FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Dune HD Pro 4K Plus II még decemberben!
2020. december 5.

Nem csak a szoftverfejlesztés folyamatos a Dune HD-nél, de újabb és újabb készülékek is készülnek. Még ebben a hónapban megjelenik a hazai kereskődőknél a Pro 4K Plus továbbfejlesztett változata – a Pro 4K II után nem meglepő módon – Pro 4K Plus II néven. Akár csak az elődmodell, az új is az aktuális Pro 4K (jelenleg Pro 4K II) alapjaira épül, de belső HDD-fiókot is tartalmaz. A külső alapvetően nem változott, de praktikusan az előlapra került a főkapcsoló és egy USB-port is. Idén viszont nem csak ennyi az újdonság.

A kiindulási alap a Pro 4K II volt a Plus II megalkotásakor, így az RTD1619 processzor köré épült a készülék. Az előlapi kijelző azonban nagyobb mérete miatt itt már 6-digites, azaz lejátszáskor a másodperc is látható, nem csak az óra és perc adatok. De ez így volt már a Pro 4K Plus esetében is, viszont most már egy állapotjelző LED, a be-/kikapcsoló gomb és egy USB2.0 port is található a VFD-kijelzőtől balra:

A további újdonságok közül a középső antenna már szemből is látható, de az izgalmasabb dolgok a hátlapon találhatóak. A szokásos két WiFi antenna között immár van egy apróbb harmadik is; a Bluetooth eszközök (pl. a tartozék BT AirMouse) nagyobb hatótávolsága érdekében. A vastag fém ház és az opciós merevlemez ugyanis nagyon leárnyékolnák, ha – az előd modellhez hasonlóan – belül lenne elhelyezve.

Az elődhöz képest ami első pillantásra feltűnő: 3 darab HDMI-portunk lesz! Ahogy a high-end Max 4K és a referenciaszintű Ultra 4K esetében már ismerős lehet, kapunk egy csak hangot továbbító csatlakozót is – végre! Ez azoknak nagy „ajándék”, akik nem szeretnék lecserélni viszonylag új, de mindenképpen szeretett hangzású házimozi-erősítőjüket, mely ugyan akár minden HD-s hangformátumot dekódol akár 7.1 csatornáig is, de még nem kezeli a 4K-s felbontást HDMI-bemenetein. Így hiába lenne 4K-képes lejátszójuk és 4K-s tévéjük, vetítőjük, nem mehetne át az erősítőn a HDMI-jel, azaz max. optikai vagy koax csatlakozókon küldhetnék a digitális hangot a lejátszóról az erősítőre, így viszont le kellen mondaniuk a HD-s és/vagy 7.1-es hangsávokról. A Pro 4K Plus II azonban egy HDMI2.0-ás kábellel a tévéhez, egy másik HDMI-kábellel pedig az erősítőhöz csatlakoztatható párhuzamosan, így élvezhető a 4K-s kép és a HD-s hang is.

Szintén a drágább modellektől érkezett a külső infra szenzor csatlakozója is (a szenzor nem tartozék), amely lehetővé teszi, hogy a Pro 4K Plus II-t olyan helyen üzemeltessük, ahol nem lát rá az infra távirányítója. Ez vélhetően nem sokaknak izgalmas, hiszen a tartozék AirMouse – a külső Bluetooth antennának köszönhetően – vélhetően egy szekrényajtón, de akár egy falon keresztül is képes vezérelni a lejátszót, illetve a Dune HD saját mobilapja ethernet- vagy WiFi-hálózatunkon keresztül is teljes körű irányíthatóságot biztosít.

USB3.1 Type–C csatlakozó már volt a Pro 4K Plus-on is, most viszont kapunk egy Type-A formátumú USB3.1-es aljzatot is külső háttértárak csatlakoztatásához (de akár mobil eszközök töltéséhez is használható).

Még egy különbséget érdemes említeni az alapokat biztosító Pro 4K II-hoz képest, ez pedig a Bluetooth 4.2 helyett immár 5.0-ás interfész. Ebből bizonyosan nem minden felhasználó fog profitálni, főleg ha csak médialejátszóként, nem pedig androidos számítógépként, játékkonzolként használja majd a Pro 4K Plus II-jét. Azok számára, akiket érdekel, a legfontosabb különbségek a két Bluetooth verzió között az alábbiak (természetesen az 5.0 javára, és csak akkor, ha mindkét összekapcsoló eszköz támogatja):

  • Az 5.0-ás headsetek kevesebb áramot fogyasztanak ebben a módban
  • Akár két Bluetooth-os fejhallgató is csatlakoztatható egyazon forráshoz
  • Kétszer gyorsabb, 1 helyett 2 Mbit/s az adatátvitel sebessége
  • Jobb hangminőség
  • Az elméleti maximális hatótáv 50–60 méterről 200–240 méterre nőt (falakon keresztül ez persze jóval kevesebb lesz, max. 40 méterre számíthatunk)

A fenti újdonságok, a sokat fejlődött processzor és az elmúlt 1 évben sajnos nagyon sokat romlott forint miatt biztosak lehetünk benne, hogy az előd Pro 4K Plus-hoz képest (kb. 125 000 Ft) nagyobb számot fog mutatni a Plus II árcédulája, mire pár héten belül megérkezik hozzánk. Jelen állás szerint 155 000 Ft környékén várható az új modell. Viszont – ahogy azt a Pro 4K II már bebizonyította –, mostanra nem csak egy tökéletes médialejátszóról beszélhetünk, de igen komoly grafikai teljesítményt igénylő programokat is szépen futtató Android 9-es számítógépről, játékkonzolról. Ráadásul, minden okunk megvan azt feltételezni, hogy – a Pro 4K II-höz hasonlóan – a Pro 4K Plus II is teljesen Netflix-kompatibilis lesz, azaz akár 4K/HDR képpel, többcsatornás HD hanggal (pl. Dolby Atmos) és a filmhez igazított képfrekvenciával is élvezhetjük a legnépszerűbb online streamszolgáltató kínálatát, illetve a YouTube videóit.

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .