FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Hivatalos részletek a DUNE HD Pro-ról
2012. január 24.

A korábbi Pro-s hírünk még nem hivatalos információk alapján készült, most – bár kicsit megkésve – végre kaptunk egy forgalmazói hírlevelet is a gyártótól annak apropóján, hogy az ebben foglaltak tegnap felkerültek az angol oldal publikus hírei közé is. Ismerté váltak a tervezett árak, és kicsit többet megtudhatunk végre a DUNE HD Pro Gateway néven várható LCD-képernyős NAS-ról (vagy inkább rippelő állomásról?) is...

Az alábbi képen láthatóak az egyes komponensek elnevezései, és a tervezett kiskereskedelmi bruttó ár – ami jó szokás szerint ugyanannyi EUR lesz Európában, mint amennyi USD az USA-ban:

Először, a Sigma Designs SMP8910-es chip megjelenésétől függően a tervek szerint idén március–április környékén várható a DUNE HD Pro Master, azaz a lejátszó egység érkezése. Csak ezután kezdődik majd valamikor a másik két kiegészítő gyártása, melyek közül a DUNE HD Pro Extender leghamarabb akkor kerülhet piacra, ha az új Sigma chipen működik már a gyári optikai lemezek kezelése – mely vélhetően pár hónap késést jelenthet az eddigi gyakorlat alapján. Ettől függetlenül a Master már az első perctől fogva képes lesz merevlemezről, hálózatról BD tartalom lejátszására, így berippelt korongjaink azonnal használhatóak lesznek. A Master főbb specifikációi nem változtak, a toroid mágneses stabilizált tápegység és a Burr-Brown DAC-ok használata említésre került a mostani hivatalos hírben is. A két hátlapi HDMI-kimenet közül az egyik kifejezetten hangkimenetként működik majd, lehetővé téve, hogy igény esetén a digitális hangot és a képet különböző eszközökkel dolgozzák majd fel a high-end felhasználók.

Elméletileg a DUNE HD Pro Master is képes lesz belső tunerkártyák fogadására (bár a jelenlegi modellekhez több, mint egy éve várjuk már a tévétunerek megjelenését, ezidáig hiába), DVB-T/DVB-T2, DVB-C2, DVB-S és DVB-S2 (földi sugárzású, kábeles és műholdas) adások vételéhez és rögzítéséhez.

A DUNE HD Pro Extender CD/DVD és Blu-ray optikai lemezeket lesz képes lejátszani (tehát pl. SACD-t nem), a merevlemez rack pedig 3,5"-es SATA diszkeket fogad, melyek szerelés nélkül betolhatóak és kihúzhatóak, ahogy a jelenlegi modellpalettánál pl. a DUNE HD Max esetében is működik a HDD-fiók. Ahogy korábban már megtudhattuk, az Extender két meghajtója egy-egy eSATA kábellel csatlakozik a Master-hez, és a tápot is a lejátszótól kapja.

Újabb érdekes részletekre derült fény a DUNE HD Pro Gateway névre keresztelt, leginkább talán NAS-nak tekinthető, legnagyobb méretű Pro egységről. A max. 4 darab belső merevlemeze RAID 0, 1 és 5 módokban formázható le, így a biztonságra vágyók, és a maximális tárhelyet igénylők is kedvük szerint konfigurálhatják. A kijelző fölé épített BD-ROM a tervek szerint lehetővé teszi gyári lemezek bemásolását is a merevlemezekre, azaz akár zenéket, akár DVD- és Blu-ray filmeket is rippelhetünk a későbbi hálózaton keresztüli, akár több helyiségben is lehetséges lejátszáshoz. Az érintőképernyőn nem csak a rippelés indítható és a folyamata követhető, de lehetőségünk lesz a lejátszót (DUNE HD Pro Master) is vezérelni. Így pl. zenehallgatáshoz nem szükséges majd a tévét bekapcsolni, mert a 7 inches képernyőn kényelmesen tudunk majd böngészni a zenegyűjteményünkben, vagy, mondjuk, webrádiót hallgatni. A Gateway egy két portos beépített gigabites ethernet switch-t is tartalmaz, így maximális sebesség és stabilitás érdekében közvetlenül összeköthető a Master-rel is, miközben a másik porton otthoni hálózatunkhoz kapcsolódhat.

A fentiek alapján kíváncsian várjuk a Pro tavaszi megjelenését, bár az elmúlt évek tapasztalatai alapján mi inkább nyár végére, esetleg szeptemberre valószínűsítjük, hogy a 3D-s processzorra alapuló piacképes lejátszó kapható is lesz. Nyitott kérdés még – bár igyekszünk választ kapni rá a gyártótól –, hogy valóban kaphatóak lesznek-e majd az aktuális Smart, Duo és Max modellekhez alaplap-upgrade-ek az új 3D-s chippel szerelve?


  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .