Felirat font és outline módosítás

Fórum szabályok
Zárt topik, csak termékregisztráció után írhatsz ide!

Re: Felirat font és outline módosítás

HozzászólásSzerző: Limpi » 2010.11.20. 21:25

Kyle írta:Nincs mód saját font használatára. A Blu-ray lemezek (és a legtöbb m2ts fájl és néhány MKV) felirata grafikus (PGS), és a filmben van, semmi köze a lejátszónak ehhez. Nekem úgy tűnik, nem is a Dune feliratokról beszélsz, hiszen azoknak nincs is árnyékuk, ráadásul tökéletesek szerintem, nincs nagy szóköz közöttük. Ha szöveges egy felirat, akkor állíthatod a Dune-nel a színét és a méretét. Ezt tudod állítani azzal, ami nem tetszik?

De-de, én is a Dune feliratokról beszéltem, csak bénán írtam, mert tényleg nincs árnyékuk (shadow), hanem csak keretük (outline)!
Amúgy mostanra én is egész megszoktam őket, szóval már nekem sem tűnnek a szóközök olyan nagynak, csak a több éves Arial Bold használat
után közvetlenül volt néhány napig nagyon zavaró nekem.

A jelenlegi felirat tényleg szép, de (mert azért vannak kicsi "de"-k is ;)):
- Szerintem nem 1080p-ben rendereli, hanem csak 720p-ben és azt széthúzza vagy ilyesmi, mert ha fehér háttér előtt megnézed a feliratot közelről,
akkor a felirat kerete (ami kb. 1 pixel vastag és fekete) nincs tökéletesen antialiasing-olva (nem tudok erre magyar szót), szóval a széleknél nincs
1080p felbontáson "lekerekítve" szerintem (de ez nem nagy gáz)
- Jó volna, ha a felirat keret (outline) vastagsága állítható volna, mert a jelenlegi 1 pixeles szerintem túl vékony, világos (pl. teljesen fehér) háttér
előtt vagy amikor másik (filmben lévő) fehér feliratra van rátéve, akkor emiatt nehezen olvasható. 2 pixeles vastagsággal olvashatóbb lenne.
- Az is jó volna, ha lehetne választani, hogy outline-ja és/vagy shadow-ja legyen a feliratnak (hátha valaki az árnyékosat szereti - én nem ;))
- És ami a tuti volna: ha TTF-eket kezelni (amit már Dvico TViX-ek évek óta tudnak) és ezeket 1080p-ben renderelné!
NA AZ VOLNA A SZUPER! Akkor visszarkhatnám a régi jó Arial Bold-ot. Annál olvashatóbb szerintem nem létezik. Ha mégis tudsz olyat, írd meg! :D
Limpi

Re: Felirat font és outline módosítás

HozzászólásSzerző: Kyle » 2010.11.07. 20:32

Nincs mód saját font használatára. A Blu-ray lemezek (és a legtöbb m2ts fájl és néhány MKV) felirata grafikus (PGS), és a filmben van, semmi köze a lejátszónak ehhez. Nekem úgy tűnik, nem is a Dune feliratokról beszélsz, hiszen azoknak nincs is árnyékuk, ráadásul tökéletesek szerintem, nincs nagy szóköz közöttük. Ha szöveges egy felirat, akkor állíthatod a Dune-nel a színét és a méretét. Ezt tudod állítani azzal, ami nem tetszik?
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

Felirat font és outline módosítás

HozzászólásSzerző: Limpi » 2010.11.07. 16:52

Sziasztok!

Van valamilyen mód (mondjuk service file-on keresztül) a feliratok betűtípusának ill. az árnyék vastagságának az állítására?

Bár valóban egész jó a gyári felirat és egész szépen rendereli a firmware, de azért nekem még mindig kevésbé olvasható,
mint a TViX 7000A-mmal korábban használt Arial Bold TTF font.

A kevésbé olvashatóság okai:
- A jelenleg használt betűtípus betűi nekem túl vékonyak
- A szóközök túl nagyok (szerintem kb. 2/3-ára csökkentve a méretüket lenne ergonómikus a szemnek)
- A felirat fekete árnyéka túl vékony (1 pixellel vastagabbra állítanám...)
- Bár a felirat árnyéka szépen van renderelve, de azért nem olyan szép, mintha TTF lenne (ez fehér háttér előtt figyelhető meg leginkább)

Szóval ha valahogy le tudnám cserélni a gyári subtitle font-ot Arial Bold-ra, az nagyon jó volna!
Egyébként szerintem az a felirat is olvashatóbb, amit jelenleg (a legújabb firmware) a blu-ray filmek alatt tesz ki
(bár ez nem tudom film függő-e, vagy az SDK része vagy a firmware-é)!

Persze a jelenlegi felirat is megszokható, csak hát én jellemzően maximalista vagyok... :)

(Egyébként extra nagy méretben és fehér színnel használom a feliratokat.)
Limpi

Vissza: HD Base 3.0 specifikus kérdések