FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Dune HD SmartBox 4K és egyéb új modellek
2020. március 17.

Immár több hónapja, tavaly november óta hiánycikk a legnépszerűbb Dune HD lejátszó, a Pro 4K Európában, az utóbbi hetekben, napokban pedig a többi modell elérhetősége is bizonytalanná vált. Jelenleg csak a linuxos Duo 4K, Solo 4K és Solo 4K Base van nálunk idehaza raktáron, semelyik androidos lejátszó sem kapható. A Koronavírus kínai megjelenése csak részben okolható az ellátási problémák miatt, mivel gyökeres változások történnek a gyártó értékesítési láncában is, miközben újabb modellek piacra dobására is készültek. Hamarosan megoldódni látszik a helyzet, és olyan újdonságok érkeznek az olcsóbb kategóriákba, mint a SmartBox 4K, a RealBox 4K és a – dobpergés! – Pro 4K II. Nézzük részletesen, milyen újdonság bejelentése várható a következő hetekben! Árakat egyelőre nem mondanánk – már csak a Forint mai újabb zuhanása miatt se.

A Dune HD SmartBox 4K már egy ideje megtalálható a gyártói oldalon, bár hivatalos európai megjelenése csak most következik majd. A legolcsóbb Dune HD lejátszónak szánja ezt a modellt a gyártó, így gazdaságossági szempontok miatt az Amlogic S905L processzorra épül. 1 GB RAM mellett 8 GB flash ROM áll a telepíthető alkalmazások rendelkezésére, mert nem meglepő módon ez a készülék is Androidra (jelenleg 6.0.1-re) épül, bár bekapcsoláskor itt is a már jól ismert Dune HD főmenü fogadja a felhasználót – a Dune HD egyedi hibrid (linux+Android) rendszerének köszönhetően.

Ahogy látszik a processzorból, RAM és ROM méretekből, az Android 6-ból, ez a készülék nem arra készült, hogy számtalan androidos alkalmazást telepítsünk rá, és mondjuk játékkonzolként is használjuk, de bizonyosan nem ez az ideális választás egy komoly TV vagy főleg projektor mellé sem. Viszont minden paramétere alkalmassá teszi médialejátszásra, bár HD-s hangsávokat (legalább is megjelenésekor még) nem kezel, és nem is küld tovább HDMI-n, tehát max. 5.1 csatornáig 16-bites DTS és Dolby Digital hangsávokat továbbít kizárólag HDMI-n, mert se koax, de optikai digitális hangkimenete nincs régebbi erősítők számára. 4K felbontás 60 fps képsebességig és HDR színekkel sem probléma, de Blu-ray és 4K Blu-ray fájlok menüvel együtt történő lejtszását ne várjunk ettől a készüléktől!

A beépített wifi-adapter 802.11b/g/n sebességekkel működik (csak 2,4 GHz-en), tehát a nagyobb típusokban található ac-s wifi-szabványt (és az 5 GHz-es frekvenciát) még nem tudja. Hasonlóan, az ethernet-csatlakozó is csak 10/100 mbites, gigabitet nem ismer, így elméletileg akadhat egy-egy, a 4K Blu-ray lemezek maximális adatsebességét közel teljesen kihasználó videofájl, ami lejátszása hálózaton keresztül nem lehetséges akadás nélkül. USB-ről (2 darab USB2.0 portot találunk a SmartBox 4K-n) és microSD-kártyáról már nincs ilyen korlát az adatsebesség miatt.

A SmartBox 4K-n megtaláljuk a Dune HD saját jukebox-alkalmazását is (My Collection) és a Widevine Level 1 DRM-támogatásnak köszönhetően számos prémium online videós szolgáltatás is elérhető, illetve a 4K-s YouTube videók is lejátszhatóak.

A SmartBox 4K mindössze 101×101 mm alapterületű és 26 mm magas. Az egyszerűbb, nem háttérvilágítású infra távvezérlőt találjuk a dobozában. A műanyag készülékház hátulján a HDMI2.0 port mellett (HDMI-kábel tartozék) még megtaláljuk a Dune HD lejátszókon sok éve használt kombinált AV-kimenetet is (kábel hozzá szintén tartozék), amelyen kompozit video és sztereó analóg hang továbbítható.

 

Dune HD RealBox 4K HDR10+-szal!

Immár a professzionális képminőséget garantáló – ahogy a neve is utal rá – új Realtek processzorral érkezik várhatóan 2 héten belül a számos egyéb extra tulajdonsággal is felvértezett kompakt lejátszó. Pontokba szedve íme a legizgalmasabb „fícsörök”:

 • Jelenleg a legkisebb Realtek-processzoros médiabox: mindössze 109×109×21 mm!
 • Falra szerelhető a készülék alján kialakított rögzítési pontoknak köszönhetően.
 • A világ első RTD1395 chipre épülő médialejátszója, ez az első processzor, amely már a HDR10+ színrendszert és a VP9 Profile 2 videokódolást is kezeli!
 • A VP9 Profile 2 dekódolásnak köszönhetően (a VP9 Profile 0 a korábbi Realtek-es lejátszókon is működött) immár a YouTube HDR-es videói is lejátszhatóak HDR-ben.
 • Teljes és 100%-os Blu-ray menükezelés, legyen szó bármilyen forrásból (USB, SATA, SMB, NFS) történő Blu-ray (BD-J, BD4K, BD3D) iso fájl vagy mappastruktúra lejátszásáról, seamless branching támogatással is. A Dune HD szerint jelenleg az ő Blu-ray lejátszó szoftverük a legjobb a Realtek processzorokon abból a szempontból, hogy a fájlok közötti (a több szeletre feldarabolt filmfájl esetén) váltáskor semmilyen megakadás nem észlelhető egyetlen lemezen sem.
 • Villódzásmentes képfrekvencia- és felbontásváltás. Egyedi megoldás, amely garantálja, hogy a lejátszás elindulása előtt megtörténik a videokimenet átállítása, a HDMI-kimenet újrainicializálása. A legtöbb egyéb Realtek-alapú médialejátszó nem így működik, így a film indulásakor eltűnhet pillanatra a kép, amíg a TV és a lejátszó szinkronizálja a videojelet.
 • A videokimenet professzionális vezérlése, finomhangolása. A különböző HDMI-módokhoz egyedileg rendelhetőek eltérő chroma subsampling módok, ez szintén nem általános a legtöbb médialejátszónál.

A HDR+ kapcsán talán érdemes kitérnünk arra, mennyivel is tud ez többet a már jól ismert HDR10-hez képest. A HDR+ a HDR továbbfejlesztése (főleg a Samsungnak köszönhetően), amely újdonsága az, hogy dinamikus metaadatokat tartalmaz. Mindez leegyszerűsítve kb. annyit jelent, hogy amíg egy HDR10 fájl elején a metaadatokban rögzítve vannak a film egészére vonatkozó szín és fényerő szintek, tartományok (amelyekhez a lejátszás kezdetén kvázi „bekalibrálja” magát a TV vagy projektor, addig a HDR10+ esetében ezek a metaadatok akár minden képkocka mellett is megjelenhetnek, így tehát minden egyes képkockával változhatnak. Ennek az az eredménye, hogy a sötét és világosabb jeleneteket tartalmazó filmeknél észrevehetően több részlet marad az ilyen szélsőséges fényerőt használó felvételeknél. Míg a HDR10 1000 nites maximális fényerőértéket használ, addig a HDR10+ már 4000 nitet is enged, amely nagyobb színtartományt eredményezhet (már ha az adott TV ezt képes megjeleníteni). Többek között ezek a dinamikus metaadatok (és pl. a 10 helyett 12-bites színmélység) voltak eddig a Dolby Vision HDR rendszer előnyei a HDR10-zel szemben. A HDR10+ egy hátrányt most ledolgozott, de mivel a Dolby Vision mind a mai napig egyetlen médialejátszón sincs licencelve, így ezeken az eszközökön nem is versenytársa a HDR10/HDR10+-nak. Természetesen, a HDR10+ kihasználásához ezzel kompatibilis TV vagy projektor is szükséges otthonra egy RealBox 4K mellé...

Természetesen a RealBox 4K esetében is az egyedi hibrid (Linux-alapú Dune HD OS és jelen esetben Android 7.1) operációs rendszer működik annak érdekében, hogy az általános androidos rendszerstabilitásnál többet lehessen elvárni egy Dune HD lejtszótól, illetve a kezelőfelüle a megszokott Dune HD-féle legyen, akár teljesen elrejtve az Androidot azok elől, akiknek nincs arra szüksége, inkább egy DVD, Blu-ray lejátszóhoz hasonló egyszerűséggel, távirányítóval kezelhető készüléket szeretnének.

Minden egyéb, még a Sigma Designs processzoros majd Androidos Dune HD lejátszókkal érkezett különleges megoldás is megtalálható a RealBox 4K-ban is, mint pl. a jukebox, a filmkatalógus, a rendszer erőforrásaival különlegesen hatékonyan gazdálkodó lejátszómotor, a mobiltelefonos távvezérlés (Dune Control iOS-re és Androidra), a saját bővítmények és alkalmazások telepíthetősége (Androidon a Google Play Store is), illetve az akár 10+ éven keresztüli szoftvertámogatás, amely egyetlen más konkurens terméknél sem található meg.

A Dune HD RealBox 4K főbb adatai:

 • Realtek RTD1395 4-magos, 64-bites ARM Cortex A53 CPU, Mali-470 GPU
 • 2 GB RAM, 16 GB flash ROM
 • 10/100/1000 Mbit/s ethernet
 • 802.11b/g/n/ac kétsávos (2,4 és 5 GHz) wifi-adapter 2 külső antennával
 • Bluetooth 4.2
 • 2×USB2.0, microSD-olvasó, HDMI2.0a, AV-kimenet (kompozit video és sztereó analóg hang), optikai digitális hangkimenet

Az infra távvezérlő a RealBox 4K dobozában várhatóan a slim, nem világítós változat lesz, a készülékház pedig fém, nem műanyag, mint a SmartBox 4K esetén.

 

Dune HD Pro 4K II 6-magos RTD1619 processzorral!

Mivel a Dune HD lejátszókon a szoftver akár 10 évnél tovább is naprakész, a rendszeres firmware-frissítéseknek köszönhetően, így egy új modell megjelenését legfeljebb egy újabb hardver elérhetősége indokolhatja. A nem egészen 2 éve debütáló Pro 4K-t most egy újabb processzor, a Realtek RTD1619 érkezése miatt érdemes leváltani. Ez az új CPU immár 6 processzormagot tartalmaz, és kb. 77%-kal gyorsabb 4-magos elődjénél. A grafikai processzor is erősödött, az RTD1619-ben egy Mali G51-es található, amely több, mint 50%-kal gyorsabb a korábbi Mali T820-hoz képest (2,6 Gpixel/s helyett 3,9-et tud). Az Android rendszer itt már 9.0-ás, ami néhány újabb Androidos alkalmazás használatakor lehet előny. A Pro 4K II-ben az új processzor már 4 GB RAM-mal és 32 GB flash memóriával gazdálkodhat, ami a videólejátszást nem befolyásolja ugyan, de egyéb programok futtatásakor jól jöhet. A korábbi 1 helyett már két USB3.0 portot találunk az alapvetően változatlan készülékház oldalán.

Ha a RealBox 4K RTD1395-ös processzora ismeri a HDR+ és VP9 Profile 2 kódolásokat, akkor nem kérdés, hogy az RTD1619 (Cortex A55) is kompatibilis ezekkel. A fentebb részletesen bemutatott RealBox 4K-hoz képest tehát ezek a főbb előnyei a Pro 4K II-nek:

 • Gyorsabb CPU és GPU (főleg játékokhoz és egyéb androidos alkalmazásokhoz)
 • Kétszer több RAM és flash memória
 • HDMI-bemenet (ahogy már a Pro 4K-nál is megvolt)
 • Android 7.1 helyett 9.0
 • Külső SATA-csatlakozó merevlemez közvetlen használatához (ahogy már a Pro 4K-nál is megvolt)
 • USB3.0 portok is, nem csak USB2.0

Amint pontos érkezési dátumot illetve árakat kapunk, újabb hírrel jelentkezünk itt, és Facebook oldalunkon is!

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .