Lejátszás Synology NAS-ról

Fórum szabályok
Zárt topik, csak termékregisztráció után írhatsz ide!

Re: Lejátszás Synology NAS-ról

HozzászólásSzerző: MasterDj » 2020.02.23. 16:00

Az a gondom ahol lakom 50mb/s internet a plafon . Ezért is gondoltam rá ha másik internet vonalat is bekötetném. Mert ha még ebből is vissza veszek a többi edzköz számára akkor minden lassù lesz. Tanácstalan vagyok mi lenne a legjobb.
MasterDj

HozzászólásSzerző: Kyle » 2020.02.23. 15:06

MasterDj írta:...ÉS ha igen akkor igy internetet is kapok erről a vonalról?

Nem, nem kapsz. Nem routol egy NAS, az a router dolga/képessége. Nem látom értelmét a két internetnek otthonra, mikor beállítható, hogy mondjuk a NAS a letöltéssel milyen sávszélességet használjon fel. Inkább váltsál gyorsabbra, ha kevés a mostani! De van számos router (pl. Synology) amely két internetkapcsolatnál képes elosztani a terhelést a belső hálózat eszközei számára.
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Kyle » 2020.02.23. 15:02

MasterDj írta:Ha csak a filmek tárolására használok NAS-t akkor érdemes raid1-ben gondolkodni?...

Ha Neked bármelyik kedvenc filmed bármikor letölthető, és semmi más fájlt nem kell biztonságban tudnod (pl. családi fotók, videók), akkor ne használj RAID tömböt. Egyébként ez a megnézem, mikor kezd romlani, egyáltalán nem így van, hiszen ezer oka lehet annak, hogy minden előzmény nélkül azonnal tönkremegy egy lemez, nem csak a felületi hibák a mágneslemezeken. Persze, bármikor lehet 1-lemezes NAS-ból 2-lemezes RAID1-eset csinálni a második lemez berakásával, de nem akkor, amikor már sérült a kötet, vagy a fájlrendszer rajta.
Azzal vitatkoznék, hogy NAS-t médiaszervernek veszünk elsősorban, én bizonyosan nem. Azzal töltök le, azon tárolok minden fontos adatot, azon át osztom meg a rokonokkal a családi képeket és videókat, az rögzít a biztonsági kamerákról, oda ment a számítógépem, a telefonom, stb. Nem mondom, hogy Neked bármi más is kell a filmek tárolásán kívül, de ettől még a többségnek nem csak médiaszerver szerintem. Ha Te bármikor, seperc alatt, sok órás munka nélkül letöltöd az évek alatt összejött 10–12 TB filmet, akkor semmi gond, nem kell a RAID.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: MasterDj » 2020.02.23. 13:58

Van olyan köztetek akinek egy lakáson belül 2 internet vonala is van ? Arra gondoltam az egyik vonal bejön a lakásba megy be a routerbe majd onnét mennék bele a NAS-ba. Maj a NAS második lan portjáról mennék bele a gépembe ?!!! Ez igy mükdöhet ?? ÉS ha igen akkor igy internetet is kapok erről a vonalról? Ugyanis az lenne a lényeg erről a vonaról csak a NAS müködjön a másik internet vonalról menne a gépem és a lakásban minden. Ezzel azt érném el egész nap tölthetnék lefelé a NAS-al annélkül hogy netflixezni tudnjak. Ez csak egy példa de megmaradna a lakásban a sávszélleségem. Hogy lehetne ezt igy megvalósitani? Vagy a gépembe kellene 2db hálókártya és az egyikbe a NAS megy a másikba pedig a másik internet vonal ? De akkor 2 vonal lenne a gépemben és tudnám szelektálni melyiket szeretném használni? A lényeg nagyon zavaros látszik a mondani valómban is :D valakinek van erről tapasztalata esetleg ???
MasterDj

HozzászólásSzerző: MasterDj » 2020.02.23. 11:41

Ha csak a filmek tárolására használok NAS-t akkor érdemes raid1-ben gondolkodni? Hiszen ezek bármikor ujra letölthetőek? Persze nem két 1tb merevlemezre gondolok hanem én szeretnék venni 10-12TB merevlemezt a NASOMBA. Aminek az ára eléggé borsos most ebből egyből kettőt venni csak mert a bármikor letölthető kedvenc filmeinket védjük ?? Ez esetben nem tud úgy müködni a dolog mint a számítógépen ?? Mire gondolok a gépemben is egy merevelemez van és néha bizony megnézem hdd sentinellel, hogy áll a kapacitása, kondiciója stb.. Ez a NAS esetében is müködik hiszen ott is meglehet ugyan ezt nézni és ha kezd romlani vagy bad szektoros lenni akkor majd 5-6-7 év múlva mikor igényli veszek bele egy másikat hozzá adom uj kötetként és a meglévőről az újra mindent átmásolok. Nem olyan macerás dolog ez szerintem. Arról nem beszélvi mivel média szerverről beszélünk elsősorban igy nekünk a tárhely inkább fontosabb szerintem mint a biztonság nem? Én szemly szerint amit csak lehet vagy tudok az 95-100GB töltöm le a filmeket :) Ezek a nagy terjedelmü filmekről érdemes RAID1-et épiteni ?? Persze lehet azzal jönni ha már NAS-om van akkor tuti a képeket meg minden mást is ide fogok menteni ha már van és jól jön az adatbizthonság. Nem nálam ilyesmi nem lesz első sorban letöltésre veszem mert keveset fogyaszt éjjel nappal mehet és minden készülékről elérhető. Szóval ebben kérném a segítségeteket ha csak médi szarverként szeretném hazsnálni akkor érdemes e raid1-et alkalmazni vagy jó lehet a JBOD ???????
MasterDj

HozzászólásSzerző: Kyle » 2020.02.18. 11:57

MasterDj írta:Gigabytes routerbe bele kötöm a NAS-t + a media lejátszómat. Akkor kábelen keresztül lesz internet a mádia lejátszómnak?

Természetesen az internet a kábelen keresztül is „terjed”, sőt :) Hamarabb volt a kábel, mint a wifi...
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: MasterDj » 2020.02.18. 11:28

Talán még egy kérdés a kábelozással kapcsoaltosan. Gigabytes routerbe bele kötöm a NAS-t + a media lejátszómat. Akkor kábelen keresztül lesz internet a mádia lejátszómnak? Tehát tud adatot is olvasni egyideüleg meg mondjuk a jukebox is letudja hozni a posztereket? Vagy azt ezek után már csak wifin keresztül tudom használni ?
MasterDj

HozzászólásSzerző: Kyle » 2020.02.18. 09:58

MasterDj írta:...Nem pótolhatalan dolgok ezek. Meg én hdd sentinellel amugy is rá nézek időként...

Bizonyosan nem nézel rá semmilyen PC-s lemezkezelő programmal egy NAS belső lemezeire... Illetve bizonyosan Neked is vannak/lesznek pótolhatatlan fotóid, videóid, zenéid, így javaslom a RAID1 használatát az egyébként kiváló választás DS218+-on! Kérlek, ITT tedd fel a kérdésedet, a hivatalos hazai fórumon, ha még vannak! De lehet, nem is kell kérdezned, mert már megtalálod a választ a sok korábbi hasonló kérdés alapján.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: MasterDj » 2020.02.18. 09:52

Timmy írta:Minden Synology egyforma szolgáltatásokat nyújt. Vagy a legolcsóbbat válaszd, ami a DS220j (hamarosan megjelenik), vagy a legdrágábbat, amit a pénztárcád megenged. A legolcsóbbat azért, mert ha el kell hamar adni, mert kiderül, hogy túl kevés, akkor keveset buksz rajta. Ha a legdrágább megfizethetőt vetted, akkor viszont időtálló lesz, később növöd ki. Minél jobban megismered majd a Synology-t, annál több dolgot fogsz rábízni, és egyre jobban kihasználod a sebességét, memóriáját. De most még nem tudhatod előre, mi mindenre képes, és ebből Neked mi lesz hasznos.

Értelek de jó lenne egy arany középút.. Nem hinném a filmezéstől és a letöltésektől sokkra többre szeretném használni. Közben rá jöttem nem kell raid tömb sem hiszen ezek bármikor ujra letölthetőek ha meghibásoda a merevlemez. Nem pótolhatalan dolgok ezek. Meg én hdd sentinellel amugy is rá nézek időként. Szóval az én választásom igy elsőre SYNOLOGY DiskStation DS218+ (6GB) ( regisztrációs kártyával ) és egy 10tb vinyó bele amire mennek a filmek. Ez jó lehet arany középútnak vagy feljebb keresgessek ?
MasterDj

HozzászólásSzerző: Timmy » 2020.02.18. 01:11

Minden Synology egyforma szolgáltatásokat nyújt. Vagy a legolcsóbbat válaszd, ami a DS220j (hamarosan megjelenik), vagy a legdrágábbat, amit a pénztárcád megenged. A legolcsóbbat azért, mert ha el kell hamar adni, mert kiderül, hogy túl kevés, akkor keveset buksz rajta. Ha a legdrágább megfizethetőt vetted, akkor viszont időtálló lesz, később növöd ki. Minél jobban megismered majd a Synology-t, annál több dolgot fogsz rábízni, és egyre jobban kihasználod a sebességét, memóriáját. De most még nem tudhatod előre, mi mindenre képes, és ebből Neked mi lesz hasznos.
Timmy

ElőzőKövetkező

Vissza: Lejátszás NAS-ról