FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Dune HD Connect: fullHD lejátszó pendrive méretben
2013. december 17.

Október 21-én azt ígértük, hogy pár napon belül bemutatjuk a Dune HD Connect-et. Sajnos ennek azonban csak most jött el az ideje, amikor is végre ismertté vált az érkezési dátum és az ár is. Nézzük tehát mit várhatunk a valaha volt legkisebb Sigma chipes lejátszótól, amely valóban nem sokkal méretesebb, mint egy átlagos pendrive!

A Connect már 2013. márciusában bemutatkozott, amikor is a világ legkisebb fullHD set-top-box/médialejátszó eszközeként elnyerte a TV Connect Industry Awards elismerését a „Best TV Consumer Device” kategóriában, amit talán „A legjobb otthoni TV-s eszköz”-ként fordíthatunk le. A díjat az internet-, televízió- és hálózati szórakoztatóipar gyártóinak és szolgáltatóinak (pl. a legnagyobb telekom cégeknek) képviselői ítélnek oda termékeknek, szolgáltatásoknak vagy éppen személyeknek – 2013-ban 14 kategóriában.

Szeptember 16-án a Hollandiában már 6. alkalommal odaítélt ConnectedWorld.TV díjat kapta meg a Dune HD Connect „Az év otthoni hálózati eszköze” kategóriát megnyerve. Ezzel az elismeréssel a televízió- és videótechnika, valamint a műsorszórás és az internet találkozásához kapcsolódó izgalmas fejlesztések legjobbjait – idén a Connect-et – jutalmazzák Amszterdamban.

A világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállításán, a Las Vegas-ban minden év januárjában sorra kerülő CES-en „Hordozható médialejátszó és kiegészítő” (Portable Media Players & Accessories) kategáriában kapott jelölést a Connect a 2014-es „CES Innovations Design and Engineering Award” elnevezésű elismerésre. Így január 7–10 között ismét lesz miért izgulnunk!

De lássuk végre, hogyan is néz ki az az apróság, ami még a boltokba kerülése előtt ilyen elismeréseket kapott a szakmától!

 

Ahogy a fenti kép jól érzékelteti, a Connect nem sokkal nagyobb, mint egy 9 V-os elem, és eltekintve attól, hogy nem USB, hanem HDMI dugó található a végén, akár pendrive-nak is nézhetnénk. Az antenna a vezeték nélküli hálózati kapcsolathoz kell, és jelenleg csak wifivel szerelt változatban lesz kapható Európában, nincs tudomásunk arról, hogy később érkezne wifi nélküli változat is (minden aktuális egyéb Dune HD modell is tartalmaz beépített wifit).

Az antennával szemközti oldalon több csatlakozót is találunk. Az ethernet-aljzat kötelező felszereltség egy hálózati lejátszónál, hiszen a vezetékes kapcsolat garantálja csak a fullHD-s médialejátszást. Mivel a Connect valószínűleg tévénk vagy erősítőnk HDMI-bemenetébe lesz bedugva, külső infra vevőre lehet szükségünk, ha távirányítani is szeretnénk (bár természetesen mint minden Dune HD lejátszó, ő is irányítható okostelefonról, számítógépről hálózaton keresztül). A tartozék infra vevő csatlakozóját láthatjuk közvetlenül az ethernet-port mellett. Ha nem lenne elég tér az átlagos HDMI-dugónál azért vastagabb Connect számára a tévé vagy erősítő bemeneteinél, a csomaghoz mellékelt HDMI-hosszabbító kábelt tudjuk használni.

A harmadik „nyílás” ezen az oldalon egy mini-USB aljzat, ami azt jelenti, hogy természetesen nem csak hálózatról, de USB-s háttértárról is képes bármit lejátszani a Connect. A POWER/USB felirat arra utal, hogy ezen a porton keresztül kell biztosítani a lejátszó tápellátását is. Ehhez egy speciális 4-ágú kábelt kapunk a csomagban, amely egyik vége a Connect-hez csatlakoztatható, két másik végén 1-1 normál USB dugó van, amelyikből az egyiket pl. a mellékelt fali hálózati AC-adapter USB-kimenetére, vagy szükség szerint mindkettőt normál USB-portokra kell dugni a tápellátás végett, negyedik ágán pedig egy USB-aljzatot találunk, amely a háttértárat fogadja.

Ahogy a Connect alján lévő felirat jelzi, a végében helyett kapott egy kártyaolvasó is, amely microSD kártyákat fogad. Egyéb memóriakártyákat a Connect USB-portjára kártyaolvasót csatlakoztatva tudunk használni. A fenti képről hiányzik még egy felirat, az AV out. Ez a mini kombinált csatlakozót a kártyaolvasó mellett található, és a mellékelt speciális kábel segítségével az alábbi jeleket továbbítja tévénk, erősítőnk felé RCA dugókon keresztül:

 • kompozit videó
 • komponens videó
 • sztereó analóg hang
 • koax digitális hang

Így akár analóg jelet fogadó megjelenítő, és régebbi, koax digitális hangbemenettel már rendelkező házimozi-erősítő mellett is használható a Connect. Ezzel gyakorlatilag körbe is jártuk a mindössze 87×36×14 mm-es, és 39 gramm súlyú, Tajvanon készülő apróságot.

A Connect mellé természetesen nem csak infra vevőt, hanem egy normál méretű, a korábbi Dune HD távvezérlőkhöz képest megújult dizájnú infra távirányítót is kapunk. Sőt – bár a gyártói oldalon még nincs nyoma –, létezik már beépített TV-tuneres prototípus is, így várhatóan előbb-utóbb az is megérkezik majd hozzánk, ahogy a már nyáron beharangozott TV-102-T is. Elméletileg nem csak DVB-T, de akár DVB-S tunert tartalmazó Connect is elképzelhető, hiszen a Dune HD lejátszók firmware-je már régóta fel van készítve műholdvevős tunerek kezelésére is. A Connect mini készülékházán egy normál koax antennabemenet természetesen nem férne el, így normál koaxiális kábelt egy miniatűr csatlakozóval és adapterrel lehet majd a lejátszóhoz kötni. Az antennacsatlakozó az alábbi fotó tanúsága szerint az USB- és az infra-port között lesz:

A Connect belseje már nem tartalmaz annyi újdonságot, mint a forradalmi külső. Belül gyakorlatilag egy TV-102 WiFi-t találunk, az eddigi legkisebb Dune HD lejátszó processzora (SMP8675) és memóriája (512 MB RAM, 256 MB flash ROM) köré épül a Connect elektronikája is. Egy különbséget érdemes csak megemlíteni: a Connect tartalmaz microSD-olvasót.

DTS hangsávokat dekódolni ez a modell sem tud – csakúgy, mint az aktuális TV-102 sorozat –, így ezek csak továbbküldve, házimozi-erősítő (vagy DTS-t fogadó TV) által feldolgozva szólaltathatóak meg. Mindezek után nem lehet meglepő az ára sem, ami szintén megegyezik majd a TV-102 WiFi árával (jelenleg 36 900 Ft). Azzal szemben a Connect azonban könnyebben elrejthető akár a tévé, akár az erősítő mögé, így azok számára lehet ideális választás, akik semmilyen új eszközt nem szeretnének már látni a meglévő házimozi komponensek mellett. A Connect nagyságrendekkel tökéletesebb médialejátszó, mint napjaink bármely TV-jének beépített lejátszója, amit nem kell azok számára már bizonygatni, akik használtak már Dune HD eszközöket.

A Dune HD Connect csomag tartalma:

 • Dune HD Connect lejátszó
 • Infra távvezérlő
 • 2 darab AAA elem a távvezérlőhöz
 • Infra vevő 3,5 mm-es jack csatlakozóval
 • 4-ágú USB-kábel (adat és tápkábel egyben)
 • 110–230 V-os hálózati adapter USB-kimenettel
 • HDMI-hosszabbító kábel
 • Kombinált analóg hang-, videó- és digitális koax hangkábel
 • Gyors üzembe helyezési útmutató több nyelven

Magyarországra az első Connect-szállítmány január elején érkezik, de néhány napon belül a termék már előrendelhető lesz forgalmazóinknál, és felkerül ide, a Dune HD.hu termékei közé is. Addig a gyártói weboldalon található több információ róla: link...

 

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .