FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Android alapú Dune HD lejátszók várhatóak 2018-ban
2018. március 12.

A Dune HD a kezdetektől (2006) fogva a Sigma Designs médiaprocesszorai köré építi multimédiás lejátszóit, amelyeken linux alapú saját kezelőszoftverje fut, amely az évek során folyamatos fejlődésen ment keresztül. A jelenlegi Solo/Duo 4K sorozat a legutóbbi SMP8758 jelzésű, VXP-s képjavítással rendelkező, 4K/30 fps felbontásra képes processzort használja, amely kiemelkedő képminőséget, intelligens (adaptív) kontrasztkiemelést és profi felskálázást biztosít. Egyetlen hátránya, hogy nem támogatja a HDMI2.0-t, így 4K felbontás mellett 30 fps a maximális képsebesség, de ami manapság inkább okoz sokaknak problémát: nem kezeli a HDR10-es és a még jobb képet biztosító Dolby Vision színkódolásokat, azaz az 1 milliárdnál is több színárnyalatot tartalmazó filmfájlokat. Bár 23,976/24 fps-nél nagyobb képkockasebességgel tudomásunk szerint nem jelentek meg még 4K-s Blu-ray filmek, a HDR10 (és egyre gyakrabban a Dolby Vision is) lassan már majd' minden kiadványon használatban van. Egyre több TV-készülék is kezeli leglább a HDR10-et, így egyre nagyobb az igény a felhasználók részéről is, hogy médialejátszójuk képes legyen a 4K Blu-ray lemezekről származó tartalmakat eredeti minőségükben megjeleníteni.

Bár a Sigma Designs már 2015-ben bejelentette a HDR10 és 4K/60 fps lejátszására képes SMP8762-es processzorát, mind a mai napig még nem elérhető a fejlesztői változat sem az egyes hardvergyártók részére (az aktuális kínálatukat lásd ITT). Mivel a HDR-t igénylő aktuális vevőket ki kell szolgálni valamilyen termékkel, így a Dune HD is kénytelen az elsősorban az androidos mobilok világából ismert HDR-képes processzorok közül választani, és ezek köré saját hardvert építeni. Bár ezek a processzorok kontraszt, felskálázás és általános képminőség terén nem vetekedhetnek a Sigma processzorokkal, kétségtelen, hogy HDR10-es tartalmak lejátszására viszont csak ők képesek. Érdemes megemlíteni, hogy bár léteznek a Dolby Vision 12-bites színmélységét is feldolgozó Androidot futtató processzorok is (pl. HiSilicon Hi3798CV200 és Hi3798MV200), a Dolby még egyetlen ilyen chipgyártó számára sem tette megvehetővé a fizetős Dolby Vision licenct (vélhetően attól tartva, hogy az Android nem eléggé zárt rendszere lehetővé teszi az illegális másolatok készítését). Így Dolby Vision-t jelenleg csak a kompatibilis tévékbe beépített gyári lejátszók és az asztali 4K Blu-ray lejátszók egyedi processzora képes lejátszani.

A közismert Amlogic S905D/S905X processzorokra támaszkodva két modellcssaládot tervez a Dune HD piacra dobni, Neo és Sky néven.

Dune HD Neo 4K

A legkisebb modell méreteiben a legkisebb lesz, kisebb, mint az aktuális Solo készülékek. 802.11ac beépített wifivel és 100 Mbites (tehát még nem gigabites) ethernet-csatlakozással lesz kapható. 4K/60 fps, 1080p 3D, HDR10, Bluetooth 4.1 a főbb jellemzői. 1 GB RAM-ja és 8 GB flash memóriája alapján sejthető, hogy alapvetően médialejátszásra, nem pedig komolyabb androidos játékok futtatására tervezték.

Dune HD Neo 4K T2

A Neo 4K-hoz képest a DVB-T/T2/C beépített tévétuner a plusz, amely így nagyobb készülékházat is kíván. Dekóderkártyát nem fogad, így csak a kódolatlan DVB-T és DVB-C (kábeltévés) tévéadások foghatóak és rögzíthetőek rajta. Természetesen itt is tetszőleges Android program telepíthető a Play Store alkalmazásboltból.

Dune HD Neo 4K T2 Plus

A Neo 4K T2 2 GB RAM-mal és 16 GB flash memóriával készült változata azoknak, akik nem csak médialejátszónak és tévévevőnek használnák, de egyéb androidos alkalmazásokat is gyakrabban futtatnának.

Dune HD Sky 4K Plus

A Neo 4K T2 Plus modell 2 GB RAM-ja és 16 GB flash memóriája került bele ebbe a modellbe is, de a DVB-T/T2 és DVB-C tuner mellett egy DVB-S tuner is várható, amely műholdas adások vételére alkalmas. A beépített CI/CI+ dekóderkártya-foglalatnak köszönhetően már kódolt adásokat is tudunk nézni illetve rögzíteni ezzel a készülékkel. Az ethernet itt már gigabites lesz, és az előlapi szöveges kijelzőn a lejátszási idő és egyéb infók is megjelenhetnek.

FIGYELEM! A fenti típusok specifikáció még nem véglegesek, illetve nem biztos, hogy minden verzió elérhető lesz az európai piacon. Lehet, hogy a TV-tunerekből sem lesz 2–3 féle felhasználva modellenként, csak mondjuk DVB-T/T2-t fog tartalmazni a legkisebb típus. A Neo és Sky modellek érkezése Európába júniustól várható. A gyártói oldalán látható USD árakat kb. EUR áraknak is számolhatjuk, a Dune HD általában 1 USD = 1 EUR árfolyamot használ, azaz mindig magasabbak az európai árak – de sajnos ezt kb. minden más gyártótól is megszokhattuk már. Mivel azonban június még messze van, jelen írás pillanatában még nem tulajdonítanánk különösebb jelentőséget az angol oldalon megjelent áraknak, de még a számítógépes rendereléssel készült termékfotóknak sem, azaz nem biztos, hogy a készülékek pont így fognak kinézni, mire gyártásra kerül a sor.

Dune HD Pro 4K

A Pro modellek már a Realtek RTD1295/1296 processzort fogják használni. A Pro 4K 2 GB RAM-mal és 16 GB flash memóriával, gigabites ethernettel, 802.11ac wifivel, Bluetooth 4.2-vel, külső SATA-csatlakozóval („csupasz” HDD csatlakoztatásához), USB3.0-val és HDMI-bemenettel is rendelkezik majd. USB-s Z-Wave adapterrel ő is okosotthonunk központja lehet – mint a jelenlegi Solo/Duo modellek, amelyekben nincs gyárilag Z-Wave kártya. Beépített TV-tunerek itt már nincsenek, ez a modell a médialejátszásra koncentrál.

Dune HD Pro 4K Ultra

Itt már 4 GB RAM-mal és 32 GB flash memóriával gazdálkodhatnak az androidos programok. Bár a készülék külseje még nincs megtervezve, várhatóan szabványos hifi-méretű (43 cm széles) lesz az új csúcsmodell is, és bizonyosan tartalmaz majd 2 darab 3,5"-es HDD-fiókot és előlapi VFD-kijelzőt is. A jelenlegi Duo 4K-t követve egy ESS Sabre Pro ES9038PRO high-end DAC gondoskodik majd a minőségi sztereó analóg hangkimenetről. A hátlapon itt is találnak majd XLR-csatlakozókat a high-end erősítőt használó audiophilek. A HDMI2.0-ás kimenet mellett egy második, csak hangot továbbító HDMI-kimenet is használható lesz azok számára, akik házimozi-erősítője még nem kezeli a 4K-t, így a kép közvetlenül a TV-re/vetítőre továbbítható, a hang pedig a második HDMI-n az erősítőre kerülhet.

A Pro 4K Ultra készülék csak valamikor 2018 végén várható, jó esetben még időben, a karácsonyi szezon előtt. Bár korábban még a gyártói oldalon is megjelent termékfotó a Pro 4K Ultra modellről, bizonyosan nem úgy fog kinézni a végleges termék, és nem is az a cég fogja gyártani a készülékházat, akitől a régebbi renderelt fotó származott.

Ami bizonyos, hogy az univerzális Android operációs rendszerhez (verziója még nem ismert, de vélhetően 7-es) elérhető lesz egy egyedi Dune HD alkalmazás (a rendszer része lesz alaphelyzetben), amely a Dune HD lejátszók megszokott kezelőfelületét biztosítja, így a készülék a korábbi Dune HD lejátszókkal teljesen azonos módon fog működni mindaddig, amíg szándékosan át nem lépünk a háttérben futó Androidra. Bízunk benne, az androidos háttér ellenére megbízhatóan fog működni a rendszer, bár – ismerve számos Androidos lejátszót – nem számítunk olyan stabilitásra, mint amit a linuxos modellek esetén eddig megszoktuk. A HDR10-től eltekintve a képminőség is bizonyosan elmarad majd a Sigma chipes modelleknél tapasztaltaktól (a használt chipekben nincs képjavítás, főleg nem VXP-szintű), így akinek elegendő a fullHD felbontás, vagy mondjuk bár 4K-s a vetítője, de még nem kezeli a HDR formátumokat, annak továbbra is a Sigma Designs processzoros Solo/Duo modelleket javasoljuk.

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .