FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Filmes jukebox a Solo 4K-n!
2016. szeptember 8.

Facebook oldalunkon már írtunk pár szót róla hétfőn, most részletesen bemutatjuk: végre Dune HD lejátszón is van belső jukebox-szkenner! Bár jelenleg (még?) csak a Solo 4K-ra elérhető, de elméletileg nincs akadálya annak, hogy korábbi modellekre is megérkezzen egy frissítés során a My Collection névre keresztelt alkalmazás.

Ellentétben a korábbi Zappiti és egyéb megoldásokkal, nincs többé szükség számítógépre ahhoz, hogy filmgyűjteményünket (jelenleg csak a filmeket kezeli az új program) látványos, filmborítókat és a leírások alatt háttérképeket megjelenítő grafikus kezelőfelületen, úgynevezett jukeboxban láthassuk és böngészhessük. Ha van internetkapcsolat a Solo 4K-n, a filmfájlok neve alapján a lejátszó automatikusan letölti a szükséges adatokat és képeket, és a ROM-ban(!) tárolja azokat, így akkor is megjeleníthető a jukebox, ha a hozzájuk tartozó fájlok háttértára éppen nincs csatlakoztatva.

A My Collection – ha elkészültünk a magyar változatával várhatóan Saját gyűjtemény – alkalmazás a Solo 4K főmenüjében, a Források mellett kapott helyet:

A hangjegyet is tartlamazó ikon azt sejteni, hogy előbb-utóbb nem csak a filmekkel, de a zenéinkkel (esetleg még fotóinkkal is) működni fog a jukeboxos felület. A My Collection indítása után az alábbi lehetőségeket kínálja fel:

Az All movies (minden film) alatt az összes, már szkennelt filmünk adatait láthatjuk, az Available movies (elérhető filmek) értelemszerűen csak azon filmeket mutatja, amelyekhez a filmfájl jelenleg is elérhető egy csatlakoztatott helyi vagy hálózati meghajtón, azaz azonnal le is játszható akár. A Movies by folders (filmek mappák szerint) először a jukebox-szkennernek korábban megadott mappák/meghajtók alapján csak azok tartalmát kínálja fel (lásd később a szkenneléshez kijelölt mappák megadását). A Settings (beállítások) gombbal a szkenner működését paraméterezhetjük, itt adhatjuk hozzá, mely meghajtók mely mappáiban szkennelje a filmfájlokat.

A szkennelés – más médialejátszókon tapasztaltakhoz képest – igen gyorsan lezajlik, természetesen az internetkapcsolatunk sebességével arányos. Ha már szkenneltettünk bármilyen mappát, az All movies az alábbi kategóriák szerinti szűrést kínálja fel:

A fenti képen éppen kijelölt All genres (összes műfaj) opció ABC-szerint mutatja valamennyi filmet, míg az alábbi képen a Sci-Fi kategória elemei láthatóak:

Aki használt már valamilyen online adatokkal dolgozó jukebox alkalmazást, az biztosan tudja, hogy mennyire fontos a fájl- vagy mappanevek megfelelő használata, hiszen az itt található szavak alapján próbálja a program meghatározni az eredeti film címét, pontosabban az IMDB adatbázisában megtalálni azt a filmet, ami a leginkább esélyes a fájlnév alapján. A kívánatos elnevezésekről és mappastruktúráról a Terméktámogatás oldalunkon hamarosan elérhető My Collection kézikönyvünkben írunk majd. A cél, hogy minél kevesebb hiba legyen az automatikus szkennelés után a letöltött adatokban, azaz minél kevesebbet kelljen manuálisan módosítanunk. Ha egy fájlnév alapján nem tudja egyértelműen eldönteni a szkennelő algoritmus, hogy melyik a hozzá tartozó film, kiválaszt ugyan egyet, de jelzi nekünk, hogy megerősítést kér, mert nem egyértelmű a találata. A megerősítés során a fájlnévtől függetlenül megadhatjuk, hogy milyen címre vagy szavakra keressen, illetve konkrétan beírható az IMDB.com által használt azonosító szám is, amit a weboldalról ki tudunk lesni. Ha nem egyértelműnek jelölt egy keresés eredménye, megnézhetjük, milyen találatok miatt nem biztos a dolgában a szkenner:

Ha mi sem találunk megfelelő filmet a listában, jöhet a kereső szó (illetve filmcím) módosítása, vagy az IMDB-azonosító konkrét megadása:

Az alábbi képernyőn látható, hogy a még nem jóváhagyott találat esetén milyen lehetőségeink vannak a távvezérlőnk A, B, C és D gombjaival. Mondhatjuik azt, hogy nem erről a filmről van szó (Incorrect), jóváhagyhatjuk (This movie), bejelölhető, hogy a találat jó, de ez a fájl nem maga a film, csak az előzetese (Trailer), illetve a filmehez kapcsolódó egyéb tartalomnak (Add. material) állíthatjuk be az adott fájlt (pl. extra tartalom egy DVD-ről/Blu-ray-ről).

A végleges filmadatlap – ahová a jukeboxban megjelenő filmborítóra kattintva jutunk – az alábbi képen látható, elrendezése nem szabható testre. Ha a filmleírás nem fér el egy oldalon, a P+/P- gombokkal görgethető, tehát nincs „ráégetve” a szöveg a háttérképre, hanem valóban szövegként van tárolva. A bal oldali menüből indítható a lejátszás, megtekinthető a sátblista, illetve a film készítőit is listázhatjuk:

A Dune HD jukebox különlegessége, hogy egy filmünk adatlapjáról továbbléphetünk bármely szereplő, rendező, forgatókönyvíró, stb. adataihoz (szintén az IMDB.com alapján), ahonnan a személyek egyéb filmjeihez is eljuthatunk, onnan tovább lépve azok készítőit is láthatjuk, és így tovább, és így tovább:

Ha magyar a lejátszónk menüje, a szkennelés során a magyar nyelvű filmadatok kerülnek letöltésre, ha vannak ilyenek. Ha nincsenek, akkor az angol nyelvű leírást fogjuk látni.

Természetesen nem csak mozifilmeket, de tévéfilmsorozatokat is kezel a My Collection alkalmazás, hamarosan készítünk bemutató videót ezek működéséről (is). A program rohamos fejlesztése várható a következő hetekben, információink szerint a keresés funkció implementálása a legfőbb prioritás most, de várható a zenei és fotós jukebox-funkciók érkezése, valamint mobil appok megjelenése is hozzá. Amint lesz újabb hírünk, azonnal jelentkezünk vele. Ja, és hogy lesz-e My Collection a régebbi modellekre is? A hivatalos válasz, amit kaptunk: „Talán”. Update (2017-05-19): megjött a régebbi modellekre is.

My Collection kezelési útmutató angolul a gyártói oldalon: link...

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .