Lassú az ethernet kapcsolatom

Fórum szabályok
Zárt topik, csak termékregisztráció után írhatsz ide!

Re: Lassú az ethernet kapcsolatom

HozzászólásSzerző: Kyle » Ma, 10:32

Polonkai írta:...Pluribus - 1 - 08...

Ha küldesz egy ilyen feliratfájlt, megnézzük.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Polonkai » Tegnap, 09:35

Kyle írta:A Dune esetében milyen feliratok mozognak?

Például:
Pluribus - 1 - 08
A csak DV formátumról van szó.
SRT
A 21. perctől voltak kisebb ugrálások.
Visszatekerve és újra lejátszva már a helyén jelent meg.
Polonkai

HozzászólásSzerző: DunavolgyiZsolt » 2026.01.10. 22:34

Tisztelt Csoporttagok!
Köszönöm Mindenki segítségét!
Nekem is van NAS egységem, de én a készülékemet stream-ig TV nézésre szoktam használni néha-néha.
4k adásoknál szokott akadozni a letöltés, egyes adásokhoz több formátumban is hozzáférek és természetesen a kisebb sebességet igénylő adatoknál nincs hiba.
Mindenkinek jó egészséget kívánok!
Budapest, 2026. január 10.
DunavolgyiZsolt

HozzászólásSzerző: Kyle » 2026.01.08. 18:12

Polonkai írta:...Soha nem használom másra, de néhányan igen és csodálkoznak, ha valami megakad torrentezés és filmnézés közben...

NAS-sal „illik” (érdemes) torrentezni, nem egy médialejátszóval. Biztos lehetne Intel XEON processzor köré is építeni egy lejátszót, akkor lenne „erőtartalék”, de ez a többségnek felesleges pénzkiadást jelentene, ahogy minden más plusz képesség is, amit a többség nem használ mozizáshoz, zenelejátszáshoz. A mostani processzor kiválóan futtat egész komoly játékokat is. A H.264/H.265 dekódolás viszont hardveres, így annak van korlátja, viszont mellett egész sok erőforrás marad pl. egy torrentkliens vagy más szoftver futtatására.
Igen, bármilyen számítógépes TrueType formátumú fontfájl használható (ez a formátum oprendszertől függetlenül mindenhol elterjedt). Most nincs előttem, hogy lehet az eredetit visszarakni (ha van erre menüpont), de factory reset-tel bizonyosan. Régóta van a Dune lejátszóin ilyen lehetőség, úgy működik, mint korábban.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Polonkai » 2026.01.07. 16:08

Kyle írta:Gigabites hálózaton NAS-ról a 200 Mbites az utolsó, ami még nem akad.

A Dune HD Pro 8K Plus lejátszóval a 300-as még jó volt hálózatról.
Mindez csak technikai kérdés, az olvasási sebesség miatt került szóba.
Biztosan nincs 100 megabit feletti anyagom, 50 feletti sem sok.
Az erőtartalék viszont lényeges lenne még nekem is.
Soha nem használom másra, de néhányan igen és csodálkoznak, ha valami megakad torrentezés és filmnézés közben.

Ezek szerint bármilyen pl. Windows/Office font is szóba jöhet feliratként?
Nem látom pontosan, hogy hol lehet visszaállítani az eredetit.
A régi emlékeimben a korai Dune lejátszókon volt ilyen, azzal azonosan működik ma is?
A választási lehetőségnél később ott lesz a gyári és legalább az utolsó saját font?
Mivel minden egyéb jól működik nem szeretnék bármit is elrontani a feliratok miatt.

A most nem működő, bekapcsoláskor automatikusan beléptethető hálózati könyvtár helyett
az utoljára nézett lista van beállítva indító képernyőnek, ami talán még jobb is.
Ha már valójában nem léteznek a listán szereplő fájlok,
akkor is a megfelelő könyvtárba vezetnek bárhol is voltak vagy vannak.
Könnyű, egyszerű és gyors navigáció.
Mire kitalálom, hogy hová tartok, akkorra a hálózati kapcsolat is felépül.
Polonkai

HozzászólásSzerző: Kyle » 2026.01.07. 14:08

Polonkai írta:Gyakorlatilag 100 százalékban SRT formátumú feliratok...

Én nem tudom elképzelni, hogy ne ott jelenne meg egy SRT felirat, ahová be van állítva a magassága, mivel sosem láttam ilyet. Szólja, ha találsz erre ismét példát, és factory reset után is előjön!
Nincs olyan, hogy gyári fontok, illetve a gyári, firmware-ben lévő bármikor visszarakható a Beállítások között. A biztonságosan cserélhető fogalmat nem értem, bármi, ami TrueType formátumú fontfájl, az telepíthető. Ha nem tetszik, teszel helyette másikat, vagy visszakapcsolod a gyárit.

Megnéztem a 120 MBit fölötti Jellyfish teszteket (Ultra Vision 4K volt a közelemben, így azon). Gigabites hálózaton NAS-ról a 200 Mbites az utolsó, ami még nem akad. Mivel ezt is képes olvasni 100 MByte/s körüli sebességgel, így nem a hálózat, ha nem a processzor feldolgozóképessége lassú már ehhez.
A Dune HD, mint médialejátszót gyártó márka, olyan processzorokat tud használni, amelyek képesek a videó- és hangformátumok HARDVERES dekódolására, HDMI-n való továbbküldésére, támogatják a Dolby Vision-t és a HDR10/10+ formátumokat. Az Apple processzorát természetesen nem használhatja, a Realtek-et nemrég hagyták el annak lassú fejlesztése miatt; maradt az Amlogic, amihez van Android OS, és megfelel az elvárásoknak. Linuxos médiaprocesszor már nincs a piacon sajnos. Szóval, a processzorgyártóktól kérdezd meg, terveznek-e a szabványos H.265 kódolást a Blu-ray lemezeken használható maximális bitráta akár többszörösével is dekódoló processzort gyártani. Szerintem kb. azt válaszolhatják, hogy „Minek?”! Majd bizonyosan lesznek a H.265 utódját is kezelő chipek, ha majd lesz utódja...
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Polonkai » 2026.01.06. 20:24

Kyle írta:A Dune esetében milyen feliratok mozognak?

99 százalékban az eredetileg is a média fájlban levő feliratot használom, persze az is lehet kézműves.
Gyakorlatilag 100 százalékban SRT formátumú feliratok.
Csak tipp: valamelyik Apple sorozat, de nem vagyok benne biztos, főleg azokat nézem feliratosan.
Most konkrét példát nem tudok mondani.
Tesztelgetem, legközelebb pontosan megjegyzem.
Némi túlzással olyan mintha a Dune fal labdázna a felirat sorokkal.
Hol itt hol ott jelennek meg egy ideig / kb. 15-30 másodpercig / mindenféle logika nélkül.
Azonnal megnéztem ugyanott ugyanazt az anyagot a másik lejátszón, ott a fal labdázásnak semmi nyoma nem volt.

Gyári + biztonságosan cserélhető felirat fontok?

Jellyfish 400 Mbit 4K HEVC 10BIT.Mkv akadás nem indítási vagy olvasási hanem feldolgozási nehézség?

A Dune nem tervez olyan lejátszókat piacra dobni, ahol a processzor képessége a feltétlenül szükséges többszöröse?
Nekem ez akkor is jól jönne, ha egyébként semmi másra nem használnám csak média lejátszásra.
Polonkai

HozzászólásSzerző: Kyle » 2026.01.06. 20:05

Polonkai írta:...A másikon sokkal lassabban indul el, de végig folyamatos hálózatról...

Az Apple TV processzora nem egy androidhoz készült ARM processzor, nem csodálkozom, ha sokkal erősebb.
A Dune esetében milyen feliratok mozognak? Mert a feliratfájl tartalmazhat változó pozíciót .ass és .ssa formátumok esetén, ezeknél még a szín és a stílus is dinamikus. De egy .srt vagy egyéb egyszerű szöveg alapú feliratformátumnál nincs pozíció, így mindig ott jelenik meg az első sor (ha több soros lenne, akkor az első sor magassága a fix), ahová beállítottad (eltolhatod tág határok között függőlegesen, illetve állíthatsz színt, méretet). Nem lehetséges, hogy Nálad ez változik egy .srt esetén. Még a Blu-rayek .pgs (grafikus) feliratai is jelenhetnek meg szabadon, bárhol a képernyőn, ahogy a tervezők akarták. Ezt, mivel grafikus, nem tudod módosítani a lejátszóval. Bármilyen TrueType font használható, számítógépedről, internetről... De ez már eléggé offtopik, ne itt folytassuk, ha van még kérdésed!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Polonkai » 2026.01.06. 16:12

Kyle írta:Megnézem a 400 Mbites tesztfájlt! Az mit jelent, hogy a feliratok „ugrálnak”? Illetve olyan szépek, amilyeneket szeretnél, hiszen használhatsz saját fontot hozzájuk.

Úja teszteltem:

Jellyfish 400 Mbit 4K HEVC 10BIT.Mkv

A Dune hálózatról és USB-ről is akad, nagyon gyorsan szinte azonnal elindul, de hamarosan megakad és elég nehezen talál magára.
A másikon sokkal lassabban indul el, de végig folyamatos hálózatról.
Lehetséges, hogy ez csak egy indítás beállítás probléma lenne?

A feliratok a másikon oda vannak szögezve a megadott pozícióhoz,
nem ugrálnak fel és le ott sem, ahol a Dune esetén mozognak fel és le.
Nem sűrűn fordul elő, a kicsit szebb kinézet lenne a fontosabb.

A saját font nekem újdonság, pedig rémlik valami ezzel kapcsolatban.
Megnézem.
. . .
Annyit látok, hogy rá kellene entereznem egy fontra.
Csak a saját szakállamra minimális ismeretek mellett nem kezdek el kísérletezni a felirat fontokkal.
A kísérletezés előtt szükségem lesz a jelenlegi fontra vagy annak az egyszerű visszaállítási lehetőségére.
Enterezgetni is csak olyanra szeretnék, ami garantáltan kompatibilis
a Dune HD Pro 8K Plus médialejátszóval és a magyar nyelvvel.
Merre induljak tovább?
Polonkai

HozzászólásSzerző: Kyle » 2026.01.06. 15:59

Polonkai írta:...nálam az olvasási sebesség 130-135 MByte/s, azaz valamivel még a gigabit felett is járok...

Ami ugye nem lehetséges, szóval ezt elszámolja kicsit, amikor méri :)

Megnézem a 400 Mbites tesztfájlt! Az mit jelent, hogy a feliratok „ugrálnak”? Illetve olyan szépek, amilyeneket szeretnél, hiszen használhatsz saját fontot hozzájuk.
Kyle
Adminisztrátor

Következő

Vissza: Gigabites kapcsolat