tehát jelenleg nem megy át 4K-s kép az erősítődön, így a TV-re kellen közvetlenül kötni a lejátszót, akogy írtam a hanggal kapcsolatos válaszomban.

Köszi az infót. Most azon gondolkodom, hogy miért is kellene 4K-s felbontás, amikor minden filmem 1080p FULL HD-s és a tévé adások közt sincs még 4K-s felbontású műsor?
Tegnap este próbáltam a tévén felbontást változtatni, de nem találtam meg hol lehetne beállítani 4K-ra. Bekapcsoláskor a tévé a jobb felső sarokban 1080p 50 Hz-t jelez. Tehát jelenleg Full HD-be van beállítva.
imre56

HozzászólásSzerző: Kyle » 2018.02.19. 22:16

imre56 írta:...Amikor megpróbáltam beállítani elment a kép, kikapcsolt a DUNE.

Alakul ez! Azt elhiszem, hogy nem ad képet az erősítőd 4K bementi jel esetén a kimenetén, de azt nem hiszem el, hogy kikapcsol a Dune azért, mert videókimenetet váltasz. Abból, hogy újraindítás után megint 1080p a videókimenet, egyértelműen látszik, hogy bootoláskor azt az infót kapja az erősítődtől, hogy max. 1080p-t képes az fogadni. Ez vagy ígí van valóban, vagy rossz a firmware az erősítődben, és frissíteni kell. Tehát jelenleg nem megy át 4K-s kép az erősítődön, így a TV-re kellen közvetlenül kötni a lejátszót, akogy írtam a hanggal kapcsolatos válaszomban.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: imre56 » 2018.02.19. 19:32

Kyle írta:
imre56 írta:...Kb. 3 óra telt el ezzel, mert a neten sehol sem találtam használati útmutatót a beállításhoz...

Hát, pedig azért kaptad a készülék mellé a regkártyát, hogy választ találj itt mindenre. Örülök, hogy így is lett :)
A többi kérdést a megfelelő topikokba posztold kérlek, ha nem találsz olyat, nyithatsz újat. Semmi eddig leírt problémád nem lehet hardverhiba miatt, jelen tudásom szerint. A HDMI-nél pl. bizonyosan a tévét illik bekapcsolni előbb, majd az erősítőt, végül a lejátszót a HDMI-kézfogás miatt. De beszéljünk róla kérlek egy megfelelő topikban, egy topikban csak egy kérdésről!

Megoldódott a képarány probléma. :D De a 4K-s képet sajnos nem tudom beállítani. Amikor megpróbáltam beállítani elment a kép, kikapcsolt a DUNE. Újra bekapcsolásnál ismét a 1080p 50Hz beállítás jött elő.
A HDMI kézfogás itt is bejött. Nagyon köszönöm a segítséget. ;)
imre56

ElőzőKövetkező

Vissza: Solo Lite specifikus kérdések