FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Első tapasztalatok a 3D-s modellekkel
2013. február 5.

Miután tegnap végre a Base 3D-k is megérkeztek hozzánk, azonnal nekiálltunk kicsit próbálgatni a két első 3D-s Dune HD lejátszót. Természetesen főleg a 3D-s hálózatos lejátszás érdekelt minket, de az új processzorok miatt természetesen minden korábbi funkciót is érdemes ellenőrizni, hogy kiderüljenek az olyanféle rejtett hibák, mint a 2D-s TV modellekben használt SMP8675-ös processzor DTS-HD hangsávokkal tapasztalt akadozása. Sajnos, úgy tűnik, ezen a téren az új SMP8672 sem jobb, bár még reménykedünk, hogy szoftveresen orvosolható lesz a probléma...

Bekapcsolás után egy kifejezetten tarka „Black” nevű skinnel indul a Base 3D, a TV-303D és a legutóbbi frissítés után már a TV-102 is:

 

 

Szerencsére minden korábbi grafikus téma ezentúl is választható a menüből, így visszaálltható a régebbi, szerintünk jóval ízlésesebb pl. grafitszürke felület is.

A Beállítások menüben sok újdonságot nem találtunk, a videókimenetnél tudjuk engedélyezni és tiltani a 3D-s képet a HDMI 1.4-es port esetében. Az alábbiakban – kicsit rendszertelenül, alaposabb teszt később várható – felsorolnánk miket tapasztaltunk az első pár órás próbák során. A Base 3D és a TV-303D között nincs különbség működésben, így mindkettőre igaz, hogy:

  • Bár a gyártói firmware-ek oldalán nincs letölhető frissítés a Base 3D-hez és a TV-303D-hez sem,  mindkét lejátszó a bekapcsolás után talált online elérhető firmware-t, és ezek telepítés után teszteltük őket.
  • NFS-en keresztül az olvasási teszt egy Synology NAS-ról stabilan 38 Mbyte/másodperc, ami természetesen többszöröse annak, ami akár 3D-s Blu-ray filmekhez szükséges – ezzel a sebességgel elégedettek lehetünk egy lejátszó esetében.
  • A gigabites sebesség ellenére a Beállítások/Hálózat menüben 10/100 Mbites választási lehetőség van csak a wifi mellett, de ezek szerint valóban gigabiten működik az ethernet, csak a kiírás a régi modellek firmware-jéből származik.
  • Ha 8-bitesnél nagyobb színmélységet választva a 3D-s ISO fájloknál se kép, se hang, így vissza kellett kapcsolnunk 8 bitre. 2D-s forrás esetén nem okozott problémát a 10/12-bites kimenet használata, csak a 3D-nél.
  • A korábban (TV-101, TV-301, TV-102 esetében) problémás nagy bitrátájú DTS-HD MA hangsávok sajnos ezeken a modelleken is kihagynak, az erősítő látszólag nem érzékel bemenetet pillanatokra, vagy másodpercekre (pl. A birodalom visszavág BD lemez német hangsávja). Dolby TrueHD-val nem volt hasonló problémánk.
  • DTS-HD HI RES hangsáv egyáltalán nem szólal meg jelenleg.

A fenti listát a héten még folyamatosan bővítjük, illetve igyekszünk válaszokat kapni a gyártótól az ezek által felvetett kérdésekre. Jelenleg tartunk tőle, hogy a DTS-HD akadozás hardveres eredetű, a többi szerintünk szoftveresen javítható átmeneti probléma csak. De lássuk azért, mit mond minderre a Dune HD majd!

(A fenti hír megszületése óta már egy firmware-frissítés megoldott a DTS-HD akadozást, így a két 3D-s Dune lejátszó hibátlanul kezeli a HD-s hangot és képet is.)

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .