FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Megéri várni a Dune HD Pro-ra! (frissítve a hír)
2011. szeptember 1.

Az eredeti tervek szerint még 2010-ben érkezett volna a high-end kategóriás legnagyobb Dune HD lejátszó, de a HDI inkább megvárta vele az első 3D-s Sigma Designs chip, a 8910-es megjelenését, hogy hosszabb ideig lehessen verhetetlen az új csúcsmodell. Egyértelmű, hogy jó döntés volt...

A holnap kezdődő berlini IFA kiállításon mutatja be először a HDI a tavaly ilyenkor elhalaszott Dune HD Pro modelljének vélhetően már végleges, új változatát. A processzorválasztás nem okozott meglepetést a hozzáértőknek: a professzionális (VXP) felskálázásra képes és teljesen 3D-kompatibilis Sigma Designs 8910-re épül a high-end felhasználókat célzó szuper lejátszó.

Az egy évvel ezelőtt megismert prototípushoz képest váratlan újdonság a beépített 7"-os színes érintőképernyő és a dupla, 3,5"-es hot-swap merevlemezfiók. A kijelző fényereje állítható (pl. a tőle balra található Dimmer gombbal), vagy akár teljesen ki is kapcsolható majd. Maradt a korábbi terveknek megfelelő 7 darab Burr-Brown DAC (ezt a digital-analóg konverter márkát nem kell bemutatni a minőségi zenelejátszó eszközök szerelmeseinek, 16–32 bites feldolgozásra képes, akár 192 kHz-ig), és mint a jelenlegi HD Max és HD Duo, a HD Pro is képes lesz akár két TV-tuner kártya fogadására is – ha egyszer megjennek majd ezek a régóta várt kiegészítők. A lenti képen látható Direct gombot használva kikapcsol a lejátszó valamennyi áramköre, amely a képfeldolgozással kapcsolatos, és ilyenkor csak zenelejátszásra lesz képes. Ez a módszer biztosítja, hogy semmiféle felesleges zavar nem kerül a feldolgozott hangba, az a lehető legjobb high-end minőségben szólalhat meg.

Az aktuális helyzet szerint kb. így fog kinézni a Dune HD Pro (látványgrafika, nem termékfotó)

 

SMP8910Amit az új processzorról tudni érdemes: Idén, január 4-én jelentette be a kaliforniai Sigma Designs, hogy SMP8910 néven, várhatóan a 3. negyedévben érkezik a nagyon komoly előrelépést jelentő új chipje, melyet a csúcskategóriás Blu-ray-/médialejátszókba és set-top-boxokba (IPTV, DVB-T/DVB-C/DVB-S vevők) szán.
Főbb tulajdonságai:

 • 3D videó támogatása (Blu-ray 3D, side-by-side, top-bottom, RealD, Sensio, TDVision)
 • 3D fotók támogatás (JPEG stereo, MPO, PNG stereo)
 • HDMI1.4a CEC-kompatibilitással és 12-bites színmélységgel (deep color, xvYCC-színkezelés)
 • Linux és Android™ OS támogatása
 • Az XBMC (Xbox Media Center) fejlesztői környezetének támogatása
 • Adobe Flash Lite és Adobe Air támogatás
 • Kétmagos processzor, 80%-os sebességnövekedéssel az SMP8644-hez képest
 • 3D-képes grafikus kezelőfelület támogatása (grafikai elemek hardveres forgatása, tükrözése, torzítása, stb.)
 • Gigabites ethernetvezérlő
 • Stúdió minőségű felskálázás/feljavítás VXPŸ feldolgozással

A fenti felsorolásból vélhetően a 3D nem igényel különösebb magyarázatot. Ezidáig csak a hagyományos asztali Blu-ray lejátszók között találhattunk 3D-s BD filmeket lejátszó készüléket, de a hibrid (hálózatról és merevlemezről is mindent kezelő) médialejátszók között nem volt ilyen eszköz, azok csak a side-by-side, vagy top-bottom, felezett felbontású 3D-s filmeket tudták a tévére továbbítani, többek között a HDMI 1.4 kimenet hiányának köszönhetően. Tekintve, hogy a HDI lejátszók linux alapon működnek, vélhetően a Dune-ök sosem fognak profitálni az Android oprendszer támogatásából, ahogy az egyedi grafikus kezelőfelület mellett sem fog megjelenni az XMBC integrációja.
A Flash a webböngésző teljes értékűvé fejlesztésében segít, bár ezt már a jelenlegi processzorok is tudják, viszont a valódi gigabites támogatás a hálózati másolgatásokkor (ha nem pl. NAS-ról játszunk le) igen nagy előny lesz majd.

Nézzük azonban az SMP8910 szerintünk legértékesebb tulajdonságát, a stúdió minőségű felskálázást/feljavítást VXP feldolgozással – melynek birtokában tovább növelik előnyüket a Sigma-alapú lejátszók az egyéb processzort (pld. Realtek, Intel Atom) használó konkurens – de inkább olcsó – termékekkel szemben. A Gennum cég VPX technológiája gyakorlatilag szabvánnyá vált a professzionális digitális videózásban és utómunkálatokban. A stúdióberendezéseken kívül olyan high-end gyártók lejátszóiban, videókonvertereiben használták eddig, mint pld. a Mark Levinson, vagy a Kaleidescape. Valamennyi eszköz a sok százezer, illetve millió forintos árkategóriába tartozik – nem kis részben a VPX-nek köszönhetően.
A Sigma Designs 2008 elején vásárolta fel a Gennum VPX-üzletágát 18 millió dollárért, és az SMP8910 lesz az első processzor, amely integrálva tartalmazza ezt az eddig csak a high-end kategóriában megfizethető technológiát, melynek legfőbb erényei:

 • Egyedülálló minőségben skálázza fel a kisebb felbontású anyagokat fullHD-re. Ezen a téren eddig sem volt konkurenciája a Sigma processzoroknak, de ezentúl ez a konverzió a high-end minőséget hozza el a médialejátszókba is.
 • Digitális zaj csökkentése, a tömörítés hibáinak eltűntetése a dekódolt képből.
 • Adaptív kontraszt és a részletek kiemelése. A fentieken túl az SMP8910-be integrált elektronika két újabb VPX-tulajdonsággal is bővül:
 • Adaptív de-ghosting: csökkenti a szellemkép megjelenését, ami számos olcsóbb 3D-s tévénél jön létre, amikor a másik szem számára készülő kép előfeldolgozása gyorsabb a tévékép vezérlésénél.
 • Adaptív de-banding: csökkenti a színek kontúrképződését, amit főleg finom színátmeneteknél találhatunk zavarónak, amikor sávokat vélünk felfedezni bennük – tipikus mellékhatása a H.264 tömörítésnek is. Főleg nagyméretű képnél (pld. projektorral vetítve) jön elő „látványosan” az említett csíkosság.

A Dune Pro főbb paraméterei, képességei tehát:

 • 7"-es érintőképernyő – albumgrafika megjelenítésére is
 • VXP videóprocesszor
 • 7.1-es high-end analóg kimenet
 • THX Media Director
 • Professzionális toroid tekercses tápegység
 • Fém készülékház vibrációmentes mechanikával
 • DIRECT zenelejátszás  lásd fentebb
 • 19"-es rackbe szerelhető
 • THX Media Director kompatibilitás és minősítés
 • Fekete és ezüst színű változatban lesz elérhető

A fenti lista utolsó eleme viszonylag friss dolog, érdemes róla kicsit bővebben is beszélni. A THX által kidolgozott eljárás lényege röviden, hogy egy zene, vagy mozi fájl, kiadvány (CD, DVD, Blu-ray korong) tartalmaz olyan metaadatokat, amelyek leírják, hogy milyen körülmények között készült a felvétel, és milyen az optimális lejátszási paraméterek. A THX Media Director eljárást használó készülékek – mint pl. a Dune HD Pro – képesek kiolvasni ezen információkat, és ennek megfelelően állítják be magukat. Így pl. a lejátszó a szükséges színmélységre vált, kiválasztja a megfelelő surround módot, stb. Hasonlóan a kompatibilis megjelenítők és hangrendszerek is automatikusan alkalmazzák az ideális paramétereket (pl. 3D-re kapcsolnak), nekünk nem kell foglalkoznunk többet ezek állítgatásával, hogy pl. az adott film a legjobb minőségben jelenjen meg előttünk, nem kell 3 féle távvezérlővel menük sokaságában kattingatnunk. Mindezt a THX virtuálsi „rendezője” elvégzi helyettünk. Kíváncsian várjuk!

A fentiek alapján nem kétséges, hogy a Dune HD Pro mérföldkő lesz a médialejátszók történelmében, bár ára is ennek megfelelően fog alakulni; várhatóan 500 ezer forint fölött lesz, és idén már bizonyosan nem kerül a boltokba...

Angol nyelvű Dune HD Pro adatlap: link...

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .