FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Hamarosan: Dune HD Duo 4K!
2016. november 14.

A fórumunkban ma posztolt igen komoly előrelépést jelentő Solo 4K/Solo Lite béta firmware mellett hardveres vonatkozású hírünk is van, nem is akármilyen! Akik emlékeznek még a nem is olyan régi Dune HD Duo-ra, már a Solo 4K megjelenésekor sejthették, hogy nem véletlen a „Solo” elnevezés. Ha van szóló, előbb-utóbb csak lesz duó is... Mivel megjelent az angol márkaoldalon a Dune HD Duo 4K adatlapja, gyakorlatilag biztosra mondhatjuk, hogy tényleg lesz. Nézzük tehát, mire számítsunk, a cikkünk végére meg talán kiderül az is, hogy mikor!

A Dune HD-nél a Solo 4K-ban bemutatkozó, majd a Solo Lite-ba is bizonyított VXP®-s Sigma Designs SMP8758 médiaprocesszor köré épül a Duo 4K is. Itt azonban a Solo-kban használt 1 GB RAM és 4 GB Flash ROM helyett 2 GB RAM és már 8 GB Flash ROM kerül beépítésre. Ez bizonyosan sokat segíthet a komolyabb Dune szoftverek (pl. My Collection jukebox), illetve akár az Android operációs rendszer futtatásában is.

Ahogy már ránézésre is látszik – illetve az korábbi Duo modellnél megszokhattuk –, két 3,5"-es merevlemez tolható be az előlapon lenyíló ajtók mögött található HDD-fiókokba. Megfelelő adapterrel természetesen nincs akadálya 2,5"-es HDD vagy SSD használatának sem, ráadásul a hot-swap elektronikának köszönhetően akár menet közben is cserélhetőek ezen háttértárak. A lemezfiókok nem különösebben izgalmasak azoknak, akik hálózati lejátszónak szeretnék használni a Duo 4K-t. Ezen a téren is azt tudja, amit a Solo 4K: gigabites ethernet a hátlapon, két külső antennás, két frekvenciás (2,4 és 5 GHz) 802.11b/g/n/ac sebességekre képes belső wifi-kártya az alapfelszereltség része.

Szintén a Solo 4K-ra „ütött” a nagy testvér a TV-tunerek tekintetében is. Itt is lehetőség lesz kódolatlan DVB-T/T2 földfelszíni, és DVB-C kábeles digitális adások lejátszására és rögzítésére – akár 4K felbontással is, ha lesz idehaza ilyen adás. Szintén megkapjuk a belső Z-Wave vezérlőkártyát is, amelyhez már létezik a Dune Store-ból ingyenesen telepíthető vezérlőprogram, amely segítségével a Duo 4K is használható okos otthonunk központjaként (további infók: link...). A hűtés itt is aktív – amelyre belső merevlemezek használatakor lehet szükség –, egy extra halk, 12 cm-es ventilátor gondoskodik róla.

De nézzük végre azokat a képességeket, amelyekkel a Duo 4K több, mint a Solo 4K! Első ránézésre – a szabványos hifi-szélességen túl – ez a korábbi Dune HD lejátszókról ismerős kék (OLED) kijelző az előlapon. A kijelző nem csak a lejátszás folyamatát jelzi másodperces részletességgel, de a könyvtárrendszerben történő navigálás során láthatjuk a kiválasztott mappákat és fájlokat, ezek neve akár scrollozódik is a kijelzőn, ha nem fér egyben rá. Így a TV vagy projektor bekapcsolása nélkül is böngészhetünk a médiafájljaink között, aminek alapvetően zenelejátszáskor van jelentősége.

A zenelejátszással el is érkeztünk a Duo 4K egyik fő képességéhez. Akik nem csak az otthoni mozizásnak, de a minőségi zenehallgatásnak is a megszállottjai, jól tudják, hogy a legtöbb házimozi-erősítő nem alkalmas a high-end sztereó zenelejátszásra, az azokban található DAC-ok a sokcsatornás filmes hangsávokhoz lettek kiválasztva. Nem is szólva arról, hogy az audiophile felhasználók által használt SACD-k és DSD-fájlok natívan nem is dolgozhatóak fel velük. 24-bites, max. 192 kHz-es PCM jelfeldolgozásnál messzebb nem jutunk a segítségükkel. Ennek a ténynek köszönhetik a külső DAC-ok (mostanában pl. az USB-sek, amelyek számítógéppel, de akár egy Android rendszerrel is remekül használhatóak) terjedésüket, a vájt fülű felhasználók számtalan különféle minőségű és nagyon különböző árú termék közül választhatnak mára. A Duo 4K-val egyúttal viszont egy 32-bites DAC-ot is kapunk majd! Az amerikai ESS Sabre termékcsalád ES9018K2M jelzésű, referencia minőségű digitál-analóg konvertere 127 dB-es dinamikatartományt biztosít, és akár 384 kHz-es mintavételezésre is képes. Natívan kezeli az SACD-kkel érkezett DSD-formátumokat, egészen a legjobb minőséget nyújtó DSD512-es felvételekig. Ezt a DAC-ot használja pl. az OPPO BDP-105D Blu-ray lejátszó és a szintén Sigma chipes Popcorn Hour A-500 Pro is.

A Sabre DAC hangját a Duo 4K hátlapján sztereó RCA és szimmetrikus XLR-kimenetek továbbítják az erősítőnk – akár a HDMI-s házimozi-erősítőnk – analóg bemenetére. A DAC jelen esetben azonban nem csak a Duo 4K által lejátszható zenefájlokat képes feldolgozni, hanem digitális coax bemenetén át is fogad adatot. Sőt – bár jelenleg az angol márkaoldal opcionális lehetőségként említi, amiről nem tudjuk pontosan, hogy mit jelent – USB-porton keresztül is elérhető az ESS DAC, tehát a Duo 4K mint külső coax vagy USB-s DAC is használható más digitális hangforrások (pl. CD-lejátszó, laptop, androidos mobil, stb.) számára! (Amint sikerült megtudni, mi is a pontos helyzet az USB-s hangbemenettel, frissítjük ezen hírünket!)

A Duo 4K ajánlott kiskereskedelmi ára – az európai átlagos 19% ÁFÁ-val kalkulálva – jelenleg 699 EUR. Ez Magyarországon, ahol a vevők könnyedén fizetik ki a 27%-os ÁFÁ-t is, várhatóan bruttó 230 ezer forint fölötti árcédulát jelent majd. Mindez persze nagyban függ majd a megjelenéskor (amely időpontját még nem ismerjük) aktuális EUR árfolyamtól is.

FRISSÍTÉS 1: USB-s DAC-ként való használhatóság nem lesz a Duo 4K alapszolgáltatása. Habár a hátlapon ott lesz az USB-host csatlakozó, de a belső panelen nem lesz hozzá elektronika. Elképzelhető, hogy később kapható lesz hozzá egy bővítőkártya, ha lesz igény erre a funkcióra.

FRISSÍTÉS 2: a tajvani gyárból az első Duo 4K-k várhatóan december közepén indulnak el Európába, így kicsi az esélye, hogy a karácsonyfa alatt ilyen lejátszók legyenek bárkinél is. Bár, ha nem bontjátok le a fát januárig...

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .