Szerző: papmacska » 2023.02.04. 00:50
Sziasztok!
Szintén a DDP hanggal van problémám.
Dune HD magic 4k lejátszóm van.
Az erősítőmön (NAD T754) nincs hdmi bemenet, tehát a hang optikain tud csak menni a lejátszótól. Bitstream beállításnál a ddp hangsávos mkv-k nem szólnak (az optikain tudtommal eleve nem tud átmenni a DDP, de ha át is menne, az erősítőm vélhetően nem is tudná értelmezni). PCM beállításnál pedig a Dune által sztereóvá butított módon megy az erősítőbe, és hang van ugyan, de érthető módon a 2.0 nem elégíti ki a házimozis igényeimet...
Nem nagyon értem, hogy az optikai kiküldéshez a Dune miért sztereóvá változtatja a DDP-t, miért nem DD (ac3) 5.1-é konvertálja, ha már filmekről beszélünk. A DD már át tudna menni az optikain. Komoly hiányosságnak érzem, meglehetősen sok film és sorozat a DDP-t használja. (Még bőven vannak HDMI nélküli erősítőt használó júzerek a Dune piacán.)
Van esetleg erre vmi Dune oldalon megvalósítható megoldási lehetőség, ami elkerülte a figyelmemet? (Ez esetben én kérek elnézést.)
(Erősítőt nem szeretnék cserélni, és szoftveresen sem szeretnék minden egyes ilyen mkv-t konvertálgatni filmnézés, sorozatnézés előtt. Ellenben szeretném élvezni a DDP hangsávokat is az eredeti 5.1 megvalósulásukban.
Köszi, ha kapok vmi jó tippet, meglehetősen elkeseredett vagyok...