FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Mikor lesz végre 3D-s Blu-ray kompatibilis Dune lejátszó?
2012. szeptember 19.

Jelen állás szerint belátható időn belül várhatóan nem lesz ilyen készülék... Bár a Dune HD Pro tervei immár évek óta izgatják a rajongókat (vagy éppen borzolják a kedélyeket)... Ráadásul az ehhez várt 3D-s Sigma chip a Popcorn Hour A-400 lejátszóban már bemutatkozott, valamint a berlini IFA kiállításon – igaz, már a Dune HD Pro Gateway egység nélkül, de – a Pro továbbra is ki volt állítva, mint jövőbeli termék, sőt, a Dune HD Max 3D terveit is láthatták a látogatók...

Ha lehetne, most vélhetően így nézne ki a Max 3D-s változata:

Hogy mégis mi az akadálya annak, hogy újabb Dune HD lejátszók jelenjenek meg Blu-ray logóval? A probléma az idén márciusától a Blu-ray licensz részét képező Cinavia másolásvédelem.

Már 1999-ben megkezdődött egy újfajta védelem fejlesztése a Sony megbízásából, egy viszonylag ismeretlen, Verance nevű cég által. Több, mint 10 éven keresztül tartott a kidolgozása, és 2010-ben vált véglegessé. 2012 márciusától kötelező minden új Blu-ray lejátszó számára, azaz a Blu-ray licensz része lett; amely készülék megkapja azt, annak fel kell ismernie a másolatokat. A Cinavia egészen máshogy közelíti meg az eredeti/másolt kópiák kérdését. A védelem lényege, hogy valamelyik hangcsatornába elegendő beletenni (tehát nincs benne pl. a videóban), és szinte bármit csinálhatunk ezután az adott hangsávval, a végeredményben kimutatható marad a vízjel. A hallható hangtartományba minimális mennyiségű adat (a vízjel) kerül bele, 15 másodpercenként mindössze 3 bit adódik az eredeti hangsávhoz – ez emberi fül számára mindez teljesen érzékelhetetlen. Ezután az alábbi konverziókat, átalakításokat mind elvégezhetjük a hangsávval, mégsem fog eltűnni belőle, és kimutatható marad a vízjel:

 • Veszteséges, vagy veszteségmentes formátumokra konvertálás (pl. MP3, DTS, Ogg Vorbis, stb.).
 • Analóg torzítások, mint pl. amplitúdómoduláció, vagy felgyorsítás/lassítás akár 10%-kal.
 • Mikrofonnal történő rögzítése a védett hangnak (pl. moziban, kamerával felvéve a vetített filmet és hangot).
 • Streamelés (pl. tévéadás).
 • Lekeverés, azaz pl. 5.1-es hangzás sztereóra konvertálása.
 • Számos egyéb manipulálás, részletesen lásd itt: link...

A Cinavia védelem nem csak a Blu-ray (vagy akár DVD, DVD-Audio, CD) lemezre került filmek, zenék hangjában lehet benne, de a moziban vetítettekében is, hogy a nézőtéren, vagy éppen a gépteremben készített felvételekbe is belekerüljön a vízjel. Így a kalózfelvételek készítését, de a saját magunk által megvásárolt eredeti lemezekről való másolást (pl. hogy a NAS-unkra rippeljük, ahonnan kényelmesebben és gyorsabban élvezhetjük pl. egy Dune HD lejátszóval) is megakadályozza a védelem. Pontosabban a másolást nem akadályozza meg, de a lejátszó – vagy akár a megjelenítő eszköz –, amint észrevette a Cinavia vízjel meglétét, ellenőrzi, hogy az adott eszköz jogosult-e egyáltalán lejátszani egy ilyen jellegű felvételt, illetve, hogy megvan-e a forrásban a megfelelő AACS (Blu-ray lemez esetén), vagy CSS (DVD esetében) kód. Értelemszerűen, ha pl. egy Blu-ray-ről készült MKV, vagy m2ts fájlt játszunk éppen, abból már el van távolítva a védelem, de a hangban lévő vízjel egyértelművé teszi a lejátszó (de ha tartalmazza a Cinavia védelmet, akkor akár a projektor, TV) számára, hogy ez nem egy eredeti kiadás, de onnan származnak az adatok. Ebben az esetben azonnal, vagy a definiálható időtartam után megjelenik egy figyelmeztető üzenet a másolásról, a Cinavia weboldalára irányítva a nézőt, és elnémul a hangsáv, vagy megáll a lejátszás, a programozástól függően. Az üzenet összesen négy féle lehet, attól függően, hogy milyen másolatot detektált a lejátszónk.

2009-ben – nem meglepő módon – a Sony Playstation 3 játékkonzolja volt az első Blu-ray lejátszó, amely firmware-je megkapta a Cinavia vízjel detektálásának képességét. Tekintve, hogy a PS3-ra számos hekkelt firmware létezik, elég hamar megtaláltak a házi fejlesztők a módját, hogyan lehet kikapcsolni a Cinavia-t a készülék szoftverjében. Ráadásul a DVDFab is rájött egy megoldásra, amellyel a PS3 számára (még a gyári firmware esetében is) olyan írott BD25 vagy BD50 lemezeket készíthetünk, amelyek működni fognak. Tekintve azonban, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható asztali Blu-ray és médialejátszókhoz nincs házi firmware – vagy ha van, akkor csak minimális módon képesek egyesek belenyúlni abba –, jelenleg nincsen tudomásunk arról, hogy ilyen készülékekre létezne megoldás a Cinavia kikerülésére.

Azok a lejátszók, amelyek 2012. márciusa előtt kapták meg a Blu-ray licenszt (pl. Dune HD Max, Duo, Smart család, Prime 3.0, Base 3.0), nem törődnek a Cinavia vízjellel (hiszen nem is képesek detektálni azt), így ezen készülékekkel jelenleg semmi probléma. Ha azonban mondjuk egy Max 3D nevű új termékhez szeretné a gyártó megvenni a Blu-ray licenszt, hogy teljes értékű BD lejátszóként is működhessen, akkor annak már kötelezően figyelnie kell a Cinavia vízjelet. A Sigma Designs valamennyi chipje 2009 óta képes erre, ha a firmware tartalmazza a megfelelő kódot. Így a Popcorn Hour A-400-ban bemutatkozó SMP8911-re alapozva is lehetne Blu-ray lemezeket lejátszó készüléket gyártani, de ez az eszköz nem játszaná le még az MP3 zenéket sem – ha azok egy Cinavia-védett lemezről származnak, nem is beszélve az ennél azért jóval gyakoribb MKV rippekről :(

Természetesen, nem kötelező egy lejátszóra megkérni a Blu-ray licenszt, de akkor az alábbiakról kell lemondani: Blu-ray optikai meghajtók kezelése, eredeti, vagy írott Blu-ray lemezek, ISO fájlok, BDMV mappák lejátszása menüvel együtt a gyári Blu-ray motor segítségével. Tehát pl. a NAS-ra másolt BD ISO fájl is csak lite módban (menük nélkül) játszható le elméletileg, ha nincs licensz a készüléken. Elméletileg, hiszen van már a piacon néhány médialejátszó, amely nem tartalmazza a licenszt, mégis a legtöbb BD menü működik rajtuk. Ez azonban csakis a gyártó programozóinak köszönhető, akik megpróbálják saját szoftverrel helyettesíteni a Blu-ray licensz hiányában nem használható BD-lejátszó rutinokat (a chiphez kapott gyári SDK nem tartalmazza ezeket).

A dilemma tehát minden médialejátszót gyártó cég számára 2012. márciusa óta: licenszeljék-e a Blu-ray képességeket, és mondjanak le a különböző rippelt fájlok lejátszásának lehetőségéről (már legalábbis azok esetében, ahol a forrás már Cinavia-védett), vagy próbáljanak meg licensz nélküli készülékkel sikeresek lenni. Nem kérdés, hogy az utóbbit választotta eddig mindenki, így idén nem jelent még meg olyan médialejátszó, amely Blu-ray licensszel bírna. Azok az asztali Blu-ray lejátszók azonban, amelyek képesek különböző fájlokat (pl. MKV, AVI) is lejátszani, és március után kerültek forgalomba, már sajnos blokkolják a Cinavia vízjeles fájlokat.

A fentieket végiggondolva az alábbi megállapításokra juthatunk (nem hivatalos vélemény):

 1. A médialejátszókat gyártók alig várják, hogy valaki feltörje végre a Cinavia védelmet :)
 2. A közeljövőben a legnagyobb médialejátszó gyártók komoly erőfeszítéseket fognak tenni, hogy saját szoftverrel teljes értékűen tudjanak lejátszani bármilyen menüvel bíró Blu-ray ISO-t és mappát, illetve nagyobb hangsúlyt kap a minél fejlettebb BD lite lejátszási mód.
 3. Felértékelődnek, és vélhetően még sokáig gyártásban maradnak a jelenlegi Blu-ray licenszes médialejátszók, amelyek még nem tartalmazzák a Cinavia-t.
 4. A kisebb, alapvetően kínai noname gyártók lehet, hogy ki mernek jönni kalóznak mondott firmware-ekkel, amelyek kikapcsolják a Cinavia-t a készülékeikben. Ezektől a firmware-ektől hivatalosan elhatárolódnak, de természetesen ők maguk szivárogtatják ki azokat. (Természetesen óva intunk mindenkit ezután is ilyen gyártók lejátszóitól.)
 5. Azok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy meglévő és leendő eredeti lemezeiket (menüvel, extrákkal) és médiafájljaikat is le tudják bármikor játszani, vélhetően elgondolkodnak azon hogy ezentúl erre két eszközt (egy asztali Blu-ray lejátszót és egy médialejátszót) használnak majd, lemondva arról, hogy merevlemezről is menüvel együtt élvezhessék az egyébként megvásárolt BD filmjeiket :(

Mindezek alapján arra számítunk, hogy rövid időn belül nem lesz új Blu-ray licenszes médialejátszó a piacon. A Dune HD-n kívül más médialejátszós gyártótól sem várható ilyen készülékre mindaddig, amíg nincs megoldás a Cinavia vízjel „kimosására” a hangsávokból. 11 évig készült a védelem, kíváncsiak vagyunk, mennyi idő kell a feltöréséhez!

Természetesen nem az a probléma a Cinavia-val, hogy a kiadók próbálják megakadályozni azt, hogy az eredeti lemezek megvásárlása helyett más módon jussanak hozzá az otthoni felhasználók a filmekhez. Számunkra, akik a legkényelmesebb, leggyorsabb és legbiztonságosabb módszerrel, hálózaton keresztül egy dedikált médiaszerverünkről moziznánk, hallgatnánk zenét a lakás több szobájában, nehezen emészthető, hogy miért akadályozza meg bárki is, hogy a sok ezer forintért megvásárolt saját lemezemet megóvjam a karcolásoktól, bemásolhassam a NAS-omra, ahol a többi filmemmel együtt bármikor megtalálom és azonnal elindíthatom (vagy akár a 4 éves gyermekem, aki kezébe nem adnék gyári optikai lemezt), anélkül, hogy az eredeti korongot a kezem ügyében kellene tárolnom, majd keresgélnem a polcomon, végül kivárva a lassú betöltést, és „élvezve” közben a lemez susogását a Blu-ray olvasóban.

Ha szeretnél hozzászólni ehhez a hírhez, a fórumban megteheted itt: link...


  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .