FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Érkeznek végre a 2020-as Dune HD lejátszók!
2020. július 18.

Március 17-i hírünkben bemutattuk a 3 új Dune HD készüléket, amelyekkel az orosz gyártó az idén megújítja a belépő- és középkategóriás kínálatát. Most, hogy a SmartBox 4K, a Realbox 4K és a Pro 4K II első szállítmánya napokon belül megérkezik hozzánk, ismertté váltak a hazai árak és a boltokba kerülés dátuma is. Nézzük tehát, mikortól, mennyiért, és milyen különbségek alapján választhatunk új Dune HD lejátszót, amely szinte bármilyen film-, zene- és képfájlt hibátlanul képes lejátszani még 4K felbontás és hálózati forrás esetén is!

Kezdjük az elérhetőséggel és az árakkal! Mindhárom új modell, és a mostantól külön is kapható Dune HD BT AirMouse Bluetooth-os távirányító napokon belül megérkezik a hazai hivatalos kereskedőkhöz. A SmartBox 4K-n és Ultra 4K-n kívül a másik kettő modellből még nem tudta az általunk rendelt mennyiséget leszállítani a gyártó, így várhatóan pár héten belül sajnos el is fogynak majd (főleg a Pro 4K II), legközelebb augusztus végén vagy szeptember elején érkezhet újabb szállítmány. A Max 4K továbbra sem rendelhető, jelen állás szerint rá is szeptemberig kell várnunk.

Ajánlott végfelhasználói árak (a jelenlegi 354 Ft/EUR árfolyammal és 27% ÁFÁ-val számolva):

 • SmartBox 4K: 29 900 Ft
 • RealBox 4K: 69 900 Ft
 • Pro 4K II: 112 600 Ft
 • Ultra 4K: 564 700 Ft
 • BT AirMouse: 6400 Ft

Előző, márciusi hírünkben alaposan kiveséztük az újdonságokat, így most csak egy rövid összehasonlítást és segítséget szeretnénk nyújtani a jó döntés érdekében azoknak, akik vásárolni szeretnének egy új Dune HD készüléket.

SmartBox 4K

Az eddigi legolcsóbb Dune HD 4K-s lejátszó. Ettől függetlenül teljes értékű Dune HD lejátszó, hiszen a méltán népszerű Dune HD kezelőfelülettel és hibrid (linux+android) operációs rendszerrel rendelkezik ő is, és fut rajta a 2016-ban debütált My Collection jukebox alkalmazása. Akár 4K felbontású, 60 képkocka/másodperc képsebességű, HDR10 színkódolású videókat is lejátszhatunk rajta.

Ami miatt lényegesen olcsóbb tud lenni nagyobb testvéreinél, azok az alábbiak:

 • Amlogic processzor, amely nem biztosít olyan minőségű videókimenetet, mint a Realtek, és nem képes pl. a Blu-ray 3D (packed frame) videók dekódolására. Hivatalosan a HD-s hangsávok HDMI-n való továbbküldése sem támogatott.
 • Mindössze 1 GB RAM és 8 GB flash memória, amely ugyan elegendő a hibátlan 4K-s mozizáshoz, de komolyabb mennyiségű Android alkalmazás telepítésére és akár párhuzamos futtatásához, játékhoz már kevés lehet.
 • Android 6.0.1 operációs rendszer, amely garantálja ugyan a stabilitást, de már nem minden letölthető Android alkalmazás futtatásához elég.
 • 10/100 Mbit/s sebességű, tehát nem gigabites ethernet-csatlakozó. Bár a legtöbb 4K-s film hálózaton keresztüli lejátszásához jelenleg elegendő a 100 Mbit/s, lehetnek olyan filmfájlok, ami csak gigabites hálózaton játszható le akadozás nélkül. A 4K-s Blu-ray lemezeken max. 128 Mbit/s adatsebességű filmek is lehetnek, ezek 1:1-es másolatának lejátszása már csak USB-ről vagy SD-kártyáról működne a SmartBox 4K-n.
 • 802.11b/g/n sebességekre képes belső antennás WiFi-kártya. Így vezeték nélküli kapcsolaton keresztül már komolyabb fullHD-s filmek is akadozhatnak lejátszás közben.
 • Nincs optikai vagy koax digitális hangkimenet, így régi, még nem HDMI-s erősítőkre csak 2-csatornás (sztereó) hang küldhető ki.
 • A 4K-s YouTube videók közül a HDR10 színrendszerűeket nem játssza le.
 • Egyszerűbb infra távvezérlő (Dune HD Slim IR Remote).
 • Miniatűr műanyag készülékház, nem pedig fém.

Ha a fentiek nem jelentenek problémát számodra, akkor a SmartBox tökéletes választás lehet.

Ne válaszd azonban a SmartBox-ot, ha:

 • magasabb elvárásaid vannak a képminőség terén (mert komolyabb TV-n, 3D headseten vagy projektoron moziznál),
 • ha Blu-ray 3D formátumú 3D-s filmeket szeretnél nézni (top-bottom vagy side-by-side 3D természetesen működik, hiszen azok a lejátszó számára sima 2D-s tartalomnak számítanak),
 • ha a Blu-ray filmeket az eredeti menüjükkel együtt szeretnéd élvezni,
 • ha alapvetően hálózaton keresztül játszod le a filmeket (pl. saját NAS-ról, számítógépről),
 • HDR10+ színek megjelenítésére képes TV-d vagy vetítőd van.

RealBox 4K

A legolcsóbb Dune HD lejátszó, amely már HDR10+ színkódolással készült videókat is képes lejátszani. Természetesen ennek kihasználásához HDR10+ feldolgozásra képes megjelenítőre is szükséged lesz, viszont a normál HDR10-hez képest a HDR10+ már képkockánként tárolja el az „alap” 16,7 millió színen felüli további sok millió (összesen 1,07 milliárd) árnyalatot. Így a korábbi „csak” HDR-es filmekhez képest a HDR10+ rendszerben készültek jobb képet nyújthatnak egy filmen belül a sötét és világos jelenetek esetében, mert két egymás követő képkockánál is mindkettőhöz bármely szín választható a több, mint egy milliárdból, míg a HDR10 esetében az egész filmre vonatkozó fényerő határok (így a használható színárnyalatok) rögzítettek.

Az alábbiak miatt válaszd inkább a RealBox 4K-t a SmartBox 4K helyett:

 • HDR10+ színrendszer kezelése.
 • Blu-ray fájlok lejátszása menüvel együtt.
 • Blu-ray 3D (packed frame) lejátszása.
 • Előlapi kijelző, amin a lejátszási pozíció vagy az óra jeleníthető meg.
 • Hálózaton keresztül (is) rendszeresen mozizznál, így biztos akarsz lenne abban, hogy semmilyen videó nem akadozhat ilyenkor sem.
 • Átlag feletti képminőséget kínáló megjelenítőt használsz, így a lejátszó videókimenetének is minőséginek kell lenni.
 • Nem csak médialejátszásra használnád, így a több RAM-nak, az újabb Android rendszernek, a Bluetooth-nak (pl. egér, játékvezérlő kezelése) és erősebb processzornak van számodra jelentősége.

Pro 4K II

Az idén bejelentett 3 újdonság közül a „csúcsmodell”. Még a Pro 4K a legkisebb Androidos Dune HD készülék volt 1 évvel ezelőtt, a SmartBox 4K és a RealBox  4K érkezésével alaposan átrendeződött a gyártó modellpalettája. Árkategória és képességek alapján a „legendás” Pro 4K utódjának inkább az új RealBox 4K tekinthető, a Pro 4K II pedig a hardver teljesítménye szempontjából egy magasabb szintet képvisel. Akkor ne elégedj meg a RealBox 4K-val, ha:

 • akár játékkonzolként is szeretnéd használni a lejátszódat, így a Google Play Store sok ezer játékprogramját zökkenőmentesen kellene futtatnia, tehát szükséged van a 6-magos processzorra, a 4G RAM-ra és az Android 9-re is,
 • egy jövőbiztos lejátszót szeretnél, amely olyan erőforrás-tartalékokkal rendelkezik, hogy bizonyosan nem lesz gond egy jövőbeli, akár 3D-s animált kezelőfelület megjelenítése, vagy sok száz filmből álló gyűjtemény rendszeres újraszkennelése a jukebox által,
 • folyamatosan a lejátszót használnád pl. torrentezésre, a csatlakoztatott háttértárak megosztására a hálózatodon (NAS-funkciók), internetezésre és egyéb, gyors működést igénylő (háttér) feladatokra is – akár filmnézés közben is.
 • Netflix-et szeretnél nézni, akár 4K HDR képpel és Dolby Atmos hanggal is. 2020. szeptembere óta az újabb firmware-ek már teljes Netflix-támogatást kínálnak, amely jelenleg semelyik másik Dune HD lejátszónál nincs még.

Ultra 4K

A nemzetközi és tesztek és szakvélemények alapján, megjelenése után 1,5 évvel továbbra sincs hasonlóan kiváló kép- és hangminőséget nyújtó médialejátszó a piacon. Kifejezetten high-end felhasználóknak, high-end eszközök (TV, projektor, erősítő) mellé javasolt – ahogy ezt az árcédulája is sejteti. Az Ultra 4K-nak köszönhetően egyazon készülékünk lehet házimozi-rendszerünk videólejátszója és high-end sztereó zenehallgatáskor a zenei forrás. Utóbbi garanciája a 32-bites ESS DAC, amely akár DSD512 formátumú zenefájlokat is natívan képes feldolgozni, és külső forrás (pl. hagyományos CD vagy akár SACD lejátszó) is csatlakoztatható hozzá digitális bemeneteit használva.

BT AirMouse Remote

A „légegér” kifejezés lassan-lassan nem cseng már idegenül a szórakoztatóelektronikai eszközöket használók számára, hiszen számos okostévé- és pl. médialejátszó-gyártó régóta kínál ilyen távvezérlőket, de a számítógépes prezentációk vezérléséhez is népszerű a megoldás. Olyan esetekben, amikor legkényelmesebben egy számítógépes egérrel tudnánk kiválasztani a képernyő egyes elemeit, viszont egy egérpadot ehhez nem tudnánk használni (pl. a kanapén ülve), illetve amikor a hagyományos távvezérlő megszokott funkcióira (hangerőszabályzás, iránygombok, PLAY/STOP, stb.) is folyamatosan szükség lehet, a légegér tűnik a legjobb távirányítómegoldásnak.

A Dune HD a tavalyi év elején megjelent prémiumkategóriás lejátszóihoz (Max 4K és Ultra 4K) adja tartozékként a BT AirMouse Remote-t, amely mostantól azonban – igen kedvező áron – külön is megvásárolható, és a beépített Bluetooth-adapterrel rendelkező lejátszóihoz is használható. Ha csak filmjeink, zenéink és képeink lejátszására vásároltunk egy Dune HD készüléket, a mellékelt infra távvezérlő mindenre elegendő és kényelmesen használható. Ha azonban már akár csak a YouTube alkalmazást is használnánk, jóval kényelmesebb a csuklómozdulatokkal vezérelhető egér irányítása a képernyőn, nem beszélve arról, hogy egeret számtalan Android alkalmazás – és maga az operációs rendszer is – támogat, és egy hagyományos infra távvezérlővel egyébként is lehetetlen pl. Angry Birds-öt játszani.

A BT AirMouse Remote, mint Bluetooth egér gyakorlatilag bármilyen (Bluetooth adapterrel felszerelt) számítógéphez használható – bár fizikai gombjai természetesen csak a Dune HD lejátszókon fognak értelmesen működni.

Azok számára akik még nem ismernék a Dune HD lejátszókat, egy rövid összefoglaló a márkáról, csak pontokba szedve a legfontosabb tudnivalók:

 • Gyakorlatilag a legelső hibrid (DVD-lemezek és fájlok olvasására képes) hálózati médialejátszó gyártója, 2007 óta. Mára nem létezik a Dune HD-nél régebbi lejátszógyártó a világon, tehát nincs ezen a területen nagyobb tapasztalattal rendelkező cég.
 • Az eredetileg izraeli székhelyű vállalkozás jelenleg Moszkvában működteti a kutatásfejlesztést és a programozást, a gyártás Kínában (korábban Tajvanon) folyik, Hong Kong-i központjuk és raktáruk koordinálásával.
 • 2010 környékén kínai gyártók (pl. Egreat) a Dune HD szoftverét telepítették – illegálisan – saját lejátszóikra, mert esélytelen volt számukra hasonlóan jó kezelőfelületet és lejátszószoftvert készíteni, a Dune HD szoftvere már akkor etalonnak számított az iparágban.
 • 2018-ig kizárólag a Sigma Designs médiaprocesszorai köré építették termékeiket. Miután a Sigma gyakorlatilag megrekedt a médiaprocesszorok fejlesztésében, a linux operációs rendszer helyett kénytelen volt a Dune HD is Androidra – és alapvetően a Realtek processzorokra – váltani. A SmartBox 4K az első androidos modelljük, amely a Realtek helyett az olcsóbb Amlogic CPU-t használja, ezáltal egy alsóbb termékkategóriába (ahol korábban a Connect lejátszóval volt jelen) is visszatér 2020-ban a gyártó.
 • Az androidos lejátszók a Dune HD egyedi hibrid (Linux alapok+Android) szoftverének köszönhetően stabilabbak a többi androidos készüléknél, és számtalan linux alkalmazás is telepíthető rájuk (pl. FTP- és SMB-szerver, torrentkliens, stb. OpenWRT alatt).
 • A Dune HD legfőbb vevőköre nem az otthoni médialejátszóra vágyó végfelhasználók, hanem a különböző kisebb-nagyobb IPTV- és kábelTV-szolgáltatók világszerte. Számukra egyedi szoftverrel, akár DVB-C, DVB-S és DVB-T tunerekkel is felszerelt, természetesen médialejátszóként is használható set-top-boxokat kínálnak immár sok éve.
 • Nincs még egy médialejátszó gyártó a világon, amely hasonlóan hosszú ideig támogatná a már megszűnt termékeit is szoftverfrissítéseken keresztül. A Dune HD jelenleg a 7–8 éves modellekhez is ad ki frissítéseket a mai napig, amelyek alapvetően nem hibajavításokról szólnak (hiszen azokat az első 1–2 év alatt orvosolni lehet), hanem nagyon komoly új képességekkel is felruházza rendszeresen a már nem is gyártott készülékeket. Így egy sok éves Dune HD lejátszó bizonyosan többre képes annál, mint amikor megvásároltuk, olyan extrákat kapunk utólag „ajándékba”, amelyeket nem is vártunk el a vásárlás pillanatában a terméktől.
  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .