FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Dune HD Pro 4K bemutató
2018. június 24.

A Pro 4K külseje elegáns, letisztult – főleg miután eltávolítottuk a csak matt megjelenése és karcossága miatt sejthető védőfóliát a kijelzőről. Bár a készülékház műanyag, komoly súlya van, ami tovább növelhető a mellékelt két nagy wifi-antenna felszerelésével. A lapos és nem fém házba nehéz lett volna elhelyezni egy tápegységet, így a legtöbb Dune HD készüléknél eddig is használt külső 12V-os adapter biztosítja az áramellátást. Ezen megoldás előnye, hogy tetszés szerinti komolyabb tápegységgel tovább javíthatjuk a kép- és hangminőséget, ha komolyabb házimozi-rendszer részeként használjuk a Pro 4K-t.

 

Ha megnézzük a készülék négy oldalát, több olyan csatlakozóval is találkozunk, amely korábban még nem volt megtalálható a gyártó lejátszóin. Az SD-kártyaolvasó itt csak microSD-kártyákkat fogad (a hátlapon), a RESET gomb nyílása alatt található. RESET gombra sem volt eddig szükség, de az Android operációs rendszer miatt a helyzet ezen a téren is változott. A hátlapon még a HDMI IN csatlakozóra csodálkozhatunk rá, amely a Realtek processzornak köszönhető. Az ide csatlakoztatott videóforrást nem csak megjeleníthetjük a Pro 4K képernyőjén (mint egy átlagos HDMI-bemnetet egy TV-n), de rögzíteni is lehetséges az ide érkező képet és hangot. A hang csak analóg sztereó, a kép pedig max. 1080p/30Hz-es lehet, tehát 4K felbontású már nem.

A Pro 4K jobb oldalán is igen meglepő dolgokat találunk. A két USB2.0-aljzat mellett egy USB3.0-t is kapunk, amely sebességére médialejátszáskor ugyan nincs szükségünk (egy 4K HDR film bitsebessége sem használja ki még az USB2.0-t sem), de fájlmásolásnál már profitálhatunk belőle, tekintve, hogy egy 2 GHz-es, 4-magos processzor kezeli. Sokkal különlegesebb azonban az USB-portoktól balra található belső(!) SATA-port! Ide egy „csupasz” merevlemez egyetlen SATA adat+tápkábel segítségével csatlakoztatható, így tetszőleges méretű 2,5"-es SSD és 2,5/3,5"-es HDD is használható közvetlenül a Pro 4K-val, annak ellenére, hogy belső lemezfiókja nincs.

Az előlapi kijelző csak az óra, illetve a lejátszási pozíció megjelenítésére képes, fájlnevek kiírására nem számíthatunk, mint pl. a Duo 4K esetében, de az 5 karakter mellett egyéb jelzések (pl. hálózat állapota, videófelbontás, stb.) is világíthatnak rajta. Ahogy fentebb már említettük; akkor is ha nem látszik, van a kijelző előtt egy védőfólia, így ha karcosnak tűnik, akkor a széleknél megkapargatva le lehet húzni. A jövőben várhatóan találunk majd jelölést vagy egy kis fület a fólián, elkerülendő, hogy a vásárlók a karcosan kapott kijelzőre panaszkodjanak :)

Aki látott már Androidos tabletet, telefont, TV-boxot elindulni, bootolni, az valószínűleg meglepődik a Pro 4K első bekapcsolása során. Egészen az ismerős Dune HD kezelőfelület megjelenéséig nem látjuk nyomát annak, hogy a „mélyben” egy Android operációs rendszer indulna el, a szokásos Dune HD logó (bár itt már animáltan jelenik meg) után az évek óta használt főmenüt látjuk a tévén vagy kivetítőn, mint bármely korábbi modell esetén is. Ha éppen frissült a firmware, és az első újraindulás szemtanúi vagyunk, akkor megjelenik az az ablak, amely az Android alkalmazások optimalizálásról szól, egyéb esetben egy megszokott Dune HD lejátszót látunk bekapcsolni. Természetesen a jukebox (My Collection), a Movies és a Music szolgáltatások most is megtalálhatóak a főmenüben, és pont úgy működnek, mint a linuxos korábbi modelleken.

Az alább videón látható a Pro 4K főmenüje és a Beállítások almenü. Gyakorlatilag – néhány, még hiányzó opciót leszámítva – a megszokott Dune HD menüt kapjuk, de pl. a képpel kapcsolatosan még több lehetőségünk is, mint eddig:

A fenti felvételeket egy Pro 4K készítette HDMI-bementével egy másik Pro 4K HDMI-kimenetéről. A HDMI-bement alapvetően csak ilyesmire használható (pl. felvenni, hogyan játszunk a számítógépen, tableten vagy épp egy játékkonzolon), hiszen HDCP-védett tartalmakat nem tud rögzíteni, így a kábeltévé-szolgáltatónk set-top-boxáról vagy egy asztali Blu-ray lejátszó HDMI-kimenetéről sem „lophatjuk le” ilyen módon a képet és a hangot. A kép egyébként max. 1080p felbontású, a hang pedig LPCM sztereó lehet, nagyobb felbontást és több csatornát vagy tömörített hangformátumot nem rögzít/dekódol a HDMI-bemenetén keresztül a Pro 4K. Pontosabban 4K/30 Hz-et még fogad ugyan, de csak 1080p-ben rögzíti azt is.

Tehát gyakorlatilag minden úgy működik, mint a korábbi Dune HD modelleken, illetve előbb-utóbb úgy fog működni. (Ezen írás pillanatában a 180606_1345_r13 béta volt a legújabb firmware.) A Dune HD felületbe integrálva találhatóak meg az Androidos alkalmazások, köztük természetesen a hivatalos Google Play Store is, illetve a 4K lejátszásra is képes YouTube és Netflix appok! Jelenleg csak igen kevés készülék rendelkezik a megfelelő védelmi szinttel – így licenccel – ahhoz, hogy a YouTube és a Netflix engedélyezze rajtuk a 4K-felbontású lejátszást, de a Pro 4K ezen kevesek közé tartozik, szerencsére. Az Android 7-et használók számára jól ismert Android-beállítások külön menüpontban érhetőek el, és a jelenleg nyitott fejlesztői opcióknak köszönhetően nagyon-nagyon sok mindent tudunk állítgatni, ahogy az alábbi videón látható:

A Pro 4K-t elsősorban azért médialejátszónak szánja a gyártó is, így ezen funkciók kerültek az előtérbe, az Androiddal akár sosem kell találkoznunk, ha nincs rá szükségünk. Sőt, alaphelyzetben nincs telepítve a Play Store, nem fut a háttérben semmilyen Google szolgáltatás, így komoly erőforrás-megtakarítás érhető el. Amikor először kattintunk a Play Store ikonra az Android Applications menüben, akkor aktiválódnak csak a Google szolgáltatása, amelyek egy gyári állapot visszaállításával kapcsolhatók ki ismét.

A Dune HD lejátszókon régóta futtatható számos egyéb alkalmazás is a médialejátszó mellett (pl. Tetris), amelyeket a Dune Store-ból lehetett egy kattintással telepíteni. Most ha az előre telepített (a firmware részét képező), immár Androidos YouTube és egyéb programok mellé újabbat szeretnénk felvenni az ADD+ gombbal, az Aptoide „áruház” indul el, amely ingyenes, alapvetően az AndroidTV rendszerre, szélesvásznú képernyőre és infra távvezérlős kezelésre (tehát androidos TV-boxokra) optimalizált hivatalos vagy épp nem hivatalos (a Play Store-ban nem elérhető) alkalmazások folyamatosan bővülő, naprakész gyűjteménye. Itt megtalálható pl. a Popcorn Time, amely különböző torrent oldalakon keresztül kb. a világ összes filmjét kínálja lejátszásra 1080p felbontásig – igaz csak sztereó, és általában angol hanggal. Az Aptoide mellett természetesen használhatjuk a Google Play Store-t is, ahonnan bármit telepíthetünk, ami az Android 7.1.1-es Pro 4K-n jól kezelhető (bár az érintőképernyő hiányában sok programhoz egér vagy gamecontroller nem árt). Az egeret az infra távvezérlőnkkel is lehet emulálni, de azért kényelmesebb mondjuk egy vezeték nélküli, rádiós USB-egér csatlakoztatása.

Android programok telepítése, majd használata közben még gyakran találkozhatunk váratlanul kilépő programokkal, esetleg újraindul a Pro 4K, tehát jelenleg még nem a legstabilabb a Realtek processzoron az a verzió. Így, mint androidos számítógép és játékkonzol, még nem a legideálisabb választás ez az új Dune HD készülék. Ha azonban csak a Dune HD saját médialejátszóját kínoztuk, sosem tapasztaltunk fagyást vagy bármilyen hibát, így mint médialejátszó, már jelenleg is megbízhatónak tűnik a készülék, nem látható, hogy a linuxos modelleknél instabilabb lenne.

Nézzük azonban, milyen hiányosságokat fedezhetnek fel azok, akik eddig a linuxos Dune HD lejátszókat használták, mely funkciók nem tökéletesek még:

  • Nincs még lehetőség a hang eltolására a képhez képest.
  • Nem állítható be az alapértelmezett felirat- és hangsáv és ezek opciói a menüben.
  • Nem működik a fejezetkezelés se MKV, se BD fájlok esetén.
  • DVD-lejátszáskot a menük megjelenítése gyakran hibás, jelenleg az Android rendszer saját lejátszója kezeli a DVD-ket, nem is a Dune HD lejátszómotorja,
  • Blu-ray fájlok csak Lite módban működnek, a menüs lejátszás augusztusra várható.
  • Néha a filmfelirat nem tűnik el magától, csak ha a következő megjelenik.
  • Bizonyos szövegek nincsenek lefordítva a magyar nyelvben, ezzel kapcsolatosan már tettünk lépéseket.
  • A wifi-kártya nem használható access pointként, várhatóan ez nem is fog változni az Android korlátai miatt.
  • Nincs Zene alkalmazás (a leendő zenei jukebox) a főmenüben.
  • Zenefájlok lejátszásakor még nem jelennek meg az ID-TAG infók és az albumborító.

A lejátszásvezérlés azonban gyorsabb, mint amilyen valaha is volt egy Dune HD lejtszón. Ha ugrunk, hangsávot váltunk, a távvezérlő gombját talán még időnk sem volt felengedni, mire már végre is lett hajtva a kért művelet. A 4K HDR10-es lejátszás szintén nem létezett a korábbi modelleken, sőt a Pro 4K még a normál 8-bites filmeket is képes HDR10-re felkonvertálni (sőt, már a készülék menüje is HDR10-ben működhet), bár csodát azért ne várjunk ettől a funkciótól. Ha a tévénk még nem HDR-képes, de ilyen filmet játszanánk le, a Pro 4K visszakonvertálja hagyományos 8-bitre az ilyen filmeket – bár ezt az aktuális linuxos modellek is tudják –, hogy a lehető legjobb minőségben élvezhessük azokat.

Jelen állás szerint június 29-én érkezik meg az első, a nagyközönségnek szánt Pro 4K szállítmány az országba, a hivatalos forgalmazóknál már egy ideje előrendelhető. Ára sajnos az elmúlt hetek forintgyengülése miatt többször is emelkedett kicsit, most éppen 65 990 Ft körül van.

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .